PlayStation.Community

2016.03.13. 18:19 PlayStation Network
25 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Mérlegképes könyvelők mennyországa.

PlayStation playernek azért jó lenni, mert az ember gyakorlatilag tényleg mindenféle játékstílust megtalál a Sony masináin. PS4 fronton persze egyelőre még nem olyan fényes a helyzet, mint mondjuk PS2-n volt a konzol életciklusának tetőpontján, amikor sok ezer game között lehetett tobzódni, de az irány már jó - főleg akkor, ha az ember gyomra képes bevenni az indie alkotásokat is. Ezen "sufnifejlesztések" között aztán tényleg akadnak különlegességek és periférián tanyázó stílusok is, melynek egyik jeles képviselője a Pixel Piracy. A Quadro Delta által 2015-ben PC-re kiadott szoftvert az Abstraction Games portolta át idén PlayStation 4-re.
A game weboldala szerint ez egy "nyitott világú kalózszimulátor", ami részben igaz megállapítás, de a tényeket nézve erősen félrevezető besorolás. Én az első óra után inkább mondtam volna egyfajta kalandjátéknak, vagy talán RPG-nek, egy fél napos intenzív menet után azonban kitaláltam neki egy némileg beszédesebb kategóriát: ez valójában egy grandiózus statisztikai tamagocsi játék.

A napfényes-pálmafás Karib-tengeren járunk tehát, ahol egy általunk megalkotott kezdő kalózkapitány bőrébe bújunk. Életcélunk nem túl komplikált: akkora erővé válni a haramiák világában, hogy megkeressünk és legyőzzünk négy híres, "notórius" kalózvezért. Ehhez először magunknak is meg kell erősödni, komoly csapatot verbuválni feltuningolt matrózokkal, majd egy igen méretes térképet bejárva felfedezni a "nyitott világot", szigeteket bejárni, városokat meglátogatni, és persze számtalan tengeri csatát megvívni.

Ez szerintem így elég jól hangzik. Tiszta Sid Meier's Pirates! - már, ha egyáltalán vágod, kedves olvasó, hogy miről beszélek.

A valóság azonban árnyaltabb. Mint az a szoftver címéből is látszik, itt egy olyan 100% retro pixelvilágban járunk, ahol a grafika, mint olyan, erősen elhanyagolható tényező. Pixeljátékból is létezik sokféle, példának okáért az alább bemutatott, szupercuki és szemnek kellemes The Escapist: The Walking Dead - nos, a Piracy nem ebben a stílusban utazik. Itt is pixelek vannak, de néhol 1000%-kal megnövelt (pl. pálmafák), máskor meg lekicsinyített (pl. állatok) formában, ráadásul még a klasszikus sprite-animáció sincs meg, ezért a figurák azzal a "dülöngélős-billegős" formátummal mozognak, mint amit a South Park animációs filmekben is alkalmaznak. Ettől függetlenül (talán) rá lehet mondani a látványra, hogy "cuki", viszont nekem folyamatosan komoly problémám volt a néha egészen apró objektumok felismerésével, sőt, bizonyos szövegek elolvasása is gondot okozott. Frankón, szinte bele kellett ülnöm a tévébe ahhoz, hogy lássam, mit akarok megpiszkálni (ami egy azonnali halát okozó, robbanó hordó esetében nagyon nem mindegy), ami egy cseppet rontotta a komfortérzetemet.

A stílusmeghatározásnál tamagocsiról és statisztikáról beszéltem; e kettő ennek a játéknak a lelke.

Kezdetben egy aprócska bárkád van, ami egyébként bőven elégséges addig, amíg nem rendelkezel tetemes legénységgel. A kezelés pofonegyszerű, hisz az egyik karral a kapitányt mozgatod, a másikkal pedig egy kurzort, amivel kijelölheted, hogy hova menjen a legénységed, vagy kit támadjon meg. Ehhez kell egy gomb, a menü megnyitásához meg egy másik... és nagyjából ennyi, ha a menü lapozgatását nem számolom.
Keresel egy ellenséges hajót, odautazol (...loading...), megcsáklyázod, majd a fedélzeten lekaszabolsz mindenkit. A harc gyakorlatilag automatikusan folyik (bár néha kissé rapszodikusan: egyszer magától támad embered / embereid, máskor ki kell adni a parancsot): amilyen erős az embered és fegyvered, akkorákat fog sebezni. Felszeded a lootot, majd vagy szétrobbantod a hajtót újabb lootért, vagy ha tetszik, megtartod és süllyeszted a régit. A szigeteken kvázi ugyanez a helyzet: kiszállsz, elmész a végébe, felszeded a cuccot, plusz levered az őslakosokat, ha vannak.
Aztán persze ott vannak a városok is. Ezekben legénységet tudsz vásárolni a kocsmában, fegyvereket és felszereléseket a boltban, élelmiszert pedig a kereskedőnél.
Ezek az alapok. De ez csak a jéghegy csúcsa... a kalózélet ennél sokkal összetettebb.
Ebben a játékban minden végtelenül egyszerű figura és minden egyes, pár pixelből álló tárgy egy szám. Neked mindig a legnagyobb számok kellenek. Ennyire kell figyelni, semmi másra. Minél több erő, minél több élet, minél nagyobb sebzés. Minden harc után pontokat kapsz, amikkel tulajdonságaid erősíted. Harcolsz, töltesz. Ha sok embered van, mindegyiket egyenként töltöd. Ha ötven matróz szolgál neked, ötven pixelmanus stat-oldalát nyitod meg és osztod nekik a pontokat. Ha sok fegyvered van, mindet megnézed és a legnagyobbat sebzőt rakod kézbe. Ha sok tárgyad van, mindet átböngészed és a leginkább hasznosakat iktatod be. Nem türelmetlen kapitányoknak való rendszer ez.
Mindig mindenki eszik, mindig mindenki éhes. Ha sokat esznek, sokat kuláznak. Ha sokat kuláznak, bűzlik a fedélzet. Ha bűzlik a fedélzet, rossz a kedvük. Ha rossz a kedvük, nem harcolnak nagy kedvvel. Etetni kell őket, zsoldot fizetni, és persze csinosítani / bővíteni a fura oldalnézetben ábrázolt hajót, ahol egy kipakolt cserepes virág is csak szám, ami 3 ponttal növeli a morált.
Két-három óra játék után, amikor már szépen eligazodsz a számok és statisztikák világában, úgy érzed majd, hogy nem kalózkapitány vagy többé, hanem könyvelő. A lila hajú David Welch és a raszta pixel-szakállú Basil Kertis nem nevesített karakterek többé, csak számok. Csatázol és töltesz, hogy minden stat egyre magasabb értéket mutasson. Ha elveszíted egyik kulcsembered, inkább kilépsz és visszatöltöd az állást - mert hát ki akar elbukni egy olyan karaktert, aki már 15-öst tud lőni, és nem csak 1-est, mint a zöldfülűek?
És akkor hol vannak még a színekkel jelölt csapatok, melyek akar külön-külön is vezérelhetők?

Ha most azt kérdezed, unalmassá válhat-e a Pixel Piracy ezzel a sok számmal meg tuningolással, izgalmas látvány vagy komplex történeti háttér nélkül, azt mondom igen... de akkor abba kell hagyni egy időre. Ez nem Uncharted, ez nem Last of Us. Ez kőkemény gründolás, ahol a nagyobb szám mindig leüti a kisebbet. Itt nem kell ügyesnek, de igazából talán még szerencsésnek sem lenni. Itt csak okosnak és kitartónak kell lenni és számolni. Ez a játék nem könnyű és nem megbocsátó. Itt egy halál = mentett állás visszatöltve.
Borzalmasan, sőt ijesztően addiktív ez a formula azoknak, akik kedvelik ezt a feszes mechanikát. Még egy kicsit csatázni, még több aranyat szerezni, még jobb puskát venni, még több titkos tárgyat találni. Ez a game drog lehet azoknak, akik képesek órákon, sőt napokon át ugyanazt a formulát ismételgetni ugyanolyan környezetben, hogy végül rábökjenek a halálfejjel jelölt ikonra, megcsáklyázzák a több emelet magas fregattot, aztán egy brutális pixel-káosz közepette kivárják, hogy a nagy számok legyőzik a kisebbeket.

A Pixel Piracy-ben én hamar megtaláltam a szórakozást. Sokat segített ebben a kedves humor, gründolós mechanika szeretete, az egyszerű játékmenet és a valóban bombasztikus zene, ami végig mosolyra húzta a számat. Rontott viszont hangulatomon a mütyür objektek kivehetetlensége, meg a nem túl profi programozás, melynek eredménye, hogy a szoftver 30 kalóz egyszerre mozgatása esetén képes beszaggatást produkálni - amit egy ilyen primitívke pixel-game esetében erős luxusnak érzek. Nem segített továbbá az sem, hogy valami gikszer miatt a game elfelejtette / felülírta az első főellenség előtti mentett állasomat, így buktam a szuperül felhúzott legénységemet, a szép hajómat, valamint a lila szakállú, agyontuningolt kapitányomat.

Kisírom magam, aztán nekifutok újra.

(A tesztpéldányt a 505 Games biztosította. Köszönjük!)

Kiadó: 505 Games
Fejlesztő: Quadro Delta
Megjelenés: 2016.02.16.
Ár: 4590Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 1080p
Demo: Nincs
Méret: 617MB
Web: http://www.pixelpiracythegame.com/
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
25. martin  Főszerkesztő
2016.03.18. 07:47:51
LV27
Válasz 24. REDALERT99 üzenetére:
Levizsgáztál. Óvodás, sértődős kisfiú vagy, nem férfi. Ráadásul elég ostoba, kb. kétbites. Még indie-férfinek sem vagy jó.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
24. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2016.03.17. 23:34:06
LV7
Válasz 23. martin üzenetére:
Neked ez tetszik, hát hajrá.
Személyeskedésedre meg nem is reagálok.
Van indián cím ami nekem is tetszik, de ez ingyen se kategória.
Olvastam a kommentet, de kit érdekel a PC? PSN-en van hozzá ingyenes tartalom? Ja, hogy nincs. Számomra ez nem retró, hanem egy kupac *****. Írhatsz bármit, mert nem válaszolok rá. Jó mulatást.
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
23. martin  Főszerkesztő
2016.03.16. 12:36:16
LV27
+2
Válasz 22. REDALERT99 üzenetére:
Ennyire hisztis kis ribanc vagy, hogy nehezedre esik elismerni, mekkora baromságot állítottál? Képes voltál benyögni a "Profit orientált mocskok" jelzőt, majd amikor kiderül, hogy a producer kitette saját kezűleg a játékot ingyenes kipróbálásra(!!!), hogy akinek tetszik, csak az vegye meg(!!!), akkor jössz itt nekem az AAA dumával? Gyerek, szégyen vagy.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
22. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2016.03.16. 11:55:57
LV7
Válasz 21. martin üzenetére:
Hát persze...
Jó játékot ehhez a csodához. LoL
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
21. martin  Főszerkesztő
2016.03.16. 10:14:19
LV27
Válasz 20. REDALERT99 üzenetére:
Ne is vitatkozz, mert kapitális faszságot beszéltél. Inkább maradj csendben.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
20. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2016.03.15. 23:35:56
LV7
Mindjárt gyűjtőit veszek ebből a Tripla A címből.
Jó szórakozást hozzá, remélem minden nap nyomjátok.
Nem vitatkozok ilyen baromságon, van jobb dolgom.
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
19. martin  Főszerkesztő
2016.03.15. 19:41:09
LV27
Bementem az első bosshoz, úgy elvertek, hogy szégyen volt nézni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
18. martin  Főszerkesztő
2016.03.15. 09:42:45
LV27
Válasz 17. Onimushaman üzenetére:
A drogos meg függőt.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
17. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.15. 01:00:17
LV24
Válasz 16. Dragonken üzenetére:
Profitorientált, megélhetési mocsokgyárosok. Amúgy azt mennyien vághatják, hogy az indie függetlent jelent?
señor
16. Dragonken  Szerkesztő
2016.03.14. 22:42:02
LV16
Válasz 14. ColdHand üzenetére:
Ez ugyanaz, mint amikor a pontozási rendszert nem tudják értelmezni az emberek:
1-8 = játszhatatlan fos, be nem rakom a gépembe
9 = tűrhető, szódával elmegy
10 = zsír, leárazva megveszem majd egyszer TALÁN

Itt pedig:
AAA kategóriás cuccok azok JÁTÉKOK, minden más indieszarfoshúgy. Dead Nation pedig nem COD, ebből következik, hogy indieszarfoshúgy.
de miért nincs DK-n nadrág?
15. martin  Főszerkesztő
2016.03.14. 15:19:18
LV27
Válasz 14. ColdHand üzenetére:
Nincs hát.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
14. ColdHand  Szerkesztő
2016.03.14. 14:20:21
LV22
Válasz 12. REDALERT99 üzenetére:
Csakhogy a Resogun és a Dead Nation nem indie! Ezek a Housemarque csapat szoftverei, amit a Sony pénzelt és adott ki csak és kizárólag a konzoljaira. Szerintem te nem vagy tisztában az indie fogalmával.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
13. martin  Főszerkesztő
2016.03.14. 13:48:13
LV27
Válasz 12. REDALERT99 üzenetére:
Gondolom nem vetted a fáradtságot, hogy elolvasd az 5-ös kommentet.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
12. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2016.03.14. 13:42:02
LV7
Válasz 8. martin üzenetére:
Egy cseppet se.
Ha NES-en lett volna, akkor semmi bajom se lenne.
Van a minőségi indie (resogun, dead nation stb.) meg van az ehhez hasonló ganyéé. Bocsánat a pixel piracy fanoktól, ha van olyan.
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
11. zodiac55  PlayStation.Community tag
2016.03.14. 12:17:28
LV12
Egész szép a listám már arról, hogyha egyszer lesz gépem, akkor miket kell pótolnom. Ez is ott van.:)
"Si vis pacem, para bellum."
10. Onimushaman  Szerkesztő
2016.03.14. 11:24:36
LV24
Dobtam egy hátast a hozzászólásoktól.
señor
9. martin  Főszerkesztő
2016.03.14. 11:06:42
LV27
Válasz 1. PSti üzenetére:
Én pl. játszom vele.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. martin  Főszerkesztő
2016.03.14. 11:06:20
LV27
Válasz 4. REDALERT99 üzenetére:
Remélem most nagyon szégyelled magad.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2016.03.14. 10:53:59
LV9
Válasz 5. martin üzenetére:
az komoly! :D le a kalappal az ilyen fejlesztők előtt. mármint nem azért mert felteszi, hanem hogy így gondolkodik. megérdemlik a sikert.
PSN ID: LaXiKa_hun
6. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2016.03.14. 07:58:29
LV5
Válasz 4. REDALERT99 üzenetére:
mely játék nem profit orientált ?
..loading, please wait..
5. martin  Főszerkesztő
2016.03.14. 07:52:04
LV27
+3
Egy évvel ezelőtt ezt írta a játék producere a PC verzió kapcsán:

"Hi there everyone! Alex Poysky, the producer of Pixel Piracy here.
First off, I wanted to thank you all for all of the comments, both positive and negative. We try our hardest to achieve and we NEED criticism to keep steeribg in the right direction.
Release date will be the FIFTH of july, with CONTINUED SUPPORT AND BI-WEEKLY UPDATES applied for A MINIMUM of 8 months. Compare mount and blade 1.0 to 1.76 for example. Sure, both are finished but 1.76 came out a year later and hosted an incredible amount of content. This is what we want for Pixel Piracy.
Is it worth it? I can't answer that as I would be BIASED. But please download UTORRENT and go to the pirate bay, download the copy I uploaded last week. And play to your hearts content. IF YOU ENJOY IT buy the game or tell someone who will! If not? At least it was free!
Your opinions truly matter, if they didnt I wouldnt be here posting at 4 am after a full day working and celebrating the flash sale.
My twitter is @alexpoysky and I am VERY approachable nif I ever become an entitled jerk shoot me please.
Thank you all for everything!
-Alex"
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. REDALERT99  Uncharted 2 Veterán
2016.03.14. 01:12:02
LV7
Kell vmi a PS+ba is. LOOOL
Ezekből a szemetekből egy egész hulladék lerakó megtelne.
Van egy határ amikor már 'sok' lesz a pixelből.
Ezek erőltetett retro cuccok. Profit orientált mocskok.
PSN ID(UK): Redalert99 -==#1HUN in U2==-
3. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.03.13. 22:34:40
LV5
Én már ezekre ráuntam. Eleinte, mikor kijött a PS4, és tényleg nem sok gamma volt, kipróbáltam párat, sőt platináig le sem tettem. De ezek egyre pixelesebbek bassza meg! És már kurva sok van!
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
2. Manic  PlayStation.Community tag
2016.03.13. 20:23:54
LV1
Válasz 1. PSti üzenetére:
Epp Dreamals-szel jatszom, ultra gaz vagyok xd
1. PSti  PlayStation.Community tag
2016.03.13. 19:31:05
LV5
Számomra felfoghatatlan, hogy ki játszana ezzel. Oké, lehet kipróbálnám ingyen, de a képeken is látszó (vagy inkább nem látszó) a 2 pixeles nagyságú betű az ultragáz. A többiről meg ne is beszéljünk. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Story of a Gladiator (PS4, PSN)
2020.02.27. 18:00 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Teszkós Spártakusz.
Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle (PS4)
2020.02.26. 16:47 Kedvcsináló
10 hozzászólás
Szerző: martin
Szpídet bírod?
Journey to the Savage Planet (PS4, PSN)
2020.02.25. 13:23 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Békével jöttem! (Á, dehogy!)
Hardver - DualShock 4 Back Button Attachment
2020.02.24. 11:16 Techno
19 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pssz! Haver! Kell két új gomb a DualShockodra?
Mozi - Úriemberek
2020.02.24. 11:06 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az igazi gengszterek tényleg öltönyt viselnek.
Untitled Goose Game (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:17 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Petunia
Minden idők legnagyobb rémsége.
Lornsword Winter Chronicle (PS4, PSN)
2020.02.23. 18:09 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Az unalmas tél közeleg.
Dragon Ball FighterZ - FighterZ Pass 2
2020.02.21. 19:39 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Folytatódik a küzdelem.
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.