PlayStation.Community

2016.03.12. 13:44 Kedvcsináló
16 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
India Hercege.

Az elmúlt egy-két hétben sokadjára állapítottam meg, hogy a Ubisoft az egyik kedvenc fejlesztő és kiadó mamutcégem. Újabban egész egyszerűen mintha kizárólag az én ízlésvilágomat akarnák kiszolgálni, aki az ókori civilizációk és a keleti kultúrák nagy rajongója. Továbbra is kevés játék választja témájául a régmúlt korok varázslatos világát, eltűnt népek mítoszait, legendáit, hiedelemvilágát, a Ubi viszont szinte időtlen idők óta zászlóvivőnek számít ezen a téren. A jelen eseményeit tekintve a Közel-Kelet és az iszlám ugyan nehéz terepnek tűnhet, és talán emiatt is kell várnunk továbbra is a legújabb Prince of Persiára, de én tökéletesen elégedett vagyok, ha a kiadó legfrissebb, „2,5 D” sorozatának tagjaira tekintek. Továbbá a napokban jelent meg a Syndicate-hez készült DLC-k legújabbika, a The Last Maharajah (erről is igyekszem írni hamarosan), és mindennek megkoronázásaként ragyog a fejünk felett az ókori Egyiptomban játszódó, új fő epizód ígérete, melynek már a gondolatára is bepárásodik a tekintetem. Szóval nálam a játékokból való, divatos „kiégés” további késedelmeket fog szenvedni.

Amritsar, India, 1841

No, de lássuk, mi végett gyűltünk most egybe. Szokásos unalmas szövegem következik arról, amikor meglátván az adott anyagot ábrázoló első screenshotokat fennakadtak a szemeim, kivert a víz és rögtön tudtam, hogy ez nekem azonnal, a megjelenéskor kell. De hát pontosan ez történt az Assassin’s Creed Chronicles: India kapcsán is. Az okokat ld. feljebb, plusz tegyük hozzá, nagyon kevés játék játszódik Indiában... talán csak a klasszikus sorozat harmadik Tomb Raiderével kapcsolatban rémlik valami majmokra lövöldözés és a dzsungelben, templomromokon történő ugrabugra. Tudjuk, hogy a Chronicles szériában nem az India az első, hanem a Kína, melyről Oni értekezett jelen oldal hasábjain. Mivel mostanra magam is mindkét részt végigvittem, elmondhatom, sokban hasonlítanak. Az érdeklődők olvassák el az előző epizódról írott cikket is, ha még nem tették volna, engem mindkét felvonás szinte letaglózott. Szerencsés módon a trilógia legfiatalabb tagja, Oroszország világra jövetelét a Ubi egy gyűjteményes kiadás megjelentetésével ünnepelte meg, így most három remek játékot kapunk ha nem is egy, de kettő áráért, érdemes lecsapni rá.

Az India egyszerű, novellisztikus története 1841-ben, a brit gyarmatbirodalom idején játszódik. A főszereplőnk egy muszlim családból származó asszaszin, Arbaaz Mir, az Éden ereklyét pedig ezúttal nem más, mint a legendás Koh-i-noor gyémánt testesíti meg. Az angol megszállás kora kellőképpen feszült helyzetet teremt a templomosok és az asszaszinek közti szokásos harc megjelenítéséhez. A hagyományokhoz híven szép számmal lépnek valós történeti személyek a színpadra, valamint játszódnak ma is létező helyeken az események, mint pl. az amritszári Aranytemplomban. Az arra fogékony játékosok ilyenkor rántják elő a farzsebükből a Wikipediát, hogy további információt gyűjtsenek a látottakról, vagy képeket nézegessenek arról, hogy néznek ki ezek az épületek a valóságban.

Mivel a Chronicles tagjai a fő részektől eltérően kisebb költségvetésből készültek, az átvezető jelenetek és a konkrét narratíva állóképekben kerül bemutatásra – amiben én mondjuk semmi kivetnivalót nem találok, olyan csodálatosan van megalkotva a látványvilág. Vibráló, élénk színek, stílusos épületek, buja növényzet, dhótiba öltözött lakosok, piacok, elefántok, tigrisek, egzotikum, mindez gyönyörű cel-shaded technikával. A játékmenet oldalra gördülő, de nem csak előre, hanem helyenként a haladási irányra merőlegesen is tudunk közlekedni (innen a 2,5 D megnevezés.) Ez a rendszer mondjuk akkor szokta kimutatni a foga fehérjét, amikor rohanni kell és hirtelen nem tudjuk, melyik irányba toljuk az analóg kart, hogy a karakterünk a kívánt oldalon másszon fel, de meg lehet szokni.
Player Desynchronized

Az India összesen tíz epizódot tartalmaz, mégsem mondanám rövidnek a játékot. Mivel a fő követendő irányvonalunk a lopakodás, az adott pályán való áthaladáshoz egyszerűbb, a környezet objektumaira épülő feladványokat kell megoldanunk, őrök mellett elosonnunk, gyűjthető tárgyakra vadásznunk és/vagy másodlagos feladatok elvégzésére koncentrálnunk. Bár lehet harcolni, és van is rá külön betanító rész, nem ez Arbaaz legnagyobb erőssége. A szimpla védekezésre, gyengébb és erősebb támadásokra, egy semmire se jó ellentámadásra, valamint a szuper erejű, ám korlátozottan használható Helix Strike-ra épülő rendszer csak a legelszántabbnak ajánlott. Ellenségből sok típus van, erősebbek és gyengébbek, több fajta ellen esélyünk sincs. De ettől függetlenül is rengetegszer söpörjük az őszi avart a halál kertjében, ha az őrök általi felfedeztetésekre, a melléugrásokra vagy az időre teljesítendő, rohanós pályákon történő bénázásokra gondolok. A lopakodást választva meg a rengeteg taktikázással lehet hosszú órákat eltölteni. Nehezítő tényezők a ketrecekben heverő tigrisek, kalitkából figyelő madarak, akikhez a kelleténél közelebb kerülve riasztócsengőkként működnek, de ugyanez a helyzet az utunkba helyezett kolompokkal vagy a robbanószerekkel is.

A kínai részhez hasonlóan az adott pályán nyújtott teljesítményünk Shadow (amikor nem bántunk senkit), Silencer (amikor csak leütünk valakit) és Assassin (amikor megölünk valakit) kategóriákban kerül díjazásra arany, ezüst és bronzérmekkel, és a pontszám is ezeknek megfelelően, valamint az egyéb összegyűjtött dolgok, másodlagos objektívák abszolválásának fényében kalkulálódik. Az első normál kör után ismét nekieshetünk a játéknak Plus módban, amikor az összes, a korábbi menetben megszerzett képességünk az elejétől a rendelkezésünkre áll, valamint Plus Hard módban, mely értelemszerűen nehezített terep. Akiket érdekelnek a trófeák, szép kihívásokkal szemben tehetik próbára magukat; ugyan Platináért csak a gyűjteményes kiadás birtokosai indulhatnak, amit a három rész támasztotta követelmények tekintetében még tréfából sem neveznék puncinak. De legalább nincs multi, úgyhogy ép ésszel teljesíthetőek a feltételek.

Én hihetetlenül jól szórakoztam az Indiával, és már el is kezdtem a második körömet. Ugyanerre készülök a Kínával, ami szintén elvarázsolt, bár eddig nem igazán érdekelt Kína. Az Oroszországba csak belenyaltam kíváncsiságból, nagyon egyedinek tűnik, de arról MolonLave fog írni hamarosan. Szerintem a trilógia egyben vagy külön-külön is remek szórakozás és kötelező beszerzés minden AC rajongó számára, de simán érdekes lehet a platformer kalandjátékok kedvelőinek is. Köszönjük Ubi és csak így tovább!

(A játék a Trilogy packban megvásárolható a PlayStation Store-on, PS4 platformra, ára 7490Ft.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. Petunia  Szerkesztő
2016.03.17. 08:23:41
LV12
Válasz 15. bnorbert08 üzenetére:
Fú, akkor már értem. Láttam a számokat, csak fogalmam sem volt, mire valók. Köszi!! :))
Endure and Survive
15. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.03.16. 10:32:13
LV5
Válasz 14. Petunia üzenetére:
Eagle Vision-nel lehet látni számokat a falon, amik helyát egy assassin logo jelöli. Minden részben van három ilyen szám, ha ezek megvannak, be kell írni őket a Russia végén, és úgy nyitja meg a vidit.
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
14. Petunia  Szerkesztő
2016.03.15. 10:58:49
LV12
Válasz 13. bnorbert08 üzenetére:
No, akkor én ezt egyelőre nem nézem meg. :)

BTW a cikk elején álló kép a háttér most a telómon. :))
Endure and Survive
13. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.03.14. 18:50:17
LV5
Az bejött, h van egy titkos vidi, amit elő lehet csalni a trilogy pack végén:

SPOILER
https://www.youtube.com/watch?v=x_k1Hj9HHgU
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
12. Petunia  Szerkesztő
2016.03.14. 15:40:11
LV12
Válasz 10. LaXiKa_hun üzenetére:
Tökre megértem, amiről beszélsz. Abszolút nem hagyományos AC, inkább sima ugrálós platformer. Szóval akinek bejön mondjuk a Mario, ezzel is tök jól elvan. Különben ez és a Kína kb. egy szinten van, minden tekintetben. Az Oroszország nekem picit könnyebbnek tűnik, és hát ott ugye nem olyan elbűvölő a környezet. :)

Most csinálom a The Last Maharaj DLC-t, és van köze ehhez az India részhez is. Rövid egyperces lesz belőle. :)
Endure and Survive
11. Petunia  Szerkesztő
2016.03.14. 15:35:52
LV12
Válasz 9. Binder üzenetére:
Simán. :)
Endure and Survive
10. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2016.03.14. 10:38:58
LV9
a china, számomra valaho volt legjobb AC játék volt eddig (nem is vagyok oda a sorozatért mondjuk), nem bírtam letenni. nemsokára bezsákolom az indiát és a russia-t is, csak pénz kéne hozzá :D
PSN ID: LaXiKa_hun
9. Binder  Drift & Photo
2016.03.13. 19:37:02
LV22
Válasz 8. Petunia üzenetére:
Itt Belgiumban a dobozos 30€, viszont már most van használt 20-ért...az 6200 ft...annyié lehet már most elszaladok érte. :)
8. Petunia  Szerkesztő
2016.03.13. 13:29:05
LV12
+1
Válasz 3. Binder üzenetére:
Teljesen POP, a Kína, Oroszország pedig ugyancsak külön világ. Valahol egyformák, mégis mások, több saját ötlettel. :) Sztem nagyon megéri az árát a trilógia. Viszont aki dobozosan akarja, annak 2-3000 Ft-tal többet kell fizetnie sajna, én is lemondtam arról.

Köszi a dicséreteket. :)
Endure and Survive
7. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.03.13. 13:26:15
LV5
Élvezet volt mindhárom rész, platkóig meg sem álltam velük!
Tetszett a komorabb hangvétel. És technikailag is jól össze volt rakva.
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
6. Joel1970  PlayStation.Community tag
2016.03.12. 23:01:44
LV1
Nagyon jó írás Petúnia!Én is eszméletlenül várom már az egyiptomi AC-t.
RESIDENT EVIL 2
5. Binder  Drift & Photo
2016.03.12. 20:14:34
LV22
7500 a 3 rész egyben most...(India, Kína, Oroszország)
https://store.playstation.com/#!/en-hu/games/[...]
4. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2016.03.12. 16:40:09
LV5
elkerülte a figyelmemet ez a sorozat, eddig :D remek kedvcsináló cikk :)
..loading, please wait..
3. Binder  Drift & Photo
2016.03.12. 15:08:49
LV22
Ez engem nagyon érdekel...de majd csak egyben...a 3 rész...ha lesz valami akció, rárepülök...adja a régi Prince of Persia hangulatár...még a DOS_os változatól beszélek...mai napig megvan egy régi PC-n...számomra ott (meg kicsit az előtt) kezdődött a játékmánia...Wolfeistein 3D, Pitstop (Accolade) és társaik...:)
Szval ez nálan betalált...:D
2. Noname21  PlayStation.Community tag
2016.03.12. 14:34:07
LV13
képek alapján snes aladdin ugrott be.
1. VictorVance  Szerkesztő
2016.03.12. 14:02:46
LV18
Az utolsó AC, amivel játszottam a Rogue volt - igencsak bejött.
Azóta is szeretném pótolni a következő két epizódot, ahogy ezeket is beszerzem idővel, mert nagyon hangulatosnak tűnnek ezek a Chronicles-szeletek.
Annyi a bajom az egésszel, hogy ezt akár egy igazi AC-játékként is meglehetett volna valósítani, sokkal jobb lett volna mint így "2.5D-ben".
Egyébként a teszt jó lett, szokás szerint.
Örülünk?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?