PlayStation.Community

2015.10.04. 10:21 Játékteszt
23 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Ashley Young szája felé tartó szottyos madárkaka vagyok.

...és még egyesek merik azt mondani, hogy a foci nem szórakoztató.

Pedig a focisták napjaink rocksztárjai. Vegyük csak az arab olaj és tisztára mosott orosz pénz az angol bajnokságot: majdnem nettó félmilliárd fontot pocsékoltak újabb tehetségtelen falábúakra – és ez csak egy európai tényezőnek legkevésbé sem nevezhető unalmas bajnokság, mely kótyagosan próbál lépést tartani az elit ligákkal! Vagy ott van a nárcisztikus, önimádó Christiano Penaldo készülő mozifilmje, mely az előzetes alapján már-már a szintén nárcisztikus önimádó Justin Bieber Believe-jének magasságait is karcolgatja, illetve bátrabbak fordulhatnak [http://www.foci-live.hu/bulvar/a-birosag-elutasitott... adó-optimalizálási tanácsokért és tippekért[/A]. Mindenesetre Európa mellett az Államok is kezdik felfedezni a sportágban lévő anyagi potenciált, magukhoz csábítva Európa kiöregedő elitjét, vagy ott komolyabb karriert befutni képtelen ifjakat (igen, Giovinco, rád gondolok!). Ahol a pénz, ott a hatalom.

Napjaink rocksztárjai...

Mivel tavaly sikeresen megúsztam a létező legizgalmasabb feladatok egyikét, azaz a PES és aktuális FIFA összehasonlítását, véleményezését, gondoltam idén újult erővel vetem bele magam a virtuális stadionok zöldjébe; kezdjük is a létezésének 20. évét ünnepelő Pro Evolution Soccer sorozat 2016-os felvonásával PS4-re, ráadásként pár mondat erejéig kistesójára, a PS3-as verzióra is kitérve!
Caceres füstölgő, rommá tört Ferrarija vagyok

Húsz év alatt picit megkopott az alábbi argumentum, de akarva-akaratlanul muszáj megemlítenem már a legelején, hogy bizony meglepő módon a PES 2016 idén is elbújhat a megvásárolt licencek terén az EA Sports szörnyszülöttje mellett. Persze, a fő vonzerő, az UEFA Bajnokok Ligája csábítóan hangzik és lehetőséget ad arra is, hogy a tavalyi BL döntő fiaskóját, mely a focitörténelem egyik szégyenfoltjaként vonul majd be a krónikák hasábjai közé, ahol az esélytelenebb és jóval gyengébb Barcelona a végtelen szerencsének és bírói tévedéseknek köszönhető előnyét kihasználva felülkerekedett az egységesebb, szebb focit játszó és en bloc patinásabb Juventus csapata felett, de aztán jön a feketeleves. Bár a holland első osztály, illetve a spanyol és francia első, valamint másodosztály teljes pompájában szerepel, illetve emellett hihetetlenül népszerű kihívásokban is részt vehetünk, mint az AFC, mely egy ázsiai labdarúgótorna olyan izgalmas csapatokkal mint a hepatitiszről phóról ismert vietnámi Binh Duong (mely neve inkább tűnik egy korianderrel megpakolt és Srirachával nyakon öntött nyári tekercsnek, mint focicsapatnak), vagy az Üzbegisztáni Lokomotiv, esetleg az iráni Tractorsazi Tabriz. Van még emellett Copa Libertadores, amit normális focirajongó szintén csak akkor követ, ha géppisztolyt Céronáldó filmjének előzetesét tartják a fejéhez (mwhaha, mit fogok kapni a kommentek között!), valamint 11 valós és 10 fantázia focistadion – köztük a BL döntőnek helyt adó Giuseppe Meazza is.

Persze, ilyenkor illik megjegyezni, hogy: ad egy, a játékban szereplő szerkesztőnek köszönhetően a számunkra oly kedves emblémákat, csapatneveket, aktuális összeállításokat pár óra alatt összeverbuválhatjuk; ad kettő, a lustábbak a data pack letöltésével áthidalhatják ezt a többórás szenvedést, azonban magamból kiindulva biztos sokan lesznek, akik melóból fáradtan hazaesve nem azzal töltenék szabadidejüket, hogy korrigálják a North East Londont és a hasonló bizarr csúfságokat, hanem játszanának inkább, illetőleg a teszt írásának pillanatában data pack még nem elérhető a játékhoz. Így történhetett, hogy a virtuális Bajnokok Ligájában a még Pirloval, Tevezzel és Vidallal felálló Juventusom a North London felett diadalmaskodva foglalta el őt megillető helyét az európai csúcson. Ez többek között olyan kérdéseket is felvet, hogy a PES Productions hogy gondolta azt, hogy az Arsenal az elkövetkezendő száz évben a BL döntő közelében legyen (továbbmegyek: továbbjusson a csoportkörből), illetve azt is, hogy miért kell október végéig(!) várni a data pack publikálásával. A németek például három egész csapattal vannak képviselve, és bár a német foci számomra megegyezik az oximoron fogalmával (bár a VB győzelem, illetve egész pontosan az undorító, döntőben nyerni képtelen argentin, valamint a megundorítóbb brazil válogatott legyőzéséért jár a piros pont).

Balotelli üresen beadott IQ tesztje vagyok

A bölcs Felipe Melo szavait idézve: aki nem hajlandó felvállalni a test-test elleni összecsapásokat, menjen teniszezni! Ez lehetett a kiindulópont az idei PES megalkotása során. Az elmúlt évek tendenciája folytatódik, így a csilivili jogok összevásárlása helyett a PES Productions továbbra is a játékmenet csiszolgatására helyezi a fő hangsúlyt, egész pontosan az ütközések, a fizika finomra hangolására. És teszi ezt milyen jól: magam is hajlamos vagyok beismerni, hogy a játékmenet realizmusában a PES kezd a FIFA fölé tornyosulni. Míg a FIFA játékmenete kiöregedőfélben van és eddig egy statikusabb valami benyomását keltette (Hogy idén is így van-e? Nemsokára az is kiderül!), a PES esetében gördülékeny, dinamikus focira számítsál. Nincsen százféle, grundfocit idéző freestyle csel (ami van, azt a jobb analóggal lehet elővarázsolni), az esetek zömében egy tempóváltás, avagy hirtelen lassítás is bőven elég, hogy helyzetbe kerüljél. A játékosok közötti kollízió ijesztően reális, egy rosszabbul időzített becsúszás esetén szinte visszhangzik a füledben Luke Shaw és Ezequiel Ham üvöltése, egy jól sikerült fetrengős szerelés pedig kitűnő táptalaja lehet egy gyilkos precizitással végigvitt kontratámadásnak. Ami focis játéknál nem elhanyagolható: a labda is úgy pattog és száll, ahogy elvárod, és gyengébb játékosok bizony a magyar válogatottat idéző technikás labdaátvétellel mentenek kapuskirúgásra. Sokat nyom a latba egy-egy játékos testfelépítése is: az alacsony súlypontú Carlos Tevezzel bombaként robbanhatsz a kapu elé, míg a gyengébb fizikumú, gyorsabb játékosokból egy-egy testesebb védő jóízűen űzi a gúnyt, de ha egyszer sikerül meglépni...

Mesterséges intelligencia terén is pofásan teljesít a játék, az eredménytől, illetve játékstílusunktól függően a gép folyamatosan alkalmazkodik taktikánkhoz: ha vezetésre állunk, már a saját térfelünkön agresszívan letámad, illetve a játékidő vége felé aljasabb megoldásokhoz folyamodva becsúszkál és felrugdos, megakadályozván, hogy még inkább elhúzzunk előtte eredményben. Ha nyerésre áll, ügyesen beáll védekezni és kontrákkal próbál borsot törni orrunk alá; a csatárok kiszaladnak a szögletzászlóhoz labdát tartani - tényleg király lett a PES ezen része, az igazi focinak pont azt a mentalitását, mögöttességét sikerül közvetítenie virtuálisan, amit oly nehéz leprogramozni. Egyedül talán a kapusok teljesítenek gyengébben, mint ahogy azt a való életben elvárná az ember (bár visszautalva a már említett Arsenal teljesítményére, lehet ez egy szándékos feature), mid offline, mind online meccseken gólzáporos mérkőzéseket lehet vívni. Ugyan távolabbi lövéseknél a védők magukat nem kímélve vetődnek bele a labda útjába, ha mégis sikerül megtalálni a rést és szabadabb területen ellőni a labdát, már egy közepesen kivitelezett rúgással is gólt lőhetünk.
Mai elvárásoknak megfelelően lehet interaktív gólörömködni is: a szerkesztőben megadhatjuk, hogy hogyan ünnepeltesse magát egy-egy focistánk egy sikeres találat után, de a pálya bizonyos pontjaihoz futva standardizált vigadást is előcsalhatunk, lehet például szögletzászlót szétrúgni, ami szerintem még mindig szórakoztató.

Ha már megemlítettem az online szegmenst: stabilabbnak tűnt az élő játékosok elleni móka, mint a múltban, viszont a PES népszerűségével az idióták száma is megnőtt: a bírók nem teljesítenek a helyzet magaslatán, érzésem szerint sokszor lapot érő szabálytalanságokat be sem fújnak, és ezt mocskosul kihasználják a netes csatározások során. Egy-egy online MyClub meccs után a fél csapatomat lerúgták és nélkülözhettem legjobbjaimat a természetesen mindent eldöntő mérkőzés előtt.
Apropó, MyClub. A PES Productions hamar felismerte, hogy a játékon belüli mikrótranzakciókkal mekkorát lehet szakítani, így idén továbbfejlesztette a FIFA Ultimate Team verőnek kikiáltott fantáziafociját. A FUT-tal ellentétben itt nem paklikból nyerjük a sztárfocistákat, hanem a meccsek, bizonyos események után bezsebelt pontokból küldhetünk megfigyelőket (adott esetben paraméterezhetjük, teszem azt rákeresve egy afrikai, batár felépítésű jobbhátvédre és így tovább) megalkotván álmaink kezdő tizenegyét. Játékosaink a meccsek alatt tapasztalati pontokat szereznek, így lehet mélyíteni és jobbítani meglévő keretünket, avagy lehet keményen perkálni a PES pontokért betéti kártyánkkal az instant sztárcsapat felé vezető út reményében.
A fent már felsorolt kupákon kívül van karriermód is (gyk: szezonmód), engem ez már évek óta nem szórakoztat, de biztos sokan vannak, akik ebben lelik meg örömüket – bár olyan mélységekkel nem rendelkezik, mint a rivális játék, aki erre vágyik jól el lesz vele.
Gabriel Murta öltözőből előrángatott pisztolya vagyok

Grafikai oldalról az engine felemás: a már említett folyamatosság, az ütközések, lemodellezett mozdulatok mind-mind hihetően hatnak, azonban a játékos modellek művisége olykor eszembe juttatta a jó öreg Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth játékot, ahol a Cthulhu szobrot bámulva FPS nézetben vájta ki főhősünk saját szemeit az őrülettől. Persze annyira azért nem rossz a helyzet és nagyon sok játékos egészen emlékeztet való életbeli önmagára, de Buffon szemeinek megvalósításától most is feláll a szőr a hátamon és rémálmok kerülgetnek, folyamatosan várom, hogy a pixeldzsidzsi mikor mászik elő az ágyam alól és kezd el félméterről a pofámba kacsintgatni.
Igazi fociélményhez hozzátartozik egy hol sztorizgatós, hol önkívületben ordibáló, esetleg nagyokat ásítozó kommentátor is, a Jim Beiglin és Peter Drury párosa minden várakozást alulmúl, teljesítményüktől maximum mi fogunk ásítozni. Ilyen indiszponált, az eseményeket nem követő, unalmas duót rég nem hallottam (na jó, elég csak valami magyar kereskedelmi rádió reggeli műsorát bekapcsolni, érted, ugyanaz a színvonaltalanság), tényleg kritikán aluli az egész. Akárcsak a menükben prüntyögő zenék, a legutolsó, leggagyibb és rommá játszott nyári slágereket pakolták be a PES-be, szinte már vérzett a fülem a szenvedéstől.

Pár mondat erejéig kitérve a PS3-as verzióra: érezni, hogy nem ez volt a fő fejlesztési platform. Nyilván nem elvárható, hogy ugyanazt produkálja, mint a PS4-re szánt sztárjátékos, de az, hogy az általam utoljára játszott PES 2014 emlékezetem alapján szebbnek hat, mint az idei megoldás, sértő a videojáték árakat figyelembevéve. Persze, a – lényegében legfontosabb dolog – játékmenet itt is flottul teljesít, de simán kihozhattak volna többet az előző generációs verzióból.

Pár hónapja a fél internet felrobbant a McWhopper (tudniillik a mekiés a böri sztárhamburegeinek összegyűrásával megalkotott csoda-szennykaja) gondolata kapcsán, ebből kiindulva én is eljátszadozom azzal a gondolattal, hogy mekkora királyság lenne összehozni a PES játékmenetét a FIFA prezentációval; az lenne ám a tökéletes focis játék! Így azonban a PES 2016 „nem több” egy szórakoztató játéknál kiemelkedő játékmenettel, ahol a külcsín és a tálalás sokakat elriaszthat sajnos.
Nemsokára jelentkezünk a rivális tesztjével, addig is mindenki manuálisan változtatgassa a csapatneveket, hajrá North London és kell a ráknak a német bajnokság!

(A játékot partnerünk, a PlayON.hu biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshpjábó is rendelhető a linkre klikkelve.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
23. Richard  PlayStation.Community tag
2015.10.09. 20:18:57
LV5
Öröm volt olvasni a martin beleszólt, hasonlóan vélekedek.
Rühellem a focinak ez ta fajtáját, csak az NFL-t szeretem. De kapja be a világ, játszani jó ezekkel a játékokkal :)
2015.10.08. 21:46:58
LV2
Válasz 21. Penge70 üzenetére:
Ez igaz, tényleg sokan csalódtak a játékban egyébként.

Mondjuk a bírók tényleg nevetségesek, de a kapusok bénasága engem sokkal jobban zavar.

Ma pl. egy Myclub online meccsre volt kedvem, 3 kapura tartó lövésből 3 gól. Egyszerűen mintha le lennének lassulva, és későn vetődnének vagy nem tudom.

Bár a Konami elismerte a hibát, elvileg az erősségük csak "profira" van belőve online módokban, ott meg ennyire gyengék.

Tehát aki csak offline játszik és superstaron mondjuk, azok lehet semmit nem vesznek ebből észre és máris egy tökéletesebb játékot nyomnak.

Én a tavalyi keretekkel nem fogok játszani ML-t az biztos, inkább akkor várok.
21. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.10.08. 19:25:05
LV22
Válasz 17. Yokozuna üzenetére:
a klubon csak úgy ömlik a panasz a játékra, pláne az online részére
a legtöbben átálltak full manuálra, mert úgy még játszható a cucc
nem sokan dicsérik a játékot, és sajnos igazuk van :/
20. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.10.08. 19:21:29
LV22
Válasz 19. martin üzenetére:
sőt, időként még hangokat is hallok :)
19. martin  Főszerkesztő
2015.10.08. 08:27:03
LV27
Válasz 17. Yokozuna üzenetére:
A cirkusz meg a balhé csak Penge fejében van. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
18. fczolika  PlayStation.Community tag
2015.10.07. 22:24:53
LV1
Korábban szidtam a PES 2016 online játékmenetét.Offline eddig is szinte hibátlan volt,talán a géperősség lehetne magasabb szinten.

Azóta rájöttünk egy páran,hogy online ki kell kapcsolni a pass rásegítést és teljesen megváltozik az egész játékmenet.Kapsz egy új és csodálatos játékot!Kell a fenének a FIFA :D
Psn: fczolika
17. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2015.10.07. 08:13:26
LV6
Válasz 12. Penge70 üzenetére:
semmilyen cirkuszt és balhét nem látok, én is amondó vagyok, a hibái ellenére frankó lett a 16!
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
2015.10.06. 21:13:46
LV2
Válasz 15. hajzi üzenetére:
Szerintem már évekkel ezelőtt nyitott, amikor megjelentek a szabadrúgásnál a nyilak, vagy amikor R3-mal beindítod az embert, vagy a random cselezés, csak húzogasd a jobb analógot... Lehetne még sorolni a dolgokat.

Szabadrúgás 20-25 méterről pl. egy jó emberrel 100%, hogy gól. :D Egyszerűen elhibázni se lehet... Persze online mondjuk lehet úgy helyezkedni gyorsan a kapussal, hogy odaérjen.

Nekem összességében tetszik a játék a hibái ellenére is, jelenleg még mindig nem tudnám megmondani, melyiket is szeretem jobban, egyelőre mindkettővel játszok. (Fifa & PES)
15. hajzi  PlayStation.Community tag
2015.10.06. 15:52:50
LV4
Ez ìgy igaz...Sajnos a Konami nyitott az "Árkádosabb" vonal felé :(
HALA!
14. Pl4yerr  PlayStation.Community tag
2015.10.06. 08:21:32
LV1
Nem vagyok nagy foci fan, de úgy rémlik régebben (évekkel ezelött) hogy a fifa volt a ''mainstream bárki által könnyen irányítható, a pro evo pedig a sokkal összetettebb, bonyolultabb irányítási rendszerrel rendelkező futball program.
13. hunlogi  PlayStation.Community tag
2015.10.06. 07:34:45
LV1
Sztem QQQQjó lett! Konkrétan letehetetlen! Az apró-cseprő hibákat úgy is orvosolják majd. A kapusokra visszatérve, kedves cikkíró legyen szíves beállítani egy 90-es szintű kapust, sokszor olyan védései lesznek hogy az valami fenomenális. (2 szezont toltam le eddig a ML-ben.) Aki a licenceken fanyalog annak úgy is a körítés kell, annak jó lesz a Fifa is, akinek meg inkább maga a foci a lényeg úgy is PRO mellett fog dönteni ;).
12. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.10.06. 06:43:29
LV22
Válasz 10. martin üzenetére:
a teszt jó lett, minden benne van ami fontos, most nekem nem jön be a játék, látnád milyen cirkusz és balhé van körülötte :/
11. Noob  PlayStation.Community tag
2015.10.05. 15:54:55
LV6
Én csak a két demot próbáltam, az alapján a PES élvezetesebb, a FiFA szebb.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
10. martin  Főszerkesztő
2015.10.05. 11:47:59
LV27
Válasz 3. Penge70 üzenetére:
Nem jó ez sehogy sem, csak ha te tesztelsz. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
9. Joel1970  PlayStation.Community tag
2015.10.04. 16:55:23
LV1
PES2016, FIFA16 is megvan. A PES szerintem sokkal jobb lett.
RESIDENT EVIL 2
2015.10.04. 15:42:48
LV2
Válasz 7. CambiHUN üzenetére:
PES teszt
2015.10.04. 15:42:36
LV2
Válasz 5. Krista505 üzenetére:
Eddig a fórumokon is tök normálisan beszélgettünk a két játékról, már ki lett vesézve mind a kettő. :)

Tavaly csak a szegényes PES harc miatt háborogtunk itt Pengével, de ez teljesen korrekt lett.
2015.10.04. 15:41:48
LV2
Válasz 2. ZoTyA01 üzenetére:
Kaphat az ember olyan scoutot szerintem.
5. Krista505  PlayStation.Community tag
2015.10.04. 15:00:33
LV10
kezdődhet a harc...
4. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.10.04. 15:00:29
LV22
és még annyit, hogy amiket ígértek az idei részbe, szó szerint SEMMIT nem tartottak be, sőt!
3. Penge70  PlayStation.Community tag
2015.10.04. 14:57:33
LV22
gyakran vágták azt a fejemhez, hogy elfogult vagyok a PES játékok irányába.
általában én erre azt szoktam reagálni, hogy engem inkább azok a kritikák húznak fel, amik nem igazak és amelyek nem jellemzőek a játékra, mégis úton-útfélén szembesülök olyan kommentekkel amelyeknek a gazdájuk a legjobb esetben is max a demót próbálta ki, és az alapján vont le végső konklúziót és írta a baromságokat.

hogy ezt most miért is írtam le? mert tisztelt foci rajongó urak, az idei PES úgy botrányosan szar ahogy van, és ennyit az elfogultságomról!
"hála" a KONAMI kontárkodásának, sikerült az idei részt valami full buta és ostoba szintre lesüllyeszteni, pláne a tavalyi kiváló részhez képest!
a rengeteg "újításnak" hála, pont azt ölték ki a játékból amiben sokkal erősebb volt a riválisnál, és ez a kreativitás.

offline úgy ahogy el van vele a játékos, de előtte jó pár beállításon kell változtatni, pl elsősorban a túl gyors sebességet kellett lejjebb csökkenteni, de még így is hemzseg a buta hibáktól..
online (division) a rémálom és a burleszk keveréke, gyakorlatilag sutba dobhatja az ember a több éves PES rutinját, annyira buta és ostoba embereknek készült az online mode, hogy az leírhatatlan!
a kapusok és a bírók mintha valami szellemi fogyatékos zárt osztályból modellezték volna le, gyalázatos amiket művelnek, ill amit nem művelnek, mert gyakorlatilag sík hülyék!
a leirritálóbb a 29-én esedékes frissítés, hááááát menjél a p*csába KONAMI, ami egy lelkes rajongónak max két napjába került, az a KONAMI-nak durván másfél hónapig tart! röhej

idén szerencsére megosztva vettem meg digitálisan, de két hét után töröltem a gépről, és visszatértem a 2015-ös részhez.
én még a 8 pontot is túlzásnak érzem, nálam a legjobb esetben is max 6 pont

rég csalódtam ekkorát egy játékban, és az nagyon bánt, hogy ez pont a jubileumi PES :/
2. ZoTyA01  PlayStation.Community tag
2015.10.04. 13:42:39
LV4
MYCLUB-ban hogy tudsz konkrét posztra igazolni.
Én csak kapus, védő, középpályás és támadó szekciót látok.
Olyat konkrétan, hogy jobbhátvéd vagy baloldali középpályás azt nem.
1. Alien  PlayStation.Community tag
2015.10.04. 10:41:50
LV10
jó volt a teszt, jókat röhögtem rajta! a végében van a lényeg, hogy a két címet kéne egymásba önteni, az lenne az igazi.

Az új kommentároktól sokat vártam, de valóban annyira túljátszott néha a megnyilvánulásuk, hogy lelki szemeim előtt látom, ahogy fűszoknyában ordibálnak a mikrofon előtt.

Mindezek ellenére a PES-ben van az igazi nagypályás foci és emiatt játékélményben nálam az abszolút első...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
PRO EVOLUTION SOCCER 2016
Konami
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Élethű játékélmény és szimuláció...
Negatívum
...részben gagyi körítéssel és gyenge kapusokkal

MARTIN BELESZÓL
Először arról akartam írni - miután fejben jól felhúztam magam -, mennyire gyűlölöm ezt a futballnak hívott mocskos, szemét, túlhájpolt színházat a féregnyúlvány, földön fetrengő, csíra pöcsszájú színészeivel, de a teszt annyira tetszett és annyit nevettem (meg bólogattam) rajta, hogy minden nyűgöm elszállt. Öröm volt olvasni, kösz, HTB!