PlayStation.Community

2016.02.21. 17:29 Játékteszt
6 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Méltó búcsú a Storm szériától.

Nem tudom, hogy a Naruto Storm sorozat rajongói közül hányan követik aktívan az animét, de jómagam a 3. rész megjelenése után abbahagytam az egyre több filler epizóddal elnyújtott produkciót. Elbúcsúztam Narutóéktól a manga utolsó fejezetével (meg a The Last mozifilmmel) és nem is igazán hiányzott ez az egész (korrekt és lezárt a történet). Aztán befutottak a mozgóképes anyagok, és mivel a készítők utolsó UNS alkotása ez, így kapva az alkalmon (nem mellesleg a kezdetektől követem a játékaikat) újraéltem a cselekményt.
A NARUTO SHIPPUDEN: Ultimate Ninja Storm 4 tesztje végén figyelő pontszám nem is tudná teljesen vissza adni a termék valódi értékét kedves rajongó/kíváncsi olvasó. Így tehát meginvitállak egy utolsó dalra, amit a CyberConnect2 szakemberei játszanak el; kérlek, foglalj helyet és hallgasd!

Az előző 5 UNS-ben a főképernyő vidám dallamai fogadtak, ahol Uzumaki Naruto ugrabugrált, de most egy sokkalta szomorúbb megvalósítás fogad. Itt is a főszereplőt láthatjuk a menüpontok között, de immáron némán fogad: egy sokkalta felnőttesebb, vészjóslóbb megközelítésben figyelhetjük meg.
Elsőként a story módról mesélek, ami rákapcsolt egy fokozattal, és már a múltban játszódó prológus megmutatja, hogy miért szeretik ilyen sokan a Stormokat. A harcok dinamikusak, a főellenség harcos QTE szegmensek szintén baromi látványosak, mondhatni epikusak. Mivel a történet a 4. ninjaháború idején történik, közvetlenül az UNS3 eseményei után percekkel, így a mászkálós módtól elköszönhetünk ebben a játékmódban. Átvezetők és a tényleges harcok váltogatják egymást, majd ismét egy cutscene következik. Egyfajta keretbe foglalja a főbb csatákat a rendszer és ezek körül bontja ki a történéseket. Az elején kicsit szokatlannak találtam és szívtam a fogam a szabad mászkálás hiánya miatt (ami most az Adventure módba lett áthelyezve), de hamar túltettem magam rajta. Holott a japán televízióban most is töltelék részeket vetítenek (a sztori jelenleg megállt a Madara vs Guy összecsapásnál), addig a videojáték adaptáció elmeséli a fennmaradó egészet. Számomra kiváltotta az animét, hiszen végig szinkronos és a manga elbeszéléséhez közel azonosan történnek a dolgok. Aki nem szeretne még éveket várni a sorozat lezárására, az most néhány délután alatt bepótolhatja, és nem is akármilyen módon!
A Storm sorozat legszebb darabjának sokan a legelső PS3 exkluzív darabot tarják számon. Nos, az UNS4 ehhez áll a legközelebb a látványvilágában, de természetesen a PS4 tudásának hála felül is múlja. Ez a játék az egyik legszebb cel-shaded technológiával készült program, amit konzolos pályafutásom alatt láttam. Végtelenül színes, szemkápráztató alkotás, amit csupán az fps-esés ronthat el bizonyos esetekben (ez a pályákon jelenlévő tereptárgyak számától is függ, valamint bizonyos karakterek támadásainál jelentkezik).
Nagyon látványos még nézni is öröm egy-egy harcot. A történet egyre komorabb és drámába csap át, ahogy az utolsó válaszokat is megtudjuk. Külön tetszett, hogy az aktuális fejezeteknél egy becsült időt is láthatunk, így nagyjából tudjuk, meddig fog egy-egy összecsapás és az átvezetők tartani. Általában leseggelem az ilyen történeteket, de ez most egy csöppet töményebb volt és 3-4 alkalom után értem a végére. A történet olyan, mintha az ember leülne és elolvasna vagy 100 manga fejezetet, ami valljuk be, elég megterhelő. Amit a fejlesztők műveltek a Narutóval, azt szíves örömmel viszont látnám más, hasonló shonen témájú alkotásokkal. Biztos vagyok benne, hogy ebben az elmesélésben nem fognak csalódni a legnagyobb fanatikusok sem. De nem szeretném eltitkolni a negatívumot sem, ami már nem új keletű dolog: a lip sync, azaz a beszéd még mindig nincs tökéletes szinkronban a szereplők szájmozgásával (eredeti japán szinkronnal teszteltem). Valamint az átvezetők is picit felemás hatásúak. Folyamatosan váltakoznak a játék motorjával és animéből elcsent jelenetek, aminél kissé nagy a kontraszt.

A második egyjátékos módot a történet befejezése után ajánlják a fejlesztők. Ebben a mászkálós kalandban Naruto és Hinata kapcsolatát ápolgathatjuk oly módon, hogy meglátogatjuk a franchise főbb helyszíneit, ahol az előző számozott epizódok csatáit eleveníthetjük fel újra. Több, mint félszáz ilyen event található meg, ami inkább azok számára lesz érdekesebb, akik ismerik, de nem játszottak a korábbi szoftverekkel. Tartalomban és fanservice-ben ugyan bővelkedik, de így sokadszorra már nem okozott akkora örömet. Látszik, hogy a fő játékra koncentráltak, így ezt felfoghatjuk egy nagyobb, felesleges bónusznak is.
A korábbiak mintájára sokféle versus módban élhetjük ki magunkat a 100-nál is több karakterrel. Bár ez az utolsó felvonás, mégis hiányoznak szereplők a rosterből. Konkrétan az előző játék 14 support only karakterét kivágták a kukába, aki jelen van, az mind irányítható figura. Bődületes a felhozatal, ami jelen állás szerint 4 fővel fog duzzadni a season pass egyik DLC tartalma után (a Hang falu négyesével, akik mindig is támogató karakterek voltak, de most először lesznek kidolgozva). Lassan 4 éve írok ezekről a Naruto témájú játékokról, így aki a harcrendszerről olvasna, az lapozza fel a korábbiakat. Most inkább a változásokról írnék, amiből azért akad így a fináléban is.
Visszatért a függőleges felületen történő hadakozás (bár csak a story módban), valamint kaptunk egy olyan újítást, ami miatt megszületett a sorozat életciklusának végére a legtaktikusabb Storm játék. Egyszerre három karaktert választhatunk a csapatos bunyókban, ami eddig is így volt (egy irányíthatót és két támogató figurát), na de most ezek között aktívan váltogathatunk! Ha a support aktív, akkor egy mozdulattal helyet cserélhetünk vele, ami minden ízben kimeríti a csapatos harc fogalmát. Az életerőn és a chakrán osztoznak a szereplők, és sokan egyedi, csoportos finish támadással is rendelkeznek (ez nem új dolog, de akadnak azért friss animációk). Egy rajongónak kvázi megunhatatlan, millióféle variációban próbálgathatja a karaktereket. A szereplők feloldásához vagy a történetet kell befejezni, vagy csak szimplán játszani és pénzt szerezni kell (bizonyos mérföldkövek után oldódnak fel így az emberek). Lóvén túl minden harc alatt ninja kellékek szerezhetőek meg, amik később tárgyi jutalomra válthatóak. Több száz megnyitható dolog várja az elvetemült fanatikusokat a vegyesboltban, ahol az eddigi Storm game-ek karaktereinek ruhái is megvásárolhatóak (ezek közül sok DLC volt korábban). Nem ejtettem szót még az online szegmensről, ami remek lett: kimerem jelenteni, hogy az eddigi legjobb. Rengetegen játszanak, így biztosan nem marad ki senki a mókából. Ugyanúgy lehet a profilunkat csinosítgatni ezerféle titulussal és képpel, mint eddig, szintet léphetünk, stb.
A tesztet nagyjából egy hete megírhattam volna, ami nagy valószínűséggel egy ex-fanboy csöpögése lett volna, mint egy objektív vélemény (nem viccelek, az első 2-3 óra után egy kövér 10 pont fogalmazódott meg bennem). Az utolsó játékként aposztrofált Naruto Ultimate Ninja Storm 4 egy méltó búcsúja a sorozatnak. Közel sem tökéletes, de rendkívül látványos, hangulatos és szórakoztató alkotás. Csak ajánlani tudom, és reménykedni benne, hogy egyszer elkészül egy hasonló vizualitásban tündöklő One Piece, vagy Dragon Ball játék. Az új belépők pedig próbálkozzanak a demóval, illetve a PS3-ra megjelent Storm Collection kiadással, amiben a számozott részeket lelhetik fel. Viszlát Naruto, remélem, hogy többé nem találkozunk videojátékos berkekben. Szép volt, elég volt.

(A játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelhető, ha a linkre böksz.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. kovbaj  PlayStation.Community tag
2016.02.23. 06:57:14
LV2
Válasz 5. taron üzenetére:
El lesz intézve a valagad. XD
5. taron  PlayStation.Community tag
2016.02.21. 20:59:17
LV5
Válasz 4. martin üzenetére:
Írjuk fel a számlámhoz pozitívként, hogy én nem fikázok minden hírt és nem vagyok pesszimista.........egy Naruto lightos savazás azért egyszer belefért:)))) hosszú idő után kijött belőlem...........feltört:))))
Ar0nka
4. martin  Főszerkesztő
2016.02.21. 20:25:39
LV27
Válasz 3. taron üzenetére:
Kommented után volt egy nehéz fél óra, amikor meg akartak találni téged és kicsontozni, de elintéztem pár telefont, most már biztonságban vagy.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
3. taron  PlayStation.Community tag
2016.02.21. 20:05:13
LV5
Válasz 2. martin üzenetére:
Köszi Főnök, most már tudok aludni:D:D
Ar0nka
2. martin  Főszerkesztő
2016.02.21. 19:40:59
LV27
Válasz 1. taron üzenetére:
Ok semmi gond, a narutósok megbocsátanak.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. taron  PlayStation.Community tag
2016.02.21. 19:23:46
LV5
nem vágom ezt a sorozatot de irritál a képi világ és a neve is.......bocsi de és sem szerethetek mindent:(
Ar0nka
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
NARUTO SHIPPUDEN: ULTIMATE NINJA STORM 4
Bandai Namco
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
Kiemelkedő
8/10
Pozitívum
Nagyszerű történet, ami akár az animét is kiválthatja. A három irányítható karakter miatt a harcrendszer az eddiginél több taktikát rejt magában. Az online játék kifogástalan.
Negatívum
Sajnos a végére sem sikerült az összes figurát belepakolni. Összecsapott és felesleges mászkálós játékmód.

MARTIN BELESZÓL
Aszongya' az Oni, hogy a teszt végén levő nyolcas egy gyenge kilences.