PlayStation.Community

2015.10.21. 11:58 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Értékeld a cikket!
"Ingyen sem kéne" kategória.

Mellőzve a hosszas sporttörténeti elmélkedést, röviden leírnám, hogyan alakult ki a PlayStation 4-re is megjelent Rugby World Cup 2015-ben megjelenő játékforma.
A nálunk oly népszerű fociból vált ki fokozatosan az 1800-as évek közepétől kezdve Rugby városából ez az akkor még újszerű sport, ahol a labdát kézzel is megfoghatták a játékosok. A rugby football mai összefoglaló neve a „rugby union” és a „rugby league” játékszabályú sportoknak, mely szakadás fő okát az képezte, hogy a sportolók kapjanak-e vagy sem fizetést. A rugby union 1995-ben megszüntette a fizetési korlátokat, és azóta profi sportként van számon tartva. A Rugby World Cup 2015 a rugby union – mostantól rögbi - szabályai alapján készült, mint a 2015-ös, 8. világbajnokság hivatalos videojátéka.
Szabályrendszere, mint minden profi sportnál, természetesen bonyolult, de a játék értékeléséhez és élvezetéhez elég megérteni a következőket.
A rögbi egy kontakt csapatsport, ahol két 15 fős csapat játszik egymás ellen egy 100x50 méteres pályán. A kétszer 40 perces meccs végén az nyer, aki több pontot gyűjtött össze.
A labdát lehet fogni, rúgni és dobni, és pár éve már valamilyen formában előre is lehet passzolni.
Kontakt sportként szerelni földre vitellel lehet a labdát birtokló ellenfél játékost, amit követően neki el kell engednie a labdát. A földre vitelt úgynevezett mély fogással lehet kivitelezni. (Kizárólag a labdabirtokost lehet leszerelni.)
A pontszerzésnek három módja van:
- Cél (angolul: Try): 5 pont jár, ha a játékos leteszi a labdát az ellenfél alapvonala mögötti célterületre. (A célterület a pályához adódik hozzá.)
- Jutalomrúgás (angolul: Conversion): 2 pont jár, ha a labda letételét követő jutalomrúgáskor a H alakú kapu felső részébe rúgja a labdát.
- 3 pont jár az úgynevezett „drop rúgásért”, ahol a leejtett labdát a földet érés pillanatában rúgja a kapu felső részére a játékos.
- Szintén 3 pont jár egy sikeres büntetőrúgásért.

A fenn említett mélyfogás a következő: az álló helyzetben levő labdavivőt egyidejűleg egy vagy több ellenfél megfogja – szigorúan mellvonal alatt -, és földre viszi.
A labda vonala állandó les vonal, így a lesen lévő játékos nem avatkozhat a játékba – ennek mellőzése súlyos szabálytalanságnak bizonyul.
A súlyos szabálytalanságért a bíró büntetőrúgást vagy szabadrúgást ítélhet, az enyhébbekért tolongást.
A tolongás, vagy angolul scrum során a két csapatból nyolc játékos egymásba kapaszkodva, tolva a másikat előre próbálják megszerezni az oldalról bedobott labdát.
Természetesen ezeken kívül egyéb taktikák, szabályok, cselek és apróságok tarkítják ezt a sportot, de számunkra ennyi legyen bőven elég. Vágjunk bele a Rugby World Cup 2015-be!

A játék az idei világbajnokság hivatalos játéka. Ez azt jelenti, hogy licencelt stadionok és licencelt játékosok, online bajnokságok, realisztikus játékmenet és grafika... lennének benne, ha a fejlesztők egy fikarcnyit is foglalkoztak volna egy rendes játék létrehozásával.
A cikk első részében vastagon szedett pár szó nem csak a hangsúlyozás és a könnyebb memorizálás érdekében volt úgy: ezek azok az elemek, melyeknek köze nincs a valósághoz ebben a játékban.
A főmenübe lépve nem túl bő a választék, de az ember menekülne is onnan amint lehet, hogy ne hallgassa folyamatosan azt az egyetlen, végtelenített betétdalt amit elé vetnek. Gondoltam bekukkantok a tutorial részlegbe, hogy kipróbáljam a különböző taktikákat, mozdulatokat, stb. Ehelyett több oldalnyi képekkel és gombmagyarázatokkal ellátott megjegyezhetetlen információtömeg várt. Van szerencsére egy Free Play mód, ahol a különböző fontosabb elemeket tesztelni lehet steril közegben. Igazából egyedül vagyunk a pályán a labdánkkal. Senki más, csak én és a labda. (A későbbiekben rájöttem, hogy ez a kedvenc játékmódom.) No, inkább akkor gyakorlatban kéne kipróbálni.

A játék nagy részében a hihetetlen komplex gombkombinációknak és szabályrendszernek egy töredékét fogjuk kihasználni, hisz a játék receptje eszméletlenül egyszerű: előre, ha nálunk a labda; rávetődni a másikra, ha nincs nálunk a labda. Ezt egy tolongás követi, aztán minden az elejétől.
A tolongást egy fantasztikus (irónia) játékmechanikai megoldással valósítottak meg: a jobb joyt forgatva el kell találni a „jó” pontot, majd lenyomni az R2-t a labda megszerzéséhez. A megjelenő sáv zöld, sárga és piros színek között vált. Zöldnél miénk a labda, sárgánál már vészes a helyzet, pirosnál pedig szabálytalanság. Ha sikerül megkaparintani a labdát, a nyertes tömeg egyfajta amorf csirkeként kipottyantja maga mögött fájdalmas lassúsággal. Ezután végre a fent említett ciklus újrakezdődik.
A változatos passzolások, cselek, trükkök útközben eltévedtek: a meccs gyakorlatilag pontatlan passzokból és tömegjelenetekből, borzalmas mesterséges intelligenciából, valamint totális unalomból áll. Ha valaki végre célba ér, akkor egy félig-meddig működőképes jutalomrúgás következik. Ilyenkor a joyt hátrahúzva és előretolva a megfelelő pillanatban tudjuk elrúgni a labdát, valamint szabályozni az ívet.
A 20 csapatból a világbajnokságról 10-et sikerült licencelni, a maradék egy konkurens játékba bújt – ilyen például Anglia. Helyette fiktív (vagy visszavonult) játékosok játszanak fiktív nevekkel, melyeket akár mi is megváltoztathatunk, a magasságukkal és testsúlyukkal együtt. Ha ez nem lenne elég abszurd, a stadionok is csak stadionok, és a helyválasztás egy illúzió: mindegyik ugyanúgy néz ki.

A játékot 2, azaz kettő, kameraállásból nézhetjük. Visszajátszás gyakorlatilag nincs, csak kevés esetben, a bíró(ka)t pedig mindenki odaképzelheti magának. Néha fütyül, ha úgy akad, meg ítél szabadrúgást, bedobást, vagy tolongást, de igazi fantomként nem jelenik meg soha.
Az még rendben van, hogy én untam az egészet, de a közönség is egy monoton hangon rivalgó entitás volt: fizetett tapsolók a világ egyik legborzalmasabb játékában.
Saját adatai alapján képes meccseket is szimulálni a program, megjósolva, mi lesz a végkimenetel. De ennek az érdeklődésen kívül nincs sok gyakorlati haszna.
Nem lehet taktikákat, stratégiákat választani és módosítani, minden megy úgy, ahogy a készítők jónak látták. A Világkupán kívül lehet barátságos meccset játszani, meg Custom bajnokságot létrehozni, és körülbelül itt ki is apadt a lehetőségek bő tárháza.
Ennyit a realisztikus játékmenetről.

A grafikát kettő mondatban szeretném összegezni. Egyrészt, a stadion olyan, mint egy vetített háttér, amelyen fura szögben a két generációval régebbi grafikájú játékosok szaladgálnak különleges mozgáskultúrával. Másrészt, az emberfeletti erővel megáldott játékosok a labda mellé nyúlva tudják felkapni azt, továbbá totyogni mint egy csecsemő, és teljes egészében figyelmen kívül hagyni a Földre jellemző fizikai szabályokat.
A beállítások terén a képernyőn megjelenő információkat valamint szabálybeli apróságokat variálhatunk, és lehalkíthatjuk szerencsére a zenét.
És igen, 2015-ben egy kompetitív sportjáték, amiben nincs online komponens! Nem lehet másokkal játszani – maximum ha átjönnek. Azért kétjátékos mód van. Úgy talán elviselhetőbb, legalább lehet jókat nevetni rajta.

Ez a game nem rögbi játék. Az HB Studios egyszerűen átültette a korábbi játékát, a Rugby 15-öt ebbe a valamibe, és kitolta még időben, hogy egybeessen a bajnoksággal. Free-to-playnek is ramaty, nem hogy teljes értékű lemezes játéknak. Nem ez a szomorú, hanem az, hogy nincs rendes rögbi játék, pedig hihetetlenül izgalmas lehetne. No, meg az, hogy évente szeretné ontani a rögbi játékokat az HB.

(A szoftvert partnerünk, a Magnew Kft. biztosította tesztelésre. Amennyiben meg szeretnéd vásárolni, támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában ezt megteheted, vagy webshopjából meg is rendelheted.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2015.10.23. 14:41:42
LV6
Válasz 5. Krista505 üzenetére:
irónia?
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
6. petyoka  PlayStation.Community tag
2015.10.23. 13:43:15
LV6
Válasz 5. Krista505 üzenetére:
NFL-t és a rugby-t nem igazán lehet összehasonlítani. Egyiket kislányok másikat gladiátorok űzik mármint a a hozzáértők szerint. Személy szerint én egyiket sem nézném meg az tuti mert hidegen hagy.
5. Krista505  PlayStation.Community tag
2015.10.23. 12:54:10
LV10
Válasz 4. Yokozuna üzenetére:
Nfl-t ismered?
4. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2015.10.23. 09:44:01
LV6
milyen játék már az ahol a labda lapos, kéznél nem fúj a spori, a kaput meg felemelték a f@szba..?! :-D
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
3. martin  Főszerkesztő
2015.10.21. 15:30:11
LV27
Válasz 2. Krista505 üzenetére:
Meglesz az is.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
2. Krista505  PlayStation.Community tag
2015.10.21. 15:24:32
LV10
Kár volt az ilyen játékot letesztelni. Többet érne mondjuk az NBA2K16 bemutatása.
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2015.10.21. 15:20:35
LV28
Ilyen trágya játéknál azért megfordul a fejemben, hogy mégis mit képzelt a kiadó illetve a fejlesztő? Nem tesztelték, nem tűnt fel senkinek, hogy milyen?
Vagy úgy voltak vele, hogy megveszi pár balek amiből tudnak minimális profitot teremteni.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
RUGBY WORLD CUP 2015
BigBen Interactive
Látványosság:
Gyenge
Játszhatóság:
Gyenge
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Gyenge
Hangulat:
Gyenge
2/10
Pozitívum
Legalább működik a játék...
Negatívum
Gyakorlatilag minden: egy grafikai, játékmeneti és játékalkotási katasztrófa minden szempontból!

MARTIN BELESZÓL
Pedig ránézésre semmivel sem rosszabb, mint egy FIFA vagy PES... xD