PlayStation.Community

2015.06.15. 09:54 Cool-Túra
21 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Értékeld a cikket!
A Jurassic Worldben benne van az, ami sokunk gyerekkorát jelentette.

Jurassic World (Jurassic World – 2015)

A multimilliárdos John Hammond több mint húsz évvel ezelőtt álmodott egy merészet, amit azonban a legmodernebb technológia segítségével sem tudott beteljesíteni. Halála után az öröksége jó kezekbe került: amit megálmodott, mára valósággá vált. Tíz esztendeje jelent világszenzációt a Nublar szigeten elterülő hatalmas őslénypark, amely folyamatosan várja több milliós, egy életre szóló élményre éhes látogatóit, akik testközelből láthatják a veszedelmes, és hatalmas szenzációt jelentő dinoszauruszokat. Ide érkezik egy testvérpár is, Zach (Nick Robinson), és Gray Mitchell (Ty Simpkins), hogy eltöltsenek egy élménydús hétvégét a park üzemeltetéséért felelős nagynénjükkel, Claire Dearinggel (Bryce Dallas Howard). Miközben a gyerekek (legalábbis az egyik) nem tud betelni a hatalmas őslények láttán, a park legújabb, fajkeresztezéssel létrehozott látványossága, a hibrid Indominus rex megszökik a ketrecéből, és nemsokára veszélybe kerül a vendégek élete. Az egész létesítményben elszabadul a pokol, Claire a nagy zűrzavarban elkezdi keresni a gyerekeket, segítségére az egykor tengerész, jelenleg a raptorok idomításával foglalkozó Owen Grady (Chris Pratt) siet, közben az InGen is szövögeti a saját sötét terveit, a biztonsági részleg fejével, Vic Hoskins-szal (Vincent D’Onofrio) az élen.

Nehéz szülés volt, de megérte: a Jurassic Park harmadik, rossz emlékű epizódját tizennégy éve mutatták be, és nem véletlenül kellett ilyen sokat várni arra, hogy ismét teljes pompájukban lássuk a nézők megszámlálhatatlan tömegét lenyűgöző gigantikus őslényeket. A dinó lufi akkor kipukkadt, azonban (szerencsére) ez nem akadályozta meg Hollywoodot, hogy új életet leheljen gyerekkorunk talán legnagyobb frencsájzába. Nem túlzás azt állítani, hogy egy generáció nőtt fel az első epizódon, ki tudja hány gyerekre, kamaszra, és felnőttre volt hatással, kitörölhetetlen klasszikusa a filmes történelemnek, még ennyi év elteltével sem lehet elvitatni tőle semmit sem. A legnagyobb mozgóképes produkciók egyike, ez legalább annyira biztos, mint az, hogy a mai blockbusterek szemkápráztató látványossága ellenére is simán megállja a helyét a fősodorban. Ahogy anno gyerekként rongyosra néztük videokazettán, úgy ma is összeszorul a gyomrunk, mikor a T-rex, a világ legnagyobb csúcsragadozója először üvölti el magát, azzal a semmivel sem összetéveszthető, jellegzetes hangján. Huszonkét évvel az eredeti film után, és két folytatással később megérkezett a Jurassic World: csoda, hogy elkészült, de vajon csoda lesz a mozikban is? A sorozat negyedik felvonása bátran lép az előd (főleg az eredeti film) lábnyomaiba, a recept ugyanaz, a tálalás kissé más, és újszerűbb, de nem kell aggódni, ezúttal sem spóroltak semmin.

Mert mit is vár a reménnyel teli, ámde két lábbal a földön járó néző egy olyan filmsorozat következő epizódjától, aminek alaptörténete már rögtön behatárolta a lehetőségeket, és amelynek két folytatásánál is az volt a fő cél, hogy mindenből jobbat, grandiózusabbat mutassanak, minimum kettővel licitáljanak rá az előzményekre, miközben az eredeti téma szemernyit sem, a történet is csak apró részletekben változott? A folytatások azt a hagyományt képviselték, hogy hogyan adjuk el ugyanazt nagyobb köntösben, ez egyszer összejött, máskor kudarcot vallott, így hát a Jurassic World várakozását is beárnyékolták a különböző múltbeli kudarcok. A második játékfilmjét tető alá hozó Colin Trevorrow azonban pontosan tudta, hogyan kerülje el azokat a problémákat, amikbe könnyen belefuthat mindenki, és eközben még arra is maradt ideje, hogy a megfelelő alázattal nyúljon az alapanyaghoz. Tisztelte mindazt, amit a Jurassic Park jelent nekünk, és a filmen keresztül igyekszik minket, rendíthetetlen rajongókat megszólítani, miközben a logók megjelennek a vásznon, és elkezdődik egy újabb, velőtrázó grandiózus kaland, amelyre már nagyon-nagyon régóta várunk. A Jurassic World sok tekintetben hasonlít az első részre, azonban ha hangulatról van szó, akkor abban a legjobban. A nézőnek a lélegzete is elállt 1993-ban, az első dinoszaurusz láttán, rácsodálkozott a hatalmas méretére, látványára, most pedig ugyanúgy a szánkat tátjuk, amikor a park kapui kinyílnak, és a szemünk elé tárul az a hatalmas komplexum, ami megannyi látványos élőlényt, izgalmat, kalandot rejt magában. Évekkel korábban a Jurassic Parkot nézve megmosolyogtuk azt a gyermeki lelkesedést, ami annyira lejött a képernyőről, hogy mi is a szívünkben éreztük, együtt lélegeztünk a karakterekkel, miközben lelkünk mélyén mi is arra a szigetre vágyódtunk. A Jurassic World hatalmas mérettel rendelkező turistaparadicsoma szintén egy olyan hely, ami megdobogtatja a szívünket, és előhozza azt a gyermeket, aki a karfát szorította a T-rex vizet rezegtető léptei hallatán.
A negyedik rész visszavisz minket arra a helyre, amit megismertünk, és megszerettünk, ezúttal mégis egy más formában. Ám ezúttal a rácsodálkozás mellé más is társul: elindul a vonat, a kamera pedig követi, a park kitárja kapuit, mi meglátjuk, hogy mi is rejtőzik mögötte. A szívünk valósággal a torkunkban dobog, szinte megszűnünk létezni, mikor a hatalmas park fokozatosan megmutatja részleteit, mindezt John Williams halhatatlanul szép muzsikájára, a jelenet jelentőségéhez mérten kétszer olyan hangosan, mint általában. Nehezen megfogalmazható érzés ez, mintha egy régi jó ismerőst látnánk viszont – régen volt velünk utoljára, néha fájó volt a hiánya, sokáig hiába reméltük, hogy visszatér, de most végre újra itt van velünk. A könnyeket pedig piszok nehéz volt visszatartani közben: teljesen nem is sikerült, egy csepp azért csak elszökött. A Jurassic World nem is titkolja, hogy elsősorban a nosztalgia miatt működik, akik ezeken a filmeken nőttek fel, azok tudják igazán értékelni. A direkt utalások jól vannak elhelyezve, a rajongók rengeteg apróságot fedezhetnek fel, amiktől ugyan kissé olyan, mintha túlságosan alapozna a nagynevű első részre, összességében mégsem vádolható azzal, hogy kreatív ötletek nélkül csupán egy felturbózott remake, ami jobb híján pofátlanul leutánozza az előző filmek legjobb pillanatait. Épp ellenkezőleg, a Jurassic World ott próbál újat hozzáadni a franchise-hoz, ahol lehet. Néhány új dinó faj, megkapó helyszín, a szokásos aprólékossággal kidolgozva, amibe lehetetlen belekötni

Bár jó néhány év eltelt az utolsó epizód óta, az alaptéma ugyanaz maradt. Az ember istent játszik, veszedelmes fajokat éleszt újjá, miközben abban a hitben ringatja magát, hogy teljesen kontrollálni tudja ezeknek a lényeknek a mozgásterét, és viselkedését. Abban a hiú ábrándban él, hogy a legmodernebb biztonsági rendszerek megvédik, és az általa teremtett lények voltaképpen az ő tulajdonai, hiszen nélküle nem is léteznének, így teljes jogot formálhat rájuk, amikor csak akar. Mint ahogy régen, most is egyszerre követnek el új, és régi hibákat is. A Jurassic World egyszerre fantázia, és egyszerre tartalmazza a mai világunk szomorú tényeit: a profit, érdekében muszáj valami újat mutatni, ami megtoldja a csökkenő statisztikákat. A dinók népszerűsége kezd csökkenni, és a cég egy új hibridben látja meg a lehetőséget, aminek segítségével a park látogatottsága ismét megnő. Kezdetben természetesen minden szépen halad a maga útján, aztán persze jön a futás, meg a sikítás, ahogy az lenni szokott. Az Indominus rex nagy, veszélyes, félelmetes, jobban is, mint amennyire szükség lenne rá: intelligenciájának hála sorra veri át az embereket, és nem csak a filmen belül, de a valóságban is van jelentősége. Ahogy a park látogatóinak mindennél hatalmasabb, és látványosabb attrakciókra van szüksége, úgy a blockbusterekre éhes közönség sem éri be kevesebbel, hanem mohón követeli magának a jobb, nagyobb megvalósítást, évről évre. A Jurassic World CGI-trükkökben nem is vall szégyent. Ennyire élethű őslényeket mozivásznon még nem láthattunk, és ebben a tekintetben zokszó nélkül versenyre kelhet a nagyszerű elsővel.

A Jurassic World nem csinál nyarat, viszont a jól ismert kalandvágy sikeresen köszön vissza belőle. Steven Spielberg jól ismert sablonjait használja, többnyire korrekten, de azért akadnak hibák bőven. Míg a blockbusterek királya értett hozzá, hogyan használja fel tökéletesen filmjei gyerek karaktereit, itt pedig nem elég, hogy teljesen sablonosak, de még a helyük sincs meg igazán, egyáltalán nem sikerül elődeiket még csak megközelíteni sem. A történetben szerves részt képeznek, hiszen afféle katalizátorként vannak jelen, tehát nem szándékosan erőszakolták bele őket a filmbe, ha már itt tartunk, akkor inkább a végső csatára lehetne ezt ráfogni, mikor megjelenik a jó öreg, régi ismerős, a T-rex. A fináléban látható leszámolás ugyan látványos, szó se róla, de túlságosan elszállt, lehetetlen, komolytalan lépések követik egymást, a mérték, amit addig ismert a stáb, ott teljes mértékben átlendül a ló túloldalára. Feszültnek viszont feszült, mint ahogy az egész film is. Bár nem fröcsög úton-útfélen a vér, és szakadnak a végtagok, mégsem egy délutáni matiné, így is eléggé brutális tud lenni egy nyári látványfilmhez képest. A néha már félelmetes horrorba átlendülő hangulat olyan, szintén klasszikus mozikat idéz meg, mint A bolygó neve: Halál, vagy a Cápa: az apró lopások nem szúrnak szemet túlságosan, mindent összevetve jól működnek, ahogy a film főgonoszaként kikiáltott Indominus Rex is eléri hidegrázó hatását.

A franchise sosem a kivételes tehetséggel megáldozott színészeiről volt híres, de a karakterek ezúttal is tisztességesen megrajzoltak. A humor ugyan lehetett volna csiszoltabb, de Chris Pratt így is egy szimpatikus figura, aki mindig tökéletesen pózol, macsósan néz, és sármos stílusával leveszi a hölgyeket a lábáról. Az igazi hőstípus megtestesítője, aki bátran veti bele magát a legrázósabb helyzetekbe is, és a problémákat a töküknél szorongatja meg. A sokak ellenérzését kiváltó raptor idomítás pedig egyáltalán nem idegen a feelingtől, sőt: amikor Owen, és a csapat a raptorokkal mennek vadászni, az a film legkirályabb, és a legvagányabb jelenetei közé tartozik. A különböző karaktere némelyike is az első résszel mutat hasonlóságot, így igazán eredeti szereplő nincs is, Bryce Dallas Howard karaktere emelkedik még ki az átlagból, jellemfejlődésről pedig csakis úgy lehet beszélni, ahogy eddig, a sorozaton belül – a szereplőink menekülnek, harcolnak, majd megint menekülnek, végül ezáltal jobb emberek lesznek, szoros kapcsolatot alakítanak ki, és a végén mindenki boldog, mert túlélte. A tempó a szokásokhoz híven ismét feszes, unatkozni nem is nagyon fogunk. A felvezetés kellően elnyújtott, majd hirtelen felgyorsul minden, és a stáblistáig nincs megállás.

A Jurassic World cseppet sem forradalmi, se nem nagyszerű, csupán egy tisztességesen levezényelt (néha egy hangyányival több) nosztalgiavonat. Felemelő élmény volt ennyi idő után visszatérni erre a helyre, ebbe a világba, és átélni egy újabb izgalmas kalandot, azonban az tény, hogy ez a film elsősorban nekünk, veterán rajongóknak készült, akik ezerszer is visszatekerték a VHS szalagot, hogy ismét átélhessék azt a felejthetetlen élményt, amit a Jurassic Park jelent. Azért önmagában is megállja a helyét a negyedik rész, szó se róla, de, hogy mit is jelent ez az egész, csak mi tudjuk igazán átérezni. A lényeget felesleges tovább forszírozni, a Jurassic Worldben benne van az, ami sokunk gyerekkorát jelentette: elvágyódást, kalandot, izgalmat, borzongást, bűvöletet, humort, megannyi szívdobbanást, és dinókat, rakásszámra.

80%
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
21. wooltur  PlayStation.Community tag
2015.07.15. 21:42:52
LV16
Nekem tetszett a film bár volt benne pár rész ahol a fejem fogtam a hülyeségtől.
R.I.P. Brúnó :-(
20. VictorVance  Szerkesztő
2015.06.23. 21:19:17
LV18
Válasz 17. Luki05 üzenetére:
Ilyen bazinagy siker után hülyék lennének nem folytatni :D Szerintem két-három éven belül tuti jön a folytatás.
Örülünk?
19. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2015.06.22. 09:35:55
LV6
tegnap néztem meg az Arénában, nagyon csalódott vagyok...
a történet olyan amilyen, (nem is vártam sokkal többet) zagyvaság..DE!
az milyen már, hogy maga a film minősége egy VHS-ével vetekszik! a homályos kép, 3D szinte teljes hiánya és ami a legmeglepőbb, reklám után vártam a szokásost, hogy ugye széthúzódik a képernyő a vászon teljes terjedelmére, de nem!
sajnos azt kell mondjam ez egy tipikus otthonülős ncore mozi, nem több.
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
18. rottenbull  PlayStation.Community tag
2015.06.20. 14:10:00
LV9
Nekem tetszett, egyet ertek azokkal, akik szerint jo kis folytatas/reboot lett.
17. Luki05  PlayStation.Community tag
2015.06.19. 23:25:15
LV3
Voltak benne unalmas részek,de összeségében méltó a Jurassic Park folytatásaihoz.A legjobban nyitó film lett a világon,megelőzve a Bosszúállókat is ! Remélem lesz folytatása,szeretem a dinószörnyeket.
16. ikaralyos01  PlayStation.Community tag
2015.06.19. 21:50:09
LV2
Nem izgultam, de nem is unatkoztam. Látványos dinos fílm.... ennyi nem több.
15. jime  non-alcoholic
2015.06.19. 17:36:15
LV29
+1
Válasz 13. Dolly91 üzenetére:
nekem nem tetszett, az utolsó 30 perc meg kb fájdalmas volt, anyám..
"wake up, you're dead!"
14. Sullivan920910  PlayStation.Community tag
2015.06.19. 14:13:02
LV1
Válasz 9. Noob üzenetére:
talán SPOILER:
amúgy kis érdekesség, az a T-Rex ugyanaz mint ami az első részben szerepelt, végén látszottak az első rész végén szerzett hegek, meg az újak is :D
13. Dolly91  PlayStation.Community tag
2015.06.19. 13:59:46
LV14
Válasz 11. jime üzenetére:
Ezt most komolyan írtad? :D
12. VictorVance  Szerkesztő
2015.06.19. 13:37:57
LV18
+1
Válasz 8. Dolly91 üzenetére:
SPOILER

Szegény asszisztens halála tényleg elég brutális volt. Sajnáltam is, szerintem azt már nem kellett volna :D

Az első három résznek se kellett a szomszédba mennie egy kis vérért, meg durvaságért, de itt már kicsit sok volt belőle - ettől függetlenül jól állt neki, és örülök, hogy végre mer is bátrabb lenni egy-egy nyári blockbuster, lásd pl. Mad Max 4, ami szintén nem finomkodott.
Örülünk?
11. jime  non-alcoholic
2015.06.18. 22:16:17
LV29
+1
-1
kidobott pénz volt...
"wake up, you're dead!"
10. VikoTricks  PlayStation.Community tag
2015.06.18. 19:50:57
LV2
Király volt nagyon ez a film. 8 évesen láttam először moziban az első részt. Azóta 22 év telt el és most is olyan lelkesedéssel tudtam végig izgulni ezt az új filmet :D
Nagy élmény volt
PS ID : VikoTrickz
9. Noob  PlayStation.Community tag
2015.06.17. 22:48:15
LV6
Komoly szelidítésen ment át a T-Rex, hogy nem falta fel a nőt. Kb olyan volt, mint a nő, aki lepacsaizott a Predatorral. Érdekes, hogy ezek a szörnyek is szeretik a jó nőket.
Én mindig igazat mondtam, akkor is, ha hazudtam.
8. Dolly91  PlayStation.Community tag
2015.06.17. 21:57:15
LV14
+2
Istenem, mennyire jó volt ez a film! :)

Tegnap néztük meg tesómmal, mindketten kellemesen csalódtunk benne. Ez a raptor-idomítós dolog nekem is ellenszenves volt kicsit, de csak amíg nem láttam a filmet. A valóságban is van ilyen, hogy kölyökkorban elkezdik nevelni a vadállatokat, akik normális körülmények között egy szempillantás alatt széttépnének egy embert...

Az a motoros-üldözős jelenet tényleg nagyon menő volt :D Az én kedvenc részem viszont

SPOILER

az volt, mikor a kupolából kiszabadultak azok a repülő dínók és lecsaptak az emberekre :D Mekkora káosz volt, meg elég brutális jelenet lett belőle (mikor pl. az asszisztenst elkapták) :D

SPOILER VÉGE

Amúgy ez a 12-es karika kicsit necces, mert ahhoz képest tényleg elég véres, meg volt egy-két halál, ahol behunytam a szemem :D

Nálam 95% a film, az idősebb gyerek húzta le az unott képével :D
7. oozaru1988  PlayStation.Community tag
2015.06.17. 18:20:18
LV2
A film jó lett :)
Straight Outta Newpest
6. Attila1971  PlayStation.Community tag
2015.06.17. 08:55:34
LV7
imádom JP-t,ez volt az első CD-m amit megvettem,mai napig szoktam hallgatni.
"Ami krumplileves,legyen krumplileves"
2015.06.16. 20:27:19
LV1
Holnap fogom megnézni harmadszor, szóval gondolhatjátok mekkora fan vagyok. :D
Invaders Must Die
4. Onimushaman  Szerkesztő
2015.06.15. 22:43:18
LV24
+1
4. film gyanánt néztük a moziéjszakán, nekünk tetszett. Nem vártam tőle semmit, ehhez képest pedig pozitívan csalódtam. Sajnos a játék már nem lett ilyen szórakoztató.
señor
3. HUN_Zsubi  PlayStation.Community tag
2015.06.15. 16:49:46
LV12
Közepes film lett szerintem, a 3D jegy ára nem érte meg. (nem az én döntésem volt sajnos a dimenziók száma). Volt benne kellő nosztalgia (rengeteg ugyanolyan kameraállás, a T-rex), de sok volt a bugyutaság is. Tudom, a blockbusterek ilyenek, de mégis mit keresett ott a régi park központja, 20 éve rohadó autókkal, amit két gyerek simán beindít? Miért kellett bemenni az Indominus-hoz addig, amíg be nem mérték a pontos helyét (kellett ehhez vagy 5 mp)?
Azért a végén, amikor a T-rexet kiengedik, az ütős volt, de az a harc... Már vártam, h összekacsint a Velociraptorral...
Gyűjtői kiadások: http://mycollection.blog.hu
2. Maximus  PlayStation.Community tag
2015.06.15. 13:11:21
LV7
A megszokott profi ertekeles :)
Nagy reszeben osztom is, de ez a movie mar nem a mi generacioknak szol. Marmint akik a Jura-n nottek fel. Igy nalam 50. Pedig ugy mentem el tenyleg megnezni,hogy akarmi lesz nekem 10-bol10 ez a film...de az a sok klise meg hiba... :( Nagyon sajnalom pedig. Nalam egyszeri elmeny volt.
Becsület nélkül üres a győzelem
1. Lara  beauty junkie
2015.06.15. 11:31:02
LV26
Juhuuu. :)
Köszönjük. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Door Kickers: Action Squad (PS4, PSN)
2019.12.06. 12:18 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szolgálunk és rád rúgjuk az ajtót!
Paper Dolls Original (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: Petunia
Rettegés a Csing-dinasztia korából.
Woodle Tree Adventures Deluxe (PS4, PSN)
2019.12.04. 18:26 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Melyik a legkisebb favicc? A fűrészpor...
TERMINATOR: RESISTANCE (PLAYSTATION 4)
2019.12.02. 14:09 Játékteszt
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Trashminátor.
Indivisible (PS4, PSN)
2019.12.01. 14:11 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Kezdünk egy kicsit túl sokan lenni.
Ling: A Road Alone (PS4, PSN)
2019.12.01. 11:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MrZ
Magányos délutáni séta.
Rebel Cops (PS4, PSN)
2019.11.30. 12:37 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A szükség törvényt bont.
Aggelos (PS4, PSN)
2019.11.28. 19:56 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixelhős a poligonkorban.
PLANTS VS. ZOMBIES: BATTLE FOR NEIGHBORVILLE (PS4)
2019.11.28. 10:37 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: DaveUnchained
Kissé túlérett, de még mindig finom termés.
The Game Awards 2019 - íme az idei jelölések
2019.11.27. 10:52 Komment
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Te mely játékokra szavazol?