PlayStation.Community

2015.12.28. 16:40 Kedvcsináló
15 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Egy szörnyeteg hitvallása.

Bő két hónappal a megjelenés után és uszkve ötven-hetven órát rakván bele az anyagba határozottan kijelenthetjük, hogy az Assassin’s Creed: Syndicate nem csak hogy beváltotta, de felül is múlta a hozzá fűzött reményeket. Egyrészt az apró bugokat leszámítva tulajdonképpen tünetmentes, másrészt rendkívül autentikus atmoszférában hívja életre a 19. századi viktoriánus Londont, és a széria történetében először állít két karaktert a fókuszba - sikeresen. Igaz, Jacob és Evie végül is messze esik a szakma legjobbjai által elkövetett, ikonikus szereplők csodálatosan emberi személyiségétől, és a zsilliónyi mellékküldetés egyformasága próbára teszi a legelszántabb playerek monotonitás-tűrését is, ezért a Syndicate ha nem is a sorozat legjobbja, de ott van az első háromban.

Exkluzív letölthető tartalom már az alapjátékban rendelkezésére állt azoknak, akik előrendelték a játékot, avagy hozzám hasonlóan a Gold Edition szerencsés birtokosai. Ez a Darwin and Dickens Conspiracy, mely néhány történetes küldetést fogalmazott meg a két természettudós közreműködésével. (Szerintem amúgy a történelmi személyek ábrázolása sokkal jobban sikerült, mint a két főhősé, azaz a Ubi is tudná ezt jobban csinálni, mert ezek szerint nem a technikán múlik elsősorban.) Mivel nekem nagyon tetszett ez a kiegészítő, rendkívül izgatottan vártam a többi történetes DLC érkezését. A sorban az első a Jack The Ripper, és ez annál is jobban sikerült, amilyenre a Darwin és Dickens alapján készültem!

Kedves Főnök!

Imádom a krimiket, Sherlockot, Poirot-t, Miss Marple-t, Columbót, A kisvárosi gyilkosságokat – hogy csak párat említsek. A Syndicate-ben egyik kedvenc küldetéstípusom a kis krapek Arthur Conan Doyle-lal együttműködős, nyomozós Szörnyű bűntettek, mely fantasztikusan jól valósít meg egy új típusú vizsgálódós, kikérdezős, megvádolós „minijátékot”, amely a sorozat történetében ugyancsak újdonság. Várható volt, hogy ez az elem ismét elő fog kerülni, főleg ha a kriminalisztika történetének egyik legismertebb sorozatgyilkosa lép a színpadra. A Hasfelmetsző azért is érdekes alak, mert soha nem azonosították az embertelen tettek elkövetőjét, a „Jack The Ripper” nevet az egykorú médiában közzétett, nagyon valószínűleg hamis levelek egyik írója találta ki. Ám a gyilkos ismert volt Whitechapeli Gyilkos és Bőrkötény neveken is. 1888-ban vadászott prostituáltakra London Whitechapel szegénynegyedében, ismertetőjegye a nyak elvágása, a belső részek kimetszése és azoknak horrorisztikus formációkban történő elrendezése az áldozat testén. Rettenetes hírnevének köszönhetően a popkultúrában is szép karriert futott be: a könyveken, filmeken, színdarabokon, képregényeken túl a Sherlock Holmes Versus Jack The Ripper PC / Xbox 360 játékot, valamint a The Order 1886-ot emelném ki, mely utóbbiban a főgonosz Lord Hastings lett végül is a hasfelmetsző gyilkosságokat elkövető vámpírként azonosítva.

Érdekes tehát a kérdés: ilyen múlt után mi újat tud hozni az AC? Robbantom az első bombát: Jack játszható karakter. Nagy piros pont a Ubinak ismét azért, hogy enged minket a gonosztevő bőrében tevékenykedni. A másik főszereplő pedig Miss Frye, méghozzá húsz évvel idősebb változatában. A korábbi, kirívóan, már-már gyermekien fiatal, ennivalóan szeplős, bájos arcú Evie után elég nagy kontrasztot jelent az ötvenes éveihez közeledő, ráncos hősnő, aki Jack után ered. De ismét minden elismerésem a fejlesztőnek! Például az újgenerációs Tomb Raider esetén egyenesen szégyen és gyalázat, hogy huszonkét évnél idősebb Larát nem tartanak eladhatónak, miközben megjelenésének idejében sem tizenhat volt, valamint örömmel látom, hogy Nathan Drake is láthatóan öregszik – ha Nate-nek meg is van az az előnye, hogy a pasik negyvenen felül a legszexibbek. :) Szóval a Ubi bevállalta az idősödő hölgyet, akinek nem tetszik, ne nézzen rá alapon. Szerintem nincs Evie-vel semmi gond, így hiteles a sztori, egyébként pedig ugyanolyan akrobatikus, mint amilyennek megszoktuk, szóval szerintem csak az arca és a haja más.
A kánoni öt

A Jack The Ripper történetében Jacob is szerepet kap, de részletekbe nem kívánok bocsátkozni. A tulajdonképpeni sztori kilenc küldetésből áll, és a Jack által a való életben, 1888 és 1891 között elkövetett, „kánoni ötnek” nevezett gyilkosságsorozat áldozatai képezik a gerincet. A szemszög Jack és Evie között váltakozik, egyfajta macska-egér játékban: Evie az aktuális bűncselekményt igyekszik felderíteni a főjátékból ismert nyomozós elemek még további finomítása és persze harc útján, míg Jack egy brutális és egyre kaotikusabb utat jár be. Ketten együtt olyan lendületes cselekményt teremtenek, mely a főjátékból gyakran hiányzik. Természetesen megvan az AC univerzumhoz kötő kapcsolat is, bár ez a killer örök azonosíthatatlan volta miatt nem a legerősebb láncszem, összességében bravúrosan jól sikerült a történet.

Bár ilyen biztos alap lerakása után a Ubi már elvitorlázhatott volna a Syndicate-ben bevezetett játékmenetbeli újítások farvizén, nem ez a helyzet. A Hasfelmetsző DLC zászlóshajója a „félelemrendszer”, melyet a csatározásban használunk. Evie az utóbbi húsz évet Indiában töltötte Henry Green oldalán, és ott tanult meg olyan technikákat, melyek először nyugtalanságot, majd rémületet keltenek ellenfelében, ezáltal téve őket ártalmatlanná. Új eszközei ehhez a szarvtőr és a félelembomba; az előbbivel tulajdonképpen a földhez szögezzük az áldozatot, az utóbbit pedig a tömegbe dobva kelthetünk pánikot. A harmadik metódus a Négyzet nyomkodásával megvalósított brutális kivégzés. Ugyanez a paletta áll Jack rendelkezésére is, csak míg Evie esetében a szarvtőr és a félelembomba nem halálos, Jacknél igen, és a Hasfelmetsző brutális ölése is több gomb nyomkodását foglalja magában. A félelemkeltésre minden ellenfél érzékeny, kivéve a nagy melák kopaszokat, akik még társaik lenyugtatására is képesek, úgyhogy nagyobb létszámú ellenség esetén érdemes először őket külön hazavágni, és utána zavarhatjuk szét a többit a pánikkal. Evie-nél a félelemrendszernek van egy külön képességfejlesztő része, melyet tapasztalati pontokért cserébe aktiválhatunk, és ha ez megtörtént, ugrunk fel a tizenegyes szintre. Ám ezeken kívül a harcrendszer minden egyéb része a főjátékban megismert. Fontos kitétel, hogy a Hasfelmetszőt szigorúan csak a fősztori befejezése és a karakterek kituningolása után érdemes kezdeni, mert a Ripperben minden ellenfél tizenegyes szintű.

Ha csak magát a fősztorit nézzük, a DLC-t lezúznánk három-négy óra alatt, de nem is AC kiegészítőről beszélnénk, ha nem lennének mellékküldetések. Ezek egy része a szokásos láda-, Hélix hiba- és illusztrációgyűjtögetés, ám a másik fele új típusokat is tartalmaz. Például a bordélytámadásban örömlányokat kell kiszabadítanunk, a Hasfelmetsző leveleiben a hamisító újságírókat lelepleznünk, Az igazság fogatában a gyilkosságok elkövetésével vádoltakat megszöktetnünk a nép általi felkoncolás elől, vagy a Szégyenútban a lányokat bántalmazó ügyfeleket kell megszégyenítenünk és végigkísérnünk a város előkelő polgárainak csoportjai előtt. Hál'istennek minden típusból csupán két-három van, szóval nem unjuk meg az életünket, mire a végére érünk. Trófeák szempontjából a platinát a száz százalékos serleg jelenti, és feltétele az összes gyűjthető tárgy, valamint minden – a mellékeseket is ide értve – küldi maximális teljesítése... ezúttal szerencsére nincs semmi ötezer törés (melyet a kitalálója húzzon a f*szára, hogy Resiskullt idézzem. :D)

A Jack The Ripperben a helyszínt mindössze Whitechapel és a City jelenti, valamint van egy-két új, külsős lokáció is. Tulajdonképpen minden változatlan, csak az idő fordult téliesre, szállingózik a hó, köd van és összességében jóval szürkés, borongósabb a látványvilág. De hát mi más kell, ha a Hasfelmetszőt üldözzük? A zene és a szinkron a szokásos, magas minőségű, hibákat egyáltalán nem találtam. Valahogy úgy érzem, hogy ez nem egy DLC, melyet utólag hozzácsaptak a fő epizódhoz, hanem egy külön játék, figyelemreméltó színvonalú, új elemeket is tartalmazó játékmenettel és egy jól sikerült sztorival. Jól tudjuk, hogy minden AC és Syndicate rajongó előbb-utóbb magáévá fogja tenni, kívánom ennek mielőbbi megvalósulását és nagyon jó szórakozást hozzá!
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
15. edWood  PlayStation.Community tag
2016.01.30. 12:35:02
LV6
Királyság. A cikk is, meg a DLC is.
Én vagyok a romlottság manifesztálódása!
14. Petunia  Szerkesztő
2015.12.30. 13:09:05
LV12
+1
Válasz 13. Resiskull üzenetére:
Banyek, el se olvastam a szöveget mellette, mikor a screenshotokat válogattam... ÁÁÁÁÁÁ!! Bocs, mea maxima culpa. :(
Endure and Survive
13. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.12.30. 09:48:00
LV22
Válasz 11. Petunia üzenetére:
Ja persze bárki.:)
12. Petunia  Szerkesztő
2015.12.29. 23:19:51
LV12
Válasz 10. Penge70 üzenetére:
Vagyis szignifikáns improvementet prezentálok újabban a ronda anglicizmusok skippelése terén - örülök, hogy valaki végre obszerválta, és erről feedbacket is provide-olt. :)))
Endure and Survive
11. Petunia  Szerkesztő
2015.12.29. 23:15:29
LV12
Válasz 9. Resiskull üzenetére:
Ehh... India miatt nem volt szívem kivenni. Ugyanakkor a kis krapek bárki lehet, nem? :D
Endure and Survive
10. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 18:47:19
LV22
Örülök, hogy végre nem erőlteted az angol szavakat ill. mondatokat, sokkal jobb ez így :)
Hasfelmetsző sztoriját imádom, kár hogy egy AC játékban lehet vele találkozni, habár anno a Shadowman-ben is volt :)
9. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 18:06:56
LV22
8. Petunia  Szerkesztő
2015.12.29. 18:03:06
LV12
Válasz 3. Resiskull üzenetére:
Oh... Melyik az áruló? :( Egynél sejtettem, hogy rezeg a léc.
Endure and Survive
7. Petunia  Szerkesztő
2015.12.29. 18:01:57
LV12
Válasz 2. Resiskull üzenetére:
Elnézést, akkor ez félreérthető, nincs benne Plati, csak a 100%-os trofi, az asszem' arany. :) Tudom, hogy mindenki elkezdi majd, aki rajongó, ez csak idő kérdése, ezért sem írtam más ajánlást a cikk végére. :)
Endure and Survive
6. Petunia  Szerkesztő
2015.12.29. 17:58:17
LV12
Válasz 1. jime üzenetére:
Megmondtam rögtön ugye, hogy durvajó...? :)
Endure and Survive
5. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2015.12.29. 16:36:00
LV24
Még igazából el sem kezdtem a Sindit. Mire a végére érek olcsóért beszerzem. úgyis ez az egy kieg érdekelt.
Playstation
4. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2015.12.29. 14:07:51
LV28
3. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 09:47:14
LV22
Válasz 2. Resiskull üzenetére:
Ja viszont a képek alapján akkor látom megbukott az előzetes meglátásom..:D:S
2. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.12.29. 09:45:14
LV22
Na hallod Petu nagyon vártam akár a DLC-t, be is váltotta a hozzáfűzött reményeket, nekem AC, meg TR a teszteddel teljes élmény, befejezem az Alien Isolationt meg az AC Rogue-t kiplattintom és szedem le én is a játékot, teszted alapján külön öröm hogy platinázható ez alapján látszik hogy nem csak egy mezei DLC tartalom nem bánnám hogyha kapna egy dobozos verziót had acsarogjon a vitrinben...köszönjük a tesztet.;D
1. jime  non-alcoholic
2015.12.28. 17:53:31
LV29
túl jól csinálod a kedvcsinálást, kedves Petu :D
most megint a pénztárcám fogja bánni xD
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
THE OUTER WORLDS (PLAYSTATION 4)
2019.12.09. 19:02 Játékteszt
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A lelkem (és a testem, meg úgy mindenem) a vállalatot illeti meg.
Yakuza 4 Remastered (PS4, PSN)
2019.12.09. 11:59 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A négyfejű sárkány.
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.