PlayStation.Community

2014.07.11. 11:17 Játékteszt
13 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Hidd el nekem, nem ezeket a droidokat keresed! *Videobemutató*

Nagy örömmel hoztam el egy verőfényes délután tesztelésre a Transformers: Rise of the Dark Spark PS3 és PS4 korongját, aztán alapozónak másnap megtekintettem a mozifilmet. Leírhatatlan csalódást éreztem a látványos, de gagyi produkció vetítése után. Sajnos meg kellett interjúvolnom a barátnőmet, hogy a történet minden darabkáját a helyére tegyem a fejemben, ugyan is több helyen sikeresen elszundítottam.
Még aznap este nem kevés undorral indítottam el a PS4-es változatot, bár egy apró reményszikra azért maradt bennem, mivel az utolsó két Cyberton-alkotás megállta a helyét. Aztán felugrott a fejlesztőstúdió logója, ami nem az említett jófajta, robotos témákat elkövető High Moon Studios volt...

Világok harca

Az Activision és a Hasbro szerelméből sok jó dolog nem sült ki eddig (1-2 régebbi koprodukciójukat tervezem videó formájában prezentálni idén nyáron), és ez most sincs másképp. A negyedik Transformers mozi cselekményeihez hajszálvékonyan kapcsolódó videojáték kézbevétele után (bár a kapcsolat kimerül az egyező karakterekben) rögtön feltűnhet, hogy egy olcsó másolatot helyeztünk kis kedvencünkbe (PS3 vagy PS4, tökmindegy).
Pontosabban, ez csak a korábbi stuffokkal nyomuló harcosoknak fog szembetűnni: a többiek nemes egyszerűséggel konstatálhatják, hogy egy gagyi filmfeldolgozás-szerűséggel van dolguk.

Hol is találkozhattunk hasonló helyzettel? Nem olyan nehéz kérdés ez, csak szorítsátok össze három ujjatokat és mormoljátok a kiadó nevét. Igen, a Pókember 2 Csodálatos kalandjainál fordult elő a szinte teljesen megegyező felállás. Részleges igénytelenség. Ez az a szó, ami jellemzi a szoftvert.
Ennyivel nem lehet elintézni a dolgot: bizonyítsam be, mondaná az egyszeri olvasó, és igaza is lenne. Mi van, ha a rosszindulatú(?), kiábrándult(?) cikkíró nem tud elvonatkoztatni és így nem ad reális képet?
Hölgyeim és Uraim, erre az esetre készült el az összehasonlító bemutató!

PS3 / PS4 összehasonlító videobemutató következik! A mozi a lejátszás gombra kattintva indul.
Mint az bemutatóból is kiderült, nincs sok különbség a PlayStation One-os és PS2-es verziók között. (Most súgják a kollégáim, hogy PS3 és PS4 konzolokon ment a tesztelés, ezért elnézést kérek a nyelvbotlásért!) Az átlagos, ámbár olcsó, igénytelen külcsín megtévesztett. Viccet félretéve, a gyenge és az átlagos határán evickél a szoftver. PS4-en a karakterek kinéznek valahogy, valamint folyamatosan fut a program. Mind a 2 platformon ugyanolyan elnagyolt, néhol átgondolatlan dolgokat találhatunk. Az effektek csúnyák, a robbanások borzalmasan gagyin festenek. A robik átalakulását jól animálták, mozgás közben is megállják a helyüket. A hangok és zenék átlagosak, bár Peter Cullen most is legjobb tudása szerint kelti életre Optimus Fővezért.

Mint az előző Transformers játékok, ez is TPS. A kampány 14 küldetésből áll. Felváltva fogjuk irányítani az Autobotokat és az Álcákat (egy szem dinóbotot is vezethetünk, valamint egy rovarbotot, ha így hívják magyarul), ami elég nagy kavarodáshoz vezet. Nem következetesek a szintek, a két frakció közt érthetetlen módon megy a váltás.
A Föld bolygó és a robotoknak otthont adó Cybertron között fogunk ingázni. Néhol magányosan kalandozunk, de sokszor kapunk gépi társakat (ez itt most kétszeresen is igaz). Három nehézségi szint közül választhatunk, de már a közepes is imba. Többször előfordult, hogy kis téren három ellenfél pillanatok alatt leamortizált. A férgek elég okosak: taktikáznak, menekülnek előlünk, ami sok esetben elég idegesítő tud lenni. Továbbhaladni általában az összes ellenfél likvidálása után lehet, ilyenkor elég frusztráló tud lenni, ha bújócskát játszanak velünk.

Húsz fegyver található a játékban, amiket fejleszthetünk is. Ezek elég egyediek, továbbá a robotok egyedi támadással rendelkeznek. Sajnos nem mind hasznos képesség. Egyesek túl táposak tőle (a videónkban látható Drift jó példa erre), mások pedig elég haszontalannak tűnnek a képesség használata közben (a 2. pálya irányítható karaktere). Az autók kezelése hagy némi kivetnivalót maga után, a gombkiosztás is elég átgondolatlan. A repülő alkalmatossággá alakuló egyedek hasznosabbak, de ott is átmegy az egész harc bújócskába, mivel nincs miniradar vagy egyéb segítség.
A szinteken található challenge-ek abszolválása után dobozkákat kapunk jutalmul. Ezek random nyereményt rejtenek, ami lehet egy fegyveralkatrész, tuning, hack, vagy multiplayer avatar. A kihívások nem bonyolultak és a harci feladatok akárhányszor teljesíthetőek (például x ellenfél kiiktatása y fegyverrel).

A Dark Spark egy folyamatos akciójáték. Nem egy látványos alkotás, de lehet rendesen irányítani. Minden tekintetben közepes, átlagos stuff. Egy online kooperatív játékmódban akár négyen is felvehetjük a kesztyűt a hullámokban ránk támadó ellenfelekkel szemben. Ez a része működik a legjobban az egész játéknak, egyesek még akár szórakoztatónak is találhatják.
Nagyon sajnálom, hogy csak ennyit tudtak kihozni a témából. Ha ez lenne az első Transformers game, akkor próbálkozásnak elmenne, de így csak egy ügyes árukapcsolás. Utószóként annyit még elmondanék, hogy ez a szoftver jobban sikerült, mint a vele egy időben megjelenő mozifilm. Csökkentett áron bepróbálható, ha nagyon ki vagy éhezve egy robotos akcióra. Egy jóindulatú 5 ponttal zárom a cikket.

(PSC lejátszólista)

(A játék PS3/PS4 változatait partnerünk, a Magnew Kft. biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjaiban, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2014.08.16. 06:45:10
LV1
Válasz 9. Sektor üzenetére:
Azért nem engedi a Youtube, mert jogsértő, a feltöltő videója, illetve egyes részei egy vagy több országban be van tiltva. Én rendszeres feltöltő vagyok, az anyagaim kb 15%-ával hasonló a helyzet. Kiadók által kifogásolt tartalom miatt kapom a leveleket. Általában Kanadában és Belgiumban vannak letiltva. Szeintem míg a gépen tudják, hogy melyik országban vagy és ott engedélyezett-e, addig mobilon nem követhető.
12. GONDOCS  PlayStation.Community tag
2014.07.23. 17:32:05
LV1
És ezt a játékot még 2-3 év mulva is 7-8 ezerért árulják majd használtan.
11. Namika  PlayStation.Community tag
2014.07.21. 12:56:14
LV1
Válasz 9. Sektor üzenetére:
Mivel vannak videók melyeket a YouTube csak PC-n engedélyez lejátszásra.

Ennek az okát még nem tudtam kideríteni... :(
Nálam is sokszor előfordul, hogy ilyenekbe botlok.

Ez nem a feltöltő hibája!
Hakuna Matata!!!!
10. Onimushaman  Szerkesztő
2014.07.14. 19:47:10
LV24
Válasz 9. Sektor üzenetére:
Ezt kérdezték már páran, pedig ez a videó is úgy lett feltéve, ahogy az ez előtt lévő 1 tucat.
señor
9. Sektor  PlayStation.Community tag
2014.07.14. 18:27:55
LV3
Tablet-n, Iphone-on miért nem lehet lejátszani a videót???
Mixing.Dj/Progressive
8. Resiskull  PlayStation.Community tag
2014.07.12. 21:00:48
LV22
ha olcsóért lesz lehet beszerzem de csak a másik két rész miatt, ez az Aktivisiööönös egy szar.
7. soliduss  A Krónikás
2014.07.11. 22:46:49
LV25
Ez nem derül ki a cikkből, de ez egy elég elbaszott egy próbálkozás.

A mesteri Fall of /War of Cybertonnos Tranformeres játékot keresztezték a filmes vonalat készítő borzalommal... nem tudom ,hogy oltották egybe a két univerzumot de a fejüket követelem már most... szegény Dark moon mi lett a király kis transformeres játékukkal.... szégyen amit az activison csínált ezzel a franchiseal.

Miért nem volt elég nekik egy minőségi és egy filmes univerzum... mi a ráknak kellett a kettőt összemosni?

ja tudom a költségcsökkentés :D
6. New129  PlayStation.Community tag
2014.07.11. 22:16:53
LV1
Válasz 5. mentoloshypo üzenetére:
Így van, ezért van benne a Transformers címében is. :)
5. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2014.07.11. 21:10:27
LV28
Válasz 2. New129 üzenetére:
Ha 60 fps-el rendelkező videót töltenek fel.
4. shadow87hun  intruder
2014.07.11. 18:28:59
LV2
Képek alapján nem tűnik olyan borzalmasnak, de az első részen kívül egyikkel sem játszottam.
"You're a legend in the eyes of those who live...
3. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2014.07.11. 11:49:31
LV8
Este lesz mit nézni.:)
2. New129  PlayStation.Community tag
2014.07.11. 11:39:52
LV1
A legjobb élmény érdekében ajánlott 1080p minőségben nézni a videotesztet, ugyanis a YouTube új lejátszója 1080p-ben akár 60 FPS sebességre is képes! ;)
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2014.07.11. 11:39:48
LV28
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Transformers: Rise of the Dark Spark
Activision
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
Átlagos
5/10
Pozitívum
Normálisan lehet irányítani, el lehet vele lövöldözni
Negatívum
Sajnos ma már ezt nevezzük átlagosnak (a sok szemét mellett akár ékkőként is ragyoghat), a témából többet és jobbat is ki tudtak volna hozni, ahogy erre a múltban több példa is született.

MARTIN BELESZÓL
Végigvittem a játékot és jogosnak tartom az 5 pontot. A game teljesen átlagos: voltak benne dolgok, amik nekem tetszenek (pl. maga a gunplay, az ellenfeleket átállító puska, és a korai helyszínek közül néhány elég korrekt), és van, ami nem (a sztori második felében a grafika). Időnként jól szórakoztam, máskor kicsit unatkoztam. Olcsón szerintem egy menetet megér.