PlayStation.Community

2015.06.29. 22:51 Játékteszt
18 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Újabb mese a Traveller's Tales-től, ezúttal dínókkal.

A következő cikkemet lezavarhatnám három-négy mondattal is akár. Leírhatnám, hogy a Jurassic Park filmek nem valók gyermekeknek, és hogy ez egy rossz termék kapcsolás. Illetve nekik rossz, mert inkább a gyereklelkű 20-30-asoknál működhet a kémia, akik egy gusztustalanul nagy nosztalgiadózist éltek át a Jurassic World mozi megtekintése után, majd a gyerekükre, barátnőjükre, kishúgukra, macskájukra hivatkozva megvásárolják a LEGO feldolgozást hazafelé. Aztán a nagy lurkó rájön, hogy egy újraskinezett szoftvert vásárolt, amiben most nem orkok, szuperhősök, vagy varázslók találhatóak, hanem dinoszauruszok. Végül csak leírtam azt a pár mondatot és higgyétek el, hogy az értékelővel mellékelve tökéletesen megfelelne… mondjuk martin és a forgalmazó tuti seggbe rúgnának, hogy akkor mi a francot csináltam a játékkal 25 órán keresztül? Következzen valami tesztféleség, hogy mindenki megnyugodjon - emellett jön a jó hír: ki fogjuk sorsolni a tesztpéldányt egy nyereményjátékban. Szóval figyelmesen olvassatok!
2005-ben nagy meglepetésként ért minket (tesómat, haveromat és jómagamat), hogy a Csillagok Háborúja új trilógiáját feldolgozták ilyen gyermeteg "legós" formában. A kémia mégis működött, mert még aznap, a „kipróbálás” alkalmával a kaland végére értünk, másnap pedig kiszedtük a 100%-ot belőle. Már ennél a címnél lefektette az alapokat a TT: gondolok itt az olyan dolgokra, mint a bőséges karakter (minifigura) felhozatal, a gyűjthető, majd összeépíthető minikitek, a „csaló kódok”, és persze a szereplőnként eltérő tulajdonságok – amik után a játékos legalább még egyszer végigmegy a sztori pályákon. Viszont, ha csak egyetlen dolgot említhetnék, ami legjobban tetszett a cuccban, az a hangulata lenne. Anakinék nem beszéltek, de a helyzetkomikumok és paródiák, amiket eljátszottak a készítők az ismert alakokkal, fergetegesre sikerültek. Ugyanezt a csacskaságot még jó 5 éven keresztül elismertem és sok esetben mosolyogtam is rajtuk.
Valahol a 2011-es Harry Potter folytatásnál éghetett ki a viccrelém (konkrétan fontosabb szereplők halálát figurázták ki – szerintem undorító módon, stb.). A LEGO sorozat eddig az évig bezárólag minimális fejlődésen ment keresztül – a már bevált dolgokon finomhangoltak inkább. (Egy kirívó stuff érkezett eddig a Rock Band bázisát erősítve, ami elég jól sikerült.) Ezeket a "néma kalandjátékokat" a következő listán szemrevételezhetitek is.

Akció-kaland játékok:

Lego Star Wars: The Video Game 2005
Lego Star Wars II: The Original Trilogy 2006
Lego Star Wars: The Complete Saga 2007
Lego Batman: The Videogame 2008
Lego Indiana Jones: The Original Adventures 2008
Lego Indiana Jones 2: The Adventure Continues 2009
Lego Rock Band 2009
Lego Harry Potter: Years 1–4 2010
Lego Harry Potter: Years 5–7 2011
Lego Star Wars III: The Clone Wars 2011
Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game 2011


2012-ben a ki tudja hányadik világvége évében végre merő újításokon esett át a franchise: az egyszerű pályaválasztó HUB-okat felváltották a nyitott világú játszóterek. Ez a húzás sok esetben a kétszeresére növelte azt a tiszta játékidőt, ami az adott téma kimaxolásához kellett (a kicsik továbbra is több száz órákat el legóztak bennük egészen a következő feldolgozásig). Egy nagyon komoly címmel indították útnak az új tematikát a talán „a legjobb gyerekeknek készült, de a felnőttek élvezik” sorozatot: a DC szuperhőseivel. Ráadásul most első ízben (és ezek után mindig) megszólaltak a figurák. Véleményem szerint ez pont egy rossz döntés volt, mert így elveszett az a régi báj, ami eddig jellemezte ezeket a szoftvereket.
A Batman 2 esetében azért korrekt volt, mert frissen rögzítették a szinkront, viszont a következő játékban (Gyűrűk Ura) már nagyon dobozhangon szólt az egyenesen a filmből kiollózott hangsáv. Valamikor ez után, 2013-ban örököltem meg (?) a LEGO témájú videojátékok tesztelését. Úgy számolom, ez lesz a 6. cikkem a témában, ami másnak talán egy emberöltőre is elég lenne. Bele sem merek gondolni, hány száz óránál járhat a mutatóm… Egy évvel később még is sikerült bebizonyítania a TT-nek, hogy a kevesebb néha több, így az ugyanazon címen futó filmről készült játékuk visszahozta a reményt számomra, és nem égtem ki végül (The Lego Movie Videogame, a tiszta 100% elérése nagyjából 20 óra).

Open world akciójátékok szinkronnal:

Lego Batman 2: DC Super Heroes 2012
Lego The Lord of the Rings 2012
Lego Marvel Super Heroes 2013
The Lego Movie Videogame 2014 (nyitott világ nélkül, de szinkronnal)
Lego The Hobbit 2014
Lego Batman 3: Beyond Gotham 2014
Lego Jurassic World 2015

Még idén érkeznek:

Lego Marvel's Avengers 2015
Lego Dimensions 2015


És akkor végre megérkeztünk a fő témához. (Lényegében szinte mindent elmondtam róla a korábbi játékok taglalásában.) Ugyanúgy vannak a fő story pályák (filmenként 5, tehát összesen 20 darab + 6 rohanós bónusz level), amik a mozifilmek főbb jeleneteit dolgozzák fel erősen gyerekbarát formában. A Jurassic Worldben (JW) senki sem fog meghalni, még a T-rex által elfogyasztott szereplők is kolbászt sütögetnek a zsarnokgyík bendőjében, mint valami elcseszett Gepetto. Nem fognak senkit sem megcsonkítani, nem kell a srácaidnak elmagyarázni a halál fogalmát (ajánlom figyelembe a májusi podcastünket, ahol részben kitérünk erre is). Ilyen dolgokkal nem terhelnek a készítők, ez most az önfeledt, dínós csatangolásra épül.
Sajnos a hangok a már említett okok miatt gyengébbre sikerültek (mert csak a sok-sok éves VHS szinkront használhatták). John Williams muzsikája viszont csodálatos az első 170 alkalommal. Aztán olyan szinten idegesítővé válik a nosztalgikus fő téma, hogy ki kellett kapcsolnom. Szinte mindenhová elhelyezték ezt a szólamot, ezt fütyüli a számítógép, ezt fogod hallani a pályák teljesítése után (ha jól teljesítesz, akkor akár 3–4x egymás után). Még mindig zúg a fejemben.
Ugyanúgy 10 minikit van egy pályán, aminek a jutalma egy játszható csontváz dinoszaurusz figura lesz – és a borostyánokat felszedve megkapjuk hús-vér változatukat is. A bejárható két sziget (4 változó méretű térkép) elsőre elég furcsa élménnyel szolgál: a környezet ugye nincs legóból, így a game 3-4 színt ismer, amiben a barna a föld, a zöld a növényzet és a szürke a kerítés. Elnézést, akkor csak hármat – viszont, ami építőkockákból áll, az most is büntet, szépen csillog, de már nem üt akkorát, mint a Marvelben (PS4-re 2014 év végén érkezett). Külön megnézettem a játékot egy legógyűjtő, nem videojátékos barátommal is, aki szerint marha nagy a kontraszt a műanyag és a háttér között (de a kémia azért nála is bevált, mint első találkozás).
A mindenféle „szaurusz” nem csak látványelem vagy „fan service”, hanem a legtöbbjük rendelkezik speciális képességekkel is: például a T-rex az ordításával zúzza szét az amber ásványokat, a parányi Compsognathus befér a csövekbe, és a Triceratops sziklákat zúzza porrá. A Dilophosaurus sav köpéssel építi le a fekete kockákat, a Pachycephalosaurus a bunkós fejével zúzza össze a fát, a Pteranodon repül és kapcsolókat aktiválhat, a Mosasaurus pedig úszni képes. Ezek közül szinte egyik sem új keletű dolog, szóval olyan „hű de nagy” innovációt most sem értünk el. Egyedül a saját lények gyártása lehet menő a kisebbeknek, ahol T-rex fejű, Stegosaurus hátú, Velociraptor testű mutánsokat gyárthatnak le az arra vágyók. Ja igen, a történet fontos szereplői a Velociraptorok, így nekik négy különleges képességük is van (nyomkövetés, bozótvágás, panelek húzogatása és magasra ugrás).
A JW ugyanazt a vonalat követei, amit elődei beton biztosan lefektettek neki. Nem számoltam meg, de a karakter „roster” már ránézésre is több, mint amekkorának lennie kéne. Vagy 100 minifigurát oldhatunk fel, köztük több mint egy tucat őshüllőt is. Az olyan extra figurák, mint Mr. DNA, vagy maga Steven Spielberg még jó poén, de a dínók és a story-karakterek mellett vagy a 2/3 részükre nem lenne szükség. De mit sugallna így a program? Hogy az új LEGO feldolgozás kevesebb? Rövidebb? A mostani felállásában is rövidebb, mint a korábbi open world társai. Nagyjából 20-25 óra alatt végezni lehet vele a korábbi 35-40 órás játékidők mellett (Marvel és DC). Mondjuk ez nem negatívum a mostani esetben, ebből ennyi bőven elég.
A LEGO JW nem rosszabb vagy jobb, mint a korábbiak. Viszont a széria kicsit fáradt és ez látszik rajta, továbbá a kelleténél több programozási hiba található benne (köztük idegesítő „game breaking” jellegűek is). Lehet, hogy nem kéne futószalagon gyártani a terméket, hiszen amúgy is megveszik őket (lásd: az őszi Avangers játék, ami a két mozifilmet dolgozza fel). Mindent egybevetve a 6-12 éves korosztálynak ez a rész is 11 pont. (Mi, mint pajkos felnőttek egy picit azért untuk a témát.) Az utolsó negyedévben érkező figurás játékokig (Skylanders, Disney Infinity) simán el lesz vele a gyerkőc.

(A játékot partnerünk, a Cenega Hungary biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjaiban, vagy webáruházából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
18. Stofi
2015.07.03. 17:23:27
LV1
Imádom a sorozatot, épp ezért nem is lehet kérdés, hogy tetszik-e a játék. :)
Invaders Must Die
17. Papesz
2015.07.03. 12:32:49
LV7
A LEGO Star Wars és a LEGO Indiana Jones után végre megint egy kedvenc szériából lett játék. Meg is veszem.
Papesz
16. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.02. 12:31:54
LV24
Válasz 15. mentoloshypo üzenetére:
Azt az óriási mályvacukor miatt raktam be.
señor
15. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2015.07.02. 07:11:08
LV28
A felső sor 3. képe nem trófeás, figyelj már egy kicsit jobban oda Oni.
14. VictorVance  Szerkesztő
2015.07.01. 20:22:33
LV18
Egyre jobban bejönnek ezek a Lego gamek. Ezzel is nagyon jól elvoltam, könnyed, vicces, kikapcsol, egy fárasztó nap után remek program ugrálni a kis lego figurákkal, meg építgetni, és gyűjtögetni. Mindezt a Jurassic filmek köntösében, elképesztően élvezetes.
Örülünk?
13. eisento  PlayStation.Community tag
2015.07.01. 16:52:31
LV17
Válasz 8. rottenbull üzenetére:
egy ido utan ellaposodik uncsi is lesz meg mivel sokszor nem egyertelmu melyik dinoval vagy karakterrel kene megcsinalni az adott feladatot kurvara idegesito lesz raadasul ha ketten jatszotok irto bugos :S asszonnyal mar platkoztuk hetfon adtam el.
12. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.07.01. 14:24:02
LV22
Amúgy is érdekelt a cucc de a teszt még egy lapáttal rátett, viszont várok szerintem vele egy picit, van most épp elég gama...:)
11. Bogs_Binny  PlayStation.Community tag
2015.07.01. 13:58:49
LV1
Hé hé ez csalás! A dark souls mérföldekkel vezet a szavazásban :D
De jó teszt amúgy
Tiltakozom!
10. Maximus  PlayStation.Community tag
2015.07.01. 13:48:20
LV7
Nem tudom, nekem bazira bejonnek a Lego gammak, pedig par eve meg ra sem akartam nezni. Gyerekekkel (unokaoccs,keresztgyerek,sajat gyerkoc,szomszed kissrac,mindegy, annyit lehet rohogni:) otthon csapatni pedig kiraly. Mondjuk a Batman-el voltam ugy ,hogy beizzitottam es vegigtoltam par nap alatt. Nincs ra magyarazat, valamikor ez kellett,ha elegem volt a gyilokbol.
Ez is jon majd a gyujtibe.
Becsület nélkül üres a győzelem
9. Resiskull  PlayStation.Community tag
2015.07.01. 13:46:59
LV22
Amúgy is érdekelt a cucc de a teszt még egy lapáttal rátett, viszont várok szerintem vele egy picit, van most épp elég gama...:)
8. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.07.01. 13:19:57
LV9
Valami nem ok ezzel a resszel, a gyerek megunta par ora alatt, nem is akar jatszani vele.
7. Binder  Drift & Photo
2015.07.01. 12:30:14
LV22
Kölkök már jelezték hogy ennek is a polcon a helye. :)
6. Richard  PlayStation.Community tag
2015.07.01. 09:21:40
LV5
Én a dínók miatt harapnék rá! A filmet most láttam, nem volt egy nagy tűz, de a játék hívogat. A dínók mindig király téma :)
5. Onimushaman  Szerkesztő
2015.07.01. 00:23:53
LV24
+1
Válasz 3. DrZaius üzenetére:
Olcsóbban kijöttök, mintha a szetteket vennétek meg a témából. :)
señor
4. Bandage_520  PlayStation.Community tag
2015.06.30. 12:00:21
LV5
Válasz 2. martin üzenetére:
Akkor én nagyon felnőtt vagyok... :)
3. DrZaius  Szerkesztő
2015.06.30. 08:39:00
LV3
Válasz 2. martin üzenetére:
Lehet...
Annak viszont örülök, h a videojátéktól nem lett! :)
Pedig sok kiadó igyekszik...

Bár ha a fiam szeretne ezzel játszani a dinó mánia miatt, akkor természetesen ott a helyem mellette! A tesztet köszönöm, a szokásos kiváló minőség!
2. martin  Főszerkesztő
2015.06.30. 08:00:42
LV27
Válasz 1. DrZaius üzenetére:
Minél felnőttebb valaki, annál több dologtól van herótja. Azt mondják.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1. DrZaius  Szerkesztő
2015.06.30. 07:51:43
LV3
Érdekes ez a Lego dolog a mai társadalomban. Míg gyerekkoromban éltem-haltam érte és hatalmas öröm mámor volt mikor kaptam egy újabb szettet, addig felnőttként már a látványuktól is herótom van. Pedig akkor is nyúztam ilyen-olyan tv-re köthető gépeket... Az ilyenfajta Lego szoftverek pedig pont a kreativitástól fosztják meg azt, aki a Lego esszenciát keresi. Így nem csoda, hogy ennyire népszerű a Minecraft. Természetesen csak SZERINTEM. Bár biztos van egy atombiztos közönségük, ha ennyi Lego videojáték van.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LEGO JURASSIC WORLD
Warner Bros. Games
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
7/10
Pozitívum
Végre LEGO dinoszauruszokkal csapathatják a kicsik. Betonbiztos alapokra építkezik a szoftver, így nagyon nem tudtak hibázni a fejlesztők.
Negatívum
A szinkron az eredeti filmekből származik, ami sajnos nem a legjobb minőségű. Kicsit csiszolhattak volna még a játékon, mert az átlagosnál több benne a bug. Picit elfáradt már a franchise.

MARTIN BELESZÓL
Én azt hiszem behúzom ezt is PS4-re, megy a többi mellé.