PlayStation.Community

2014.06.16. 10:31 Játékteszt
14 hozzászólás
Szerző: eszg_
Értékeld a cikket!
Felpumpált klasszikus akció-JRPG egyenesen a kilencvenes évek szívéből.

2014-re a japán szerepjátékok műfaja szinte teljesen összeforrott az ATLUS / Compile Heart / Nippon Ichi Software hármasa által gondozott harsány, bizarr, és általában végtelenül elvont címekkel, mely eredményeképpen, amikor jön egy olyan példány, amiben a tini főhőssel gyerekeket csinálhatsz az osztálytársnőidnek, akiket aztán magaddal cipelhetsz a csatatérre, vagy éppen a lenge ruházatú mangalányokat juttathatsz orgazmus közeli állapotba a Vita érintőképernyőjének dörzsölésével (mindezt persze csakis a szintlépések miatt persze), már senki nem lepődik meg igazán.
Igény persze volna a klasszikus stílusú darabokra, ezt bizonyítja a Final Fantasy X / X-2 HD Remaster mindent elsöprő sikere, de az ilyen megjelenések sajnos úgy látszik veszélyeztetett állatfajjá váltak mostanra.
A Vita tulajdonosok éppen ezért örülhetnek, hiszen a JRPG-ben különösen termékeny platformra a Nihon Falcom Corporation emberei készítettek egy olyan játékot, ami hangulatában évtizedeket repít vissza az időben, és melyről a legfiatalabb generáció kivételével valószínűleg mindenkinek beugrik majd egy ifjúkori kép, valamelyik PlayStation szürke vagy fekete kontrollerének tucatnyi órán keresztül történő markolászásáról.
A nosztalgiahullám persze nem véletlen, hiszen az Ys : Memories of Celceta, bár eredetét egy alcím alá rejti, valójában az 1993-ban Super Nintendóra megjelent Ys: Mask of the Sun remake-je. Ez az epizód valami rejtélyes oknál fogva roppant népszerű a feldolgozásokon agyaló producerek körében, hiszen az MoC már a harmadik variációja a játéknak egy PC Engine, illetve PS2 verzió után. Eddig minden világos? Remek, mert most jön a vicces rész. A stílszerűen összesen négy Ys IV közül csupán a PS2 kiadás volt élesben remake, a többi teljesen különálló játék, melynek eredményeképpen tesztalanyunk felülírja az összes korábbi Ys IV-et a kánonban… de csak, míg 10 év múlva meg nem jelenik a mindentvívő ötödik kiadás PS5-re.
Addig is azonban nézzük meg mit tud a Vita exkluzivitást élvező Memories of Celceta!

Sztorink főhőse, Adol Christin (aki egyébiránt NEM Adolf Hitler rosszul eltitkolt gyereke) ótvar nagy amnéziától szenvedve bevánszorog egy kisvárosba, ahol a helyiek megzsarolják és fizikai, szexuális és lelki terrornak vetik alá, amíg… ja bocs, az a Dogville. Szóval a helyiek segítőkészek, amit Adol (f nélkül ugye) azzal hálál meg, hogy megment pár bajba került bányászt, mire tagjai közé fogadja a helyi katonai egység, melyben feladata a hangzatos Great Forest kódnevű hely feltérképezése lesz, és persze felkutatni saját emlékeit, illetve kideríteni az amnézia okát… Tartsunk is gyorsan egy kis szünetet, hogy ne aléljon el senki a nagy izgalomtól, hiszen ilyen jellegű történettel videojátékos karrierje során valószínűleg még SOHA SENKI sem találkozott.
Most, hogy mindenki megnyugodott és repülősóval felébresztették az ájult olvasókat, haladjunk is tovább.
A sorozat korábbi epizódjaihoz hasonlóan a Memories of Celceta valós idejű, roppant dinamikus harcrendszert használ, így nem az angol etikett mindenkori szabályai szerint zajlanak a csaták, hanem bátran lehet passzírozni a támadásgombokat végelgyengülésig, hátha sikerül valami különösen látványos kombót előhozni a nagy káoszban. A pályákon lébecoló ellenfelek móresre tanításával tapasztalati pontok mellett mindenféle extra tárgyat is dobhatnak, így a grindolás örömén kívül már csak ezért is érdemes minél több szörnyet kardélre hányni.
Persze egyáltalán nem mindegy, hogy melyik opponenset milyen típusú fegyverrel támadod be és mivel a kasztok között nincs szabad átjárhatóság ez azt jelenti, hogy partid tagjai között neked kell manuálisan váltogatni attól függően hogy éppen milyen szörnyet kell lekaszálni. Szerencsére a váltás egy gombnyomással elintézhető, így minden szituációhoz villámgyorsan tudsz majd alkalmazkodni.
A csapkodás mellett lehetőség van a harcok során szerzett skillek használatára. Ezekből egyszerre négy lehet aktív, és egy gyorstárcsára pakolva bármikor könnyen elérhetőek a legvadabb csata kellős közepén is. Persze nem csak támadásból áll a világ (easy fokozat fölött legalábbis biztosan…), így a sima védekezés mellett rendelkezésre áll az úgynevezett flash dodge nevű lehetőség, mely lényege, hogy amennyiben sikerül az opponensek csapásai elől az utolsó pillanatban jó időzítéssel elvetődni, akkor jutalomképpen pár másodpercen keresztül slow motionbe taszíthatod az ellenfeleidet. Ha gondot okozna, milyen taktikát használj az egyes szörnyeknél, az érintőképernyőn rájuk bökve kapsz a lényegről pár fontos infót, többek között arról, hogy milyen típusú csapásokra érzékenyek.
Természetesen a nagyobb helyszínek végén mindig vár egy nagyobb boss, akinél aztán már tényleg észnél kell lenni, de szerencsére a kihívás sosem válik frusztrálóvá és kárhoztatja az egyszeri játékost órákon keresztül történő grindolásra.

Ha éppen nem hányod kardélre a helyi faunát, lehet dumálni az NPC-kkel, shoppinglni, és a ha a helyszíneken éterien világító gömbökre leszel figyelmes, érdemes Adollal lecsekkolni őket, mert ezzel újabb és újabb emlékeket hívsz elő a srác darabokra tört memóriájából, ami az alapszinten pörgő sztorit ruházza fel némi egyediséggel. Persze a nagy lazázásban is érdemes odafigyelni a sürgősnek jelölt küldetésekre, melyekkel, ha nem foglalkozol, hamarosan eltűnnek, de szerencsére nem kell attól tartani, hogy az Atelier sorozathoz hasonlóan időzavarba kerülhetsz rossz döntéseid által.
Celceta felfedezése első körben olyan 25 órán keresztül fog tartani, mely után megnyílik egy time trial mód és extra nehéz fokozaton is nekiugorhatnak a Dark Souls-okon edzett arcok a játéknak. A tartalommal tehát nincs semmi probléma, ugyanez azonban nem mondható el a grafikáról, ami hagy némi kívánnivalót maga után: a homályos, PS2 színvonalon mozgó prezentáció éles kontrasztban áll a kézzel rajzolt részletek kidolgozottságával, ami enyhén skizofrén hatást hoz. A látvány által keltett csalódást szerencsére ellensúlyozni tudják a remekül megkomponált zenedarabok, melyek szinte kivétel nélkül olyan emlékezetesek, hogy akár a játéktól elvonatkoztatva külön is megállnák a helyüket. Ez nem mondható el a szinkronról, melynek minőségével ugyan nincs baj, a mennyiséggel ellenben annál inkább. A legtöbb szereplő csak egy-egy szó / morgás erejéig szólal meg, ami egy évtizeddel ezelőtt még elment, de amikor egy hasonlóan kis (vagy még kisebb...) költségvetésű Virtue's Last Rewardban le tudnak szinkronizálni minden egyes apró mondatot, nagyon ciki, hogy pont egy ilyen patinás sorozat legújabb részéből spórolták ki a hangokat, pedig a színes szereplőgárda tagjait jó lett volna sokkal többet hallani.

Ettől függetlenül az Ys-saga legújabb darabja megbízható módon hozza az elvárható színvonalat, és ha hagy is némi hiányérzetet maga után, ennél sokkal jobb lóra nem nagyon tehetnek a hagyományos szerepjátékokra éhező Vita tulajok, így reménykedjünk, hogy egy esetleges folytatásban a Falcom emberei kivasalják az apróbb hibákat és egy közel tökéletes pakkal lepek majd meg minket.

(A játékot támogatónk, a Konzolok Szervize biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható budapesti boltjaikban, vagy webshopjukból rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
14. eszg_  Szerkesztő
2014.06.21. 16:05:04
LV13
Válasz 13. simon7109 üzenetére:
Erről nem feltétlenül ők tehetnek, mert ebben az esetben csak az EU kiadásért felelősek a NISA emberei, szal valszeg az XSEED döntött úgy, hogy hanyagolja az eredeti szinkront.

Lokalizációnak van esélye, de mivel nincs konkrét megjelenési dátum félő, hogy megint hónapokat kell majd várni arra, hogy valaki áthozza a cuccot Európába.
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
13. simon7109  PlayStation.Community tag
2014.06.17. 14:21:33
LV18
Válasz 11. eszg_ üzenetére:
Nincs is válaszható japán? Ejnye NISA... Pedig mindig meghagyják a japánt is ők.

Szerintem ha nem is dobozosan, de storera biztos felrakják nálunk is az Akiba-t.
PSN: misi2mezei
12. eszg_  Szerkesztő
2014.06.17. 14:06:27
LV13
Válasz 4. SOLDIER üzenetére:
Virtue ultrabrutálkomoly cucc mélyfilozófiai kérdésekkel megspékelve. Pont most gondolkoztam rajta h újra nekiugrom és hagyom magam elveszni újabb 30-40 órára. :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
11. eszg_  Szerkesztő
2014.06.17. 14:04:04
LV13
Válasz 2. simon7109 üzenetére:
Angol. :)

Akiba fixen meglesz, ha kell beimportálom az USA-ból, mert nem láttam h lokalizálná bárki is errefelé. Szal ja, előbb-utóbb tuti érkezik majd a teszt róla. :)
Jól vagyok, nagyon köszönöm.
10. CountofHell  PlayStation.Community tag
2014.06.16. 19:18:18
LV15
Szeretem a J-RPG-ket de a Ys széria sohasem mozgatott meg.
PSN - CountofHell_HUN
2014.06.16. 14:48:56
LV3
Válasz 7. soliduss üzenetére:
simon a Virtue's Last Reward-ról beszélt, hogy azt adták PS+, nem pedig a tesztben szereplő Y's: Memories of Celceta-t.
/人(◕ ‿‿ ◕)人\
8. Dragonken  Szerkesztő
2014.06.16. 14:48:06
LV16
Válasz 7. soliduss üzenetére:
!!! pedig de.
de miért nincs DK-n nadrág?
7. soliduss  A Krónikás
2014.06.16. 14:38:16
LV25
Válasz 6. simon7109 üzenetére:
??? ezt tuti nem.
6. simon7109  PlayStation.Community tag
2014.06.16. 13:33:01
LV18
Válasz 4. SOLDIER üzenetére:
Nagyon fasza:)
Adták PS+-hoz még tavaly ha jól emlékszem.
PSN: misi2mezei
5. Mastermune  PlayStation.Community tag
2014.06.16. 13:32:39
LV1
Megvan a játék és imádom! :)
PSN ID: Janey_HUN
4. SOLDIER  49%Motherfucker/51%SonOfABitch
2014.06.16. 13:02:37
LV11
Édesen nosztalgikus így ránézésre. Viszont a tesztbe megemlített Virtue's Last Reward-ot még nem ismertem, de az inkább nekem valónak tűnik. :)
Please to meet you... Hope you guess my name.
3. talos86  PlayStation.Community tag
2014.06.16. 12:49:44
LV3
Ha Cross-Platform lenne, beruháznék rá.
2. simon7109  PlayStation.Community tag
2014.06.16. 12:03:09
LV18
Az a kis szinkron ami van, legalább japán?

Am lesz majd Akiba's Trip 2 teszt? :D Elvileg nyáron jön hozzánk PS3/PSVita kombóra, eddig egész jókat olvastam róla.
PSN: misi2mezei
1. bundas01  Hivatásos Troll
2014.06.16. 11:04:51
LV20
Kiràly lett a teszt. Jól szórakoztam rajta.
Na ez is egy m.f.,színtén nagy a pofája:D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
YS: MEMORIES OF CELCETA
NiS
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Tartalmas, élvezetes, hangulatos akció-JRPG
Negatívum
Elmosódott, előző generációs grafika, ritkás szinkron

MARTIN BELESZÓL
A Konzolok Szervizében több JRPG-t is láttam Vitára...