PlayStation.Community

2015.07.10. 10:39 Játékteszt
8 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Meg kell szabadítanunk őket ruházatuk nagy részétől...

Rengetegszer, mikor böngészem a különböző játékokkal foglalkozó fórumokat, online üzenőfalakat, belebotlom abba a végtelen vitatárgyba, hogy milyen is egy egyedi game, mi tesz egyáltalán azzá egy játékot, meg úgy egyébként is, mennyi esélye van manapság egy standardekkel tudatosan szembemenő szellemi tulajdonnak felszínen maradni a bejáratott szuperprodukciók viharos vizein. Erről természetesen lehetne egy külön cikket írni (talán téma is lesz egy következő podcastben, khm), de annyi tény, hogyha furábbnál-furább és szokványostól leginkább eltérő játékokat keresünk, akkor érdemes a jó japáni berkekben keresgélni, ugyanis rengeteg olyan kisebb cím létezik, ami nem jut el hozzánk üzleti okokból, vagy, ha el is jut, nagyon szemfülesnek kell legyünk, hogy horgunkra akadjon. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az európai játékos társadalom manapság be tudja fogadni az efféle cuccokat.
A ködös bevezető természetesen nem véletlen, hiszen az Akiba's Trip: Undead & Undressed nem egy szokványos kalandjáték. A szoftverről annyit érdemes tudni elöljáróban, hogy a PSP-re megjelent Akiba's Trip folytatása, egy alapvetően beat’em up stílusú kalandjáték, természetesen a borult japán stílussal megfűszerezve.
Csak, hogy keretet adjak a sztorinak: Akihabarában, Tokió legnagyobb anime, manga és videojáték mennyországban tevékenykedhetünk, amelyet a Synthisters nevű vámpírszerű lények szállnak meg. Ezen lények azonban nem vérre, hanem nemes egyszerűséggel az áldozataik életkedvére szomjaznak. Eleve bizarr, az meg csak a hab a tortán, hogy ugyan a vámpírok kriptonitja, a Nap tudja csak őket elintézni, viszont ehhez meg kell szabadítanunk őket ruházatuk nagy részétől (jó japán szokáshoz híven főként dekoratív mangalányokról van szó). Így már valamivel érdekesebb a felállás.
Főszereplőnk, Nanashi egy otaku (a fentebb említett szórakoztatócikkek kedvelője), akinek bevált hobbija az akihabarai életstílus magába szippantása. Ez a veszte, mivel a Magaimono szervezet (ők lesznek az ellenfelek) szemet vet rá és Synthisterré változtatja őt. Azonban hősünk nem adja oly könnyen szeretett hobbijának státuszszimbólumát, ezért igen vagányan nekilát eltakarítani az imposztor csőcseléket a kerületből. Persze azért nem annyiból áll a játék, hogy mész és agyonversz mindent, hisz Akihabara közel 130 bejárható üzlettel, épülettel, bolttal szolgál a játék helyszíneként. Ezek bejárhatóak, az itt található karakterekkel szóba elegyedhetünk, megtudhatunk tőlük rengeteg érdekességet, vagy csak úgy simán dumálhatunk velük fura/jelentéktelennek tűnő dolgokról. Egyes beszélgetéseknek több kimenetele is van, opcionális dialógusokkal, amelyek megváltoztathatnak későbbi dolgokat. A bejárható helyeken egyébként vásárolgathatunk is különböző ruhákat, kiegészítőket, borzalmas mennyiségű tárgy van a játékban, amiket magunkra aggathatunk. Fegyverek szempontjából is eléggé széles a paletta, legegyszerűbb botoktól az esernyőn át mindennel agyonverhetjük a galád ellent. A ruhák statjainkat növelik, érdemes gyakran válogatni közülük.
A küldetések, melyek által megfinanszírozzuk ezeket a dolgokat, a menüből lesznek elérhetőek, ezek is ketté vannak osztva fő és mellékszálakra. Rengeteg tennivaló akad a játékban, sok-sok teendőt aggat a nyakunkba Akihabara lakossága. Magát a küldetések közti mászkálást a Yakuza játékok stílusához tudnám hasonlítani, persze azért könnyedebb köntösben, a játék meg sem próbálja komolyan vetetni magát. Maga a harc is legtöbbször utcai bunyó, szintén az előbb említett játék stílusában, azonban sokkalta hanyagabb kivitelezésben. Sokszor megőrül a kamera, nem tudjuk eltalálni az ellenfelet és úgy en bloc, fapadosnak hat a harc (annak ellenére, hogy vicces egy fényképezőgéppel szétverni egy 30 kilós selyemfiút). Amint elég sérülést szenvedett az ellenfél, meg tudjuk fosztani a ruhájától, ezáltal megnyerjük a harcot. A mászkáló karaktereket tudjuk szkennelni is, ugyanis a Synthisterek beépülhetnek a társadalomba, de ha valami nem klappol velük, érdemes kiosztani egy-két sallert.

A game egyébként nem egy túl nehéz történet, tényleg a könnyed szórakozásra van kihegyezve, ha ráérzel, akkor játszatja magát a végtelenségig. Van benne rengeteg tennivaló, de nem válik túl terhelővé, mindig van lehetőség megpihenni. A játék érdekessége egyébként, hogy állítólag a helyek nagyrészt valós lokációk Akihabarában, a reklámok is teljesen valósak, mint, ahogy a megvásárolható termékek közül rengeteg. A japánfanok élni-halni tudnak az ilyen stuffokért.
Technikailag minden szempontból közepesre tudnám lőni a mércét, sem grafikailag, sem játékmechanikailag nem egy kimagasló alkotás, ám amire kitalálták, azt végig hozza. Azok számára, akik élik a japánságot, simán ajánlom, mert tipikus nippon-elborultság elejétől a végéig, természetesen játszható japán hanggal is, úgyhogy teljes lehet az élmény. Hogyha rendelkezel ezen paraméterekkel, épp nincs mit játszanod és eléd a handheldet, mindenképp tegyél vele egy próbát, mert be tud szippantani ez a túlzott japánizmus a sok bizarr dolgával. Mindenki más számára mellőzhető cím, hisz, ahogy az elején is említettem, ez csak egy bizonyos szubkultúra számára releváns, emiatt nagyon csekély az esélye annak, hogy laikusként őszintén tudnád élvezni.

(A játékot támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában vásárolhatod, vagy webshopjából rendelheted meg.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
8. mitsuhiko  PlayStation.Community tag
2015.07.15. 18:28:31
LV1
"hogyha furábbnál-furább és szokványostól leginkább eltérő játékokat keresünk, akkor érdemes a jó japáni berkekben keresgélni"

Nem is tudom ... manapság már annyi hasonló játék jön ebben a stílusban, hogy erre, a monmonpiecere/moe chroniclesre, sanran kagurákra stb én ma már úgy nézek, mint egy egyszeri fps rajongó a call of duty 326. folytatására, régen (2010előtt) meg egy ilyen sem jött ide, ma már szerencsére jön minden, nem kell cfw-vel és eng patchelt isoval bajlódni amit amatőr fordított néha xar fordítással, hanem hivatalos felirattal jó fordítással a ps storeból lehet megvenni ha akció van, mert teljes árat nem ér egy ilyen, de néha jó ökörködni.
asia.playstation.com www.play-asia.com
7. Zdex  PlayStation.Community tag
2015.07.13. 19:23:24
LV3
Épp most szereztem be a dobozos változatát, szerintem jó, tényleg azért mert nem nehéz, és nem kell 25-ször újrakezdeni egy pályát (Bloodborne). Na nem mintha a Bloodborne nem lenne jó
Csak sört iszok, mer' vezetek.
6. Chunkykong87  Kitiltott felhasználó
2015.07.11. 13:58:33
LV1
Érdekes cucc most tolom másodjára
5. martin  Főszerkesztő
2015.07.10. 16:26:36
LV27
De hol van ilyenkor Motoko?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.10. 16:00:22
LV24
A gagyi irányítás végett pár óra után dobtam. :(
señor
3. soliduss  A Krónikás
2015.07.10. 13:46:58
LV25
megmondom őszintén eddig nem jött be.... igaz nem is sokat olvastam utána.... nefud méltatta anno.

De így cikk után nekem is felkerűlt a listámra.... viszont már csak idő kellene hozzá
2. _Nefud_  Az egyik mongol
2015.07.10. 12:49:04
LV12
Minden percet imadtam vitan :)
He who controls the Spice, controls the universe!
1. PSti  PlayStation.Community tag
2015.07.10. 12:44:32
LV5
Egyszerűen zseniális! :) Tuti beszerzem majd valamikor. A tesztet köszi!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
AKIBA'S TRIP: UNDEAD & UNDRESSED
XSEED Games
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Átlagos
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
Átlagos
6/10
Pozitívum
Ízig-vérig japán játék, ha zsánered a stílus, beszippant, rengeteg bejárható hely
Negatívum
Néha borzalmas az irányítás, kisebb bugok, ismétlődő küldetések

MARTIN BELESZÓL
Kivillanó bugyik és melltartók, csajozás, randizás, boltok, vásárolgatás, bunyó, mindez Akihabarában, Yakuza-stílusban? Miért nincs meg ez a játék még nekem PS4-re?