PlayStation.Community

2015.05.18. 11:42 Classic PlayStation
39 hozzászólás
Szerző: Sanada
Értékeld a cikket!
Idestova már vagy 17 éve történt...

Szerény véleményem szerint a Final Fantasy VII-ről „csak úgy” nem lehet írni. A program a Metal Gear Solid első része mellett egy egész konzolgenerációt definiált, ahogyan sokan máig a JRPG-k Alfája és Omegájaként is tekintenek rá. Ha van játék, amit nyugodtan aposztrofálhatunk a „legendás” jelzővel, akkor az FFVII az. Tovább nehezíti a dolgot, ha a cikkíró anno, még az „aktuális” időszakában került a game hatása alá (mint az történt velem is), hiszen nem hinném, hogy lenne olyan személy, aki ezek után még ennyi év elteltével is objektívan tudna mesélni arról, arról, amit anno a játék neki jelentett. Így ezt tőlem se várja el senki, erre képtelen lennék. De valóban gond lenne ez? Nem hiszem, így legalább annál hitelesebben adhatom vissza mit jelent az FFVII nekem, és még sok millió embernek mind a mai napig. Meg aztán, gondolom egy retro rovat kapcsán senki nem várja el, hogy úgy elemezgessük az egyes játékokat, mintha csak egy tegnap megjelent stuffot tesztelnénk mai elvárások szerint. Így engedjétek meg, hogy a dolognak kicsit „sztorizós” jelleget adva elmeséljem, hogyan lettem én is az FFVII feltétlen rajongói közül egy.
Az első találkozás élménye, noha idestova már vagy 17 éve történt, még mindig élénken él az emlékezetemben. Hozzáteendő, túl sokat előzetesen nem is tudtam róla, és mivel JRPG-vel sem nagyon volt dolgom azt megelőzően, valamint a Youtube és egyéb internet adta lehetőségek sem álltak rendelkezésre akkoriban, így a fejemben nem is igazán tudtam elképzelni milyen is lehet ez a játék pontosan. Martin lelkendezős tesztjei az 576 Konzolban, majd később a KByte-ban viszont igencsak felkeltették az érdeklődésemet a cucc irányába, így egy akkori haverommal felbátorodva egyik este kivettük a stuffot az egyik helyi játékkölcsönzőből (igen, akkoriban még ilyenek is voltak). Bár most adná magát, a dolog, hogy valami ilyesmit írjak ide, hogy „szerelem volt az első látásra”, de ez egyáltalán nem így történt. Miután betettük a gépbe a lemezt az első pár órában csak röhögtünk a nyomi karaktereken (nagy fej, nincs száj, kalapácskéz – ilyen külsővel rendelkeztek ugyanis a játékban található modellek), a szürreális látványelemeken, és a néhol viccesen kinéző ellenfeleken. Valahogy olyan lassan indult be a sztori, hogy kezdetben még nem is tudtuk igazán komolyan venni. Emlékszem, még a játék eleji névválasztást is elvicceltük, hiszen Cloud neve helyett az igen elmés magyar ’b*zdmeg’ szót választottuk, ami – számunkra – igen humoros szituációkat eredményezett. Akárhányszor csak megszólította valaki főhősünket a játékban, vicces volt szemlélni a magyarul káromkodó karaktereket… (Mentségünkre legyen mondva, voltunk akkoriban kb. 13 évesek, ma már ilyesmin jó eséllyel nem vihognék.) Aztán ahogy telt az idő, úgy csapott át a lassan a kezdeti infantilis gúnyolódás először érdeklődésbe, majd őszinte csodálatba. Kezdtek megtetszeni a zenék, a történet, a karakterek, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy nem tudom abbahagyni. Nem is sokat aludtam azon az éjjelen, talán semmit sem.
Másnap reggel 10 óra, a játékot vissza kéne adni a kölcsönzőnek, de én nem adom. Inkább megveszem. Még aznap este újrakezdem az egészet (ezúttal a b*zdmeg név nélkül, bármilyen jól hangzott is elsőre), és hónapokra valami olyan varázslatos élményben lesz részem, amit azóta csak nagyon kevés játéknak sikerült megismételnie. (Talán egynek sem.) Már akkor tudom: éljek bármeddig is, játsszak végig akár tízezer játékot is a későbbiekben, ez az egy örökre az egyik kedvencem marad.
De mitől is volt olyan jó a Final Fantasy VII, mi teszi mégis oly különlegessé? Erre nagyon nehéz választ adni. A máig stílusos látványvilág miatt? Nobou Uematsu varázslatos zenéi okán? Esetleg a zseniális történetet kellene fő indoknak megneveznünk? Netán az összetett és élvezetes matéria- és harcrendszer tehet róla? Vagy a szerethető és életszerű karakterekben van a kutya elásva? Egyik sem. Mindezek egyvelege ad egy olyan, semmilyen más játékhoz nem hasonlítható hangulatot, ami nyugodtan mondhatom, hogy egyedülálló a játéktörténelemben. A mai napig álmomból felébresztve fel tudnék sorolni legalább tíz olyan jelenetet a játékból, amik örökre az emlékezetembe vésődtek. Hogyan is felejthetném el azt a felszabadult nevetést, amit Cloud okozott azzal, amikor lánynak öltözve elmerült Don Corneo bűnbarlangjában, vagy amikor később valamelyik csapattaggal randira menve beállt egy színdarabba (Cid egyes cifrán megfogalmazott bosszankodásairól nem is szólva)? A könnyeket, amit Aeris halálakor hullajtottam, vagy akkor, amikor Nanaki (alias Red XIII) a hősi halált halt apja előtt tisztelgett, amikor megtudta arról a teljes igazságot? Azt a meseszerű élményt, amit akkor éreztem, amikor először jutottam ki a világtérképre és megszólalt az a csodálatos muzsika alatta? Az elveszettség élményét, amit a közelgő és elkerülhetetlennek tűnő baljós világvége kép nyújtott? A siker örömét, amit egy-egy nehezebb boss legyőzése okozott; különösen, ha azok Ruby és Emerald Weapon névre hallgattak? Az elégtétel zsigerig hatoló kéjes érzését, amikor Cloud a játék végén a végső támadást méri Sepirothra? Nem tudnék még egy olyan játékot mondani, ami annyira széles skálán tudott volna játszani az érzéseimen, mint a Final Fantasy VII!
A történetből és a karakterekből adódó hangulati elemeken túl, ami még szintén halhatatlanná tette a játékot, az a benne található tartalom mennyisége és minősége. Márpedig az FFVII szinte kiapadhatatlan mennyiséggel rendelkezik különböző felvehető titkos cuccokból, rejtett happeningekből és egyéb nyalánkságokból. Mi sem jobb példa erre, hogy a kevésbé szemfüles playerek akár úgy is végigvihették a cuccot, hogy két játszható karaktert fel sem vettek! A szinte még teljesen internetmentes kornak továbbá megvolt az a sajátos bája, hogy rengeteg, mára már legendás szóbeszéd és pletyka terjedt el anno a játékról. Ezek közül sok hamisnak bizonyult idővel (mint pld. az örök pénzt biztosító cetli Nibelheim egy faliórájában, vagy Aeris feltámasztása), míg másokra csak évek multán jöttek rá az emberek (randi Barrettel, egyszerűbb metódusok a legnehezebb ellenfelek legyőzéséhez). Az biztos, hogy az alapjáraton sem rövid történet mellé a Square valami olyan plusz tartalmat csempészett a három CD-re, ami akár még évek múltával is képes volt újat mutatni a legelszántabb játékosoknak. Olyat, ami nem csak akkor, de még ma is elismerésre méltó és egyedülálló, nem csak a JRPG-k, hanem úgy általában véve minden zsáner játékai között.
Nem csoda hát, ha rajongók milliói követelik azóta is az FFVII remake verziójának a kiadását, ám a Square látszólag nem enged a nyomásnak. Kövezzetek meg, de én ezt abszolút nem bánom, és amúgy ellenzője is vagyok ennek a dolognak. Sok minden mondatja ezt velem.
Elsőként az, hogy egy felújítás nem lehet olyan, mint az eredeti volt. Az egykori játék készítői közül rengetegen leléptek azóta a Square-től (többek között sem a producer, sem a zeneszerző nincs már a cégnél), így valószínű, hogy az eredetitől valami egészen eltérő produktum látna napvilágot ugyanazon cím alatt. Ismerve, hogy hogyan értelmezi újra a Square Enix az utóbbi években az egész Final Fantasy franchise-t, hatványozottan igaz ez. A másik gond ezzel, hogy lehetetlen lenne egy felújítással mindenkinek megfelelni. Ha túl sokat változtatnak az eredetihez képest, az a baj, ha túl keveset, az is baj - mások a régi rajongók elvárásai, mások az új generációé… akármennyit is agyalok rajta, a fejemben nem létezik tökéletes képlet egy olyan remake-re, ami kellően elegyítené az új és a régi elemeket, és ami egyúttal minden kitűzött célközönségnek egyaránt megfelelne. Nem érné meg az a csetepaté, ami ezzel járna, miközben feleslegesen csorbulna a név patinája.
És végül: úgy érzem, hogy az egész teljesen fölösleges. A Final Fantasy VII eredeti formájában egy közel tökéletes alkotás, és amikor azt mondom tökéletes, akkor az alatt a grafikát is értem. Legutóbb 3 éve játszottam végig nagy szünet után újra a sztorit, és őszintén mondom, semmilyen technikai vagy egyéb kivetnivalóm nem volt a minőséggel kapcsolatban. Szépen öregedett meg. Mint egy jó bor, úgy ért meg mostanra. Persze sokaknak, akik valamelyik későbbi generációban csatlakoztak be a játékok világába, kopottasnak hathat bizonyos elemeiben. De gondolj csak bele: ha mondjuk a pre-renderelt („állókép”) háttereket lecserélnék Unreal motor 4-es poligonosra, a beszéd digitálisan felvett lenne, a zenék pedig többszólamosak lennének (mondjuk vokállal aláfestve), akkor azzal nagy részben a klasszikus verzió hangulata veszne el. Mert ezek a sokak szemében elavultnak ható dolgok, a pixeles grafika, a nem létező szinkron, a „plüntyögős” MIDI zenék ugyanúgy hozzátartoznak a Final Fantasy VII egészéhez, mint bármelyik más eleme.
Egy szó, mint száz: felújítás szerintem nem kell, számomra a tökéletes játék már létezik és semmiféle polírozásra nem szorul. Én, ha tehetném, inkább azt kérném a Square fura uraitól, hogy egy, az FFVII-tel egyenrangú minőségű produktumot pakoljanak újra le az asztalra. Ismétlésre nem vágyom, inkább arra, hogy valami olyan dolog jöjjön ki ismét, ami ugyanannyit jelent és olyan meghatározó lehet a mai generációnak, mint amit a FFVII jelentett a maga idején a PlayStation One korszakát megélőknek. Ámen.
Így befejezésül elnézést mindazoktól, akik egy klasszikus ismertetőt vártak a játékkal kapcsolatban, de csalatkozniuk kellett. Ez az írás elsősorban inkább azoknak szólt, akik legalább már egyszer átélték a csodát, és akiknek – remélhetőleg – a fentebbi sorok ugyanannyi kedves emléket juttattak eszükbe, mint nekem, amikor azokat megírtam. De ez persze nem jelenti azt, hogy az FFVII-szüzek kirekesztve kellene, hogy érezzék magukat. Épp ellenkezőleg: ha eddig még kimaradt az életedből ez az alkotás és csak egy kicsit is érdekel a játék, ne habozz! Nem is tudnék olyan embertípust mondani, akinek ne merném bátran ajánlani, sem olyat, aki csalódottan beszélt volna róla egy végigjátszás után. A beszerzésére pedig nem is lehet kifogás: a Final Fantasy VII az összes eddig megjelent PlayStation gépen játszható, hiszen az első két Sony gép lemezes megoldásán túl, PS3-on PS Store-ról is letölthető, PSP-re is megoldható a beszerzése, de még PS4-en is letölthető lesz HD formában hamarosan.
Amennyiben csak kicsit is komoly, érett játékosnak vallod magad, minél előbb pótolod ebbéli hiányosságaidat. Mert a Final Fantasy VII még ma is az, ami 18 évvel ezelőtt volt: egy időtlen klasszikus, a videojáték történelem egy megkerülhetetlen alapköve. A Final Fantasy VII mindenkié; illene hát, hogy mindenki elvegye a maga kis élményszeletét belőle.
Final Fantasy VII
Platform: PlayStation (PSone)
Fejlesztő: SquareSoft
Kiadó: PlayStation
Rendező: Yoshinori Kitase
Producer: Hironobu Sakaguchi
Zeneszerző: Nobuo Uematsu
Megjelenés (első):
- 1997. január 31. Japán
- 1997. szeptember 7. US
- 1997. november 14. EU
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
39. Setogake  PlayStation.Community tag
2015.05.31. 18:32:46
LV1
Válasz 28. martin üzenetére:
Így igaz Martin Papa!

Hiányoznak azok az idők!! Meg a régi 576 Konzolos banda! 98 január...megváltoztattátok az FFVII tesztel a szülinapi kívámságlistám sorrendjét elég derekasan! Bocs, hogy ezúttal nem írógéppel küldöm a levelet, de tudd, hogy Tommy Tee még mindíg követ! :)
The forgotten hero of Cosmo Canyon
38. Onimushaman  Szerkesztő
2015.05.28. 16:45:19
LV24
Válasz 29. Motoko üzenetére:
CC a legjobb jrp nálam is.
señor
37. Cactuar  PlayStation.Community tag
2015.05.27. 21:44:24
LV1
Válasz 36. cloudi üzenetére:
"Megbaszlak Lorenzó" :-)
36. cloudi  PlayStation.Community tag
2015.05.27. 19:21:32
LV1
Válasz 35. Cactuar üzenetére:
Kivève ha felrobbasztod a tvt:)
Néha keverem szavakat a össze!
35. Cactuar  PlayStation.Community tag
2015.05.26. 19:37:24
LV1
Válasz 34. zoliander üzenetére:
Sony nem nyír ki Sony-t....
34. zoliander  PlayStation.Community tag
2015.05.26. 17:25:23
LV1
Válasz 33. Cactuar üzenetére:
Mííísszte...
33. Cactuar  PlayStation.Community tag
2015.05.25. 18:24:43
LV1
Válasz 8. cloudi üzenetére:
Meg a Parappa...
32. Rinity  PlayStation.Community tag
2015.05.24. 22:58:33
LV6
-2
Fiúknak a 7 a fap fap, lányoknak meg a 8..:) De mindkettő korszakalkotó!
Bezzeg ma hol tart az FF széria..botrány..:/
Leda atomica
31. persuid  PlayStation.Community tag
2015.05.23. 08:59:12
LV3
+1
Nálam a VIII. marad az örök favorit a sorozatban,de elismerem ennek a résznek a korszakalkotó mivoltát.

Akkortájt a FF VIII. mellett a Chrono Cross és a Koudelka volt a nagy kedvencem.
Anri,you are the breast...I mean the best
30. karez  PlayStation.Community tag
2015.05.23. 08:27:09
LV4
Azt mondja
2015 spring

Lassan vége a tavasznak...HOL A KÖVETKEZŐ BŐRLEHÚZÁSOD SQUARE-ENIX???

(merem remélni a népharag után inkább lemondtak róla. Aki meg öcsik miatt venné meg, ott van steam-en is már évek óta)
29. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.05.21. 21:48:08
LV7
+1
Válasz 28. martin üzenetére:
Nekem az a Chrono Cross marad(Miatta tanultam meg, rendesen angolul), de örök másodiknak ott az FFVII!:)
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
28. martin  Főszerkesztő
2015.05.21. 19:59:06
LV27
+1
Válasz 27. Motoko üzenetére:
Világ legjobb játéka mondtam én már a Konzolban. ;)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
27. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.05.21. 16:49:34
LV7
Válasz 12. martin üzenetére:
Két végigjátszás így ment le, aztán írattam magamnak 3000Ft-ért (1000/cd), angol példányt és 10K-ért kiokosítattam a PS-t.
Beszarás, hogy elsőre az angol menü és a varázslatok nevei voltak furcsák a francia UFO feliratok után.

feu
eau
glace
terre
convoquer
équiper
armure
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
26. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.05.21. 15:53:09
LV4
Mijezaszar
"...seb minta forsa..."
25. BoroSati  PlayStation.Community tag
2015.05.21. 11:21:41
LV2
Nekem ő volt az első és mindmáig legemlékezetesebb FF élményem.
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
24. MrZ  La Peste Noire
2015.05.20. 23:47:18
LV12
+1
Nekem mai napig meg van a ps1esmemo kártyámon lévő mentésem ff8ból ahol squall-t LÓFASZNAK-nak hívják.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
2015.05.20. 06:40:33
LV2
Szerelem volt első látásra...Nagy bratyóm mutatta meg mert nem nagyon vágta az angolt hogy magyarázzam el mi micsoda...Azt hiszem az egész 98as nyaram ezzel a játékkal ment el de egy percet se sajnálok...
22. joeBLIND  PlayStation.Community tag
2015.05.20. 01:48:20
LV1
De jó is volt az a korszak.
JÂTÉK AZ ÉLET_a vége-GAME OVER.
21. Red13  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 23:56:57
LV4
Most megint belehallgattam a zenéjébe...valószínűleg megveszem PS4-re olcsón, és ismét belevetem magam a kedvenc játékomba. Tényleg azóta csak a Dark Souls tudta felvenni a versenyt az első helyért. Na persze az FF 6, 8, 9 is nagyon közel vannak.
20. Manic  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 22:43:22
LV1
Kötelező darab. Minden évben előveszem valamelyik részt (leginkább 4,7,8,9) és nosztalgiázom egyet :3
19. Velsper  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 13:10:30
LV1
Nézegetem a képeket és valamennyiről özönlenek elő az emlékek.
Még ma is összeszorul a szívem a gondolatra, hogy Aerisnek megígértem, hogy utazhat majd egyszer léghajón, de már nem érte meg, amikor a csapattal repkedtünk a világtérképen.
18. Onimushaman  Szerkesztő
2015.05.19. 12:16:29
LV24
Válasz 14. Alex üzenetére:
Lesz FFVIII, IX bemutató is.
señor
17. Ryosan  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 12:15:10
LV2
Örök darab! Köszi a múltidézést,nagyon jól esett!
Psn ID:RyosanHUN
16. Odin  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 12:09:17
LV4
Válasz 14. Alex üzenetére:
Engem érdekelne!
15. Alex  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 11:16:00
LV13
Válasz 6. talos86 üzenetére:
Volt egy nyár amiből már semmi másra nem emlékszem csak a matériázásra meg Ruby weapon-re. Teljes munkaidőben toltuk haverommal reggeltől estig. Néha túlóráztunk is éjszakába nyúlóan. Ha ma kéne teljesen végigjátszanom az eltartana vagy 2 évig...
SouthernPlayalisticCadillacMusic
14. Alex  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 11:07:51
LV13
Ha lenne rá igény szivesen összedobnék ennek nyomán egy szösszenetet a nyolcadik részről :)
SouthernPlayalisticCadillacMusic
13. LaXiKa_hun  PlayStation.Community tag
2015.05.19. 10:54:34
LV9
Nagyon jó írás volt, érdekes mennyi hasonlódág van aközött ahogy én ismerkedtem meg a játékkal meg ahogy te Sanada. Egyetértek abban is, hogy ennek a játéknak nagyon nem kell a remake. csak tönkretenné az egész hangulatot és mindenki találna benne valamit ami nem tetszik neki mert a régiben más és jobb volt. Ez az a játk, amibe szerintem a legeslegtöbbet beletoltam. Csak maga a tény, hogy ps1-en 3-szor, PSP-n 2-szer PC-n még 2-szer végigtoltam hihetetlen. Számomra nincs még egy játék ami ennyi élményt adott volna valaha (talán még a chrono trigger és chrono cross azokat is rengetegszer toltam végig). Alig várom hogy PS-re le lehessen tölteni újra belemerülök nyakig az tuti!
PSN ID: LaXiKa_hun
12. martin  Főszerkesztő
2015.05.18. 21:37:25
LV27
+1
Válasz 2. Motoko üzenetére:
Franciául zsönörű lehet. :D
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
11. Odin  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 21:16:44
LV4
Válasz 10. xerox üzenetére:
:)
10. xerox  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 21:13:26
LV18
Válasz 9. Odin üzenetére:
Én itt azért sírtam, mert egy csomó jó materia volt nála, amiknek búcsút kellett intenem.
psn id: zomimi78
9. Odin  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 20:59:26
LV4
8. cloudi  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 18:47:28
LV1
THE BEST. EVER.
Néha keverem szavakat a össze!
7. FrY  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 16:50:31
LV1
6. talos86  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 16:26:02
LV3
Válasz 4. ALF22 üzenetére:
Nem az a gond, hogy sok minden megváltozott vagy nincs kedve hozzá az embernek. Az a probléma, hogy akik anno tolták a játékot ezerrel, azok mostanra felnőttek, munkájuk, gyerekeik vannak, így nem nagyon tudnának ismét 500-1000+ órát beleölni a játékba. Imádom a Final 7-et, de nekem már az a tény a kedvemet szegte, hogy meghalt az a memória kártyám, amint rajta volt az 1000+ órás mentésem. Hiába van meg Steamen, nem visz rá a lélek, hogy újra nekiüljek és újrakezdjem a 0-ról.
5. Onimushaman  Szerkesztő
2015.05.18. 16:05:26
LV24
Kimaradt, PS4-est pótlom.
señor
4. ALF22  Son of Liberty
2015.05.18. 15:36:48
LV26
+5
Az emleket csak tonkreteszi a remake.
Nekem mar lassan jatszani sincs kedvem veluk annyira megváltozott minden. Max nosztalgiabol ujraolvasom a regi újságokat feleleveníteni a pillanatokat mikor meg havonta kapott az ember új par mondatos hireket es nem percenként. Akkor 1keprol is próbált az ember gameplayt elképzelni ma 20at atlapozok.
Nem jobb volt minden csak mas.
3. soliduss  A Krónikás
2015.05.18. 15:26:09
LV25
Pár év múlva itt a 20 évforduló... ha nem jelenti be a reameket a square az idei E3-on akkor harakiri lesz nekik.
2. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 14:14:28
LV7
A játék!
Természetesen Vitára is az első vételem volt, de az eredeti (Francia) PS1 verzió is itt van a polcon.
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
1. Ad4m  PlayStation.Community tag
2015.05.18. 11:52:04
LV1
nyári pangásban lehet javítom is eme hiányosságomat
"I hate waiting and making people wait"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Kotodama: The 7 Mysteries of Fujisawa (PS4, PSN)
2019.10.16. 19:27 PSC egyperces
2 hozzászólás
Szerző: ColdHand
A női lélek lecsupaszításának művészete.
Contra: Rogue Corps (PS4, PSN)
2019.10.16. 12:08 PlayStation Network
7 hozzászólás
Szerző: MrZ
A furcsán öregedő katonák.
River City Girls (PS4, PSN)
2019.10.16. 11:50 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Ebben a városban még Kunio-kun nőjével sem érdemes b@szakodni!
TOM CLANCY'S GHOST RECON: BREAKPOINT (PS4)
2019.10.13. 21:43 Játékteszt
10 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Eltörött a mécses.
WARHAMMER: CHAOSBANE (PS4)
2019.10.12. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: Sanada
Tegyél rendet csatabárddal!
The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel (PS4, PSN)
2019.10.12. 12:39 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: Andras_01
Legenda újratöltve.
Caravan Stories (PlayStation 4, F2P, PSN)
2019.10.09. 18:41 Kedvcsináló
8 hozzászólás
Szerző: martin
A vándorcirkusz az égbe megy.
Concrete Genie (PS4, PSN)
2019.10.08. 11:43 PlayStation Network
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Színes tintákkal álmodni.
Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered (PS4, PSN)
2019.10.07. 12:21 Kedvcsináló
4 hozzászólás
Szerző: Angyalkus
Vissza a gyermekkorba…
Mozi - Joker
2019.10.07. 10:22 Cool-Túra
28 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy megbomlott elméjű kisember vallomásai.