PlayStation.Community

2015.04.07. 17:51 PlayStation Network
7 hozzászólás
Értékeld a cikket!
Mi lenne, ha…?

Az idő olyan, mint egy folyó?

Einstein szerint igen. Folyó, mely csillagok és galaxisok között áramlik, felgyorsulva és lelassulva a tömör testek között haladó útján. Newton relativitáselmélete az időt inkább egy nyílhoz hasonlítja, ami kilőve egyenes útján halad előre megállíthatatlanul. Pedig már Perzsia Hercege megmondta, hogy az idő egy viharos óceán.
Történetünk főhőse, Maxine Caulfield egyelőre még nem tudja, pontosan hogyan jellemezze az időt, csak abban biztos, hogy esetében a normálisnak kikiáltottól eltérően működnek a fizika törvényszerűségei.

Szerintem az idő nem létezik, ezt a fogalmat az emberi elme alkotta meg civilizációs fejlődése során; minden más, amit körülöttünk látunk, érzünk, hallunk, ugyanezen elme teremtése. Minden fizikai dolog léte véges, a Nem Fizikai – azaz a valódi önmagunk, a lényünk, a lelkünk – pedig végtelen. A Life Is Strange is csak egy gondolat volt valamikor, melyből olyan kiváló elmék hoztak létre egy remekül sikerült és szórakoztató, materiális produktumot, mint a Dontnod Entertainment nagytudású géniusza. Nekem már az első epizód elindításakor belevágott az agyamba a fénybomba a fejlesztőcsapat nevének felvillanásakor; ugyan rá kellett gugliznom, de két percen belül a homlokomra csapva kiáltottam fel: hát persze, Remember Me! Ennek a sokak által érdemtelenül elmarasztalt, meg nem értett, szerintem apró hibáival együtt is egyenesen zseniális játék ismeretének tudatában csak a legjobbakra készültem a Life Is Strange tekintetében, no és persze az sem elhanyagolható körülmény, hogy eszgé kollégám ajánlotta figyelmembe a game-et még az első felvonás megjelenése előtt. Úgyhogy ezennel gálánsan megbocsátom neki a GTA ostorozását. ;)

The AB

Hogy érthetővé tegyem ezt a szellemesnek szánt rövidítést, meg kell fogalmazzam a cucc második részének végével bennem szilárdan kialakult meggyőződést, mely szerint a Life Is Strange tipikus tinidrámáival, a valódi popkultúrára történő, rendszeres kikacsintásaival, a tematikához tökéletesen passzoló, hangulatos zenéivel, remekül megírt történetével, no és a maga Seth Cohen-dublőr Warren Grahamjével teljesen a műfaj egyik legjobbjának számító The OC-re emlékeztet, némi sci-fis, Twin Peaks körítéssel. Csak ami ott Orange County,az itt Arcadia Bay. A játék epizodikus volta annak „az előző részben történt” felvezetésével, cliffhanger lezárásaival, a következő felvonás izgalmait pár felvillanó képben megcsillantó kedvcsinálóival, no és persze a stáblistával csak tovább erősíti a tévés filmsorozat nézésére hajazó élményt. A Chrysalis alcímre hallgató első epizód Duke tollából származó ismertetését már olvashattátok, én most igyekszem a pár napja megjelent folytatásra fókuszálni. Ám még mielőtt ebbe belevetném magam, figyelmeztetek mindenkit, hogy aki nem játszott a nyitó résszel, most hagyja abba az olvasást, és vagy Duke cikkére térjen rá, vagy ugorjon neki az epilógusnak.

Mivel a Life Is Strange a megszokottnál nagyobb mértékben támaszkodik a történetre, nehéz csak pár mondatban érinteni; ezzel együtt is igyekszem minden spoilert elkerülni a sztori aknamezején való áthaladásom során. Csupán egyetlen nap telt el azóta, hogy Max ráébredt, ugyan rövid intervallumokban, de képes visszapörgetni az időt. Ezen különleges képességének hála apró-cseprő dolgokon kívül egy ember életét is megmentette. Ám úgy tűnik, nem az idő visszaforgatásának a képessége az egyetlen különleges tulajdonsága, mivel látomása is volt egy, a várost elpusztítani készülő hurrikán közeledtéről, mely napokon belül lecsap Arcadia Bay-re. Megismerkedtünk a kulcsszereplőkkel, és döntéseinknek megfelelően alakítva velük viszonyunk aktuális állapotát, bizalommal vagy félelemmel tekintünk a jövőbe.
Magányos kalandor egy végtelen utazáson

A korábbiakkal ellentétben az Out of Time eseményei már részben arról szólnak, hogy Max elfogadta, mire képes, és igyekszik azt saját előnyére és más emberek javára felhasználni. A dolgot nehezíti egy zűrös hátterű barátnő, egy defektes nevelőapa, egy csodaszép lány rejtélyes eltűnése, valamint az iskolát és az egész várost uraló Prescott família, akik neve egyet jelent a törvénnyel és a hatalommal. A játékot továbbra is a sztori, valamint az abban megfogalmazott választásaink lendítik előre, viszont most már komolyabb dolgokról van szó, az élet és halál szinte kéz a kézben járnak. Az Out of Time-ban még inkább nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az adott ponton meghozott döntésünk mennyire helyes vagy helytelen. Én azzal nyugtattam magam, hogy nagyon nagy baj úgysem történhet, hiszen a történetnek el kell jutnia valahogyan az ötödik epizódig anélkül, hogy Max elhalálozna... erre persze nem lehet felhőkarcolót alapozni, mert egy bad ending még így is beeshet – ha van olyan egyáltalán. Sokat segít viszont, ha mindent átvizsgálunk, mindent elolvasunk. Ne tévesszen meg, hogy ugyanabban a helyiségben vagyunk, mint az első epizódban, a tárgyak, dokumentumok, kirakott plakátok változtak, és még azokra is mást kommentelhet Max, amik korábban is ott voltak. Írnom sem kell, hogy imádom a cucc ezen aprólékosan vizsgálódós természetét; semmi nincs siettetve, mindenre van időd, még a választások meghozásakor sem kell pánikolni, mint a Heavy Rain-nél, és utána szabadon visszatekerhetünk, ha más variációt is megnéznénk. A tíz opcionálisan lefényképezendő téma most is jelen van, és bizony nem mindegyiket nagyon könnyű megtalálni. Még ha látod is, hogy ez lesz az, csak bizonyos szögből közelítve jelenik meg a fényképezés opciója. Egyebekben ezek lekapása és az epizódok befejezése képezik a Platinum trófea feltételeit, úgyhogy itt ismét egy, a női nemi szerv nevével illetendő nehézségi fokú serlegről beszélünk. Fontos kérdés: mi történik akkor, ha úgy állunk neki a második résznek, hogy az első nem volt meg? Bár remélem, hogy ilyen butaságra senki nem vetemedik, tudnotok kell, hogy az Out of Time önmagában is játszható, de a játék figyelmeztet, hogy a Chrysalisban meghozandó választások véletlenszerűen lettek legenerálva.

Bajban vagyok, ha azon kezdek el gondolkodni, milyen rossz dolgokat tudok írni a Life Is Strange-ről. Az egyik – bár ez sem mindenkinek negatívum – az epizodikus terjesztés, vagyis inkább az ezzel járó kéthavi megjelenés. Szerintem nem csak én folytatnám a játékot most azonnal. Talán az sem mindenkinek jön be, hogy rengeteg a párbeszéd, hosszú szövegeket kell magunkévá tennünk ahhoz, hogy eredményesen haladjunk előre, és pontosan értsük, mi történik – biztos idegennyelv-tudás nélkül ennek se kezdjetek neki. No és persze nincs akció, nem folyik vér... vagy legalábbis nem úgy és nem annyi, mint amit mondjuk egy COD prezentál, de lőfegyverek is szerepet kapnak a történetben. Úgyhogy inkább csak az igényesebb, lelkizősebb, vizsgálódós, elgondolkodtatósabb anyagok kedvelőinek ajánlom a Life Is Strange-et - és ne feledjétek, hogy PS3-on is elérhető!

Fejlesztő: Dontnod Entertainment
Megjelenés: 2015.03.24
Ár: £3.99/€4.99 /1529Ft
Játékosok száma: 1
Kép: 720p, 1080i, 1080p
Hang: Dolby Digital 5.1
3D támogatás: nincs
Move támogatás: nincs
Demo: van
Méret: 2.7GB
PSN feltöltőkártya: Konzolok Szervize
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
7. ufonauta  PlayStation.Community tag
2015.04.08. 14:02:52
LV15
Nem nekem való .
6. Petunia  Szerkesztő
2015.04.08. 13:35:07
LV12
Válasz 4. Onimushaman üzenetére:
Akkor nagyon sokáig kell várnod!!

Ha pontszámot adnék, simán 9. És pont azelőtt vettem meg magamnak az első epizódot, mint hogy megkaptam vna a másodikat tesztnek, szóval zsinórban mentek egymás után. Viszont most májusig csend lesz sajna, várakozunk. :(
Endure and Survive
5. Onimushaman  Szerkesztő
2015.04.08. 12:29:03
LV24
+1
Válasz 2. Motoko üzenetére:
:O
señor
4. Onimushaman  Szerkesztő
2015.04.08. 12:28:51
LV24
+1
Na ezt majd egybe, ha kijött minden rész!
señor
3. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2015.04.08. 09:27:55
LV5
ja hogy már megjelent ? töltöm is le.. egyetlen negatívuma az epizodikus adagolása amit a teszt is kiemelt.
..loading, please wait..
2. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.04.07. 19:23:30
LV7
+1
-1
Drogos punciknak való.
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
1. jime  non-alcoholic
2015.04.07. 19:04:34
LV29
remélem jön valami lemezes belőle.
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
4 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.