PlayStation.Community

2016.01.13. 17:54 Játékteszt
42 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Helyenként enyhe fújdogálás, néhol pedig intenzív savas eső várható.

Az életben semmi sem biztos, csak a halál és az évenként megjelenő FIFA! Aki az Electronic Arts nevű mamutvállalat futball szimulátora mellett kötelezte el magát, az már hónapok óta biztosan gyűri a 16-os rajtszámmal megjelent programot.
De mi a helyzet azokkal, akik eddig csak szemeztek a focis programokkal? Akik még soha nem fociztak modern videojátékban. Egyáltalán van ilyen gamer?!
Itt vagyok példának okáért én, aki sokáig űztem ezt a virtuális sportot, majd jó pár évre szögre akasztottam a stoplist. Minden évben ott kacsingat a polcról az aktuális rész (és az elévült testvérei), de valahogy eddig nem vonzott be a dolog. (Pedig szerettem kergetni a labdát, mind igazából, mind a PlayStation rendszerein.) Ellenben, ha már olyan kihagyhatatlan DLC-t kapok a szoftver mellé, mint a Messi-gólöröm, ráadásul most elsőként rúghatom a bőrt hölgyekkel… Így már megfontolandó a dolog, nemdebár? (Irónia: Off.)

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy a sportág szerelmesei most is mondhatni korrekt játékot kaptak. Ez mit is jelent? Azt, hogy a PES-től ezúttal kissé elmaradt FIFA. Azt, hogy játszható, élvezhető, utálható, esetekben sírásra fakasztó, ujjongásra késztethető — tehát amit egy ilyen cucctól első körben az adott célközönség vár. Megkapják, gyönyörűen becsomagolva az egyik főhőssel a borítón, közel sem olcsón — de megkapják. Lássuk, mit is kap még, aki jegyet vált a FIFA 16-ra!
A nagy újítás: női válogatottak!

Bevallom, remegő kézzel írom a következő sorokat, nehogy a jövő hónaptól felmondják a mobiltelefon szolgáltatásomat. Meg kell hagyni, hogy becsülendő és merész húzással állt elő a FIFA 16 egyik fő újításaként az EA. Erre egy podcast adásunkban hosszasan kitértünk, ezért nem mennék bele komolyabban a témába. Viszont néhány dolog mellett nem mehetek el szó nélkül.
Szóval itt van nekünk egy tucat válogatott, elég sok női játékossal és… és igazából ennyi. Sajnos a hölgyek nem nyújtanak lényegi pluszt, tulajdonképpen kaptunk +12 válogatottat egyfajta „női skin” címen. A labdarúgók kidolgozottsága sok helyen elég kellemetlen érzetet hagy maga után, a mozgása példának okáért mindegyiknek dettó ugyanolyan. Náluk nem érezhető az, mint a férfi játékosoknál, hogy a legjobbakat már a mozgásukból felismerjük (a hölgyek mennek, mint a robotok, ki lassabban, ki gyorsabban).
Kimondom kerek perec, hogy ez a női részleg még DLC-nek is karcsú.
A másik nagy innovációnak a karrier módban tett változtatásokat ígérték. A közösség legjobban kért kívánságai is bekerültek a mostani csomagba: lehet játszani úgynevezett Pre-Season Tournamenteket, meccsek között edzeni a játékosokat (akár ötöt is) így javítva a tulajdonságokat, és egy kis sztorizgatás is helyet kapott (ezekről a kulcsjelenetekről a kommentátorok meg is emlékeznek). Merem állítani, hogy ez az életrabló pepecselés még a focirajongóknak is kissé erősre sikeredett. A nagy sikerű FUT most is szerepel, ahol akár a teljes fizetésünket beválthatjuk mikro-tranzakcióként különféle random kártyacsomagokra. (Nem viccelek, egyik ismerősöm sok ezer forintot beleölt az egészbe, de egy világklasszis játékost sem nyitott ki!)

Magyar kommentár: OFF

A sorozat kedvelői még a mai napig nagyban idézik Hajdú B. István és Faragó Richárd mosolyra fakasztó kommentárjait; hát mostantól nem! Az EA bejelentette, hogy a 20 millió lakos alatti országokban nem lesz saját nyelvű kommentár. Ehhez csak gratulálni tudok, remélem, kenyérre marad pénzük.
Ha már a szinkronoknál tartunk: kénytelen voltam belehallgatni egyikbe-másikba, mert az alap angol kommentár nagyon fáradt és álmosító. Talán a legjobb, legintenzívebb a német (azt azért tegyük hozzá, hogy magát a nyelvet nem szeretem). Korrektnek tűnik a lengyel is, de ez számunkra élvezhetetlen. A spanyol és a francia pedig halk és tompa, mintha rosszul lett volna felvéve (a magyarral régen nem volt ilyen gond). Opció még a szakik kikapcsolása, de az meg elvesz a játékélményből. Jóindulattal is csak átlagosra tudom értékelni ezt a felhozatalt. Egy félelmem van csak, hogy az EA bejelentése esetleg Viktorunk fülébe jutott, és a következő részre a zsebünkbe nyúlva egyesített erővel szponzoráljuk a 17 magyar szinkronját, akár a tudtunk nélkül.

Ezek után kipróbáltam még egy vad dolgot, amit '98 óta talán a legelvakultabbak sem tettek meg: kamerát váltottam! Elképesztő mennyiféle kameraállásból lehet játszani, de a gamer-szcéna talán ugyan azt a kettőt (tele és dinamikus) használja. A klasszikus jobbról-balra helyett fentről-le focizni már-már ijesztően új élmény volt! Látvány terén jól teljesít a stuff, viszont érthetetlen módon tetoválása csupán a borítón pózoló világsztárnak van. Ki érti ezt?

EA AI

A kezdőket segítő FIFA Trainer elnevezésű indikátor elsőre jó ötletnek tűnt (kábé annyira, mint a Provident). Ez a vicces, az aktuálisan irányított emberünket körülvevő jelzés tanácsokat ad az aktuális helyzetekben, de teszi ezt félrevezetően az esetek nagy részében. Az irányítást gyorsan meg lehet szokni, így a Trainer dolgot nagyon gyorsan kikapcsoltam. Amikor az aktuális játékost irányítjuk, nincs különösebb gond a mesterséges intelligenciával, de minden más esetben már több sebből vérzik a történet.
Nos, szerény football pályafutásom során nem jutottam túl magasra (annyira magasra pedig végképp nem, hogy egy ilyen volumenű játékban akár a nevem is szerepelhessen). De kérdem én, amit már a „Mennyei Megyei”-ben tudnak, konkrétan például, hogy „Ne várd állva azt a k**va labdát”, azt a programozók közül senki sem? Ott áll a csóringer és maximum a szemével követi a lasztit, amit természetesen a védők a továbbadás pillanatában lereagálnak. Továbbá hogyan lehet, hogy a játék leglassabb védői könnyedén lefutják (akár testkontaktus nélkül is!) a világ leggyorsabb játékosait? Minek akkor a statisztika? A védekező funkció egyébként remek, a védő játékosok térlátása és mesterséges intelligenciája bármilyen keresztlabdára vagy szöktetésre könnyedén reagál, talán túl könnyedén is. Persze játékosváltáskor képesek teljesen az ellenkező irányba futni, mint amerre eredetileg szándékoztunk, ami éles helyzetben igen frusztráló.

Az EA mély szimulációt ígér, de ebből nekem sok nem jött le. Alapból butaság a dolog, mivel 11-ből 10 embert nem is te irányítasz, a hozzájuk tartozó mesterséges intelligencia pedig gyerekcipőben jár. A bírói teljesítmény kritikán alulira sikeredett, ellenben használják a spurik azt a fasza eltűnős habot. Az átlagember lehet, hogy az itt felsoroltakat észre sem venné, én meg itt jól felhívom rá a figyelmet. Ejnye! Számomra ezek a dolgok merőben rombolták a játékélményt, így inkább hús-vér emberek ellen próbáltam meccselni.
Fairplay?

Elsőként az online csatamezőkre látogattam el, több-kevesebb sikerrel. Alapvetően jól működik, amennyiben lagmentesen fut és kivesszük az emberi tényezőket (ideg összeroppanás, infarktus, stb.), és az ezekkel járó veszedelmeket (konzol törés, azonnali kilépés, az ellenfél játékának tönkretétele mondjuk folyamatos öngólokkal). Álmomban sem gondoltam volna, hogy egy 2-0-ra vezetett mérkőzésen olyan tapasztalok, amit az őskorban láttam utoljára verekedős játékokban. Konkrétan diavetítéssé változott az egész történet, az ellenfelem nem tudom és nem is érdekel, milyen módon csalt, de nagyon idegesítő volt. Összességében viszont azt kapjuk, amit várunk tőle: játszható focit.

Az ilyen tétmérkőzésekkel akad még egy olyan gond, hogy a fentebb vázolt kőbuta AI-t kihasználva játszanak a legtöbben (például: felpasszolt labda, majd szélen lefutás és beadás vagy befelé tolás és gól), mert úgy is hibázik egyszer az a játékos, akit nem te irányítasz. Sajnos így játszható a leghatékonyabban a program, ezekre a „hibákra” pedig keményen rámennek, mint gyöngytyúk a takonyra. Magam mellé ültettem néhány barátomat, hogy offline is tudjak tesztelni 2-4 emberrel. Sajnos azt kell, hogy mondjam, az átlag játékosnak a FIFA nem túl élvezetes egy valódi futball ismerettel vagy tudással rendelkező ellenfél ellen. Ezek hiányában pedig egy szinten túl nem is fog tudni eljutni, maximum begyakorolja a tuti taktikákat (erről írtam fentebb).

Összességében a célközönség most is fogyasztható terméket kap kézhez, rengeteg játékmódban focizhat és vadul menedzselheti akár a saját csapatát. Másrészről a mostani FIFA inkább csak jól hangzó marketinges újítással állt elő. Nem egy helyről hallottam, hogy a nagy FIFA playerek most inkább a konkurencia játékát vették meg. Aki meg nincs benne a témában és nem érdekli a tökéletes licenc, annak én is inkább a PES-t javaslom megvételre.

Talán nem ártana, ha nem évente érkezne új FIFA. Más sorozatok is megsínylették már ezt a tempót, lehetne tanulni a hibákból.

(A focijátékok hercegét megvásárolhatod támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából kényelmesen meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
42. Noname21  PlayStation.Community tag
2016.01.29. 20:42:29
LV13
Válasz 39. ps2true üzenetére:
most elég pöpec akcióban van még pár napig a támogatónál.
2016.01.27. 17:20:40
LV1
Válasz 39. ps2true üzenetére:
PES-ben van védelem? :D Játszol online?

Nem kell passz, passz, kiugratás, lövés, online játékosok kombója a kiugratás és lövés, gól. :)

Youtben is találhatsz ezer videót ilyen meccsekről.

https://www.youtube.com/watch?v=TNN1ugnGIaM

Most már eljutottam arra a szintre, hogy egyedül SIM meccseket játsztok Myclubban is, van már olyan jó csapatom, hogy sajnálnám "porosodni", tehát nincs szívem abbahagyni, főleg már első osztályban is vagyok SIM módban, de játszani nincs sok kedvem, offline meg ez is dög unalmas, bár a FIFA-nél még mindig jobb pl. a become legend mód is. Azt még úgy ahogy nyomom néha, bár akkor meg lehet játszani gép ellen Myclubban is és kis pénzt keresni.
40. Onimushaman  Szerkesztő
2016.01.27. 15:27:19
LV24
Válasz 39. ps2true üzenetére:
Mennyit érnek?
señor
39. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2016.01.25. 17:54:52
LV24
Idén a PESnek adtam lehetőséget. A Fifa már unalmas volt tizenegynéhány év után . Kellett valami friss és új. Nem bántam meg. Fe ami furcsa,hogy a PESben Fifás momentumokat kerestem. :D És próbáltam Fifásan játszani. Passz,passz,kiugrat ,lő. Na itt ez nem jött be. Volt van védelem. Ha olcsón megjön akcióba ezt is behúzom. Egyik cím sem ér 18 ezret.
Playstation
2016.01.25. 17:50:02
LV1
Válasz 36. hajzi üzenetére:
Ja amúgy párom laptopjáról írtam, és nem láttam, hogy ő van bejelentkezve. :)

(Azóta meg nem tudtam bejelentkezni az eredeti profilommal, úgyhogy most újra regiztem. :)

Szóval nem egy lány írta az alábbi véleményt, mielőtt azzal jönne valaki. :D
37. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.01.23. 11:24:37
LV4
Bocs , *Solyi
HALA!
36. hajzi  PlayStation.Community tag
2016.01.23. 11:22:52
LV4
Tejles mértêkben egyetértek Solya kommentjêvel! 10/10
HALA!
35. Solyi  PlayStation.Community tag
2016.01.22. 23:08:33
LV1
Válasz 34. Solyi üzenetére:
Bocs, félrement a válasz. :D
34. Solyi  PlayStation.Community tag
2016.01.22. 23:07:50
LV1
Válasz 31. Vagner_3 üzenetére:
Ha a fifa grafikája rajzfilmes, akkor a pesé plasztik, műanyag hatású.

Fizika: minden egyes ütközés más és más, PES-ben minden szerelés után ugyanaz a script játszódik le, nem tűnt még fel?:)

Labda fizikájáról nem is beszélnél, PES-ben pass support 3-on elég egy hátvédtől full erővel l1 háromszöggel előrebaszni a labdát kivétel nélkül megtalálja a csatárt, az online játékmenet nem is szól másról elismerheted, már ha játszol online egyáltalán...

Súlytalan lebegést is csak a PES-ben van, nem arról írtál vélemény??:O Mintha görkorcsolyáznának a pályán...

Lövések? PES-ben majdnem minden lövés gól. Ilyen meccseket játszok, hogy 7-4, 9-2, 8-3, 6-0, öt alatt nincs egy meccs se online. :D 70% win ratiom van online, több száz meccsem, de hogy minden 30 méteres bomba beakad az borzalom, ez az árkád fos aki a 10 éveseknek készült már ne is haragudj kedves Zoltán. Ez a játék egyre csak árkádabb lesz minden évben. Automata cselezés, nyíl a szabadoknál, beindítás a jobb analóggal. :D Mintha értelmi fogyatékosoknak készülne az egész. :D

Zsinóron húzott passzokról meg már ejtettem szót, PES-ben sima háromszöggel kikerüli a 3 védődet a labda csak azért, hogy megtalálja a csatárt. :D És így megy teljesen egyenesen egy centi se kanyarodik az egész labda...

Szóval lefogadom nem játszottál a FIFA 16-tal egyetlen egyszer se, vagy 10 meccsnél többet, online. Nekem több száz órám van PES-ben FIFA-ban valamennyivel kevesebb, jelenleg is pesezek, de hát teljesen kiakaszt ez az árkád szar, csak amíg ilyen jól megy nehéz abbahagyni azt a szar myclub módot azt elismerem. :) FIFA UT-je sokkal unalmasabb számomra.

Jah meg az animációk is sokkal darabosabbak, robotosabbak a PES-ben, meg olyan hirtelen változtatnak irányt hogy teljesen irreális az egész, lassan már iylen Tsubasa féle játk lesz a PES-ből, lehet 40 méterről gólt lőni, eltörni az ellenfél lábát piros lap nélkül, kapusok meg minden lövésnél úgy tesznek, mintha varázs lövés lenne és eltörne a kezük ha beleérnek. :D

Könnyen átlátható amúgy az egész, most hogy a PES lett az árkádabb játék, rögtön népszerűbb, már itt is. :) FIFA-ban három passzt tök nehéz megvalósítani, olyan nehéz lett a játékmenet, aztán máris szar a játék. Én a magamr észéről jobban kedveltem midnig is a nehezebb, reálisabb játékmenetet, legyen az FPS, vagy sportjáték, úgyhogy hiába pesezek 15 éve, nem fogok ilyen gagyi szarral játszani örökre, ki kell nyitni a szemeket és nem zsigerből fikázni a 10 éve valóban fos FIFA-t. Aki mélyebb, lassabb, taktikusabb játékmenetre vágyik (érdemes összehasonlítani a két játékban azt is, hogy a játékosoknak mennyi tulajdonsága van, és nem is csak mennyiségileg mondjuk, hanem "minőségileg" is... , lebutított taktikai dolgokról nem is beszéltünk, PES-ben van short pass v long, kontrajáték v possession :D, FIFA-ban csapatilag is kétszer részletesebb, és ráadásul egyenkén is lehet adni utasításokat a játéksokonak) az nem fog csalódni a FIFA-ban.

Aki csak könnyedebb, árkádabb, szórakoztatóbb játékra vágyik, nagyobb gólokra, látványosabb, könnyebben kivitelezhető cselekre annak a PES lesz a jobb választás.
33. martin  Főszerkesztő
2016.01.20. 18:40:42
LV27
+1
Válasz 32. fczolika üzenetére:
Jó teszt.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
32. fczolika  PlayStation.Community tag
2016.01.20. 18:13:27
LV1
Hogy milyen a FIFA 16?

-rajzfilmes grafika,
-szinte semmi fizika,
-súlytalan lebegés a pályán
- élethű lövés na az ebben nincs!
-zsínóron húzott passzok
-idióta gagyi labdavezetés
= ÁRKÁD gyerekeknek való SZAR!!!

A PES 2016 is ezer sebből vérez,de még mindig jobban átjön benne a FOCI.
Psn: fczolika
31. Vagner_3  PlayStation.Community tag
2016.01.19. 20:18:16
LV1
Osztom a véleményt a csalásról...2-3 meccs után biztos jön egy olyan ahol van 20 kapura lövésem amiből 15 eltalálja és születik 1 gól, mig az ellenfelemnek 3 lövés 3 talál kaput és 3 gólja lesz...és persze hogy a találatok 80%-a a 45. és a 90. percben történnek...vicc!
30. Adamska  PlayStation.Community tag
2016.01.16. 19:30:09
LV2
Válasz 29. bnorbert08 üzenetére:
Masnak nincs is ertelme
29. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.01.15. 21:07:52
LV5
Válasz 27. Adamska üzenetére:
Szoktál PS4-en online FUT-el játszani?
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
28. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.01.15. 21:04:43
LV2
Én mondjuk a szavatosságra simán adtam volna egy kiemelkedőt mert annyi játékmód van benne h igazából egy év is kevés a köv Fifáig h mindegyikkel játsszon rendesen belemerülve az ember.
Fino alla Fine
27. Adamska  PlayStation.Community tag
2016.01.15. 16:25:46
LV2
Jaj istenem, butanak vagy benanak kell lenni, hogy valaki azt vallja, hogy online elore eldonti a gep a gyoztes szemelyet?
26. ATW  PlayStation.Community tag
2016.01.15. 14:17:52
LV1
+1
Az mé' van, hogy a csajok annyi poligonból állnak, mint Dzsudzsi haja?
25. Petyka  PlayStation.Community tag
2016.01.15. 14:01:22
LV2
A legjobb meccsünk még 1 5-tel volt! Barca-Real, 0-5! Lemostuk a páyláról az ellenfelet! 70. percnél még 0-5... kikaptunk 7-5 re!!! Akkor megfogadtam, hogy nem játszom többet online! Nincs értelme! Tegnap este a 16-tal nyomtunk egy co-op-ot! Hát továbbra sem fogom erőltetni!
lhblhb pedig teljesen jól leírta! Néhol nem értek egyet, de annyira nem, hogy bele tudjak kötni! :D
24. martin  Főszerkesztő
2016.01.15. 12:36:28
LV27
ÉN VOLTAM A JOBB DE A GÉP KICSALTA A NOOBNAK!!!4!4!négy
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
23. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2016.01.15. 12:16:37
LV4
Első Fifa nekem a 2002 volt. Utána nagy divat lett és sokat is játszottam haverokkal, aztán 2010nél megálltam. Azóta nem veszek észre fejlődést olyan szinten hogy új részt vegyek belőle. Tökéletes itthoni party game, de számomra nem több.

(Az első és utolsó játék ami képes volt rá venni hogy kontrollert törjek. Pedig van jó sok játékom, de pl a Bloodborne is nyugodtabban viszem végig mint egy fifa multit.)
So.. this is what it feels like
22. DROMEZ  PlayStation.Community tag
2016.01.15. 01:38:25
LV1
Válasz 16. lhblhb üzenetére:
Teljes mertekben egyetertek veled! Idei reszben nagyon kitunik,hogy nem a tudas alapjan jon ki a gyoztes pl. a tavalyi reszben erztem azt,hogy ha jobb vagyok akkor van ra esely,hogy nyerek ideiben ez telyes mertekben eltunt,hiabba en vagyok a jobb probalok focit jatszani,az ellnefelem peddig sik egyszeruen nyomja es nyer szal nem kell tudonod jatszani ahoz hogy nyerj.
A meccsek 95% abbol all,hogy a jatekos egy emberrel probal cselezgetni,kozepkezdes uttan megindulni,a baj az,hogy a jatek pedig partner ebben es nem a rendes jatekot partolja hanem a hulyeseget,ezegy ido uttan mar frusztral te bele teszel a tamadasaiba mindent szo szerint munkat fektetsz bele es nincs erdemenye, de a harom pasz cselsorozatok az pedig simman mukodik.
En nem jatszom a FUT-ot en a klaszikus online seasont nyomattom csak,nekem onnan van tapasztalat de lesujto,amit a jatek cimen ott megy. Remelem nem ez lessz az irany.... 11 vs 1 meccsek....
csak úgy......
21. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 20:54:47
LV5
Válasz 19. lhblhb üzenetére:
Az a két meccs, amit toltunk? Valami 5-0 nekem, utána meg te aláztál 7-0-ra. Érdekes volt az is!
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
20. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 20:52:56
LV5
Válasz 18. Onimushaman üzenetére:
Pedig ez van tényleg. Nagyon el tudja venni a kedvem a játéktól De mikor a 90. percben egy ősellen klubnak rúgok győztes gólt, és felrobban a stadion, az fasza érzés!
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
19. lhblhb  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 20:22:06
LV2
Válasz 18. Onimushaman üzenetére:
Minden fórum FIFA topikjában a régi FIFAsok úgy beszélnek róla, mint egy kész tény. Szerintem is igaz. Nem akarják, hogy Pistike kedve elmenjen a játéktól, mert kudarc éri, abból nekik nem jön több pénz. Ugyebár az Ultimate Teamben lehet venni valódi pénzért ezt-azt... szerintem ott van a legnagyobb szkriptelés.
18. Onimushaman  Szerkesztő
2016.01.14. 20:19:10
LV24
Válasz 16. lhblhb üzenetére:
Nagyon összeesküvés elméletnek hangzik. Az esetben ha ez igaz, akkor nagyon gáz a helyzet.
señor
17. lhblhb  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 20:12:20
LV2
Válasz 14. Onimushaman üzenetére:
Nem értem ezt az állva várást. El lehet indulni a labda irányába. A 16-ba bejött egy újítás, hogy könnyen lekapcsolják a passzokat, szóval ha kicsit elalszol, akkor elcsenik. De ezzel együtt bejött az erős passz, ami R1+passz, ami pont ezért lett kitalálva, ami jó ötlet volt.
16. lhblhb  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 20:10:35
LV2
Válasz 13. Onimushaman üzenetére:
Minket teljesen más dolgok zavarnak, de nyilván egy kezdő és egy tapasztalt másképpen látja. Engem a hendikep zavar. És ez a legszarabb, amit valaha videojátékkal csináltak. Minden tapasztaltabb FIFA játékos érzi, de sosem lett hivatalosan kimondva: manipulálva vannak az online meccsek. Az EA gépezet valamilyen számítások alapján eldönti, hogy most mi lenne jobb a fejlesztőknek, ha az adott meccset Én nyerném, vagy Pistike. Pistike pl elég újonc még, hamar elmenne a kedve ha én, mint régi FIFA motoros nagyon elverném, ezért az EA gépezet elkezdi segíteni Pistikét. Ez abban nyilvánul meg játék közben, hogy akármit csinálok, akármilyen jól, valahogy az én játékosom szinte mindig mellé lövi. Pistike egyszer jut el a kapumig és egy csicska lövése van, az is bemegy valahogy, és azzal nyeri a meccset, miközben nincs velem egy súlycsoportban. Na ez most egy nagyon lesarkított példa volt, valójában azért nem ennyire látványos és brutális ez a manipuláció, de érezni lehet valamennyire! És ez a legszarabb, amit valaha videojátékkal csináltak: nem a tiszta tudás dönt, hanem hogy éppenséggel az algoritmus szerint kinek kéne nyernie, és azt segíti... általában aki rossz sorozatban van, vagy gyengébb csapattal játszik.
Ugyanúgy nem szeretem a mai autós játékok jelentős részében a gumi-effektust: ha te jobban mész, akkor az ellenfél irányította autóval is jobban mennek, akármilyen jól megyek, nem tudom lehagyni. Ha szarul megyek, akkor bevár. Játsszunk már igazi sportot.
De mégis megvesszük minden évben a FIFA-t, mert még mindig jobb, mint a PES, nem minden téren, de összességében többet nyújt, és nem minden játékmód van manipulálva. Ráadásul sokak szerint ez csak összeesküvés elmélet.
15. Onimushaman  Szerkesztő
2016.01.14. 20:07:21
LV24
+1
Válasz 12. lhblhb üzenetére:
A hibák online játék alatt is előjönnek, akkor most mi a helyzet?
señor
14. Onimushaman  Szerkesztő
2016.01.14. 20:04:40
LV24
+1
Válasz 12. lhblhb üzenetére:
Állva várják a labdát klasszison is a fiúk (és lányok).
señor
13. Onimushaman  Szerkesztő
2016.01.14. 20:01:10
LV24
+1
Válasz 6. bnorbert08 üzenetére:
Miért kéne szeretni? Objektíven írtam. Bárki megírhatja a tesztet, hiszen a lehetőséget megadtuk rá. Akit érdekelt a játék megvette első nap, mint az elmúlt 20 esztendőben eddig tette azt. A Nagy focistákat meg tényleg nem hiszem el, hogy nem zavarja néhány egyértelműen rossz dolog. Sajnos a 7 pont ma már egy szar cuccot takar sokak szerint (nálam az 5-ös még mindig egy átlagos, játszható programot jelent).
señor
12. lhblhb  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 19:56:58
LV2
Válasz 10. Onimushaman üzenetére:
Ha elér az ember egy rendes haladó szintet, és beteszi a nehézséget világklasszisra (nem olyan lehetetlen feladat), ott már az ellenfél játékosai és a saját csapattársak is teljesen jól reagálnak. Szerintem az a legideálisabb nehézség. Van még feljebb is, de a Legendás talán már csalás, hogy mennyire jó.
11. lhblhb  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 19:54:43
LV2
Válasz 10. Onimushaman üzenetére:
Nem olyan ultramagas nehézség az, csak a neve, hogy Pistike nagynak gondolja magát, ha már Profi szinten nyerni tud. Pedig az még igazából csak a haladó szint alja. És az AI is úgy viszonyul.
10. Onimushaman  Szerkesztő
2016.01.14. 19:49:17
LV24
+4
Válasz 9. lhblhb üzenetére:
Tehát ha nem ultra magas nehézségen játszom a saját embereim butábbak. Seems legit.
señor
9. lhblhb  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 19:05:35
LV2
Válasz 6. bnorbert08 üzenetére:
Gondolom amatőr, vagy félprofi szinten tolta, azokon a szinteken tényleg elég buta az AI, de ez is a cél, nem születik mindenki FIFA mesternek. Még a profi szint is csak átmeneti, az igazi az a világklasszis, na ott már van olyan AI mint bármilyen jó játékban.
8. George_Bluth_sr  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 17:17:13
LV1
5pontot mondok rá. Ha megnézitek a felhasználói értékelések mindenhol alacsonyak,a kritikusok húzzák föl inkább 8 közelébe.
Pénz van a banán standban!
7. fr3ntzen12  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 15:23:47
LV4
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Ilyen mypes vagy mi van fent... 26GB... Akkor lekapom. :)
6. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 13:26:48
LV5
+1
Ezt miért kellett így fél év múlva?
Ez nem teszt, csak fikázódás.
Emlékszem, mikor kijött az MGS, sokaknak az volt a baja, h sok helyen nem hozzáértő írta a tesztet róla. Itt is ez van. Sőt, itt az is látszik, h egyenesen utálod ezt a focis gammát.

Eddig a legjobb fifa szerintem. Nekem a pes nem feküdt. Bár már régebben is leírtam, az lenne a legjobb, ha a kettőt összegyúrnák.
Én a bírói bakikat nem vettem észre, és az AI is teszi a dolgát, sak be kell lőni, h milyen taktikával szeretnénk tolni.
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
5. A-matesz  PlayStation.Community tag
2016.01.14. 09:33:21
LV2
A hetes osztályzás kicsit túl szigorú de ha azt nézem h a magyar nyelv és kommentátor kimaradt belőle akkor a hetes reális.
A játékvezetők rém buták az előnyszabály alkalmazását pontosabban helyes alkalmazását még hírből sem ismerik.Visszatérve a magyar nyelv hiányára mivel nem, vagyok perfektó angol így a karrier mód kimarad mert az már a 15-ben is annyira aprólékos összetett volt h bizony aki nem erős haladó angol tudással bír annak könnyen gondjai lehetnek.Mint az elmúlt pár évben úgy most is a rengeteg módon belül az Ultimate Team az ami nagyon húzza ezt a játékot. Az EA itt is belenyúlt főleg a transferek terén hiszen a játékon kívüli coin illetve a játékos kártyák üzérkedése már már ipari szinten ment.Bár kiskapuk még mindig vannak de ezek elég szűkösek már
Fino alla Fine
2016.01.13. 23:18:23
LV1
szerintem az eddigi legjobb fifa grafikailag, fizikailag, védekezésileg, kapusteljesítményben. Bírók tényleg szarok, a női minek bele szint. Nehéz lett, sok haveromnak nem tetszik a nehéz passzolás, és a nehéz gólszerzés, uh velük általában 15öt kel nyomni, ami viszont nekem nagy visszalépés mindenben. köszi a tesztet, de lehetett volna kicsit alaposabb is.
"aztahétszentségesmajomfaszát"--Eric Cartman
3. Onimushaman  Szerkesztő
2016.01.13. 21:48:26
LV24
Válasz 2. fr3ntzen12 üzenetére:
Van egy ingyenes PES, keress rá.

Martin, köszi a lehetőséget. Egy élmény volt.
señor
2. fr3ntzen12  PlayStation.Community tag
2016.01.13. 19:27:50
LV4
Válasz 1. Lotar üzenetére:
milyen f2p pes ?
1. Lotar  PlayStation.Community tag
2016.01.13. 18:49:47
LV17
Idén marad a F2P PES. Az pont elég belőle. :) A FIFA-ból is jöhetne egy F2P UT. Sztem megérné nekik -is :).
psn/sen id: pcpmate
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
FIFA 16
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
7/10
Pozitívum
Odafigyeltek a közösség visszajelzéseire, ami becsülendő. Játszható online szegmens
Negatívum
A beharangozott női játékosok túlontúl átlagosra sikerültek. Mesterséges értelem terén van még hová fejlődnie, a bírói teljesítmény kritikán aluli. Gyenge kommentátor

MARTIN BELESZÓL
(szip) Mióta várok erre, hogy egy nem fociszakértő tesztet írjon egy ilyen volumenű szoftverről. Pályám csúcsára értem. Köszönöm Onikám.