PlayStation.Community

2016.01.25. 15:47 Kedvcsináló
7 hozzászólás
Értékeld a cikket!
A kard élesebb, mint a toll...

Volt videojátékos pályafutásomnak egy olyan korszaka, amikor szinte semmi más nem érdekelt, csak a szöveges-grafikus kalandjátékok. (Ennek lenyomatát az 576 KByte magazin korai számaiban találod meg.) Igazából évek óta tervezek egy esszét írni arról, mit jelentett nekem többek között a Magnetic Scrolls kultikus sorozata, például a zseniális The Pawn, a misztikus The Guild of Thieves, vagy az elképesztő Fish!, de ha ezt a cikket megírnám, akkor az univerzum egyensúlytörvénye szerint arról is meg kéne emlékeznem, hogy írta be magát emlékeimbe a Sierra "Quest" szériájával. Úr isten, az a számtalan gyönyörűséges óra, amit a Space Quest, a Police Quest, a Hero's Quest és a Larry játékok furmányos feladványaiba öltem... na és persze ott volt a King's Quest vonal is, mely egyfajta feltámadását éli most meg PlayStation 4-en.
Erről mesél most nektek három szerkesztőtársam, Petúnia, Onimushaman és MolonLave!

/martin/
Nyilván mindenki máshogy van ezzel, de jelen anyag címében a knight szót meglátva nekem rögtön a The Order 1886 jutott eszembe. Mea culpa, nem játszottam már az oviban – mint sokan manapság –, így nem is tudtam egy ikonikus sorozat létezéséről, mely 1980 és 1998 között nagyjából két évente állt elő újabb és újabb epizódokkal. Nagy veszteség, mert az eredeti King’s Questet a kalandjátékok aranykorával szokás azonosítani, és ez a széria tette ismertté a Sierra Entertainment nevét is. Mivel mostanában nagyban divatozik a régi klasszikusok mobiltelefonos inkarnációinak elkészítése, rá is kerestem a Google Play-en, hogy mit találok, de – a Broken Sworddel vagy a Tomb Raiderrel – ellentétben sajnos semmi nem jött fel. Sebaj, most lehetőségünk van a műfaj modern köntösbe öltöztetett változatával megismerkedni, hála a PS Plus szolgáltatásnak, mely az előfizetőknek elérhetővé tette a King’s Quest első epizódja, az King’s Quest: A Knight To Remember letöltését.

Miután a klasszikus sorozat második fele részeinek hegesztését mindig más és más stúdió végezte, a Sierra úgy határozott, hogy tiszta lappal kezd, és a fejlesztést egy amerikai stúdióra, a The Odd Gentlemen nevű formációra bízta. Az ő legismertebb alkotásuk a The Misadventures of P.B. Winterbottom, ami sajnos csak PC-n és Xbox 360-on volt elérhető, és nagy sikert aratott. Nem is csodálom. Részemről már a King’s Questtel töltött első három percben a padlón volt az állam, és már akkor úgy éreztem, hogy karácsony van. Mivel Oninak is nagyon tetszett a játék, úgy döntöttünk, hogy rendhagyó módon, kooprodukcióban követünk el egy írást róla, így mindketten kiadhatjuk, ami kikívánkozik.

A King’s Quest egyszerű története már-már triviálisnak is lenne tekinthető, ha nem tekintenénk a tálalást: megtudjuk, hogyan lett Grahamből, egy fiatal suhancból Dawentry királya. A sztorit az idős Graham meséli unokájának, Gwendolynnak a család ősi kastélyában. Az első epizód egy lovagi tornáról szól, melyben hősünknek győzedelmeskednie kell. A történet és a dialógusok hihetetlenül jól sikerültek, és mindegyik mellékszereplő szinte külön személyiségnek számít. A stílus követelményeinek megfelelően jórészt rejtvényeket kell megoldanunk, melyekhez a tárgyakat utunk során szedjük fel, vagy az egyes szereplők adják át őket, miután különböző megbízásaikat teljesítjük. Sokszor fordult velem elő, hogy tulajdonképpen semmi ötletem nem volt arra, éppen mit kéne csinálni, tehát a kis szürke agysejtjeinket megint gyakran igénybe kell vennünk. Vannak látványosabb „akciójelenetek”, mint pl. menekülni egy tűzokádó sárkány elől, vagy leomló hídon át, Nathan Drake stílusában; egyik-másik ilyen szcéna még az időzített gombnyomkodás módszerével is él, bár csak visszafogottan.

A Knight To Remember talán az egyik legszebb cel-shaded technikával készült játék, melyhez valaha is szerencsém volt. A karaktermodellek a Disney-filmeket idézik, bravúrosan életteli arcmimikával és mozgásrepertoárral. (Ismét ajánlom figyelmetekbe nagy gondossággal készített screenshotjaimat a cikk alján.) A környezetek rendkívül színesek, élesek, aprólékosan kidolgozottak, és minden szög itt is festményre kívánkozó látványt produkál. Apró rángások ugyan észrevehetőek, mikor egyik területről a másikra kerülünk, de ennyi baj legyen.

/Petunia/
Petúniával ellentétben nekem Sonic volt a jelem az oviban, illetve a knight szóról a Jedik jutnak eszembe elsőként. Viszont az előrehozott karácsonyi hasonlatával nem tudok birokra kelni. A King’s Quest a bevezető szakasz után néhány perccel nyerte el a tetszésemet, és döntöttem úgy, hogy megvásárolom a Complete kiadást. Az említett mesés látványon túl jómagam a zseniális szinkronjátékért voltam oda. Az öreg mesélőt Cristopher Allen Lloyd szólaltatja meg az összetéveszthetetlen orgánumával (még egy Vissza a jövőbe poént is elsüt). A program legnagyobb hányadában emberekkel és más lényekkel kell beszélgetnünk, tárgyakat használnunk. Szinkron tekintetben a többi figura is hozza a szintet, külön kiemelném a leggyorsabb lovagot, aki egyes szám harmadik személyben dicsekszik magáról folyamatosan. Rengeteg helyzetkomikum, tréfás utalás, számtalan kacagtató poén jellemzi ezt a remek játékot. Angoltudás hiányában a kalandot egy folyamatos YouTube guide-olásként tudom csak vizionálni. De még a nyelv ismeretében is gyakran előfordult, hogy vakartam a fejemet, s rohangáltam fel alá, mint pók a falon a cuccaimmal. És ez jó volt, mert a stuff gondolkodásra sarkall.

Miután a fejezet végére értem csak akkor konstatáltam, hogy a serlegek felét elhagytam. A második végigjátszásom alatt teljesítettem a jó értelemben elmebeteg dolgokat, találtam meg a titkokat. A trófeákon valóban dolgoztak a fejlesztők és nem csak kiváltották őket kötelező jelleggel. Trófea kedvelőként ez számomra egy nagy plusz volt, mert az összes kiszedése után olyan bonusz jelenetekkel és beszélgetésekkel lettem gazdagabb, amire magamtól talán sosem jöttem volna rá. Bár minden játékfejlesztő (tisztelet a kivételnek) ezt a vonalat képviselné az egyszerű út helyett.
A Knight To Remember felvezetésnek iszonyat erős volt, így epekedve várom a további felvonásokat. Elsőre egy erős 5 órára lőném be a játékidőt, de ebbe nem számoltam bele az elakadásokat. Számomra egy erősen tátongó lyukat töltött be a szoftver (ugyan így a korábban PS+ címként adott Broken Age is) és nagyon örültem neki, hogy bekerült a kínálatba. Egyáltalán nem lehúzás, ahogy néhányan illették a lineup bejelentése után. Igazi iparos munka, aminek bérletére érdemes jegyet váltani.

/Onimushaman/
A tavalyi The Game Awards egyik igazán emlékezetes pillanatát jelentette számomra, amikor átadtak az Életmű díjnak megfelelő Industry Icon Awardot. Roberta és Ken Williams-t jutalmazták meg, akik az eredeti 1984 óta futó King’s Quest sorozatot, és gyakorlatilag a grafikus kalandjátékok műfaját hozták létre. Már nem szövegalapú volt a móka és nem képzelni kellett a karaktereket. A mesevilágokból merítő játékok színesek, humorosak és élvezetesek lettek. A már 60 év körüli pár boldogon vette át a díjat, mesélt élményeiről és adta át a The Odd Gentlemennek a stafétabotot – pontosabban Graham ikonikus sapkáját. A videojáték ipar ifjú mivoltának egyik nagyszerű előnye, hogy rengeteg nagy alkotó még él: jelen vannak, még ha az aktív alkotásban nem is vesznek részt.

/MolonLave/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Petunia  Szerkesztő
2016.01.27. 16:44:47
LV12
Ezek a screenshotok nálam eddig a szakma csúcsát jelentik. Még mindig a Froggy Throat trophy képe a legjobb. :) (Shame on me, hogy azt tulajdonképpen nem is én csináltam... :P) A screenshot gyártás egyébként lassan a mániámmá válik, és rengeteg időt töltök vele külön kameramódos címekben. Most pl. remegve készülök a TLOU: Remastered-re megint, hogy abban milyen pillanatképeket fogok lőni...! :D

A King's Questből pedig persze kell a teljes széria, veszem is a folytatást hamarosan. :)
Endure and Survive
6. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2016.01.26. 11:35:38
LV9
ez egy zseniális játék! csak ajánlani tudom mindenkinek aki egy kicsit is szeret agyalni megoldásokon és szereti a jó sztorikat.
PSN ID: LaXiKa_hun
5. martin  Főszerkesztő
2016.01.26. 11:23:27
LV27
Válasz 2. neoptolemos üzenetére:
Elfelejtettük elrejteni a szövegben a kommentmágnes szavakat: muszlim, zsidó, Orbán, FIFA.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. ATW  PlayStation.Community tag
2016.01.26. 09:04:09
LV1
+1
Válasz 2. neoptolemos üzenetére:
Sajna sok ilyen van...
3. gaccsi  PlayStation.Community tag
2016.01.26. 08:16:16
LV4
Frankón mint egy meséskönyv. Ez nekem kell!
2. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2016.01.26. 08:04:28
LV8
+2
Egy tíz pontos kis csoda, egy egy pontosra degenerálódott játékosközösségnek.
1. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2016.01.25. 17:48:19
LV24
Belekezdtem ,de a hídnál lévő kőemebernél elakadtam. A kinézete valóban mesefilm szerü.
Playstation
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Beholder 2 (PS4, PSN)
2020.02.21. 16:39 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: nadasurf
"Leugrani egy szikláról és zuhanás közben szárnyat építeni."
Patapon 2 Remastered (PS4, PSN)
2020.02.20. 16:00 Kedvcsináló
0 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Ritmikus harci dobok háborúja.
Mozi - Ragadozó madarak
2020.02.18. 21:00 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Erős Nők, Akiknek Nincs Szükségük Férfiakra.
EarthNight (PS4, PSN)
2020.02.18. 20:48 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Sárkány ellen sárkányfű… akarom mondani Skydive?
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.