PlayStation.Community

2015.03.30. 11:24 Kedvcsináló
36 hozzászólás
Szerző: Chester013
Értékeld a cikket!
A fantázia, amely a valóságon alapul…

A Square Enix a 2006-os E3-on elkövette a legnagyobb hibát, amit játékkiadó cég elkövethet: gyakorlatilag a végtelenségig sikerült behypeolnia a készülő FFXIII univerzumot, a klasszikus JRPG-nek számító XIII és Versus XIII bejelentéssel. A két játék közül a valós idejű, folyamatos akciót előtérbe helyező Versus lett az egyértelmű közönség kedvenc, melynél a várakozásokat még tovább fokozta az előbb megjelenő XIII gyenge kritikai fogadtatása. Mindenki a messiást várta a végtelenségig nyújtott fejlesztési idejű Versus-tól. Kiváltképp azok után, hogy mennyire jó előzeteseket pakolt össze a Square, hogy a várakozást enyhítendő. Nem egy embert ismerek, aki kifejezetten csak a Versus miatt vásárolt PS3-at…
Aztán elkezdődött az idegőrlő időszak; a játék csak nem akart megjelenni. A folyamatos csúsztatások, átírások, engine-váltások után pedig jött az átnevezés: a játékot két éve átkeresztelték Final Fantasy XV-re, ezzel utalva arra, hogy mellékszálnál jóval többről lesz itt szó. Ezzel egyidejűleg a szoftver platformot is váltott, PS3-ról átköltözött az újgenerációs konzolokra, valamint megkapta a Square belső fejlesztésű, Luminous Studio névre hallgató engine-jét is.
De azóta is eltelt cirka két év, és a már lassan tíz évnyire duzzadó, rajongók megváratása időszak talán a visszájára is fordulhatott volna, ezért a Square végre nem egy új videóval enyhítette az éhségünket, hanem egy játszható epizóddal, ami bemutatja, hogy mire számítsunk, ha egyszer a végítélet harsonái előtt megjelenik a teljes játék.

Indítás után első és legfontosabb, ami szemet szúr, az a külcsíny, ami gyakorlatilag letépi az ember arcát: a környezet még annyira nem is, de a karaktermodellek még az eddigi nagygépes FF-részeket is kenterbe verik, holott ezen a téren mindig is jelesre vizsgázott a sorozat. A karakterdesign FF-szinten mérve eléggé visszafogott lett, ami egyáltalán nem is baj, lévén hogy maga a történet is próbál komolyabb szintet megütni, és így nem nagyon illenének ide a rég megszokott tiritarka alakok. Viszont cserébe nagyon szimpatikus figurákat kapunk, akik eléggé szembemennek a sztereotipikus JRPG-karaktertípusokkal.
Viszont a történetről nem igazán tudunk meg sok mindent (nyilván az „előételnek“ nem is ez a dolga). Hőseink, Noctis, Ignis, Gladiolus és Prompto lerobbannak a Duscae névre hallgató régióban, egy dimbes-dombos, erdős tájon, és ahhoz, hogy autójuk újra használható legyen, keményen fizetniük kell egy autószerelőnek. Ehhez viszont pénz kell, így a kis csapatnak kapóra jön a Deadeye névre hallgató Behemoth levadászása, aminek díja teljesen fedezni fogja a költségeket.
Míg eljutunk Deadeye levadászásáig, rengeteget fogunk harcolni, így számos alkalmunk lesz megismerni a megváltozott harcrendszert, ami a Kingdom Hearts sorozat letisztultabb, kevésbé kaotikus változatának is mondható. A valós idejű összecsapások rendkívül dinamikusak és pörgősek, azonban sajnos árnyoldal is akad, ami szintén KH-örökség: például a kamera a lock-on lehetőségének ellenére képes megbolondulni és önálló életre kelni. Valamint az összecsapások tempója is egy hajszállal gyorsabb a kelleténél, ami egyébként nem is lenne baj, de a mozgás-animációk túlzottan realisztikusnak akarnak hatni, és ha egyszer valamelyik elkezdődik, akkor nem is ér véget, míg Noctis nem fejezi be az adott mozdulatot. (Kisebb ellenfeleink meg eközben vidáman elrohannak a csapások elől.) Szerencsére ott van Noctis „warp“ mozdulata, mikor az épp megidézett fegyverét eldobva az után teleportál, ezzel masszív sebzést visz be, valamint a harc közbeni mozgást is jelentősen felgyorsítja. Hasznos képesség még a védekezés is, bár ez eléggé le tudja fogyasztani a manánkat (a speckó támadásokkal egyetemben), de segítségével akár vissza is tudunk támadni sikeres védekezés után, ami azonnali halált is jelenthet támadónknak.
Összecsapások közben társaink is folyamatosan ott vannak az események sűrűjében, szerencsére elég okosak és segítőkészek is, nem kell aggódnunk miattuk, így nem válik zavaróvá, hogy mi csak és kizárólag Noctist irányítjuk. Ráadásul folyamatosan kapcsolatban vannak velünk és egymással is, segítenek, ha kell, kommentálják az eseményeket, vagy pedig néha csak szimplán beszólogatnak egymásnak. A harcrendszer jól működik és a végleges verzióban egészen biztosan tengernyi lehetőséggel fog bővülni majd, valamint jelen demo után, a rajongói visszajelzések alapján megpróbálják a lehető legjobbra csiszolni.

A zenei részlegért ez alkalommal nem a megszokott házi zeneszerző, Takeharu Ishimoto felelt, hanem a KH és Parasite Eve sorozatból ismert Yoko Shimomura, akinek stílusa bár gyökeresen eltér a megszokott FF hangzásvilágtól, mégis tökéletesen illik a megváltozott hangvételhez. És ne ijedjen meg senki sem, a klasszikus FF dallamok is visszaköszönnek majd…
Rossz szó nem igazán érheti az előzetest, talán csak az időnként szaggatások miatt, ám de mint tudjuk, ez nem a végleges játék, addigra sokkal jobban optimalizálva lesz az engine, viszont már most bődületesen gyönyörűen néz ki, és szerencsére annyira nem is esik le olyan zavaró mértékben a képfrissítés, hogy játszhatatlanná váljon az anyag.
Ha nem rohanunk, körülbelül 2-3 órányi játékidő van az előzetesben, ami egy percig sem válik unalmassá, úgyhogy a tartalomra sem igazán lehet panaszunk, kiváltképp hogy „csak“ egy demóról van szó.
Bár technikailag van még mit fejleszteni és optimalizálni a Square csapatának, de az előzetes alapján azt kell hogy mondjam, a Final Fantasy XV remek cucc lesz, ami remélhetőleg végre ismét fölfelé húzza majd a sorozat szekerét, és kiköszörüli a csorbát, amit az elmúlt évek nagygépes részei ejtettek a széria jó hírén!

(A demo-kódot a Square Enix játékait Magyarországon forgalmazó Cenega Hungary biztosította kipróbálásra, köszönjük!)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
36. xetron  PlayStation.Community tag
2015.04.12. 12:02:47
LV20
Szép meg minden, de nekem még is vlami hiányzik.... jah ez csak pre alpha változat.
Ultra Super Mega Combo Breaker .....
35. norbifiatal  PlayStation.Community tag
2015.04.03. 18:48:48
LV7
Ez gyönyörű! Ha lesz alkalmam beszerezni végre a Type-0t akkor tuti hogy végigviszem! :) Köszönjük a bemutatót!
"Omae wa mou shindeiru..."
34. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.04.02. 11:54:04
LV4
Válasz 33. FrY üzenetére:
De csak Dauragon utan! :)
"...seb minta forsa..."
33. FrY  PlayStation.Community tag
2015.04.01. 05:13:15
LV1
Válasz 27. Dugo üzenetére:
Igen, bár Én másikról nem tudok, de remélem nem tévedek és jól emlékszem.

Nem gondoltom volna, hogy neked Ő a szimpatikusabb, bár a terep "nacival" elég menő.
XBOX360 the best!
32. FrY  PlayStation.Community tag
2015.04.01. 05:08:56
LV1
Válasz 29. Dugo üzenetére:
Finom!

Mekkora emlék!

(lennék megint fiatal)

Kár, hogy már a megjelenéskor sem volt valami jó az értékelése, és utána meg még mostoha sorsra is jutott, pedig Én egy finomabb változatot bőven elviselnék még ma is.
(ha már sajnos a klasszikus beat em up kikopott)

Abban az időben (2000-2001) még mindig új volt itt EU-ban az a fajta japán vonal amit a játék képviselt és ami a Sony által kezdett bedübörögni már a Ps1-gyel.

Nomura is az Aranykora elején járt, és hiába lehet "sok" hasonlóságot felfedezni az FFVIII szereplőivel, engem már akkor megvettek kilóra, azzal a stílussal ami számomra, akkor áradt belőle.

Micsoda idők voltak azok!

Nekem nincs bajom az "újracsomagolt" játékokkal, de van amit Én is túlzónak tartok, viszont azt nem értem, hogy az "igazán" jó kis game-mek hova tűntek el, és miért nem azokból jön már valami folytatás, vagy újragondolás.

(most jól felpörgettem magam, és már az is zavar, hogy már a lemez sincs meg, de még egy árva figura is kéne belőle! :D)

Ja, a skin-t meg azért írtam, mert engem Noctis és kis csapata Ő rájuk emlékeztet.
XBOX360 the best!
31. simon7109  PlayStation.Community tag
2015.03.31. 22:53:53
LV18
Válasz 30. Motoko üzenetére:
Nem mondtam, hogy nincs, csak azért írtam amit, mert egy olyan játéknál irkálod, hogy mennyivel jobb PC-n minden meg milyen szar a PS ami nincs PC-n...
PSN: misi2mezei
30. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.03.31. 22:46:27
LV7
Válasz 12. simon7109 üzenetére:
Szopi, van PS4-em!
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
29. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.31. 10:21:29
LV4
Válasz 26. FrY üzenetére:
https://youtu.be/SsnBabI3Rts 60 fps-el FHD-ban. :)
"...seb minta forsa..."
28. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.31. 10:12:59
LV4
Válasz 25. simon7109 üzenetére:
Ne adj otleteket.
"...seb minta forsa..."
27. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.31. 10:11:58
LV4
Válasz 26. FrY üzenetére:
Dog Street-es cuccban? En egy Kou-nak. :)
"...seb minta forsa..."
26. FrY  PlayStation.Community tag
2015.03.31. 05:49:10
LV1
Az FF T-0 HD CE kiadása még sajnos késik, de a Limited-ből már kikaptam a kódot, és le is töltöttem, de "komolyabban" még nem volt időm elmerűlni benne. :(

Az, hogy van még rajta mit "bőven" csinálni, az engem hidegen hagy (box-on egy picivel többet kell dolgozni, de a véglegesnél szerintem nem lesz olyan nagy a szakadék, mint a XIII-nál volt), mivel ez egy (korai) DEMO, és mesze van még a megjelenés is, de az irányt azt (nagyon) jól belőtte; ami nem is változott sokat az "eredeti" elképzeléshez képest.

(Nomura nagy jó alapokat rakott le, már csak be kell fejezni, és úgy tűnik Tabata ezt tökéletesen véghez is fogja vinni)

Az meg 100%, hogy lesznek még meglepetések, és apróbb változások a kész műben.

(egy Sion skin-nek örülnék a megjelenéskor, még passzolna is :D)
XBOX360 the best!
25. simon7109  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 23:52:03
LV18
Válasz 24. roland31 üzenetére:
Kivéve az FF fanoknak :D
Amúgy a XIII-al nekem sincs különösebb bajom, PS3-on játszottam megjelenéskor még, anno csak lestem, hogy milyen rohadt jól néz ki, alig hittem a szememnek. Mondjuk befejezni nem tudtam mert elakadtam benne, azóta meg nem futottam neki még1x, majd lehet ha nem lesz más.
Egy XIII trilogy HD collection jó volna PS4-re, japán szinkronsávval.
PSN: misi2mezei
2015.03.30. 23:33:00
LV4
Válasz 17. Dugo üzenetére:
Nyugi, csak azért húzták le, mert szarul van optimalizálva pc-re. Még a full hd felbontás is hiányzik(zott). De amúgy maga a játék az mindenkinek tetszik. ;)
Ratchet and Clank forever:)
23. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 21:12:05
LV4
Válasz 22. BoroSati üzenetére:
Nalam is inkabb munkara van fogva pedig egy i7-es dog. Elvisz mindent es megis a PS4 porog felvaltva a dagadtal.
"...seb minta forsa..."
22. BoroSati  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 19:16:22
LV2
+1
Válasz 20. talos86 üzenetére:
Nekem PC-n is megvan a vasam hozzá mégsem veszek játékokat PC-re csak PS-re. A PC nekem munkaeszköz, már nagyon régen nem játszok rajta.
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
21. simon7109  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 18:20:30
LV18
Válasz 20. talos86 üzenetére:
Nem is rólad beszéltem hanem Motoko-ról:)
PSN: misi2mezei
20. talos86  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 18:10:38
LV3
Válasz 18. simon7109 üzenetére:
Nem szarozom egyáltalán. Csak annyit mondtam, hogy akinek van vasa hozzá, annak tökmind1, hogy PC-re veszi-e vagy PS-re.
19. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 18:08:21
LV4
Válasz 18. simon7109 üzenetére:
Nah ezek az emberek honnan jonnek vajon?
"...seb minta forsa..."
18. simon7109  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 18:05:57
LV18
Válasz 14. talos86 üzenetére:
Azért kicsit vicces egy olyan játéknál szarozni a konzolt és isteníteni a PC-t ami nincs PC-re. Főleg egy PS oldalon.
PSN: misi2mezei
17. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 17:23:04
LV4
Válasz 11. talos86 üzenetére:
Annyira nem neveznem pozitivnak:

http://www.metacritic.com/game/pc/final-fanta[...]
"...seb minta forsa..."
16. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 17:18:15
LV4
Válasz 11. talos86 üzenetére:
Ennek ellenere full gagyi.
"...seb minta forsa..."
15. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 17:17:38
LV4
Válasz 13. talos86 üzenetére:
Klasszikus kinezete van a XI es a XIII kivetelevel az osszes reszben.
"...seb minta forsa..."
14. talos86  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 16:36:11
LV3
Válasz 12. simon7109 üzenetére:
Ha van géped hozzá, akkor nemtökmind1 mire veszed?
13. talos86  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 16:32:33
LV3
Válasz 7. Dugo üzenetére:
Klasszikus kinézete a VII-ben és a X-ben van.
12. simon7109  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 16:32:14
LV18
Válasz 4. Motoko üzenetére:
Sok sikert FF XV-el PC-n játszani :)
PSN: misi2mezei
11. talos86  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 16:31:49
LV3
Válasz 6. Motoko üzenetére:
Ott a pont. Mindenki fikázza a XIII trilógiát PS-re, hogy milyen szar, Steamen meg viszik, mint a cukrot az első, második részt és pozitív visszajelzése van. Még annak ellenére is, hogy az első rész portja siralmas lett.
10. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 16:30:55
LV4
Válasz 9. Motoko üzenetére:
Nem tudok egyeterteni azzal, hogy mert mas a piac. Ugyanugy digitalis tartalom. Mi a kulonbseg?
"...seb minta forsa..."
9. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 15:49:25
LV7
Válasz 8. Dugo üzenetére:
Ráadásul Steam-en DLC-kel együtt árulják a játékokat fillérekért!
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
8. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 15:32:05
LV4
Válasz 6. Motoko üzenetére:
Jo lenne ha ezt a steamszeru rendszert adoptalnak a konzolok is.
"...seb minta forsa..."
7. Dugo  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 15:30:15
LV4
Válasz 1. talos86 üzenetére:
A Chocobo pont, hogy a 14-el tert vissza aklasszikus kinezetehez aminek.en szemely szerint borzasztoan orultem. A XIIIban levo formedvenyek utan. a Chocobo a leghagyomanyosabb teremtmenye az FF univerzumnak. A sajatos hangja, a faroktolla es a szinvariacioi. Nagyon orulok, hogy visszakaptuk ezt.
"...seb minta forsa..."
6. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 15:20:56
LV7
Válasz 5. soliduss üzenetére:
Steam-en veszik a S-E játékokat mint a cukrot és attól még te 20k-ért szart veszel!
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
5. soliduss  A Krónikás
2015.03.30. 14:56:23
LV25
+1
Válasz 4. Motoko üzenetére:
..és pc-n egy vasat sem adnának érte :D

ez kimaradt.
4. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 14:19:58
LV7
+1
Persze a csoda PS4, 22 és 30 FPS között képes csak futtatni, de hát mint tudjuk a konzolokat nem játékok futtatására tervezték, hanem hogy 20 ezer Ft-ért, ellehessen sózni azokat a butított játékokat, amik amúgy PC-n gyönyörűek és olcsók lennének.
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
3. Motoko  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 14:13:51
LV7
Durva jónak tűnik.
Lucy az egyetlen igazi Tekken karakter!
2. soliduss  A Krónikás
2015.03.30. 12:20:35
LV25
Kellene egy kód .... de nagyon. Squaere utolsó dobása nálam. Ha elkúrják soha többet nem veszek tőlük semmit.
1. talos86  PlayStation.Community tag
2015.03.30. 11:52:30
LV3
Nem rossz. Köszi a tesztet. Amin megakadt a szemem, hogy a chocobot egy az egyben kiollózták a Final 14-ből. Kapott egy kis PS4 tuningot azt ennyi.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Bad Boys - Mindörökké rosszfiúk
2020.01.23. 11:35 Cool-Túra
12 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Rosszfiúkból öregfiúk.
VASARA Collection (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:16 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Szamurájok versus tankok jöhet?
Arise: A Simple Story (PS4, PSN)
2020.01.22. 14:06 PlayStation Network
12 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ez csak egy egyszerű történet, semmit nem akar…
Képregény - Az Új Bosszú Angyalai: Ostrom
2020.01.20. 16:55 Cool-Túra
1 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az Angyalok epikus és csodálatos hattyúdala.
SNIPER GHOST WARRIOR: CONTRACTS (PS4)
2020.01.18. 17:20 Játékteszt
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Ötödjére csak sikerült
Sorozat - Love, Death & Robots Volume 1. (2019)
2020.01.16. 16:14 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Az erőszak és nemi szervek dala, időnként gondolatokkal.
Lapis x Labyrinth (PS4, PSN)
2020.01.16. 15:57 PSC egyperces
1 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Drágakő iksz labirintus.
Tools Up! (PS4, PSN)
2020.01.16. 13:51 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Ne habozzál, tatarozzál!
Retrospektív - Watchmen - Az őrzők
2020.01.14. 12:03 Cool-Túra
13 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Zack Snyder megosztó képregényfilmje, több mint tíz év távlatából.
Romancing SaGa 3 (PS4, PSV, PSN)
2020.01.13. 13:47 Kedvcsináló
3 hozzászólás
Szerző: martin
Miss. Miss. Miss. Na, találd már el te fakezű...