PlayStation.Community

2014.11.08. 13:00 Kedvcsináló
2 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Uhrin Benedektől van valami? Hogy One Direction? Az ki?

Szeretem a parti játékokat. A különféle ritmus- és táncszoftverek szinte minden variánsához volt szerencsém. Ahogy ezek a programok fejlődtek, úgy az éneklés egyre nagyobb szerepet kapott. Ezek között akad olyan, ahol csak hangulati elemként szerepel ez a lehetőség (Just Dance, DJ Hero), másnál pedig komoly karaoke stuffot kapunk a pénzünkért (Rock Band). Maga a SingStar még a Sony második rendszerén jelent meg, majd PS3-on folytatta menetelését. A most megjelent, harmadik generációs szoftver, a SingStar: Ultimate Party PS3 és PS4 platformokon várja az önjelölt énekeseket.
Az SS az a cím, ami szinte minden PS3 tulajba beleéghetett az egyik kötelező update után megjelenő free formája miatt. Az ingyenes PS3-as változatba annak idején én is belenyaltam, illetve volt szerencsém a Queen lemezhez. Ezt most eljátszották a fejlesztők PS4-en is, így bárki demózhat egyet, ezúttal Bon Jovival, ingyen és bérmentve.
Mivel egy befutott parti játékról beszélünk, így a teszteléshez segítségül hívtam az ország legjobbjai közé tartozó Hatrix-ot és Sny-t. A kritikám az ő szakértelmük nélkül nem készülhetett volna el. Hálás köszönetem; most pedig lássuk, milyen élményt nyújt az újgenerációs karaoke program!
„Szilveszter SingStar nélkül? Na ne...!” -Hatrix

Elsőként Hatrix-szal estünk neki a bulinak. Az ő PS4-ét izzítottuk be, mivel rengeteg DLC nótával rendelkezik, amiből PS4-re sajnos még csak egy részét lehet áthúzni (minden géptípusra külön licencelnek). Rögtön ki is próbáltuk a legújabb népbutítást, ami a „használd az okostelefonod mikrofonnak” névre hallgat (mindenesetre a menüben gyönyörűen tartják a szájuk elé a különböző etnikumba tartozó emberek, ráadásul fordítva). Ez a funkció egyelőre nem működik tökéletesen, több esetben nem megy át a hang a játékba. A PS4 kameráját inkább csak extraként kapcsoltuk be, így maradtunk a jól bevált vezeték nélküli PS3 mikiknél.
Mielőtt elfelejtem, szólok pár szót magáról a menüről is. Az egész rendkívül letisztult lett, dizájnos, de steril. Miután elindítjuk a programot, semmi parti hangulat nem fogad (leszámítva a már boldogan pózoló embereket). A hosszútávon idegesítő menüzenét kikapcsolhatjuk, kalibrálhatjuk a késést, stb.
A dalválasztó képernyőn is csak úgy egymás mellé vannak belökve a címek, amiket előadó és számcím szerinti ABC sorrenden kívül még évtized és zenei stílus alapján csoportosíthatunk – az egész úgy néz ki, mintha a Store-on nézelődnénk. Mint mondtam, van az egésznek egy szolid stílusa, de egy ilyen szoftvernél legyen már valamilyen buli téma, ha már arról van szó. Továbbá: a marketingesek is szép munkát végeztek az almenükben elhelyezett fehér DS4-gyel és a telefonokkal (itt fogtam elsőnek szimatot, de erről később).

Toltunk jó pár duettet, majd csatlakozott hozzánk a párom is, aki amúgy rögtön előkerül, ha meghallja a Frozent. Mivel egyszerre csak ketten lehet énekelni, így lelkiismeret furdalás nélkül passzoltam tovább a mikrofont. Ekkor jöttem rá, hogy jobban szórakozom, ha csak figyelőként vagyok jelen.
Az új SingStar egyik legnagyobb hibája, hogy nem fut tökéletesen a karaoke sávon látható vonal, így ha nem ismered kívülről a dalt, rosszabb eredményt érhetsz el. Sok esetben olyan gyorsan rántják el a sorokat, hogy a program nem éri utol magát (a minősítés azért felvillan). Egy teljesen kezdő számára ez kissé lelombozó, míg egy haladó nem tud mást csinálni, mint elfogadni. Néhány szám előnézetében a képanyag kritikán aluli felbontásban tárul a szemünk elé, ami PS4 rendszereken és nagyobb televíziókon még zavaróbb.
Átalakult a pontrendszer is, ami a korábbi maximálisan szerezhető 10 ezer pontot 3 millióra váltja le. A nagy számokkal való dobálózás annyit jelent, hogy ha elérsz 1.5 millió pontot, nem érzed magad menthetetlennek, holott 50%-os volt a teljesítményed, de ezt nem dörgölik az orrod alá. Legalábbis nálam így csapódott le a dolog.

Számlista:

5 Seconds of Summer – She Looks So Perfect
Avicii – Hey Brother
Bridgit Mendler – Ready Or Not
Carly Rae Jepsen – Call Me Maybe
Clean Bandit Feat. Jess Glynne – Rather Be
Coldplay - Magic
Demi Lovato – Let It Go
Disclosure Feat. AlunaGeorge – White Noise
Ed Sheeran – Lego House
Ellie Goulding – Burn
Icona Pop Feat. Charli XCX – I Love It
John Newman – Love Me Again
Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head
Lady Gaga – Born This Way
Lionel Richie – Hello
Lorde – Royals
Naughty Boy Feat. Sam Smith – La La La
Olly Murs – Dear Darlin’
One Direction – Best Song Ever
One Republic – Counting Stars
P!nk Feat. Nate Ruess – Just Give Me A Reason
Paramore – Still Into You
Pet Shop Boys & Dusty Springfield – What Have I Done To Deserve This?
Pharrell Williams – Happy
Plan B – She Said
Selena Gomez – Come And Get It
Swedish House Mafia Feat. John Martin – Don’t You Worry Child
The Lumineers – Ho Hey
TLC – No Scrubs
Train – Drive By


Ha ránéztek a fenti listára, akkor észrevehetitek, hogy mindenkinek próbáltak a kedvére járni. Az öreg motorosoknak ott van Lionel Richie „Hello” c. dala, a tiniknek Selena Gomez és a One Direction, a gyerekeknek a Frozen (a kispapák örömére), a melegeknek a Pet Shop Boys és Dusty Springfield duettje, stb. Mivel a szoftver bővíthető, így lényegében a játékoson áll, hogy mennyit hajlandó áldozni rá a továbbiakban. Egy nóta 425 forintba kerül jelenleg. Az elénekelt dalok után lehet egymásnak kihívást küldeni, nézegetni a toplistát, növelni az e-péniszt. Minden héten akad egy lista is, ami felhasználónként változik. A feladatok lehetnek például: meghatározott számú számon ketten énekelni, tíz különböző számot elénekelni, értékelni mások feltöltött klipjeit és fotóit vagy pár dalon mind a 10 „arany hangjegyet” eltalálni.

Minden elénekelt dalt követően kapunk egy bizonyos tapasztalati pontot, ami után szintet lépünk. Nagyjából ezzel a szintlépkedősdivel leplezik azt, hogy konkrétan a gyors játékon túl semmit sem tartalmaz a program. Nem lehet gyakorló módba lépni; nem választhatjuk ki, melyik szólamot szeretnénk énekelni; nincs semmilyen versus és még online harc sem. Aki még emlékszik az első SingStar játékokra, az tudja, hogy ott még egyfajta karriermód is jelen volt. Hogy ez most pozitív vagy negatív dolog-e, azt mindenki döntse el maga. Én azért felteszem a kérdést: mivel több így ez a játék, mint például egy ingyenes, internetes karaoke program?

”A maximális pontszám minden dalban elérhető... ha az ember végtelen tüdőkapacitással bír és csak magánhangzókat használ. Vagy egy MIDI zongorát.” – sny

A következő napon Sny tette tiszteletét nálam. Nagyjából 300 dalt számláló listával rendelkezik a SingStar játékokhoz, és nem hagyta ki a mostani game PS3-as lemezét sem. Elmondása szerint a PS4-es verzió nem tölt gyorsabban, de sokkal folyamatosabban lehet mozogni a menüben.
Kisebb kalibrálás után bele is csaptunk a lecsóba. Kiderült hamar, hogy képanyagot nem lehet rögzíteni a Share gombbal, egyedül képeket lehet lőni. Ez az egész dolog amiatt van, hogy a SingStar rendelkezik egy több éve futó videó megosztó rendszerrel. Itt ugyanúgy elérhetőek a 6 éve feltöltött produkciók, mint a tegnapiak. Egyből észrevehető, hogy az énekes milyen rendszeren játszik, ugyanis a 4-es kamerája messze jobb minőségben rögzít. A felhasználók által feltöltött tartalmak között több mint egy órát töltöttünk el.
Nekem ez a Community dolog jobban bejött, mint maga a játék. Vadászgattuk, hogy kinek milyen berendezése van, milyen játékokkal játszik, mit olvas, stb. (Egy kutatónak igazi paradicsom.) Sajnos elég sok igénytelenségbe futottunk bele, de ugyanennyi szórakoztató tartalmat is fel lehet lelni.

A korábbi részekből visszatérő tulajdonsága a játék új kiadásának az emberi énekhangban a vibrato felismerése. Szavakkal jellemezni nehéz ezt a sajátosságot, de aki hallotta már Celine Diont vagy Luciano Pavarottit hosszan kitartani egy hangot, tudja miről van szó. Ez bizonyos emberekben – mint az előbb említett két előadóban – természetesen megvan, másoknál hiányzik. Épp ezért furcsa döntés a készítők részéről, hogy olyan trófeát hoznak létre, melynek követelménye a nem kevesebb, mint 300 másodpercnyi vibrato elérése.
Még egy dolgot megemlítek, és ez nem más, mint az igazságtalan pontozás. A játék bizonyos számoknál (ahol a pontozáshoz használt referencia hangsávot feljátszó fejlesztő kevésbé igényes munkát végzett) a pontot érő sávok közötti szünetek teljes hiánya révén egyszerűen nem hagy lehetőséget mássalhangzókat kiejteni két hang között, kvázi lepontozva a szöveget éneklő sztárpalántákat a „lálálá”-zást favorizáló megasztárokkal szemben. Még ennél is zavaróbb, hogy más nótáknál pedig arra kényszeríti az énekest, hogy a dal két vagy több egymásnak válaszoló szólama közül mindkettőt énekelje, melyek között még levegővételre se mindig van idő. A Beatles: Rock Band hasonlóan működő éneksávjai esetében tökéletesen sikerült eliminálni ezeket a problémákat, tehát csak akarás és odafigyelés kérdése lett volna a SingStarban is megoldani ezt minden dalnál.

Véleményem szerint a SingStar: Ultimate Party nem a legteljesebb buli játék, de ha már rendelkezik az ember korábbról meglévő zene számokkal, vagy a későbbiekben áldoz rá, el lehet vele lenni. Mivel friss alternatíva nincsen konzolon ebben a kategóriában, így az SS az egyedüli opció, ha a gamer éneklésre adná a fejét. Kicsit haragszom és egyben sajnálom is az egészet, mert többet is ki lehetett volna hozni a dologból, ha a korábbi epizódokat vesszük alapul. Most az egésznek kicsit olyan profitorientált szaga van, ami egy bizonyos fokig érthető is, de a cég főként a rajongókból él. Úgy látszik, inkább az újabb vásárlókra mentek rá. Ha pontoznom kéne, egy 7-est mondanék, és ez a szám 6-osról csak a felhasználói tartalmak miatt billent át.
Ezek után remélem, újjáéled a Harmonix (a Rock Band széria atyaúristenei) és odacsap – lehet, hogy ez hiányzik ennek a franchise-nak?

(A szoftvert partnerünk, a PlayStation biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjaiban, vagy webshopjából a linkre bökve meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Onimushaman  Szerkesztő
2014.11.11. 00:34:14
LV24
Válasz 1. Lara üzenetére:
Butaság, hogy feladatokat/trófeát kötnek hozzá.
señor
1. Lara  beauty junkie
2014.11.09. 23:02:20
LV26
"..majd csatlakozott hozzánk a párom is, aki amúgy rögtön előkerül, ha meghallja a Frozent." :DDD
A Pavarottis skill komoly, hogy azt is tolni kéne. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE (PS4)
2019.11.11. 11:11 Játékteszt
28 hozzászólás
Szerző: B_Renato97
Modern hadviselések koronázatlan királya.
Yooka-Laylee and the Impossible Lair
2019.11.09. 13:29 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Aztán nehogy beletörjön a fullánkod a nagy hancúrozás közepette.
JURASSIC WORLD EVOLUTION (PLAYSTATION 4)
2019.11.07. 12:51 Játékteszt
5 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Őskövület.
Monster Jam: Steel Titans (PS4, PSN)
2019.11.07. 09:36 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MrZ
Papírszörnyek.
Mozi - Terminátor: Sötét végzet
2019.11.05. 20:55 Cool-Túra
23 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Megrohadt (élő) szövet, elrozsdásodott fémváz.
WWE 2K20 (PS4)
2019.11.05. 07:49 Komment
7 hozzászólás
Szerző: HTB
GLOW - Gigantic Losers of Wrestling.
Erica (PS4, PSN)
2019.11.03. 15:22 PlayStation Network
4 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Avagy így játsszunk közösen filmet - magyar felirattal.
Képregény - A Sith Sötét Nagyura
2019.11.02. 19:24 Cool-Túra
0 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Sötét felemelkedés.
DEATH STRANDING (PLAYSTATION 4)
2019.11.01. 08:01 Játékteszt
151 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Az út a cél.
Az igazi horror #2
2019.10.31. 22:25 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: Sanada
Játékokat megihlető hátborzongató valós helyek és események. - II. rész