PlayStation.Community

2015.09.10. 21:00 Kedvcsináló
5 hozzászólás
Értékeld a cikket!
Beleraktam a loopba - pont mint régen!

Abszolút hiánypótló alkotásként érkezett a Mega Man Legacy Collection című retro ügyességi-platform kollekció PlayStation 4-re; s bár néhány újabb rész eddig is elérhető volt a korábbi PlayStation gépeken, ezek az első ős-epizódok hangulatát csak részben hozták vissza.
Az immár trófeákkal megtámogatott epizódokat összefoglaló szoftver (bár serlegek már a Mega Man 10-ben is voltak) egy választóképernyővel indít, ahol tetszés szerint beröffenthetjük választottunkat, ami az első 6 számozott felvonásra terjed ki. Ezen felül választhatjuk a Challenge módot is, amiben időre kell különféle feladatokat, pályarészeket, vagy főellenségharcokat teljesíteni, amiket aztán arany, ezüst vagy bronz medállal honorálnak. Ezek némelyike elég keveset enged csak rontani, aztán máris buktuk az aranyat. Az Online ranglista jó ötlet volt, valamint a visszajátszásokból is rengeteget lehet tanulni a vérprofiktól.
Az első epizódok sztorija még elég egyszerűcske, ezek Vili bácsi, a morcos öregúr gonosz robotjainak legyőzése köré épülnek. A későbbiekben már valamit bonyolítanak a mesén, valamint a főellenség-robotok száma is növekszik / változatosabbá válik az első rész után.

Az adott játékon belül szabadon választhatjuk ki, melyik boss-pályáján szeretnénk menni, aminek a végén az adott robot lesz a főellenség. Érdemes megfontolni, milyen sorrendben tesszük ezt, ugyanis mindegyik végén megkapjuk fegyvermoduljukat, amiket Gepetto-szerű faterünk be is épít páncélunkba serényen. Ezután lehet váltogatni őket a hozzáadott képességekért, amik változtatják a ruha színét is. De a sorrend nem csak emiatt fontos. A robotok érzékenyek, immúnisak vagy semlegesek egy adott típusú fegyverre, így például Tuskó urat egy maxra izzított tűzfegyverrel szépen meg lehet fingatni, lángos uraságot pedig pár buborékkal tehetjük hidegre.

A Mega Man játékok sok helyen frusztrálóak lehetnek elsőre (és még sokadszorra is). Az ellenfelek unfair módon és helyeken spawnolnak, a mozgásuk és támadásuk szemetebbnél szemetebb lehet. Persze itt is ki lehet ismerni őket, mint minden más platformerben, azonban itt vannak esetek, ahol semmit se tehetünk az elkerülésükre. Például leugrás után, a képernyőváltásnál pont rájuk érkezünk, vagy a fúrók éppen akkor jönnek ki a falból, amikor azon a helyen állunk.
Emellett meg van spékelve a cucc köcsög platformrészekkel is gazdagon. Némelyiknél zuhanások után 0 hibát véthetünk, különben a lézercsíkok azonnal megölnek, máskor pedig a semmiből előbukkanó kockákon lehet csak tovább haladni. Azonnali halált okoznak még a fent említett lézer mellett a szakadékba esések és tüskék, de persze ezek is mind szívatós helyre vannak orientálva.

A zenék a jól megszokott Mega Man melódiák, amik egész kellemesek még ma is.

/Jesus/
Mega Man, Dr. Light, Willy, Roll. Sokak számára ezek a nevek szinonimaként csengenek a „klasszikus videojáték” és „régi szép idők” szavakkal. Keiji Inafune és 5 kollégája mini-csapatként vágott bele, hogy létrejöjjön a ma már ikonikus kék, ágyúkezű Mega Man (japánban Rockman), aki számtalan robot ellenfelét pusztította el az évek során, megkaparintva képességeiket rengeteg folytatáson és spin-off-on keresztül. Ma a fő sorozat a 10. számozott résznél tart, a spin-offokat meg már nyomon követni is nehéz: sokan már nem is emlékeznek a szerény kis kezdetekre.

A Mega Man Legacy Collection hű képet fest említett kezdetekről a legapróbb részletekig, megspékelve pár bónusszal. A régi rajongók, gyűjtők, vagy újdonsült érdeklődök az első 6 epizódon küzdhetik keresztül magukat. Minden a régi: egy nehéz akció-platformer, mókás nevű, japános ellenfelekkel. Frusztráló ugrásokkal. De minden más is maradt a régi: a klasszikus NES-szindróma, ahol belassul a játék ha túl sok a mozgó pixel a képernyőn. A ma már brutálisnak tetsző nehézség. Haladáskor a furcsa grafikai jelenségek a képernyő szélén. Az újratermő rosszfiúk (rosszrobotok) ha a képernyő tovább pásztázik azon a ponton ahol hazavágtuk őket.

A játékok mellett különböző, egyre nehezedő Challenge pályákon túl egy nagyon jó kis képnézegetőt is kapunk, mely pársoros jellemzést ad ellenségeinkről, feltüntetve adataikat és gyenge pontjaikat.

A Legacy Collection olyan, mint múzeumban megnézni vetítőn az első fekete-fehér, néma mozgóképeket. Izgalmas és érdekes élmény, ha vevő rá az ember, ha szeretne elmélyedni a videojáték kultúra egyik legjobban ismert alapkövébe, vagy ha szeretné újraélni azokat a „régi szép időket”. Mindenki másnak sajnos csak idejét múlt játékok felcicomázott csokra.

/MolonLave/
Úgy érzem, ismét átértékelődött bennem a "nehéz játék" fogalma. A mai gamereknek ki van nyalva a feneke a very easy módoktól kezdve a legcasualabb irányítási metódusokon át (versus játékok simple beállítása) az automata és rásegítő célzásokig mindennel, csak ne legyenek frusztrálva. Ha egy címet elindítunk, tuti lesz egy vagy két olyan könnyű fokozat, aminek már a leírásában fellélegezhet az egyszeri szórakozásra vágyó egyén.
És akkor itt van ez a hagyaték, ami szó szerint rávizel az emberre minden egyes új képernyőn (nem viccelek, rengeteget nevettünk ezen a tesztelés alatt kollégáimmal). Hatalmas nosztalgiafaktor volt újra végigküzdeni az eredeti 8-bites szériát, hiszen legálisan erre ma már nagyon kevés lehetőség van (konzol és kazetták hiányában). Igény szerint állítgatható a képernyő mérete (eredeti, teljes vagy széles), valamint elavult filtereknek köszönhetően tovább növelhetjük a retro-élményt (CRT TV, monitor).

Jó volt látni a széria fejlődését, hiszen az első két rész minimális mozgáskultúráját később újabb elemekkel bővítették (izzított normál lövés, becsúszás, robot kutya, stb.). A Mega Man ma is ugyan az a baromi hangulatos kis stuff, mint annak idején. Egyértelműen a téma szerelmeseinek szól (számukra a 765 forint/epizód ár még elfogadható is lesz), de aki teljesen kimaradt a szériából, most már nem tudná értékelni. Bőven eltelt annyi idő, hogy ennek a gyűjteménynek létjogosultsága legyen a piacon.
Ami nekem külön elnyerte a tetszésemet, az zenelejátszó mód volt, ahol az összes rész minden zenéje album szerint hallgatható.
Az egyetlen bántó negatívumként talán azt tudnám megemlíteni, hogy PlayStation fronton a program csak és kizárólag PS4-re jött ki, Vitára és PS3-ra nem. Továbbá a nehézséget és az élményt tönkre teheti a mentés-betöltés funkció, ami véleményem szerint az emulátorok rákfenéje (így viszont bárki próbálkozhat vele, maximum két lépésenként ment egy egészségeset).

/Onimushaman/

(A játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható a PlayStation Store-ból.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. martin  Főszerkesztő
2015.09.12. 08:10:28
LV27
Válasz 2. danteneverdie üzenetére:
Mondjuk úgy, hogy ez a fajta kihívás nem vonz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Jesus  PlayStation.Community tag
2015.09.11. 19:14:50
LV20
Válasz 3. PSti üzenetére:
Pedig abba tettek már easy módot. :D Szakadékok nagy százalékát befedték, kevesebb ellenfél stb. Meg a 10-es rész új játék révén "jobban" ki volt dolgozva. Pl. első 2 részben 1-2 bossnál mocskos nehéz a projectile-ök között átevickélni. A 10-es részt pedig sokkal könnyebb halál/sebződés nélkül letolni. (Kér is olyan trófeákat)
Spupul!
3. PSti  PlayStation.Community tag
2015.09.11. 09:00:58
LV5
Hú, a 10-es rész volt egyszer ps plusba (?) azt próbáltam, de már az első pálya annyira szemét, hogy hagytam is a fenébe.

Ami nagyon jöhetne felújított HD kiadásban, az a Heart of Darkness, azt rögtön megvenném.
2. danteneverdie  PlayStation.Community tag
2015.09.11. 08:45:58
LV2
Válasz 1. martin üzenetére:
Talán a nehézsége miatt?
less talk, more screams!
1. martin  Főszerkesztő
2015.09.11. 08:12:06
LV27
Ezt már nem merném bevállalni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.