PlayStation.Community

2015.07.05. 17:35 Classic PlayStation
13 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Értékeld a cikket!
Like a good cigar... and a bad woman.

A First Person Shooterek világában számomra négy evolúciós lépcsőfok létezik, mely ahhoz kellett, hogy teljesen kiforrjon a műfaj és olyan gyöngyszemekkel ajándékozzanak meg a fejlesztők, mint a Half-Life, a Golden Eye, a Far Cry, a Call of Duty, a Halo, és a Killzone. A listát persze napestig lehetne sorolni, hiszen számtalan képviselője van eme zsánernek.
A négy lépcső harmadik fokán trónol a Duke Nukem 3D, mely ugyan technológiailag már nem volt úttörő, ugyanis a 2.5 dimenziós prezentáció egyik utolsó képviselője (poligonokból felépített 3D-s pálya, sprite-ok alkotta 2D-s karakterek), de remek pályatervezésével, merész humorával, valamint kiváló hangulatfokozó elemeivel nagyban rányomta bélyegét a műfajra. A teljesség kedvéért:

- Az első fok a Wolfenstein 3D-é, ami széles körben elterjedt és megismertette mindenkivel ezt a műfajt.
- A második fok a Doom, ami tovább csiszolta az elemeket és sok újdonságot vitt bele.
- A negyedik lépés a Quake, ami teljes 3D-s pompában brillírozik, technikailag tökéletesen.

Ez persze csak az én meglátásom, rengeteg FPS játék jelent meg már akkoriban is, köztük sok kiváló is, de kölyök szemmel ezekre figyeltem fel leginkább az akkori legjobb magyar magazint olvasgatva. Emlékeszem, a Doom annyira meghatározó volt akkoriban, hogy az FPS játékok definíciója a „Doom stílus”, vagy a „Doom klón” volt, még a szaksajtó szerint is. Jópofa lenne, ha ma azt mondhatnánk egy FPS játékra, hogy Killzone stílusú…
Játékos életemnek négy meghatározó FPS szoftvere van, őket nem is tudnám rangsorolni, No. 1 mindegyik. Egyikőjük a most bemutatásra kerülő Duke Nukem 3D, mely a Sony első PlayStationjére is megjelent 1997-ben, az Államokban Duke Nukem Total Meltdown, míg Európában csak simán Duke Nukem néven.
Emlékszem, mikor még kis pöcsös koromban az 576 KByte magazinban megpillantottam a Duke Nukem 3D PC-s tesztjét, nyomban bele is szerettem és elhatároztam, ha törik, ha szakad, én kisírok magamnak egy számítógépet! De aztán megláttam a Resident Evilt és végül is egy PlayStation landolt a szobámban, a SNES-t hosszú álomra küldve. Mint kiderült, a vétel nem volt rossz, megszámlálhatatlanul sok olyan cím jött ki a gépre, ami megreformálta a videojátékos világot, és természetesen köztük van a Duke Nukem 3D portja is.

A történet kellően „komoly” és tökéletesen egyszerű, így eleget is téve a kívánalmaknak. Nem kell ide bonyolult, fondorlatos sztori.
Duke hazafelé, a Föld felé tart űrsiklójával, egy jó kis vakáció reményében (Ez a rész a sorozat harmadik darabja. Az első két felvonás kevésbé híres és platform játék volt.), de kilövik hajóját és katapultálni kényszerül. A csúnya földönkívüliek le szeretnék igázni a Földet és még a punc… csajszikat is elrabolták. Duke ezt nem hagyhatja annyiban.
Az idegenek kiiktatására számos fegyver áll rendelkezésünkre. Van itt kérem szépen pisztoly, az örök kedvenc shotgun, automata golyószóró, RPG, automata RPG, csőbomba, fagyasztó és zsugorító fegyver is többek között. A felszerelések közt találhatunk, hologramot, jetpacket, éjjellátót, szteroidot, a teljesség igénye nélkül. Ezek mind igencsak változatos játékmenetet eredményeznek, de ha ez mind nem lenne elég, a game többi tényezője is hibátlan. Az ellenfelek között találhatunk mókásakat (disznó rendőrök) és ijesztőeket (Octabrain, ilyen csápos fogas repülő agy izé) egyaránt, összesen több mint húszfélét, köztük PlayStation exkluzívakat is.
A pályák fenemód különbözőek (mozi, night club, űrállomás, sushi bár, 51-es körzet, stb.) és veszettül jól tervezettek, iszonyat mennyiségű titkos járattal, és mindezt megfűszerezik egy hatalmas hangulatbombával! Egy pár példa: a moziban bekapcsolhatjuk a vetítőgépet, melynek hatására a vásznon egy fehérneműben táncoló nőci tűnik fel, melynek a gyönyörű virágos dombocskája alatt elhelyezkedő, a világ minden kincsénél fényesebben ragyogó rombuszát RPG-vel kirobbantva egy titkos járatra lelhetünk. A night clubban pénzt adhatunk a táncos hölgyeknek, egy extra cickórázás reményében, lökdöshetjük a biliárdgolyókat (ez most nem szexuális célzás volt), egy építkezésen házat robbanthatunk fel, a zsugorító fegyverrel tükörre célozva, majd összezsugorodva rejtett helyekre juthatunk be. A mellékhelyiségekben egy laza sárga dobásával energiát tölthetünk (de ha széttörjük az életet mentő porcelánt és van gusztusunk inni a csőből spriccelő vízből, az is energiát tölt), de épp’ a nagydolgát végző űrlényre is ráronthatunk.
És ez csak egy kicsi szelete volt a hangulatfokozó elemeknek. Ezt még megfejelik a mozis, játékos és egyéb pop-kulturális utalások, az úgynevezett easter eggek töméntelen mennyisége. Találkozhatunk halott Doom katonával, összepréselt Terminatorral, falhoz szegezett Indiana Jones-szal, a 2001: Űrodüsszeiából ismert monolittal, az Enterprise hídján is járhatunk, TV-n nézhetjük OJ Simpson autós üldözését, egy karaoke bárban pedig hamisan énekelhetjük a „Born to be Wild”-ot, miközben a kivetítőn száguldoznak a motorosok. De vannak PlayStation exkluzív pályák is melyeket a Tomb Raider, Wipeout, Resident Evil és Tarantino munkásságai ihlettek. Ha ez mind nem lenne elég, Duke olyan beszólásokkal operál mint: „Come get some!” , „Hail to the king, baby!” (A sötétség serege), „Damn, you're ugly.” (Predator), „Do, or do not, there is no try” (A Birodalom visszavág), „Get away from her, you bitch!” (A bolygó neve: Halál), „Groovy!” (Evil Dead 2), és a személyes kedvencem: „It's time to kick ass and chew bubble gum... and I'm all outta gum.” (They Live). Egyéb egysorosok mellett egyébként még a játék borítója is A sötétség seregére utal.

Hogy e mellett a hangulatbomba mellett még a játékmenet is parádés, az már csak hab a tortán. Brutális és változatos. Az ellenfelek felrobbannak, mindenfelé fröcsög a vér, még szerencsétlen lányokat is kinyírhatjuk, persze ez nem szép dolog… De van, aki könyörög érte… Brutális mennyiségű ólmot kiszórhatunk, a pálya sok elemét is felrobbanthatjuk, széttörhetjük. Tipikusan az a játék, ahol még a rejtett járatból is rejtett járat nyílik. A hangok is jellegzetesek, minden fegyvernek, szörnynek egyedi hangot kreáltak. A zene is büntet, de ez leginkább a főcímzenének köszönhető. Rengeteg nem hivatalos és hivatalos feldolgozása is született, köztük a legismertebb talán a Megadeth-é:
Kritikailag és pénzügyileg is hatalmas siker volt a Duke Nukem 3D, a 300.000 dollárból készült játékot 3.5 millió példányban értékesítették. Persze ez nem volt csoda, hiszen óriási vihart kavart az erőszakossága és szexizmusa miatt. Mindenki erről beszélt, sajnos azok is, akik nem értettek hozzá, nem tudták mit látnak, csak okoskodni és fröcsögni akartak. (Mint sokan teszik azt manapság is egy GTA-nál, vagy Mortalnál.) E miatt számos országban cenzúrázottan jelent meg. A mi kis kedvenc szürke gépünkön viszont teljes fényében pompázhatott, ami a tartalmat illeti, bár optimalizálási problémák miatt nem kapott eget verő pontszámokat. A felbontás érezhetően kisebb, sokszor beszaggat, és nem is a legszebb. De ezek engem sosem zavartak.
A PlayStation mellett még további tizennégy gépre is megjelent, köztük idén januárban PlayStation 3 és Vita rendszerekre is. Így, ha még nem volt hozzá szerencsétek és kedvet kaptatok hozzá, pótolhatjátok eme remekművet. Jómagam időnkét előveszem, mert a képi világa ellenére időtálló alkotásról van szó, olyan stílusban, melyben nem készül játék manapság. A 15 évig készült folytatása még csak megközelíteni sem tudta…
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. megasuti  PlayStation.Community tag
2015.07.09. 20:40:16
LV4
Nekem tetszett a megkésett folytatás is. Sőt az előtte lévő platform verzió is bejött.
12. ymmoTS  PlayStation.Community tag
2015.07.09. 15:58:48
LV4
I have balls of steel !
So.. this is what it feels like
11. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.08. 19:18:19
LV18
+1
Duke az Isten, csak ennyi az egész!
Örülünk?
10. DrZaius  Szerkesztő
2015.07.06. 23:32:00
LV3
+1
Válasz 9. Onimushaman üzenetére:
Ha szar lesz, akkor kipróbálod nálam az N64-es verziót, és akkor annak fényében mégiscsak jó lesz..... :D

Vagy elköltözöm....
9. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.06. 22:53:42
LV24
+1
Válasz 8. DrZaius üzenetére:
Ha szar lesz tudom, hogy hol laksz. :D
señor
8. DrZaius  Szerkesztő
2015.07.06. 12:54:07
LV3
Örülük, h tetszik nektek, köszönöm!
Jó játékot hozzá! :)
7. DrZaius  Szerkesztő
2015.07.06. 12:52:59
LV3
Válasz 1. PSti üzenetére:
Ami nagyon kopottas (a külsőn kívül) az az irányítás. Legalábbis az első Playstation-ön. R1 fel, R2 lenézés. Tárgyhasználat: L1 + L2 egyszerre, közben kör... :) De ha valaki 4 méterrel felettünk vagy alattunk van, azt is eltaláljuk... :D
6. w1ggly  PlayStation.Community tag
2015.07.06. 11:22:38
LV11
Duke és Shadow Warrior pár havonta mindig előkerült pályafutásom kezdetén! :)
Régi szép emlékek...
Köszi a cikket!
Vigyázat! A komment véleményt tartalmazhat.
5. Riddla  PlayStation.Community tag
2015.07.06. 10:07:29
LV3
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
....és ezzel nem vagy egyedül! :D
I'm not a Hero. I'm only an old killer.
4. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.05. 23:30:35
LV24
Bakker Zaius, most szedhetem le PS3-ra. :D
señor
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.07.05. 21:17:24
LV12
Imádom a mai napig, emellett pedig kiváló írás! Köszönjük! :)
"Si vis pacem, para bellum."
2. Lara  beauty junkie
2015.07.05. 19:49:51
LV26
Áááá imádtam! Nagy kedvencem volt! A Duke Nukem time to kill, meg a Land of the babes. :)

Come get some! :)
1. PSti  PlayStation.Community tag
2015.07.05. 18:57:11
LV5
Hangulat, meg viccek, meg zene, meg ilyesmi ma is jó, de a játék maga valahogy nem az igazi. PC-n sokat toltam még régen, de mára már eljárt felette az idő. Mindenesetre a leírásod köszi!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Kotodama: The 7 Mysteries of Fujisawa (PS4, PSN)
2019.10.16. 19:27 PSC egyperces
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
A női lélek lecsupaszításának művészete.
Contra: Rogue Corps (PS4, PSN)
2019.10.16. 12:08 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: MrZ
A furcsán öregedő katonák.
River City Girls (PS4, PSN)
2019.10.16. 11:50 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Ebben a városban még Kunio-kun nőjével sem érdemes b@szakodni!
TOM CLANCY'S GHOST RECON: BREAKPOINT (PS4)
2019.10.13. 21:43 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Eltörött a mécses.
WARHAMMER: CHAOSBANE (PS4)
2019.10.12. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Sanada
Tegyél rendet csatabárddal!
The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (PS4, PSN)
2019.10.12. 12:39 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Andras_01
Legenda újratöltve.
Caravan Stories (PlayStation 4, F2P, PSN)
2019.10.09. 18:41 Kedvcsináló
8 hozzászólás
Szerző: martin
A vándorcirkusz az égbe megy.
Concrete Genie (PS4, PSN)
2019.10.08. 11:43 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Színes tintákkal álmodni.
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered (PS4, PSN)
2019.10.07. 12:21 Kedvcsináló
4 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Vissza a gyermekkorba…
Mozi - Joker
2019.10.07. 10:22 Cool-Túra
28 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy megbomlott elméjű kisember vallomásai.