PlayStation.Community

2015.12.16. 15:05 Kedvcsináló
12 hozzászólás
Szerző: broafka
Értékeld a cikket!
A PS4 exkluzív játék teljes története magyarul.

A Fakóvérű Vadászata

(Redgrave Bloodborne elemzése, fordította broafka - broafka@gmail.com)

Különös köszönettel tartozom LordFlatline-nak a szerkesztésben nyújtott segítségéért, chim-cheree-nek ezért a hihetetlen felfedezéséért, ENB-nek (EpicNameBro) a rengeteg munkáért, amit a hivatalos Bloodborne útmutató összeállításáért tett, a bátyámnak, amiért megosztotta velem gondolatait, támogatott és elmondta véleményét az írásaimról, Hidetaka Miyazakinak, amiért életet lehelt egy régóta elfeledett videojáték műfajba, és köszönettel tartozom továbbá, annak a szó szerint több száz embernek, akik üzeneteket, elméleteket, kérdéseket, vagy kommenteket küldtek ezalatt a hosszú idő alatt, amíg ez az írás elkészült. Sosem sikerült volna megírnom a Souls közösség támogatása nélkül.

Az elmúlt hónap igen érdekes volt számomra. Szinte minden ébren töltött órámat térdig gázolva a Bloodborne gazdag univerzumában töltöttem, átkutattam minden zugot és repedést, hogy minden apró információt, valami kézzel fogható egésszé olvaszthassak össze. Amikor egy egyszerű elméletet osztottam meg annak reményében, hogy az emberek elmondják róla a véleményüket, még nem gondoltam volna, hogy egy diplomamunkával felérő értekezést fogok írni a Bloodborne történetéről.

A videojátékok háttértörténetének kutatása egy kihalt ág az internet térhódítása óta, mivel az ismeretek és információk széles körben elérhetőek. A Souls játékok hosszú idő óta az első olyan játékok, amelyek háttértörténetét kutatni kezdték a játékosok, ilyesmi, ha jól emlékszem, nem történt az eredeti négy Silent Hill epizód óta. Okkal kihalt ága ez a játékoknak, ugyanis nehéz úgy megőrizni egy titkot, hogy több milliói ember próbálja azt felfedni.
Nem gondolom, hogy felfedtem a titkokat. Sőt, nagyon valószínűnek tartom, hogy a legtöbb, hacsak nem az összes elméletemet megcáfolják, vagy jobbakra, alaposabban átgondoltakra cserélik majd. Ugyanis éppen ez történik a mindennapokban is.

Amikor először kezdtem neki az írásnak, még senki sem vont párhuzamot a Puskaporos Hordók (Powder Kegs) és Óyharnam (Old Yharnam) között. Cainhurst és Annalise szinte csak a játék elcsökevényesedett részei voltak, illetve mindenféle vad elméletek szárnyaltak jobbra balra. Nem azért írom ezt az értekezést, hogy irodalmi önkielégítésbe kezdjek, vagy, hogy a saját nótámat fújjam, hanem, hogy rámutassak arra, hogy micsoda fejlődés figyelhető meg értelmezésünkben a Bloodborne történetével kapcsolatban.
Ki tudja, lehet az írásom egy hónap múlva már teljesen érvényét veszíti.

A Bloodborne megjelenése utáni vad spekulációk és találgatások miatt döntöttem úgy, hogy leülök és másképpen közelítem meg a dolgot.

Nem akartam olyan összefüggéseket alkotni, amelyek valójában nem is léteztek, bele akartam kapaszkodni a meglévő szalmaszálakba, hogy létrehozhassam mindannyiunk számára ezt a hiányos kirakóst, amit nekünk kell befejezni.
Hidetaka Miyazaki, a Souls játékok zseniális alkotója, Shizuoka-ban nőtt fel, szegény körülmények között. Mivel nem engedhetett meg magának másfajta szórakozást, ezért gyerekkora nagy részében a helyi könyvtár regényeit olvasgatta.
Elkápráztatták a nyugati kitalált történetek és regények, de az angolja nem volt teljesen folyékony, ezért nem értett minden egyes szót, amit olvasott. Sokszor, amikor olvasott, azon kapta magát, hogy a felét sem érti a leírtaknak. A szöveg sötét foltjait saját képzelete segítségével töltötte ki, felhasználva azokat a töredékeket, amelyeket megértett, így megalkotva a saját történetét.
Most nekünk is ezt kell tennünk.

A Bloodborne történetében vannak szavak és töredékek, amelyeket megértünk. Amennyiben figyelmen kívül hagyjuk, vagy félreértelmezzük őket, meggátolnak majd a Bloodborne világának megismerésében.
Miyazaki nyomdokain szeretnék járni, megvizsgálva a szavakat, amelyeket megértek és kitölteni a sötét foltokat, amelyeket nem.
Szeretném meglátni az összefüggéseket, nem pedig lecserélni őket a sajátjaimmal.

Ezért döntöttem úgy, hogy nagyon pontos és alapos leszek minden értelmezésnél és idézetnél.

Emellett mindennél jobban szeretném, hogy az elméleteimet megcáfolják, hogy az információimat kijavítsák, hogy az ötleteimet jobban átgondoltakra, a játékban alaposabban bizonyíthatóakra cseréljék.

A történetben megtalálhatjuk az igazságot. Rálelhetünk egy valódi, rendkívüli igazságra.
Csak össze kell illesztenünk a rejtvény darabjait.

“Az emberiség legősibb és legerősebb érzése a félelem, a legősibb és legerősebb félelem pedig az ismeretlentől való rettegés.” H.P. Lovecraft"
Első fejezet:

A Byrgenwerth-i Egyházszakadás és a Bárgyú Pók (The Vacuous Spider)

“Byrgenwerth a tudás ősi otthona. Az Istenek sírja, melyet Yharnam alatt vájtak ki, minden Vadásznak ismerős kell, hogy legyen. Valaha byrgenwerthi fiatal tudósok egy csoportja szent anyagot fedezett fel a sír mélyén. Ez vezetett később a Gyógyító Egyház (Healing Church) megalapításához és a vérrel való gyógyítás megalkotásához. Ebben az értelemben, minden szent dolog Yharnamban visszavezethető Byrgenwerthre.” Alfred, a hóhér (Alfred The Executioner)

Minden Byrgenwerthben kezdődött. A tudás ősi otthona, amely egy békés, félreeső területen épült, távol a szomszédos várostól, a nagy tó közelében.

Itt történt, hogy egy kis csoport az emberi tudás mélységeit tanulmányozta és kutatta.

Kezdetben olyan bizonyítékokat fogok bemutatni, melyek megtalálhatóak a játékban. A saját értelmezéseimet és gondolataimat a végén mutatom be, hogy te is megalkothasd előbb a saját verziódat a bemutatott bizonyítékok alapján.

Byrgenwerthben rengeteg tudós tanult. A tudósok között azonban voltak olyan egyének, akiket meg kell említenünk fontosságuk miatt, illetve azért, mert ezek a tudósok, úgymond egy belső kört alkottak. Bár nem volt mindegyikük tudós, ebben az értelmezésben a Birgenwerth-i Tudósokként, vagy röviden a Tudósokként fogok rájuk hivatkozni az egyszerűség kedvéért.

Biztosan a Tudósok tagjai közé sorolhatjuk a következő egyéneket: Willem, Laurence, Micolash és Caryll.

Willem Mester az akadémia feje és nagyra becsült személy volt. Minden karakter, aki Willem-et említi, Willem Mesterként hivatkozik rá, amely nagy tiszteletet feltételez, még akkor is, ha a hivatkozó esetleg más nézeteket vallott, mint Willem.

A Rúna Szerszám (Rune Workshop Tool) is hivatkozik Willemre, mégpedig Willem Dékánként. A dékán az akadémia legfelsőbb vezetője, tehát Willem a Birgenwerth-i Iskola vezetője volt. Willem Mester tanulmányainak nagy része az emberi intelligencia határait kutatta.

Laurence attól függetlenül, hogy hasonlóan fontos személy, sokkal titokzatosabb. A Nagy Katedrálisban (Grand Cathedral) talált fenevad koponyájának megérintésekor a játékos egy emlékfoszlány tanújaként figyeli, amint Willem Mester árulással vádolja meg a fiatal Laurence-t. A katedrális lépcsőjén hagyott jegyzet a következőket írja: “Helyezd a kezed a szent oltár fedelére és vésd Laurence Mester bölcsességét a húsodba.”

Mivel Laurence-re is Mesterként, nagyrabecsüléssel hivatkoznak, azt feltételezi, hogy fontos szerepet töltött be a Gyógyító Egyház soraiban. Alaposan dokumentált, hogy a Gyógyító Egyház gyökerei a Byrgenwerth-i Iskolához nyúlnak vissza. A byrgenwerthi tudós egyenruha (Byrgenwerth Scholar Uniform) leírása így hangzik:“A Gyógyító Egyház gyökerei Byrgenwerthben vannak, ezért az egyenruha nagyban hasonlít az ottani egyenruha szabására. Willem Mester elvesztené minden reményét, ha tudná, hogy az Egyház a tudás és elmélkedés helyett, csakis az önhittségre összpontosít.”

Laurence nagyra becsülése a Gyógyító Egyházban és Willem Mesterrel szembeni árulása segít eljutnunk ahhoz az elmélethez, hogy Laurence volt a Gyógyító Egyház egyik alapítója, a Byrgenwerth-i Iskolából való kiválását pedig egy később bemutatandó esemény okozta, melyet Byrgenwerth-i Egyházszakadásnak fogok nevezni.

Micolash, Mensis Rémálmának (Nightmare of Mensis) főellensége egy másik tudós volt, melynek bizonyítéka a rongyokban logó Byrgenwerth-i egyenruha, melyet az ütközet során visel. Micolash Byrgenwerth egyéb részeiről is említést tesz, amit a későbbiekben fogok kifejteni.

Caryll egy tehetséges rúnaalkotó volt, aki ismeretlen módon képes volt meghallani a Hatalmasak (The Great Ones) kinyilatkoztatásait. Habár nem volt képes felfogni az embertelen nyelv szavait, képes volt jelekbe karcolva visszaadni azokat.

A Rúna Szerszám (Rune Workshop Tool) így említi Caryll-t:

“Rúnaalkotó Caryll, Byrgenwerth tudósa, aki lejegyezte a Hatalmasak embertelen kinyilatkoztatásait azokba a jelekbe, amiket ma Caryll Rúnákként (Caryll Runes) ismerünk.”

Van még egy szereplő, akiről feltételezhetjük, hogy a Tudósok tagja volt, mégpedig Gehrman.

Gehrman nagy valószínűség szerint ismerte mind Willemet, mind pedig Laurence-t. Miután a játékos legyőzi Rom-ot, a Bárgyú Pókot, Gehrman nyöszörög alvás közben a Vadászok Álmában (Hunter’s Dream) és a következőket mondja: “ Ó Laurence…. Willem Mester, valaki segítsen…”

Gehrman továbbá, amennyire tudhatjuk, a legelső Vadász. Ő volt a Műhely (The Workshop) alapítója, mely a Felső Katedrális egy elrejtett részében található (Upper Cathedral Ward) és minden bizonnyal együttműködött a Gyógyító Egyházzal, annak kezdeti szakaszában. Gehrman harci jártasságából és alkotói szakértelméből ítélve, valószínűleg a sírfeltárások őrzőjeként, vagy az Iskola ezermestereként is azonosíthatjuk őt.

Most, hogy a tagjait egyenként is megimsertük, tekinthetünk egy egységként a Tudósokra. Willem, Laurence, Micolash, Gehrman és Caryll mind a Byrgenwerth-i Iskolában tevékenykedtek, mely intézmény a tudásnak és a hatalmas földalatti Labirintus felfedezésének szentelte önmagát. Ebben a Labirintusban történt a Tudósok azon felfedezése, amely mozgásba hozta a Bloodborne eseményeit. Igazság szerint a Bloodborne egész története visszavezethető arra a meghatározott pontra, amikor a Tudósok felfedeztek valamit az ősi Pthuméria-i Kripták (Pthumerian Crypts) mélyén. Alfred a hóhér a következőképpen elmélkedik:“Valaha byrgenwerthi fiatal tudósok egy csoportja szent anyagot fedezett fel a sír mélyén. Ez vezetett később a Gyógyító Egyház megalapításához és a vérrel való gyógyítás megalkotásához.”

A Labirintus mélyén a Tudósok rábukkantak az Ősi Vérre (Old Blood). Nem teljesen tisztázott mit is találtak, de a Byrgenwerth-i kúria felső szintjén rábukkanunk egy Kiürült Káprázat Vázra (Empty Phantasm Shell).

“Kiüresedett gerinctelen váz, amelyről azt mondják, a Hatalmasak rokonai közé tartoznak. A Gyógyító Egyház nagyszámú gerinctelent, vagy, ahogyan ők nevezték, káprázatot fedezett fel.”

Bármit is találtak, az bizonyíték volt a Hatalmasak létezésére. Lehetséges, hogy a Tudósok Ebrietasra az Elhagyott Hatalmasra bukkantak, aki később együttműködött a Gyógyító Egyházzal. Minden bizonnyal ráleltek az Ősi Vér eredetére, a Hatalmasak mocskos vérére. Hogy ez a forrás Ebrietas volt, vagy valami más, tisztázatlan maradt.

Az Ősi Vér és a Hatalmasak felfedezésével minden megváltozott. A fejlődés került a középpontba: az emberi lét határainak átlépése és az átváltozás valami magasztosabbá. Felemelkedni a Hatalmasak közé és elérni az emberiség magasabb szintjét.

Egy firka, melyet a Rémálom Előadóteremben (Nightmare Lecture Hall) találunk így szól: “A szemek jelképezik az igazságot, melyet Willem Mester kutatott és az emberi értelem korlátai kiábrándítottak. Willem Mester magasabb síkokról figyelte a lényeket iránymutatásért és megkísérelte szemekkel szegélyezni az elméjét, hogy felemelhesse a gondolatait.”

Habár Caryll Metamorfózis Rúnája (Metamorphosis Rune) ezt állítja: “A vér felfedezése a fejlődésről szőtt álmaikat megvalósította, de az átalakulás, a mértéktelenség és a deviancia, ami következett, csak a kezdet volt.”

A játékos két fajta erőforrást gyűjt a Bloodborneban töltött időben. Vérvisszhangokat (Blood Echoes) és Bepillantást (Insight). A visszhangok segítségével a játékos erőre tehet szert, míg a Bepillantás lehetőséget biztosít a tudás növelésére. Míg egyesek úgy gondolták Byrgenwerthben, hogy a Hatalmasak ismerete és megértése, illetve a magasabb síkokon való létezés vezetnek majd el az emberiség felemelkedéséhez, mások úgy vélték, hogy az Ősi Vért kell magukba szívniuk, azzal kell összeolvadniuk, hogy az emberiség felemelkedjék. Willem alapvető eszméje a következő volt:

“Féld a Ősi Vért!”

Ez a két ellentétes filozófia vezetett a Byrgenwerth-i Egyházszakadáshoz.

A rejtvénynek van itt azonban még egy darabkája.

Rom, a játékossal való találkozáskor, egy hatalmas lény, amely a byrgenwerthi Holdszél Tó alján fekszik. Rom megnevezése a Bárgyú Pók és emellett úgy tűnik, hogy egy meglehetősen gyenge Hatalmas. Ereje egyedül abban rejlik, hogy ivadékai megvédik őt. Ezt leszámítva szinte képtelen a védekezésre, legfeljebb energianyalábokat lövell össze-vissza, vagy vadul forog és csapkod ide-oda.

Miután a játékos összecsap Rommal, válik csak igazán világossá, hogy a történet eddig megismert része, mely a fenevadak üldözésről szólt, csak a felszín, amely alatt egy sokkal, de sokkal sötétebb titok lakozik.

Rom egy fejletlen Hatalmas. Micolash, miután egyesült a Kozmosszal, a következőket motyogja: “Ahogy azt a Bárgyú Rommal egykoron már megtetted, hagyd, hogy mi is láthassunk, hagyd, hogy mi is láthassunk. Szegélyezd szemekkel elménket, hogy megtisztuljunk borzasztó tudatlanságunktól.”

Rom nem volt mindig egy Hatalmas. Rom felemelkedett és egy Hatalmassá vált. Az értelmező szótár szerint a bárgyú jelentése: intelligencia és gondolatok hiánya, értelmetlen. Az angol vacuous szó a vacuus szóból ered, melynek jelentése üres, kiegészülve az ous képzővel, mely tulajdonsággá teszi.

Honnan jöhetett Rom? Kicsoda ő (nőnemű)? Mi a célja?

A következőkben a saját értelmezésemet fogom bemutatni, amit az összegyűjtött bizonyítékokra alapoztam. Kérlek, ne tekintsd bizonyított ténynek. Ehelyett vedd alapul a saját értelmezésed kialakításához.

A Hatalmasak és az Ősi Vér felfedezése a Tudósokat két szembenálló csoportra osztotta. Az egyik csoportot Lojalistáknak fogom nevezni, kiknek vezetője Willem Mester. A Lojalisták hite szerint a felemelkedés és fejlődés kulcsa maga a látás és a Bepillantás felhalmozása. Ez a frakció Willemből és Caryllból állt. A másik csoport, akiket Radikálisoknak nevezek, Laurence vezetése alatt állt. A Radikálisok a fejlődést a Vér segítségével képzelték el, és úgy gondolták, a felemelkedés eszköze a hatalom és a Vér felhalmozása.

Ennek a frakciónak a tagjai Laurence, Micolash és Gehrman. Bár sosem volt erőszak a két csoport között, az alapvető filozófiai különbségek miatt elkerülhetetlen volt szétválásuk. A Lojalisták Byrgenwerthben maradtak, míg a Radikálisok megalapították a Gyógyító Egyházat, miközben az Ősi Vérről szóló tudásuk terjesztésével foglalatoskodtak. A szakadás nem csak a Tudósok között történt meg, hanem az Iskola tanulói között is és sokan távoztak a Radikálisokkal. A Radikálisok három részre osztották fel a Gyógyító Egyházat. Az Egyház, amelyet Laurence vezetett, a Vérrel Gyógyítás és az új vallás tanait hirdették és terjesztették az Ősi Vérrel együtt. A Műhely, amelyet Gehrman vezetett, a Gyógyító Egyház harci alakulata volt és a Vadászokat képezte ki, akik a vér terjesztése mellett semlegesítették azokat, akik áldozatul estek a Fenevad Csapásának (Scourge of the Beast). A Mensis Iskola, Micolash vezetésével megpróbált a Radikálisok Byrgenwerth-je lenni. Hogy Micolashnak milyen kapcsolata volt az Egyházzal, nem teljesen tisztázott. A Felső Katedrális Kulcs (Upper Cathedral Ward Key) leírása így hangzik: “A Gyógyító Egyház ranglétrájának tetején a Mensis Iskola és a Kórus áll. Előbbi a Láthatatlan Faluban, utóbbi a Felső Katedrálisban található.”Továbbá Mensis Iskolája egy titkos, láthatatlan és védett faluban, Yahar’gulban, a Katedrálishoz közel épült.

Emellett elmondhatjuk, hogy Micolash kétségtelenül hű maradt Laurence-hez az elején, mert Willem helyett tovább folytatta a Hatalmasak vizsgálatát az Egyház számára.

A Gyógyító Egyház megalapítása és virágzása kétség kívül aggasztotta Willemet és a Lojalistákat, akik tisztában voltak az Egyház egyre fenyegetőbb erejével. A Lojalisták tudták, hogy az Egyház tettei és az Ősi Vér használata előidézi majd a Fenevad Csapását és annak terjedését.

Ezek után Willem Mester, Byrgenwerth legnagyobb elméje, hirtelen megvilágosodott.

Willemet így idézi a Hatalmasak Bölcsessége (Great One’s Wisdom): “ A legalsóbb szinteken gondolkozunk csak, sokkal több szemre van szükségünk.”

A szemek nem csupán a Bepillantás mértékét jelentik a kijelzőn, de a szem jelképezi a lét magasabb síkjait és a Hatalmasakat is.

Amíg a Gyógyító Egyház Yharnamban terjeszkedett, Willem és a megmaradt Lojalisták a saját kutatásaikon dolgoztak. A dolgok itt kezdenek kissé zavarossá válni, ugyanis rendkívül kevés információ áll rendelkezésre ebből az időszakból. Amit viszont láthatunk, az a Lojalisták kutatásainak eredménye.

Amikor a játékos összecsap Iosefkával, illetve az Ál-Iosefkával miután a Véres Hold (Blood Moon) felemelkedett, Iojesfka egy ⅓ Köldökzsinórt dob. Ami meglehetősen különös, hogy 4 db ⅓ köldökzsinórt (Umblical Cord) találunk a játék során. Egyet a Szoptatós Dajkától (Wet Nurse), egyet az Elhagyott Régi Műhelyben (Old Abandoned Workshop), egyet pedig Arianna Rémálom Gyermekétől. Mindegyik köldökzsinórt ugyanazzal a szöveggel írják le: “Minden Hatalmas elveszíti a gyermekét és egy pótlék után sóvárog.”

Ezzel szemben a negyedik Köldökzsinór leírása így szól: “Willem Dékán arra használta a Zsinórt, hogy felemelje lényét és gondolatait a Hatalmasak szintjére, azzal, hogy szemekkel szegélyezte elméjét. Az egyetlen kérdés, amit felismert így, az volt, hogy felérhet-e valaha ember az Ő nagyságukhoz.”

Amikor a játékos először lép be Byrgenwerth kúriájába egy vadásszal csap össze, akinek a neve Yurie és ruházata alapján a Kórus, vagyis a Gyógyító Egyház legmagasabb szintjének a tagja. Yurie a Kórus legtökéletesebb fegyverét a Túlsó Kiáltást (Call Beyond) használja, emellett szemellenzős sisakot és a Kórus öltözetét viseli. Ez azt mutatja, hogy a Kórus tagjai időről időre visszatértek Byrgenwerth romjai között régi kutatási jegyzeteket és leleteket keresni.

Az, hogy az Ál-Iosefka rendelkezhet a Kórus egy olyan fegyverével, ami egykor Willem Mesteré volt, történetesen Ebrietas Jövendómondójával (Augur of Ebrietas) ezt a tényt bizonyítja.

A Kórus visszaszerezte a Köldökzsinórt, ami nem egy Hatalmastól származik, hanem az emberiség magasrendű kutatásának eredménye.

Willemnek valamiképpen sikerült felemelnie a gondolatait és egy magasabb szintre fejlesztenie a létezését.

Ezalatt az idő alatt Byrgenwerthben elmélyülten kutatták a Hatalmasakat és a tudósokat Százszeműekké (Gardens of Eyes) alakították, A Kozmosz bizarr rokonaivá, akik a mi világunkban léteznek, mindezt Willem kutatásaihoz. Csak négy egyén maradt sértetlen: Willem és két szolgálója, Dores a Sírok Őrzője és a Névtelen Ajtónálló, akire a jelszót bízták, illetve Rom, a Bárgyú Pók.

Hogy Caryllal mi történt, nem tudjuk. Lehet, hogy a tudósokkal átváltoztatták, vagy elhagyta Byrgenwerthet valamikor. De akár halott is lehet, vagy ő maga a Névtelen Ajtónálló.

Bárhogyan is, Caryll jelképeinek segítségével a Lojalisták megértették a nagy tömegű vizek jelentőségét és fontosságát. Ha vetünk egy pillantást bármely Tó, vagy Tenger Rúnákra a következőket találjuk: “A hatalmas víztömegek védőbástyaként szolgálnak az álmok számára és megjövendölik a hátborzongató igazságot. Kerekedj felül ezen az akadályon és kutasd azt, ami a tiéd.”

Mindez egybecseng a játék azon mechanizmusával, hogy a Víz Rúnák valamiféle védelmet, vagy ellenállást biztosítanak.

“A nagy, iszapos tó, rejtve a szemek elől.” Micolash

Willem Mester utolsó nagy szertartása Romot egy új Hatalmassá emelte és a Holdszél Tó aljára helyezte. Romot megvédte üres tudata a fizikai síkunkkal szemben és a nagy víztömeg eltakarta őt. Megakadályozta, hogy a Hold Tüneményt (Moon Presence) odavonzza Laurence Gyógyító Egyháza. Willem ismeretei a Hatalmasokról hozzásegítette ahhoz, hogy saját maga alkosson egy Köldökzsinórt, azzal, hogy életet ad egy új Hatalmasnak és szemekkel szegélyezi annak elméjét és élő bástyaként használja, hogy elzárja a Hatalmasakat, a Rémálmot és a Véres Holdat. De honnan jöhetett Rom?

Már megvitattuk a bárgyú szó jelentését. Üres, gondolat nélküli. Következtethetnénk akár egy agyhalott élőlényre is. Rom ámbár egyáltalán nem tűnik agyhalottnak. Gyenge, mégis próbál védekezni a maga csekélyke módján. A hivatalos útmutatóban olvashatunk egy interjút Hidetaka Miyazakival, amiben kedvenc főellenségéről kérdezik. A válasza Rom volt. Bár érdekes megállapítás, annyira azért nem üt nagyot. Egy dolgot viszont kiemelnék: “I really like her” “Tehát nagyon szeretem őt (nőnem)”. “Van valami furcsán cuki a mozdulataiban és a modelljében.(továbbra is nőnem)”.

Ha belegondolunk, kik azok még, akik úgymond üres fejjel születnek és a tapasztalatok alakítják ki személyiségüket, olyan teremtmények, melyek szintén cukik, gyengék, segítségre szorulnak: az újszülöttek.

A Miyazaki interjúból: “A Bloodborne világában a valamilyen módon különösnek tartott újszülötteket felajánlják a Hatalmasoknak, a gyermekek segítségével odacsalogatva őket. Mivel minden Hatalmas elvesztette gyermekét, furcsa vonzalmat éreznek ezek iránt a különös kis teremtmények iránt. Az újszülöttek egy bizonyos formáját képviselik a Hatalmasak hívásának.”

A játékos egy halott Vadász üzenetét találja Yahar’gulban, ami így szól:“A rettenetes szertartások egy újszülöttet kívánnak. Találj egyet, és hallgattasd el szívszaggató sírását.”

Az első, ami beugrik a játékosnak, a Mensis Iskola. Valószínűleg gyermekeket használnak különböző szertartásokhoz. De hogyan lehet ez, amikor Micolash csak Willem Mester nyomdokain jár, és próbálja elérni a Lojalisták Byrgenwerth-i sikerét.

“Ahogy azt a Bárgyú Rommal egykoron már megtetted, hagyd, hogy mi is láthassunk, hagyd, hogy mi is láthassunk. Szegélyezd szemekkel elménket, hogy megtisztuljunk borzasztó tudatlanságunktól.”

Rom nem egy Hatalmas. Igazság szerint maga a játék meglehetős könnyedséggel sorol lényeket a Hatalmasok közé, így érthető a kavarodás. Még a felemelkedett Rokonok, akik fehér szérumot véreznek, még ők sem olyan kiteljesedett Hatalmasok, mint a Hold Tünemény, vagy a Szoptatós Dajka (Wet Nurse). A felemelkedett Rokonok, csupán Rokonai a Kozmosznak. Amikor végzünk Rommal, nem egy Hatalmas Vérét (Great One Coldblood) dobja, hanem egy Rokon Vérét (Kin Coldblood). Rom, Willem lánya, vagy szó szerint, vagy átvitt értelemben, akit felemelkedésre használtak, hogy megszerezzék a Köldökzsinórt. Figyeljétek meg a mozgását, ahogyan távolodik a játékostól, mint egy csecsemő. Ellentétben azokkal a Rokonokkal, akikkel még a játék folyamán összecsapunk, Rom nem rendelkezik semmilyen más természetes védekezéssel, leszámítva az energia manipulálását. Ha engem kérdeztek, szerintem nem is tűnik póknak. Inkább olyan, mint egy hernyó, a lepke csecsemő formája, amiből idővel egy gyönyörű lepke születhet.
Második fejezet

A Gyógyító Egyház, Iosefka és Ebrietas, a Kozmosz Lánya

“Ha a vér miatt vagy itt, akkor a Gyógyító Egyházat kell keresned. Az Egyház rendelkezik a Vérrel Gyógyítás és a különböző vérfajták felett. A völgyön túl, ami Kelet Yharnamba vezet, találod majd a Gyógyító Egyház városát, amit a Katedrális Városnegyedként ismernek. Azt beszélik, ennek a városrésznek a mélyén fekszik az ősi katedrális… a Gyógyító Egyház különleges vérének szülőhelye. A yharnamiak meglehetősen titkolózóak az idegenekkel szemben és nem igazán engednének a katedrális közelébe, de a vadászat ma éjjel elkezdődött, így most lehet esélyed odajutni.” Gilbert

Ez az első kézzel fogható küldetés, amivel a játékos találkozik: keresd meg a Gyógyító Egyházat és kutasd fel a válaszokat. A Gyógyító Egyház egy olyan intézmény, amely nem uralkodik szó szerint a város felett, viszont biztosítja Yharnam pilléreit és alapját. Ugyanis a várost híressé tevő Vérrel Gyógyítás az Egyháztól származik. A Gyógyító Egyház különleges vérének használatával bármilyen betegség gyógyíthatóvá vált és így kialakult egy olyan vallás, amely a Vért és Isteneit dicsőítette. Amint a yharnami gyógyító vér híre terjedni kezdett, sok olyan reményvesztett gyógyíthatatlan ember kelt útra, akik ebben látták megváltásuk utolsó esélyét. A játékos is egy ilyen utazó, a megjelenés előtt kiadott információk szerint. Annak reményében, hogy megtalálhatja a Vért, amely mindent meggyógyít, a játékos Yharnam városába utazik. De mi a Gyógyító Egyház? Honnan ered? És ami a legfontosabb, milyen titok rejlik a különleges vér mögött?

Kezdetben olyan bizonyítékokat fogok bemutatni, melyek megtalálhatóak a játékban. A saját értelmezéseimet és gondolataimat a végén mutatom be, hogy te is megalkothasd előbb a saját verziódat, a bemutatott bizonyítékok alapján.

A Gyógyító Egyház első épelméjű tagja, akivel a játékos találkozik az Alfred a hóhér. Alfredtól a következőket tudjuk meg az Egyház gyökereiről: “A Gyógyító Egyház a Vérrel Gyógyítás alapja. Bár jómagam csak egy egyszerű Vadász vagyok és nem ismerem mélyrehatóan az Egyház történéseit, de azt tudom, hogy a gyógyító anyagnak a fő katedrálisban hódolnak. Az egyház tanácsnokai a Katedrális Városnegyed felső szintjein lakoznak. Valaha byrgenwerthi fiatal tudósok egy csoportja szent anyagot fedezett fel a sír mélyén. Ez vezetett később a Gyógyító Egyház megalapításához és a vérrel való gyógyítás megalkotásához.”

Ez a történet röviden arról szól, hogy fiatal tudósok felfedeztek egy hatalmas erővel bíró anyagot, pontosabban, amit találtak az maga az Ősi Vér volt. A Vér és a Hatalmasak megismerése a byrgenwerth-i iskolában a kísérletek és nézetek forradalmához vezetett. Willem Mester, a byrgenwerthi iskola feje, nem támogatta azt az elképzelést, miszerint az emberiség felemelkedéséhez a Hatalmasak vérét kellene használni.

“Féld az Ősi Vért!” Willem Mester Laurence-hez intézett szavai.

Mindez a Byrgenwerth-i Egyházszakadáshoz és Laurence kiválásához vezetett, aki megalapította a Gyógyító Egyházat. Három egyénről bizonyos, hogy az Egyház alapítói közé tartoztak: Laurence, Micolash és Gehrman, bár meglehet akadtak olyanok is, akiknek a neve már feledésbe merült. Laurence vált az Egyház fejévé és új vallást alapított, melynek ígérete szerint a csodálatos Vérrel Gyógyítás minden betegségre gyógyírként szolgál. A Nagy Katedrálisban talált jegyzet így szól: “ A vér szertartásának örököse, ki elhozza a szolgálatot. Helyezd a kezed a szent oltár fedelére és vésd Laurence Mester bölcsességét a húsodba.” Laurence Vérrel Gyógyítása új korszakot nyitott Yharnam történelmében és a Vér Hódolata terjedni kezdett a lakosok között.

De a Hatalmasak mocskos vére, mely így már emberi erekben csörgedezett, a Fenevad Csapását hozta el Yharnam számára. Akiket az Ősi Vérrel kezeltek a Fenevad Csapásának jeleit kezdték mutatni magukon. Ennek hatására Gehrman, aki Laurence-szel együtt hagyta el Byrgenwerthet, megalapította a Műhelyt, ami a Felső Katedrális egy elrejtett részén található. A Műhely harcosok kiképzésre összpontosított, akik az Egyház küldetésében levadászták a szörnyekké alakult embereket és próbálták megelőzni a kitörő pánikot.

A Vadász Viselet (Hunter Attire) leírása így szól: “Egy a Vadászok alapvető felszerelései közül, amit a Műhelyben alkottak. Olyan finom viselet, amely védelmet nyújt Yharnam szörnyű fenyegetéseivel szemben. Lehetővé teszi a szörnyek csendes becserkészését az éjszaka leple alatt.”

Az utolsó mondat a legfontosabb. “Lehetővé teszi a szörnyek csendes becserkészését az éjszaka leple alatt.”

Ezek szerint eredetileg a Műhely egy titkos társaság volt. A Vadászok nem viseltek jelképeket és nem volt egyenruhájuk sem. Csak egy kitűzőt viseltek, amiről megismerhették egymást. A Fűrész Vadászkitűző (Saw Hunter Badge) leírása a következő:“Kitűző, melyet réges régen a Műhelyben alkottak. Tanúsítja, hogy viselője a fenevadak vadásza. Azonban a Műhely már rég nem létezik és senki sem ismeri fel ezt a jelentéktelen kitűzőt.”

Tehát az éjszaka leple alatt dolgoztak, semlegesítve azokat a yharnamiakat, akik áldozatul estek a Fenevad Csapásának, mindezzel eltussolva, hogy a Vérrel Gyógyítás hatására szörnyetegekké változtak az emberek.

De álljunk meg egy pillanatra és jusson eszünkbe az a valaki, aki Gehrmannel és Laurence-szel együtt hagyta el az Iskolát. Micolash. Kevés információ áll rendelkezésre Micolashról és Mensis Iskolájáról, amit azért alapítottak, hogy folytassa a byrgenwerthi kutatásokat. Micolash egy olyan helyen alapította meg intézményét, amely az Egyház előtt láthatatlan volt, Yahar’gulban. Itt Micolash titokban dolgozhatott kísérletein, miközben feltehetően jelentett Laurence-nek. A Felső Katedrális Kulcs (Upper Cathedral Ward Key) leírása: “A Gyógyító Egyház ranglétrájának tetején a Mensis Iskola és a Kórus áll. Előbbi a Láthatatlan Faluban, utóbbi a Felső Katedrálisban található.”

Feltételezhetően a Mensis Iskola hamarabb létezett, mert a byrgenwerthihez hasonló kutatásai kapcsolódnak az Egyházhoz és titkos módszereik megegyeznek az Egyház korai működésének hozzáállásával. Minél inkább a színfalak mögött.

Majd a Hamuszürke Vér (Ashen Blood) mindent megváltoztatott.

Egy borzalmas betegség, a Hamuszürke Vér tűzvésszerűen terjedt a városban.

Természetesen a járvány kezelésére a vért kezdték használni minden egyes áldozaton.

Mindez az Ellenanyag (Antidote) leírása szerint a Fenevad Csapásának terjedéséhez vezetett: “Kis gyógytabletták, melyek semlegesítik a mérget. A Hamuszürke Vér kezelésére használták, mely érthetetlen járvány, romba döntötte Óyharnamot réges régen. Ámbár a tabletták csak rövid megnyugvást nyújtanak. A Hamuszürke Vér járvány nagyban felgyorsította a Fenevad Csapásának terjedését.”

Óyharnam történései után a Fenevad Csapását már nem lehetett titokban tartani.

A Műhelyt feloszlatták és helyére a Gyógyító Egyház Vadászai (Healing Church Hunters) léptek Vadász Ludwig vezetésével. A Műhelyre már nem volt szükség és lezárták. Feltételezhetően az Egyház ekkor tett szert nagyobb befolyásra a város felett, mert hatékony kormányzó erőnek bizonyult. Miután a Gyógyító Egyház a megmentő szerepében tetszelgett, aki elhozta a város számára a Vérrel Gyógyítást és hatalomra került, a Kórus is megalakult a város felsőbb részeiben.

Ebben az időben az Egyházat már a Laurence-t és Gehrmant követő generációk vezetik. A Kórus felügyelte az Egyházat, míg Ludwig Vadászai megalkották az Egyház új rendfenntartó erejét. Mensis Iskolája érintetlen maradt és feltehetően tovább távolodott az Egyháztól. A Kórus elégedetlen volt a kutatások ütemével, mióta az Egyházszakadás megtörtént, ezért maguk is kutatni kezdték a Hatalmasak Vérét.

A Kórus Viselet leírása: “A Kórus tagjai nem csak a Gyógyító Egyház legrangosabb lelkészei, hanem tudósok is, akik a Byrgenwerthben megkezdett munkát folytatják.”

Bizonytalan, hogy az Egyház vallását milyen mértékben használták fel és tették magukévá.

Arról sem tudni, hogy a Kórus elismerte-e a Hatalmasakat Istenekként, vagy csak ezzel igazolták kísérleteiket. Azt mindenképpen elismerték, hogy ha a Hatalmasak nem is Istenek, de istenszerűek. Az a mélyreható részletesség, amellyel az Egyház a szent képeinek és faragványainak adózott, csakis azt mutathatja, hogy az Egyház magasabb rendű lényekként tekintett a Hatalmasakra, különösképpen Oedonra, a Testetlen Hatalmasra.

Ahhoz, hogy közelebbről vizsgálhassuk a Kórus motivációit, nézzük meg egy kicsit jobban Iosefkát, akivel a játékos a történet elején találkozik.

A Bloodborne azzal kezdődik, hogy a játékos felébred Dr. Iosefka rendelőjének első szintjén miután megkapta első vérátömlesztését. Iosefka az első NPC, akivel a játékos találkozik, miután a Vérfarkasok megölték és a Vadászok Álmából visszatér és felfegyverkezve visszaszalad a lépcsőn. Itt egy zárt ajtó mögött találja Iosefkát. A repedésen keresztül egy fehér ruhába öltözött nőt láthatunk, akivel szóba elegyedünk.“Te is részt veszel a vadászaton? Ebben az esetben nagyon sajnálom, de nem nyithatom ki neked az ajtót. Iosefka vagyok. A rendelőben lévő betegeket nem tehetem ki a fertőzés veszélyének. Tudom, hogy értünk harcolsz a vadászat során, a mi városunkért, de sajnos nem nyithatom ki. Kérlek, csak ennyit tehetek.”

Iosefka azzal tudja segíteni a játékost, hogy ellátja a meglehetősen sűrű vérével, amely képes teljesen visszatölteni a játékos életerejét. “Egy meglehetősen alapos finomítási folyamat eredménye ez az üvegcse vér, feltehetően kórházi eredetű.”

A játékos bármikor visszatérhet Iosefkához egy üvegcse vérért, de egyszerre legfeljebb egyet tarthat magánál.

Mindez azonban megváltozik Gascoigne Atya (Father Gascoigne) halálával.

Ha a játékos ezután visszatér, már nem tehet szert további üvegcsékre. A Doktor arra kéri a játékost, hogy irányítsa rendelőjébe az útjába eső személyeket, hogy azok megfelelő kezelést és ellátást kaphassanak.

Ezen szavak elhangzásakor a Doktor már egy mélyebb hangon beszél, igazság szerint egy teljesen másik szinkronhangot kap.

Amíg Iosefka szinkronhangja a stáblista szerint Jenny Funnel, szerepel egy Ál-Doktor is a stáblistában, kinek szinkronhangja Lucy Briggs-Owen.

Innentől kezdve a Doktor arra biztatja a játékost, hogy küldjön hozzá minél több embert, azt a látszatot keltve, hogy ezek a személyek megmenekülnek és ellátásban részesülnek. Amennyiben a játékos teljesíti ezt a kérést az Áliosefka Kék Varázsitallal (Blue Elixir) jutalmazza. A Kék Varázsital leírása: “Kétes eredetű, folyékony gyógyital, melyet különös kísérletekben használtak a Gyógyító Egyház magas rangú lelkészei.”

Felettébb meglepő, hogy a Doktor, csupán vérkezelő létére, ezen készítmények birtokában van, nemde?

Akkor válik mindez érthetővé, amikor a játékos felfedezi a rendelő hátsó bejáratát, felmászva a szomszédos épületen, mely a Tiltott Rengeteghez (Forbidden Woods) csatlakozik. Iosefka titka lelepleződött és a játékos felfedezi a kísérletek eredményeit. Minden egyes NPC, akit a játékos Iosefka rendelőjébe irányított, Égiekké (Celestials), a Kozmosz kék bőrű Rokonaivá alakultak. Amennyiben a játékos senkit nem irányított a rendelőbe, úgy egyetlen Égit fog csak találni a gyengélkedőn. Az Égi halála után Iosefka Vérüvegcséjét (Iosefka’s Blood Vial) dobja, ami feltehetően az az üvegcse volt, amit az igazi Iosefka a játékos számára tartogatott, visszatérése esetén.

Nagy valószínűség szerint tehát az átalakult Égi, maga Iosefka, akivel a játék elején találkozunk. Amint a játékos tovább halad a rendelő felsőbb szintjei felé, a következő események egyike történik meg.

Amennyiben a játékos azelőtt megy fel, hogy a Véres Hold felemelkedett volna, az Ál-Iosefka megtámadja a játékost. Egy Fűzött Pálcával (Threaded Cane) és egy Ismétlő Pisztollyal (Repeating Pistol) van felfegyverkezve és ha az életereje alacsonyra csökken, Túlsó Kiáltással (Call Beyond) is támad, ami ugyebár a Kórus legtökéletesebb fegyvere: “A Kórus titkos szertartásainak egyike. Régen a Gyógyító Egyház káprázatokat használt, hogy elérhessék a sötétség magasságos síkjait, de nem sikerült kapcsolatot teremteniük a Kozmosszal. A szertartás nem érte el eredeti célját, azonban létrehozott egy apró, robbanó csillagot, amely ma már a Kórus legerősebb fegyvereihez tartozik. Gyakran maga a kudarc a felfedezés atyja.”

Áliosefka a négy szereplő egyike, akik a Túlsó Kiáltással támadnak, a másik három pedig Micolash, az Elfeledett Őrült (Forgotten Madman) és Yurie a Kórus tagja, akivel a Byrgenwerth kúriában találkozunk össze. Ebből kifolyólag arra következtethetünk, hogy az Áliosefka a Kórus tagja, aki azért helyezte át tevékenységét Iosefka rendelőjébe, mert a Felső Katedrális már nem volt biztonságos a Fenevad Csapása miatt. Legyőzése után Áliosefka egy Vergődő Oedon Rúnát dob (Oedon Writhe Rune). Igazán érdekes, hogy a játékos szert tehet Oedon Vergődő Rúnájának gyengébb változatára is, ha megöli Adellát az Apácát, vagy annak Égivé változott formáját, ha Iosefka klinikájába küldte korábban. Ez bizonyítja így azt is, hogy Áliosefka az Egyház tagja volt, és magasabb rendűnek bizonyult, mint Adella az Apáca. De mindez csak az egyik lehetőség, ami a rendelőben történhet.

Ha a játékos a Véres Hold felemelkedése után fedezi fel a rendelőt, akkor Áliosefkát négykézláb találja az egyik műtőasztal tetején. “Istenem, úgy émelygek...Éreztél már valaha ilyesmit? Megtörténik. Látok dolgokat...Tudtam. Tudtam, hogy én különleges vagyok. Nem vagyok szörnyeteg...Én...Ó...Istenem, ez rettenetes…, de azt bizonyítja, hogy kiválasztott vagyok. Hát nem látod? Ahogyan vonaglanak? Ahogyan vonaglanak a fejemben? Ez...inkább..elbűvölő.”

Idővel sikerült a kísérlete és Áliosefka felemelkedik. Ha a játékos végez vele, egy Köldökzsinórt kap, amely véleményem szerint Rom Köldökzsinórja, amit a Kórus szerzett meg magának.

De vajon mi volt ez a kutatás? Mit tett a Kórus? Hogyan csinálták? Ezek a kérdések elvezetnek ezen elemzésünk végső alanyához, aki nem más, mint: Ebrietas, a Kozmosz Lánya. Ebrietasra az Árvaház (Orphanage) mélységeiben bukkanunk. “Az Árvaház kulcsa, a Kórus szülőhelye. A Nagy Katedrális árnyékában az Árvaház a tudományok és kísérletek otthona volt, ahol a fiatal árvák a Gyógyító Egyház nagy gondolkozóivá váltak. A Kórust, amely később elvált a Gyógyító Egyháztól, az Árvaház hívta életre. “

Korábban megállapítottuk, hogy kezdetben Mensis Iskolája dolgozott titokban az Egyháznak Yahar’gulban, viszont az Óyharnamban történt tisztogatás után már nem volt szükség titkokra és nagy erőkkel folyt az Ősi Vér terjesztése. A Kórus elégítette ki ezt az igényt, az Árvaházat használva a laboratóriumukként.

Vegyük észre, hogy az Árvaház közvetlenül a Nagy Katedrális mögött található.

Emlékezzünk Gilbert szavaira: “Azt beszélik, ennek a városrésznek a mélyén fekszik az ősi katedrális… a Gyógyító Egyház különleges vérének szülőhelye.

De a különleges vér nem a Katedrálisból ered. Bár a tömegekhez a Katedrálison át jut el, eredete mégis maga az Árvaház. Ebriatesból és az Égeikből származik. Ebrietas a Hátrahagyott Hatalmas, bármit is jelentsen ez. Ebrietas együttműködött a Gyógyító Egyházzal a kutatásaikban. Erre több utalást is találunk.

“A Kórus egyik titkos szertartása, amelyet csak magas rangú tagok ismerhettek. Káprázatokat, a Hatalmasak gerinctelen jövendőmondóit használták, hogy részben megidézhessék a magára hagyott Ebrietast. Azon kevés szertartások egyike, amely a Hatalmasak erejének közvetlen használatát teszi lehetővé, mindezzel bizonyítva, hogy a Kórus felfedte a hátborzongató igazságot.” Ebrietas Jövendőmondója (Augur of Ebrietas)

“A Nagy Kelyhek a Labirintus egyre távolabbi szegleteit nyitják meg. A Nagy Isz Kehely a Kórus, a Gyógyító Egyház elit ágának sarokkövévé vált. A byrgenwerthi idők óta ez volt az első olyan Nagy Kehely, amit a felszínre hoztak és ezáltal a Kórus kapcsolatba tudott lépni Ebrietas-szal.” Nagy Isz Kehely (Great Isz Chalice)

De ki volt Ebrietas és milyen céljai voltak? Milyen kutatásokban segédkezett a Gyógyító Egyháznak, milyen kapcsolata van a Hatalmasokkal és a Fakóvérrel?

A következőkben a saját értelmezésemet fogom bemutatni, amit az összegyűjtött bizonyítékokra alapoztam. Kérlek, ne tekintsd bizonyított ténynek. Ehelyett vedd alapul a saját értelmezésed kialakításához.

Megalakulása idején a Gyógyító Egyház titokban dolgozott. Micolash titokban folytatta kísérleteit az Ősi Vérrel, amelyekhez embereket rabolt el. Laurence a vérrel kezelte a betegeket, Gehrman Vadászai pedig titokban semlegesítették a sötétség leple alatt azokat, akik áldozatul estek a Fenevad Csapásának. A káprázatokat, a Hatalmasak csigaszerű gerincteleneit, Szent Közvetítőként használták. A byrgenwerthi kúriában egy Kiürült Káprázat Vázat találunk és megtudjuk, hogy az Egyház rendszeresen Sírkutatókat küldött a Pthumériai Labirintusba, hogy fedezzenek fel még több olyan forrást, ahonnan az Ősi Vérhez juthatnak.

Az Egyház kezdeti szakaszában az a kevés Vér, ami rendelkezésre állt, elegendőnek bizonyult, azonban Óyharnam megtisztítása után az Egyház hatalma és hírneve robbanásszerűen növekedni kezdett. Már nem tudtak tovább titokban működni és lényegesen több Vérre volt szükségük.

A Nagy Isz Kehely a Kórus, a Gyógyító Egyház elit ágának sarokkövévé vált. A byrgenwerthi idők óta ez volt az első olyan Nagy Kehely, amit a felszínre hoztak és ezáltal a Kórus kapcsolatba tudott lépni Ebrietas-szal.”

Így született meg a Kórus. Egy elit ág, amely a régi tudósokból és lelkészekből állt és ebből a tényből kifolyólag az Gyógyító Egyház vezetői rétege lett. A Kórus mélyen benyomult a Labirintusba, mélyebbre, mint azelőtt bárki, hogy biztosítsák a megnövekedett igényt a Vérre, valamint, hogy a kutatásaikat új szintre tudják emelni. Eljutottak Isz, a nagy pthumériai város romjaiig, amely a Tudósok látogatása óta érintetlen volt. Itt rátaláltak Ebrietasra, a Kozmosz Lányára.

A Nagy Isz Kehely az Árvaház birtokába került, amit a Nagy Katedrális mögött találhatunk és a Kórus laboratóriumaként működött. Érdekes módon rengeteg babakocsival találkozunk az utunk során Yharnamban. Sok játékos úgy emlékszik, hogy szórakoztató és kedves üzeneteket olvastak, vagy hagytak ezek előtt a kocsik előtt, mint pl. :alávaló csecsemő.

De hol vannak ezek a csecsemők?

Yharnamban nem találunk egyetlen gyermek méretű koporsót sem, csak rengeteg elhagyott babakocsit. Ahol azonban találkozunk gyermek méretű koporsókkal az a Felső Katedrális Negyed (Upper Cathedral Ward).

Az Árvaházban a Kórus együttműködött Ebrieteas-szal és kísérleteket folytatott az elhagyott, vagy oda küldött csecsemőkön. Még az is elképzelhető, hogy a Fenevad Csapásának terjedésekor a Kórus begyűjtötte a város gyermekeit és csecsemőit, védelmet színlelve számukra a Vadászat végéig. A yharnamiaknak nem volt okuk bizalmatlannak lenni a Kórussal szemben és valószínűleg megkönnyebbülve tapasztalták, hogy az Egyház irányító testületének ilyen fontosak az ő gyermekeik.

A Tündöklő Virágkertekben (Lumenflower Gardens) szembesülhetünk a kísérletek eredményével. Vegyük észre, ahogyan az Égiek gyakorlatilag a földből növekednek. Még a kertek is azt a beteges jelentést hordozzák, hogy az Égieket terményként növesztették és aratták ezen a helyen. EZ volt Yharnam különleges vérének a forrása. A gyermekeket, akiket Égiekké emeltek és változtattak, learatásra kerültek, hogy vérüket felhasználhassa a Gyógyító Egyház. Ez egy olyan megújuló forrása volt a vérnek, amelynek segítségével, annyi vérre tehettek szert, amennyire csak szükség volt.

Az Áliosefka szintén egy ilyen kutató volt, aki elmenekült, miután a Felső Katedrális Negyed áldozatul esett a Fenevad Csapásának. A Felső Katedrális Negyed Vérfarkasai (Scourge Beast) is azt bizonyítják, hogy a Fenevad Csapásának megállítása még a Kórus számára is túl nagy feladatnak bizonyult és a kutatóik menekülni kényszerültek.

A Kórus egyik tagja, Yurie, Byrgenwerthbe menekült és a játékos is összecsap vele. Yurie a byrgenwerthi kúria emeletén sétálgat. Szemellenzős Sisakot visel, ami a következőkre emlékeztet minket: “A Kórus tagjai nem csak a Gyógyító Egyház legrangosabb lelkészei, hanem tudósok is, akik a Byrgenwerthben megkezdett munkát folytatják. A szemellenző Willem Mester tanításai iránt tanúsított tiszteletüket jelképezi, még, ha a Kórus és a Mester útjai el is váltak.”

A Kórus mély tisztelettel adózott Willem Mesternek, még úgy is, hogy útjaik külön váltak.Bár sosem volt erőszak a két csoport között, az alapvető filozófiai különbségek miatt elkerülhetetlen volt szétválásuk. A Kórus sosem nézte le Willem Mestert, sőt történelmük nagyra becsült tagjaként tekintettek rá. Igazság szerint Willem Mester elérte azt, ami után a Kórus olyan elkeseredetten sóvárgott: Felemelkedett az Istenek közé.

Amikor az Áliosefka elmenekült, magával vitt egy tárgyat, melyet a Kórus még Byrgenwerthben szerzett meg korábban, mégpedig a negyedik ⅓ Köldökzsinórt. Ez az egyetlen olyan Köldökzsinór, amely nem hivatkozik a Hatalmasak elvesztett gyermekére, mégpedig jó okkal. Rom, a Bárgyú Pók nem a Hatalmasak tevékenységének köszönhetően született újjá, hanem a felemelkedett Willem Mesternek köszönhetően. Iosefka is igyekezett Willem Mesterhez hasonlóan felemelkedni, úgy, hogy szemekkel szegélyezi az elméjét. “Hát nem látod? Ahogyan vonaglanak? Ahogyan vonaglanak a fejemben? Ez...inkább..elbűvölő.”

Egyáltalán nem arról van szó, hogy terhes lenne, hanem kifutott az időből és már nem maradt több ideje a kísérleteire. Utolsó elkeseredett próbálkozásként egyesül Willem köldökzsinórjával. De kétség kívül nem jár sikerrel, ugyanis vöröses vér folyik belőle, nem pedig fehér.

“Kutasd a Fakóvért, hogy túlléphess a Vadászaton.”

Ez az első jegyzet, amivel a játékos találkozik. Sok-sok játékos észrevette, hogy egyes ellenségek nem piros vért véreznek, hanem valamilyen világos, fakó folyadék folyik belőlük sebzés esetén. Bár ez még nem az a bizonyos Fakóvér. Ha a Fakóvér ténylegesen a Hatalmasak vére lenne, akkor azt hihetnénk, hogy egyes szereplők is ilyen világos folyadékot véreznek, de Amygdala, a Szoptatós Dajka (Wet Nurse) és a Hold Tünemény (Moon Presence) is pirosan véreznek. De vannak olyan szereplők, akik valóban világos színűt véreznek, én ezt Szérumnak hívom és a következő szereplőknél tapasztalható: Égiek (Celestials), Agyszippantók (Brainsuckers), Willem Mester, Rom és Ebrietas. Rom, a felemelkedett halandó pirosan vérzik, amennyiben a hasát támadja a játékos, ugyanez történik az Ivadékainál is. Azonban, ha a játékos Rom, vagy az Ivadékai fejét, illetve szemeit támadja, akkor a Szérum folyik majd belőlük. A Szérum nem a Hatalmasak vére, hanem azoké, akik halandóként felemelkedtek és a Hatalmasak Rokonaivá váltak. Figyeljük meg, hogy Ebrietasra a Kozmosz Lányaként hivatkoznak. De ennek nincs sok értelme, ugyanis, ahogyan megtudtuk, minden Hatalmas elveszíti gyermekét és egy pótlék után sóvárog.

Ebrietas nagy valószínűség szerint egy pthumériai nő volt, ugyanis a Tudósok a pthumériai városban találnak rá. Alaposan dokumentált, hogy a pthumériaiak az Ősi Vérrel való kísérletezés és kutatás hatására tudtak felemelkedni, fejlődni és közelíteni a hátborzongató igazsághoz, de sorsuk beteljesedett, mielőtt Hatalmasakká válhattak volna. A Fenevad Csapása köztük is végigsöpört és a Véres Hold felemelkedett. A Hatalmasak alászálltak és egy méhben egy gyermek fogant. A Hatalmasak alászálltak és Yharnam teherbe esett Mergóval, ami ugyebár kudarcra volt ítélve, mert minden Hatalmas elveszíti gyermekét és a pótlékért való kutatás során Ebrietas, aki valószínűleg egy kutató volt Pthumeruban, a Hatalmasak közé emelkedhetett. Rendkívül érdekesnek találom, hogy Ebrietasra, mindig, mint hátrahagyottra hivatkoznak. Ebrietas nem egy valódi Hatalmas, hanem a Rokonok közé emelkedett, akárcsak Willem. A pthumériaiak ősi civilizáció voltak, ki tudja Ebrietas mennyi időn át fejlődött, hogy jelenlegi állapotát elérje. Lehet akár ezer év is. Valószínűleg Willem Mester is hozzá hasonlatos lesz majd.

Magára hagyattatott a Hatalmasak távozásával Pthumeru pusztulása után. Így hát a Labirintusban várakozott, miközben gondozta a Káprázatokat, a Hatalmasak gerinctelen, csigaszerű hozzátartozóit. Majd mikor a Tudósok Isz felkutatásakor belebotlottak, lehetősége nyílt kapcsolatot teremteni a külvilággal.

Willem és a Tudósok Ebrietasra bukkantak és vele megkezdődött az Ősi Vér kutatása; Ebrietas, a Kozmosz pótlék gyermeke és annak mocskos vérének kutatása. Ebrietas mocskos vére miatt ítéltetett Yharnam ugyanarra a balsorsra, mint korábban Pthumeru.

Ebrietas valószínűsíthetően egy Dél-Amerikában honos lepkefaj után kapta a nevét, amit jól mutat torz, lepkére emlékeztető testformája is. A Kórus talán arra próbálta használni Ebrietast, hogy életet adjon a Hatalmasak új nemzedékének. Amikor megpillantjuk Ebrietast, olyan mintha egy Romhoz nagyon hasonló alak halálát gyászolná. Rom, a csecsemő Hatalmas. Rom, a Bárgyú Pók. Rom, Willem és Ebrietas gyermeke. A Kórus kutatásai nem voltak olyan sikeresek, mint Willem kutatásai, nem tudták megismételni Willem sikereit. Valóban tragédia: Minden Hatalmas elveszíti gyermekét. De rengeteg pótlékot lehetett találni a babakocsikban Yharnamban.
(folytatjuk)
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
12. Re-tech  PlayStation.Community tag
2015.12.25. 14:13:28
LV7
Ez igen!
Nem üthetlek meg mer' megbüntethetnek.
11. Krezy  PlayStation.Community tag
2015.12.22. 19:59:59
LV1
Köszi szépen,látszik rajta hogy szívvel lélekkel készült az írás :)
Öröm volt olvasni minden szavát ;)
10. Mofarguru  PlayStation.Community tag
2015.12.18. 23:33:21
LV4
Le a kalappal! Iszonyat jó leírást kanyarítottál! Csak a magam nevében mondom (bár úgy hiszem, hogy minden egyes Bloodborne rajongó nevében mondhatom) nagyon köszönjük ezt a profi leírást!!
" örökké nem eshet... "
9. Rockstar  PlayStation.Community tag
2015.12.17. 11:18:08
LV2
Én már olvasgattam külföldi írásokat, fórumokat, ahol boncolgatják a sztorikat, de ilyen korrekt leírást még sehol nem találtam. Szép munka! Köszönjük szépen :)
8. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2015.12.17. 10:24:53
LV9
nagyon jó volt elolvasni a teljes írást, remélem a többi fejezet is felkerül a honlapra. sok minden van ami még ezek fényében is kétes vagy homályos, ezért is zseniális játék a bloodborne, mert rengeteg misztikumot tartalmaz, aminek több lehetséges válasza is van.
PSN ID: LaXiKa_hun
7. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2015.12.16. 19:16:16
LV3
Köszönjük szépen! Nagy király vagy.
6. TCr64EU  Choose life
2015.12.16. 17:34:43
LV22
Aztaku... nem semmi regény.
Komoly írás, grat, így tovább!
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
5. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2015.12.16. 17:17:39
LV7
Nagyon jó írás minden elismerésem rengeteg munka lehet benne, köszönjük!
"Örökké nem eshet"
4. w1ggly  PlayStation.Community tag
2015.12.16. 17:13:52
LV11
Minden elismerésem! Nagyon szép munka!
Vigyázat! A komment véleményt tartalmazhat.
3. soliduss  A Krónikás
2015.12.16. 16:04:17
LV25
:D elismerésem.... ez történik ha a rajongás és egy kis kutatómunka megfelelő helyen és időben találkozik.üdv a klubban .

Mindenképpen el fogom olvasni....
2. martin  Főszerkesztő
2015.12.16. 15:44:49
LV27
Jobb, mint egy regény.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. bnorbert08  PlayStation.Community tag
2015.12.16. 15:24:46
LV5
Minden elismerésem!
Így már lesz értelme megvennem, mert sajna az én angolom is hiányos, de ezzel az írással tisztább lesz talán a történet!
Csak az első bekezdést olvastam, a többit majd játék közben.
Köszönet érte!
amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Super Cane Magic ZERO (PS4, PSN)
2019.11.15. 09:20 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
A kutyafáját!
Képregény - Rozsomák: X Fegyver
2019.11.14. 19:24 Comix
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Emberarcú szörnyetegek.
ReadySet Heroes (PS4, PSN)
2019.11.13. 10:25 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Nem mind arany, ami Sony.
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
36 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.
JURASSIC WORLD EVOLUTION (PLAYSTATION 4)
2019.11.07. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Őskövület.
Monster Jam: Steel Titans (PS4, PSN)
2019.11.07. 09:36 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: MrZ
Papírszörnyek.
Mozi - Terminátor: Sötét végzet
2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.
WWE 2K20 (PS4)
2019.11.05. 07:49 Komment
7 hozzászólás
Szerző: HTB
GLOW - Gigantic Losers of Wrestling.
Erica (PS4, PSN)
2019.11.03. 15:22 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Avagy így játsszunk közösen filmet - magyar felirattal.