PlayStation.Community

2016.01.07. 12:29 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Kalandra fel! Ha tudsz gyere el, hisz minket minden érdekel...

Videojáték verziót szerkeszteni egy kultikus státuszban leledző rajzfilmsorozatból könnyű pénznek tűnhet kiadói szemszögből, ám az így keletkezett produktumok zöme joggal kaphatná meg az „emberi fogyasztásra alkalmatlan” jelzőt. A jellegzetesen elvont humorral megáldott Adventure Time széria eddigi interaktív kivetülései sajnos a nyitómondatban taglaltakat erősítették meg és őszintén szólva nem is értem, kinek pattanhatott ki a fejéből az a „remek ötlet”, hogy Finn és Jake kalandjait egy röhejesen leegyszerűsített dungeon crawler formájában kell megjátékosítani...

Időközben szépen lejárt a licenc és a Wayforward Technologies helyébe lépő Vicios Cycle Software vadiúj megközelítéssel próbálkozva egy point & click kalandot pottyantott ki az Adventure Time: Finn & Jake Investigations képében. Biztató, hogy a formátum már önmagban is sokkal jobban illik a sorozathoz, mint az agyatlan csapkodás, kérdéses viszont, van-e annyira jó az új cucc, hogy feledtesse velünk a korábbi csalódásokat? Hamarosan kiderül...
A szoftver több, egymáshoz közvetlenül nem kapcsolódó ügyet tartalmaz, melyeket egy a padlásról előásott gép prezentál a botcsinálta detektíveknek felcsapó páros számára. Függetlenül attól, hogy éppen egy tartalmát elvesztő hanglemez reprodukálása, vagy a varázslók által szőtt összeesküvés lebuktatása a cél, a játékmenet mindig a klasszik point & click alapokra épül, azaz a 3 dimenzióban mászkáló karaktereinkkel minden helyszín minden apró zugát érdemes átfésülni, hátha pont az ott talált jelentéktelennek tűnő légypiszok segít majd a következő feladat megoldásában.

Természetesen a játék ehhez mérten full lineáris, ami magával vonja azt is, hogy amennyiben véletlenül átsiklasz egy fontos nyom fölött, az később csúnyán visszaüthet megakadályozva a továbbhaladást. Szerencsére a zsáner régebbi darabjaira jellemző pixelvadászat itt nem jellemző, és ha rendesen átnézed a helyszíneket, akkor többnyire minden fejtörőt azonnal meg fogsz tudni oldani. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne volna a játékban pár eszementebb logikai feladat, ami leakaszt majd fél órára, de látszik, hogy itt alapvetően a sztori orientált felépítés volt a fő cél a playerek szándékos szívatása helyett. A sorozat helyszíneinek bejárása hatalmas élmény lesz a rajongóknak hiszen minden teljesen autentikus, még ha a durva három dimenziós megvalósítás kissé furcsává is a teszi a látványt. Ugyanez vonatkozik természetesen a szereplőkre is (van egy olyan érzésem, hogy a játék 3DS verziója jelentette a célplatformot és az összes többi verzió csak egy sima port), ami főleg PS4-en full röhejesen fest tekintve, hogy vannak indie cuccok, amik nagyságrendekkel jobban néznek ki tesztünk tizensokezerért kapható alanyánál.

Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy ne lehetne jó a játék, hiszen a humor legalább a helyén van és az eszement párbeszédek / feladatok remekül illeszkednek Finnék LSD-tripszerű világába. Sajnos a kivételes mértékű fan service mellett nincs semmi, ami kiemelné a játékot az átlagból, hiszen játékmechanikailag semmi olyat nem kínál, amit ne láthattunk már korábban lényegesen jobb kivitelben. Nem segít az sem, hogy a fejlesztők úgy gondolták, hogy a nyomozás monotonitását legjobban arénaharcokkal lehet megtörni, melyek a sztorihoz szervesen nem kötődve tökéletesen random pillanatokban csapnak le a gyanútlan játékosra. Roppant primitív módon a csaták két gomb ritmikus nyomogatására korlátozódnak, mely ugyanúgy igaz az első harcra, mint a legutolsóra. Amennyiben jól szerepelsz a csatákban nagy mértékben gazdagíthatod Jake-ék lootkészletét, melyet a főhadiszálláson lehet megtekinteni... és ennyi. Érdemi funkciójuk nem lévén a kincseket tökéletesen felesleges gyűjtögetni (még egy fakin trófeát sem kötöttek hozzá, ami legalább minimálisan vonzóvá tenné a csatákat), tökéletesen nyilvánvalóvá téve, hogy a harcokkal egyetemben utólag erőszakolták őket a játékba, minden bizonnyal felsőbb nyomás hatására.

Ellentétben a korábbi Adventure Time próbálkozásokkal a Finn & Jake Investigations kicsit több odafigyeléssel és logikusabb felépítéssel akár jó játékká is válhatott volna, jelenlegi formájában azonban maximum a sorozat fanatikus rajongóinak ajánlható, akik a valóban remek humorért cserébe hajlandóak szemet hunyni a minden ízében low budget megvalósítás és az elhibázott dizájndöntések garmadája felett.

(A játékot támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában vásárolhatod meg, vagy webshopjából rendelheted a linkre bökve.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. edWood  PlayStation.Community tag
2016.01.30. 12:33:33
LV6
Hehh, Adventure Time királyság, 5 pont ide vagy oda, ezt ki kell próbálnom.
Én vagyok a romlottság manifesztálódása!
2016.01.18. 19:28:46
LV1
Muszáj lesz kipróbálnom ezt :3
10. talos86  PlayStation.Community tag
2016.01.10. 15:06:54
LV3
Már a TV sorozattól is a falnak tudnék menni, nem még játsszak is vele...
9. metadata  PlayStation.Community tag
2016.01.09. 22:05:43
LV15
Annnyira tudtam, hogy ezt te fogod tesztelni!
FatHead
8. Lil  ¯\_(ツ)_/¯
2016.01.09. 11:56:29
LV21
Válasz 7. eszg_ üzenetére:
Én értelek. Simán lehet zavaró a játékosnak akár játékmenet szempontjából, de a sorozatba akkor is tökéletesen beleillik ez a nagy funkció nélküliség. Külön részeket szenteltek annak, hogy a megszerzett kincsekkel mennyire nem tudtak mit kezdeni, meg annak is, hogy igazából legtöbbször csak brahiból harcolnak, ezért ez a része engem egyáltalán nem lepett meg.
Alapból 12 éves a főszereplő.... :D nem nagyon érdekli más a világból, csak az első szerelem, meg a játék.^^
Azt szeretem többek között az ATban, hogy a történet mélységét a mellékszereplők adják meg, legalábbis szerintem. Figyelembe véve, hogy a különböző karakterek kis sztorijai mennyire izgalmasak tudnak lenni, ebből a rajzfilmből olyan f@sza játékot lehetne összehozni, hogy könnybe lábadna a szemem, ehelyett az az érzésem, hogy igyekeztek annyira lebutítani és olyan sok kompromisszumot kötni, amennyit csak lehet, hogy gyerekek számára emészthetővé tegyék, másrészt meg azért, mert gondolom úgy voltak vele, hogy a fanok úgyis mindent megkajálnak. -._-.
Tegnap kicsit nézegettem youtubeon, de nekem nagyon nem.:/
7. eszg_  Szerkesztő
2016.01.08. 23:11:54
LV13
Válasz 1. Lil üzenetére:
Alapvetően nem az a baj, hogy van harc és kincsgyűjtögetés, hanem hogy egyrészt ha már point & click a választott zsáner, akkor ne kelljen már 20 percenként leállni button mashelni (Monkey Island epizódokban is voltak akció nélküli kardpárbajok), másrészt pedig amint azt említettem is: nincs semmi funkciója egyik dolognak sem.

Az ellenfelek autentikusnak tűnnek, bár csak ritkásan nézem a sorozatot, ha pedig már szóba kerültek a trófeák: a könnyű platinát keresők szmára ideális lehet a cucc, mert egy végigjátszs alatt ki lehet szedni belőle mindent.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
6. jime  non-alcoholic
2016.01.08. 10:37:03
LV29
már csak a képek alapján is elment tőle a kedvem xD
"wake up, you're dead!"
5. Lil  ¯\_(ツ)_/¯
2016.01.07. 21:19:46
LV21
Válasz 4. Totoro üzenetére:
Pont ez az, nem látott egy részt sem belőle. Nincs mihez tartania...
:/ én is tutira kipróbálom, de nem fűzök hozzá sok reményt. :(
4. Totoro  PlayStation.Community tag
2016.01.07. 19:57:24
LV6
Válasz 1. Lil üzenetére:
Tesóm játszott a demojával talán ps4-en. Ő nem látott egy részt sem a sorozatból, de azt mondta nagyon szórakoztató! Grafika ide vagy oda én mindenképp játszok majd vele :)
Mirror, mirror on the wall..
3. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2016.01.07. 18:54:41
LV2
Imádom a sorozatot, remélem egyszer képesek lesznek hozzá méltó játékot készíteni. A világból tökéletes rpg lenne.
Prinny DooD!
2. Lucsy  PlayStation.Community tag
2016.01.07. 14:44:53
LV12
+2
"Bacon pancakes, that's what it's gonna make, BACON PANCAAAAAAAAKE!"

https://www.youtube.com/watch?v=1eO5U_uN7DQ
nagy volt a pofam, elnezest kerek
1. Lil  ¯\_(ツ)_/¯
2016.01.07. 13:41:25
LV21
Ez a 3D nagyon (NAGYON) rossz. :/ Olyan érzésem van, mint mikor a régi rajzolt Vukkból megcsinálták azt a számítógépes undormányt. Annyit azért hozzátennék, hogy az indokolatlan harcok, illetve a kincs felesleges gyűjtögetése tökéletesen beleillenek a rajzfilmbe, de attól még tényleg jó lett volna 1-2 fasza trófea. Az ellenségek legalább a sorozatból vannak?
Attól függetlenül, hogy ezek alapján nekem sem tetszene túlzottan, azért kipróbálnám.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
ADVENTURE TIME: FINN & JAKE INVESTIGATIONS
LittleOrbit
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
5/10
Pozitívum
Okos műfajválasztás, jó humor, játékosbarát felépítés
Negatívum
Elavult grafika, felesleges harc, sablonos feladatok

MARTIN BELESZÓL
Az a helyzet, hogy ezzel a játékkal eléggé árnyékra vetődtünk. Mivel az alaptéma omegakirályság, annyira rápörögtünk a cikkre, hogy két szakértő kollégának is beígértem a tesztelés lehetőségét. Hát az értékelőt látva kár lett volna túlvariálni...