PlayStation.Community

2016.02.09. 16:15 PSC egyperces
10 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
Életed legjobb egyszemélyes kooperatív élménye.

Sokan vannak, akik nem csak, hogy nem szeretik, de egyenesen megvetik és köpködik a PlayStation világában már nagyon régóta folyamatosan jelen levő, Dynasty Warriors-féle "musou" tömeghent játékokat. Én nem tartozom közéjük.
Nekem ez a zsáner egyik nagy kedvencem, valószínűleg azért, mert jól bírom a gründolós, ismételgetős témát. Nyilván, mivel ebben a kategóriában is lehet irányt választani, én sem zabálok két pofára mindent, ha nem muszáj: az alapnak számító, valós kínai történelmi eseményeken nyugvó, patinás hangulatú Dynasty játékoknál eggyel jobban kedvelem az One Piece-féle, elborult anime-fantasy-ket, és még ezeknél is jobban az extrémebb, japán történelmi-fantasy témájú Samurai Warriors szériát. Ennek egyik legjobb darabja a 2014-ben megjelent Samurai Warriors 4, melyet PS4-en teszteltem, de PS3-ra és PS Vitára is hozzáférhető.
A game mechanikáját szerintem senki számára sem kell túlmagyaráznom. Kisebb-nagyobb, kvázi labirintusszerű térképeken kell küldetéseket végrehajtani lépésről lépésre, melyek minden esetben egy-egy nevesített fővezér bekerítéséről és legyőzéséről szólnak. Eközben kötelező és opcionális alfeladatokat abszolvál(hat)sz, gyűjtögethetsz, valamint meghatározott karakterek célzott használatával és összehozásával extra események tanúja lehetsz. Fontos része a harcnak a területfoglalás mellett a "tömegek hentelése": a pályánkénti 1-2 ezer közkatona levágása még csak túl nagy mennyiségnek sem számít, ami soknak tűnhet, ám a figurák elsöprő támadásainak köszönhetően ezek a számok könnyedén hozhatók a 10-30 perces missziók alatt.

Az ilyen típusú szoftvereket egyedül és párban is játszhatod, helyi osztott képernyővel vagy neten keresztül. A sikeres coop azért fontos, hogy "egyszerre tudj két helyen lenni", azaz lehetőleg minden feladatot sikeresen behúzz. Az SW4 egyik legnagyobb újítása és értéke az, hogy egy eddig ilyen formában még soha nem megvalósított "egyszemélyes kooperatív" élményt kínál. A missziók során ugyanis az épp nem irányított figura TÖKÉLETESEN végzi a dolgát: mindig oda megy, ahol szükség van rá, nem árnyékol egy sarokba ragadva vagy álldogál egy üres zsákutcában, és ha bónusz feladatot ad a program, biztos lehetsz benne, hogy fél perc múlva a kijelölt bosst püföli. Így aztán a játék során bármikor nyugodtan és magabiztosan lehet váltogatni a két éppen futó karakter között, szinte még instruálni sem kell (bár lehetőség van a küldözgetésére) a passzív szereplőket. Ezzel a módszerrel egy egészen érdekes és egyedi élményben lehet részed, mely során úgy fogod érezni, mintha egyedül játszanál párosban, és nem mellesleg k*rvaügyesen.
Bár az SW4 megjelent PS3-ra és Vitára is, technikai szempontból a szoftvernek igazából semmi szégyellnivalója nincs. Oké, nem fullos újgen szintű a grafika, ez egyértelmű, de a rengeteg színes effektnek és a kiváló képfrissítésnek hála a látvány is igencsak a helyén van. A nevesített karakterek stílusosak (gyönyörű nők és csinos férfiak), sőt, még a számolatlan mennyiségben feltűnő ellenfelek is eléggé változatosak és kidolgozottak tudnak lenni. A pályák a zsánerben megszokottnak számító átlagos szintnél jobban kidolgozottak, én nagyon meg voltam elégedve a különféle helyszínekkel.
Megemlítendő még a zene, mely nagyon zorall J-pop és J-rock, amihez hosszú távon gyomor kell. A szinkron viszont tökéletes!

A Samurai Warriors 4, amennyiben érdekel a téma, de még nem vagy hardcore zsánerkedvelő, akkor is jó választás lehet relatív könnyedsége miatt, egy akár hetekig, sőt hónapokig is eltartó nagy háborúhoz. A több nagy család sorsát bemutató sztori mód igazából csak a jéghegy csúcsa. Ha esetleg arra adod a fejed, hogy minden pályára visszatérve minden kulcspoént megszerezz a Free módban, biztosan nem lesz időd más játékra egy jó ideig. Az igazi utazás azonban a Chronicle nevű játékmód elindításával kezdődik, ahol egy általad alkotott figurával kell egy fél országot teljesen felfedezni és kismillió dolgot begyűjteni / felfejleszteni.
A game-nek egyébként megjelent 2015 végén egy felturbózott verziója is, a Samurai Warriors 4-II epizód, és 2016-ban jön Európába a stratégiai elemekkel bővített Empires változat, de szerintem az alapjátéktól is megkapsz mindent, amit egy musou címtől kaphatsz.

(A szoftvert megvásárolhatód támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
10. Noob  PlayStation.Community tag
2016.02.17. 13:15:28
LV6
A Dynasty összes részét letoltuk osztott képernyőn, azt a rohadt Lu BU-t is legyőztük kínkeservesen, szóval nagyon nagy kedvenc ez a fajta püfölde. Azóta várunk egy jó Dynasty részre.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
9. ufonauta  PlayStation.Community tag
2016.02.11. 00:50:18
LV15
Na végre Martin írt egy tesztet :) Na ezt reggel el is olvassuk :)
8. Nova  vas Normandy
2016.02.10. 23:12:03
LV14
Válasz 6. martin üzenetére:
Mások nevében nem tudok nyilatkozni, de én a legtöbb cikket/tesztet elolvasom ami érdekel, például ezt és a Toukiden: Kiwami-t is.
Csak általában nem kommentelek.
" I'm my own worst enemy "
7. martin  Főszerkesztő
2016.02.10. 21:49:47
LV27
Válasz 5. MrZ üzenetére:
Gyere be a boltba érte odaadom kölcsönbe, nekem nem kell most pár hónapig.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
6. martin  Főszerkesztő
2016.02.10. 21:49:19
LV27
Válasz 4. PSti üzenetére:
Legalább te elolvasod, nagy keletje úgy látom nincs ezeknek a stuffoknak.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. MrZ  La Peste Noire
2016.02.10. 00:45:24
LV12
Nagyon jó. Martin küld el nekem ajándékba ezt mert annyira szeretsz <3
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
4. PSti  PlayStation.Community tag
2016.02.09. 22:12:32
LV5
+1
Örülök, hogy Martin teszteli ezeket a Japán játékokat! Köszi!
3. Frenzy_G  PlayStation.Community tag
2016.02.09. 20:52:04
LV5
Beteszem a megszerzendő listámba. Nem mintha nem lenne másik 10 játék, amit be kéne fejezni:D
V for victory! P for platinum!
2. Sora  Kingdom Hearts & Koei Fan
2016.02.09. 20:00:31
LV19
Nekem a Samurai Warriors 4-II van meg, nagyon király játék, aki szereti a stílust az ne hagyja ki. ;)
Mia San Mia
1. Onimushaman  Szerkesztő
2016.02.09. 16:30:03
LV24
Ezt valahogy beütemezem tavasszal. Köszi az ismertetőt.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SAMURAI WARRIORS 4
Koei Tecmo
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Sokféle eltérő harcmodorú, ütős karakter; látványos harcok; zseniális mesterséges intelligencia; nem sablon mellékküldetések; erős tartalom
Negatívum
Állandóan pofázik valaki, ami kitakarja a képernyő egy részét, ezért osztott képernyőn az alsó player alig lát valamit