PlayStation.Community

2015.02.20. 14:57 Kedvcsináló
11 hozzászólás
Szerző: martin
Értékeld a cikket!
...és a feltaláló titokzatos munkássága.

A most, frissiben megjelent, PlayStation 4 exkluzív The Order: 1886 filmes akciójáték egy a maihoz hasonló, de mégis "alternatívnak", és ezáltal kifejezetten izgalmasnak mondható történelmi idősíkban játszódik, ahol a 1800-as években végbemenő nagy ipari forradalom jobban kibontotta virágát és némileg más, futurisztikusabb, és a divatos kifejezést használva (talán) steampunkosabb irányba formálta a viktoriánus kor brit birodalmát, mint ahogy azt a történelemkönyvekből és a tudományos műsorokból megismerhettük. A technikai vívmányoknak, a tudományos találmányoknak, a "gőzgépeknek" hála az eget például hatalmas fém léghajók uralják, de lent a földön is előfordulnak olyan eszközök és megoldások, melyek messze meghaladják korukat. A tudományos fejlettséggel együtt azonban nem jött el az áhított aranykor a társadalom számára.
A helyszín London, az 1886-os év, amikor is a civilizáció békéjére már időtlen idők óta vigyázó Rend, melyet a legendák szerint még Artúr király alapított - amennyiben valóban létezett ez a személy -, minden eddiginél nehezebb helyzetbe kerül. Nem elég, hogy ősi ellenségeik, a vérfarkasok a korábbiaknál sokkal aktívabban terrorizálják a várost, de még egy komoly polgári felkelés is kitör, mely az anarchia felé sodorja a társadalmat. Ebben a káoszban a Lovagok Rendjének egyik legfontosabb segítőjévé egy Nikola Tesla nevű, ifjú, kedves, segítőkész, lojális feltaláló lép elő, aki a játék sztorijának talán legfontosabb mellékszereplőjeként hihetetlen fegyverekkel és elképesztő felszereléssel látja el a Rendet.
De ki volt valójában Tesla, ez a legendás személy, aki tudományos munkásságának köszönhetően a modern összeesküvés elméletek kedvelőinek egyik legismertebb figurája lett, és akiknek életét megszámlálhatatlan megválaszolatlan kérdés és sötét titok lengi körül a mai napig, tökéletes táptalajt biztosítva a vad képzelgésekhez és találgatásokhoz?
Nikola Tesla, a szerb-amerikai feltaláló, fizikus, gépész- és villamosmérnök 1856. július 10-én született a mai Horvátország területén. Szakterülete az elektromosság és a mágnesesség kutatása volt, mely irányban olyan eredményeket sikerült elérnie, amire azóta sem volt képes egyetlen tudós vagy fizikus sem. Már élete során közel 150 olyan fontos szabadalmat jegyeztek be neve alatt, mely meghatározó hatással van az emberiség tudományos fejlődésére, azonban hozzá kötnek még további legalább 100 olyan szabadalmat is, melyet csak halála után, hátrahagyott feljegyzéseiből kiindulva használtak fel, mondhatni titokzatos körülmények között.
Őrület és zsenialitás között keskeny a határvonal, és Teslára, ha nem is szó szerint, de végeredményben igaz volt ez a mondás. A feltaláló ugyanis sok más nagy tudós-kortársával ellentétben nem szerényen, csendben, magának való attitűddel végezte kutatásait, hanem a korabeli leírások szerint egy kifejezetten izgága természetű személy volt, aki szeretett időnként kissé beképzelten, harsányan és figyelemfelkeltő módon, sőt meggondolatlanul nyilatkozni eredményeiről, máskor pedig mogorva módon képes volt bárkit vérig sérteni konokságával és makacs magatartásával, nem mellesleg pedig titkolózásával.
Tudni kell róla, hogy saját bevallása szerint annyi gondolat és ötlet cikázott folyamatosan elméjében, hogy már annak is örült, ha néha időt tudott szakítani azok lejegyzésére. A tudós napi átlag 2 órát aludt és egyszerre több találmányon is dolgozott, elképesztő gépeket épített, korát messze meghaladó ötleteket próbált kidolgozni és - működő - formába önteni... agyában. Tesla zseniális lángelméjének köszönhetően ugyanis egyenesen falta az információkat, teljes könyveket és kutatási adatokat volt képes rekordidő alatt memorizálni, sőt, más feltalálóktól eltérően olyan hihetetlenül éles vizuális memóriája volt, hogy találmányait nem papíron vagy palatáblán konstruálta, hanem fejben! Többek között ezért is maradt meg munkássága annyira foghíjas, gyakran értelmezhetetlen formában, és persze ezért szövik bele őt annyi konteó-elméletbe. Nikola Tesla egyszer azt mondta magáról (a tudományos szerénység szikrája nélkül), hogy minden egyes találmányát fejben rakta össze a legelső lépéstől kezdve a befejezésig, mielőtt megépítette volna, és minden egyes elképzelése végül működött is, miután materializálta.
Tesla érdeklődése tanulmányainak köszönhetően hamar az elektromosság irányába fordult, mely téren elképesztő eredményeket sikerült produkálnia már nagyon korán. Magyar vonatkozású érdekesség vele kapcsolatban, hogy egy családi eseménynek köszönhetően 1881-ben Budapestre költözött, ahol a Puskás Tivadar-féle amerikai érdekeltségű telefontársaságnak dolgozott: neki tulajdonítják például a hangszóró feltalálását is. Állítólag itt, a Városligetben vázolta fel először legnagyobb jelentőségű munkáját, a váltakozó áramú motort is, méghozzá egy pálcával a porba. Tesla aztán gyorsan kinőtte az Osztrák-Magyar Monarchia által biztosított szűkös tudományos kereteket, és inkább Amerikába költözött, hogy a kor nagy tudósával, Edisonnal dolgozhasson együtt és büszkén prezentálhassa neki kimagasló eredményeit és vad elképzeléseit.
A sors fintora, hogy a veszett főnixmadár módjára szárnyaló tanítvány hamar lepipálta kissé begyepesedett mesterét. Edison és Tesla sok-sok vita után végérvényesen összevesztek az egyenáramú és váltóáramú motorok gyakorlati felhasználhatóságának kérdéskörében, sőt, ha hihetünk a mendemondáknak, Edison a történelem által neki tulajdonított lámpaizzó találmányát is Teslától "vette kölcsön"...
Szakterületének köszönhetően Tesla egyre nagyobb volumenű, amerikai kutatásai rengeteg pénzt igényeltek, így a tudósnak pályatársaival ellentétben gyakran kellett prezentálnia ötleteit nagyhatalmú mecénásoknak, üzletembereknek, és befektetőknek. Az így szerzett csillagászati összegek nélkül valószínűleg soha nem jutott volna olyan kimagasló eredményekre, mint amiket vele kapcsolatban emlegetnek, azonban gyaníthatóan végül ezek a kapcsolatok vezettek bukásához is.
A tudós mindig egyedül dolgozott, mert mások egyszerűen képtelenek voltak tartani vele a ritmust, ráadásul nem értették meg az agyában fogant ötleteket gyakorlati példák nélkül. Egyedül alkotni - ez volt legfontosabb tudományos filozófiája. Emellett Tesla gyakran hozott fel és emlegetett olyan témákat, melyek az akkori kutatók számára ismeretnek vagy elképzelhetetlenek, sőt, egyenesen istenkáromlók voltak. Ennél fogva néha támogatóinak gyomra is nehezen vette be a feltaláló különc személyiségét. Tesla amerikai munkájának csúcsán már csak és kizárólag nagyban, az akkor dívó társadalmi és tudományos normákon messze túlhaladóan volt képes gondolkodni és megnyilatkozni, és ez a renitens viselkedés egyre ellenszenvesebbé tette őt a világ szemében.
Tesla képzeletbeli poharába valószínűleg ott kerülhetett be az utolsó cseppek egyike, amikor a tudós nyilvánosságra hozta "őrült" tervét arról, hogy vezetékek nélkül, ingyen akar elektromos energiát sugározni az emberek számára. A konspirációs teóriák szerint fő mecénása, a már akkor hihetetlen pénzügyi befolyással rendelkező J.P. Morgan iparmágnás - aki tulajdonképpen majdnem a teljes amerikai (vezetékes) elektromos hálózatot, és annak további fejlesztését a kezében tartotta - ekkor vesztette el türelmét és fenyegette meg a tudóst, hogy nem pénzeli tovább kutatásait. Tesla azonban hű maradt magához és már csak dacból is megépítette híres-hírhedt Wardenclyffe tornyát laboratóriuma közelében, mely a legenda szerint egy alkalommal katasztrófaszerű elektromos zavart okozott New York egy részében.
A hatalmasra nőtt Morgan, aki egyébként már rég bekebelezte Edison saját "elektromos" cégét is és létrehozta belőle a General Electric szupervállalatot (gondolom ezt senkinek sem kell bemutatni), majd ráadásként a Carnegie Steel Company-t (mely az Államok legfőbb öntöttvas előállító cége lett) értelemszerűen nem engedhette, hogy Tesla álma működő gyakorlattá váljon. Arra azonban, hogy mennyi köze volt-e Morgannek Tesla ellehetetlenítéséhez, sőt, esetleg a híres laboratóriumát szinte teljesen elpusztító tűzvészhez, talán soha nem tudjuk meg a választ...
Nikola Tesla találmányai és soha létre nem jött(?) vívmánya között sok olyan volt, mely évtizedekkel, sőt még annál talán többel is megelőzte korát. A tudós már dolgozott egy, a világot behálózó információs hálózaton (internet), egy borzalmas "halálsugár" fegyveren (mikrohullám), az időjárás megváltoztatásán és befolyásolásán, sőt, egyes elméletek szerint konkrét gondolata volt az "időutazás" megvalósításáról is, bár utóbbit nem feltétlenül olyan formában vázolta fel, mint ahogy azt mi kissé kommersz módon elképzeljük. Dolgozott a rakétahajtóművön, az ultra magas vákuum előállításán, a kontrollált és irányított elektronsugáron, valamint a napenergia felhasználásán is.
Akadtak persze őrült ideái is, sőt, több (élet)veszélyes kísérletet is megengedett magának. Egyik prototípus elektromos turbinája állítólag kisebb földrengést okozott, más gépei pedig működtek ugyan, de nagyon nem praktikus formában. 1893-ban azt nyilatkozta, hogy le tudja fényképezni az emberi gondolatot, később pedig olyan - már akkor - kényes kérdéseket pedzegetett, mint a szabadenergia előállítása, a láthatatlanság megvalósítása, vagy az antigravitáció.
Az évek múlásával Tesla megszállottsága a nagyfeszültségű mágneses mezők kutatásának irányában és az ezzel kapcsolatban elért - vélt és valós - eredményei lassan a tudós feje fölé nőttek. Elvesztette támogatóit, ellenségei száma ugyanakkor megsokszorozódott. A mindvégig kitűnő, sőt egyesek szerint még 70 éves kora felett is szinte hihetetlen szellemi formában levő Tesla 1943. január 7-én hunyt el, New York városában.
Nikola Tesla csodálatos élete és fantasztikus munkássága rengeteg kérdést és titkot hagyott maga után. Hogy mi történt feljegyzéseivel, hová tűnt híres naplója, hogy hová kerültek befejezetlen találmányai és gépei, hogy ismert felfedezésein túl még mit hagyhatott az utókorra, kevesen tudják. Egy biztos: nála autentikusabb karaktert bizonyosan nem választhattak volna a The Order: 1886 alternatív világában tevékenykedő fegyvermester szerepére!
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2015.03.15. 09:15:33
LV3
Ja, az ő egyik turbinájából írtam a szakdogámat :).Azért az időutazás meg láthatatlanság gondolatait szerintem félrértették, a munkásságában inkább nagyon is 'valódi' problémákkal foglalkozott. ( a környezetszennyezés súlyosságának mértékét is megjósolta pld.) A fő dolog egyébként, amiben nagyon összeveszett Edison-nal, az az elektromos áram szállításának és elterjesztésének a módszere volt, mert Edison azt akarta, hogy minden Családban egyenáram legyen :). Azóta tudjuk, mennyire nem lett igaza.
"Wait until they get a load of me!"
10. martin  Főszerkesztő
2015.02.23. 09:48:27
LV27
9. Sanada  Szerkesztő
2015.02.22. 23:04:28
LV4
Ilyen jellegű "műveltetős" cikkből jöhetne több, én amúgy is szeretek utánaolvasni dolgoknak.
8. Alien  PlayStation.Community tag
2015.02.22. 16:08:00
LV10
szuper írás! jó pár dokumentumfilmet megnéztem az életéről, és valóban zseniális amit alkotott meg az is amit sajnos magával vitt a sírba.
7. Joel1970  PlayStation.Community tag
2015.02.22. 11:18:11
LV1
Nagyon informatív cikk.
RESIDENT EVIL 2
6. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2015.02.21. 22:13:03
LV5
valamilyen szinten teremtőként tekintek Tesla-ra, a cikk nagyon jó, hónapokig lehetne kutatni a találmányait, sosem lenne elég. hála a mindenhatónak hogy nem most került reflektorfénybe a sok elbaxott internet troll árnyékában. amúgy a képek honnét vannak ?
..loading, please wait..
5. Lara  beauty junkie
2015.02.21. 18:14:13
LV26
De jó. :) Mostanában kezdett el érdekelni Tesla munkássága és az egyik könyve.

Tetszenek az idézetei is. Jó lehet a játék ha a háttérsztorihoz ilyenek kapcsolódnak. Már értem miért várja annyira a fél világ.:)
4. soliduss  A Krónikás
2015.02.21. 14:51:53
LV25
Annyi filmben és könyvben olvastam már róla ,hogy ideje volt ennek az elolvasása is.
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2015.02.20. 20:06:19
LV12
Én a Teslagrad-os blogomhoz olvastam róla egy adagot, a tudományos élet egyik legfontosabb figurája szerintem - bár nem értek a fizikához, amiket kitalált/feltalált zseniálisak voltak, sok esetben megelőzte a korát. A teszttel együtt kiváló írások! :)
"Si vis pacem, para bellum."
2. kalasnyikow  PlayStation.Community tag
2015.02.20. 17:17:55
LV1
Remek kis írás lett. Ha jól emlékszem, gyerekkorában a testvére a szeme láttára halt meg, és ez kihatott Nikola egész életére.
Evolve fan
1. Petunia  Szerkesztő
2015.02.20. 16:36:38
LV12
Ja, az biztos, hogy tökéletes választás ő az Orderhez. Az Assassin's Creedekben is van / volt róla szó egyébként. :)
Endure and Survive
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Dark Devotion (PS4, PSN)
2020.02.16. 13:31 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: ColdHand
Pixeles kereszteslovagok Dark Souls-a.
Képregény - Dredd bíró: Minden birodalom elbukik
2020.02.16. 13:12 Cool-Túra
2 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Az előétel után itt a főfogás!
The Princess Guide (PS4, PSN)
2020.02.14. 09:18 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Négy hercegnő, egy tanár.
Mozi - 1917
2020.02.12. 19:23 Cool-Túra
5 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy csepp a háború vérmocskos tengerében.
Gris (PS4, PSN)
2020.02.12. 13:16 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Interaktív animációs film.
Coffee Talk (PS4, PSN)
2020.02.08. 14:07 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Visual novel latté.
ZOMBIE ARMY 4: DEAD WAR (PS4)
2020.02.07. 20:20 Játékteszt
7 hozzászólás
Szerző: HTB
Óda egy amfetaminfüggő élőhalott osztrák szobafestőhöz és rothadó társulatához.
Mozi - Jojo Nyuszi
2020.02.05. 17:00 Cool-Túra
8 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Felnőtté válni a Harmadik Birodalom alkonyán.
DRAGON BALL Z: KAKAROT (PLAYSTATION 4)
2020.02.05. 16:42 Komment
4 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Son Goku legendája.
Jurassic World Evolution - a kiegészítő csomagok (PS4, PSN)
2020.02.04. 14:07 Kedvcsináló
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
A rövid, a bosszantó és a jó.