PlayStation.Community

2014.06.12. 21:16 Játékteszt
45 hozzászólás
Szerző: GrayFox
Értékeld a cikket!
Túlvilági igazságszolgáltatás.

Vajon van élet a halál után? Létezik-e valami olyan földöntúli világ, ahol életünk végeztével tevékenykedhetünk? És ha igen, rendelkezésünkre állnak olyan lehetőségek, amelyek megkönnyíthetik létezésünket? De a legfontosabb... Vajon van visszaút a túloldalról?

Szeretem a jó ötleteket. A jót ötletek viszik előre a világot, legyen az bármilyen területen, a legáltalánosabbtól a legspeciálisabbakig. Azt vallom, hogy legyen akármilyen jól bejáratott is egy formula, ha a végletekig csiszolják, már nem lesz hová fejlődni. Kell valami új, valami eredeti. A Murdered: Soul Suspect leginkább ezt az fonalat kívánja követni, noha nem mindegy, hogy milyen megvalósításban történnek radikális változások. A Square Enix mamutkiadó és az Airtight Games közös üdvöskéje mindenképpen ragyogó darab; ám ismeritek a mondást, nem mind arany, ami fénylik...

Történetünk egy igen intenzív in medias res jellegű felvezetést kap, és noha nem szeretek semmiféle spoilert lelőni a játékokból, szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a bevezető képsorok főhősünk, Ronan O'Conor számára nem tartogatnak túl sok jót - ugyanis a Salem városában tevékenykedő nyomozó utolsó, földi pillanatai elevenednek meg a nagyérdemű szemei láttára. Mindenképp erős lépés úgy kezdeni egy játékot, hogy elimináljuk a főhőst, aki még csak lehetőséget sem kap sorsának elkerülésére. Ám szerencsére a játék itt nem Game Over képernyővel fogad, hanem egy új lehetőséggel, egy új eséllyel. Mint szellem, járhatjuk az utcákat, deríthetjük fel meggyilkolásunkat övező titkokat, miközben egy egészen új oldala mutatkozik meg a helyszíneknek. A túlvilági oldala, ahol hősünk elhunyt felesége várja őt.
Nyomozó barátunk repertoárja ezen küldetés beteljesítése közben felettébb ötletes. Mivel fizikai valójától megfosztva, szellemalakban tud csak tevékenykedni, ezért nem lesz képes a John Rambo sorozat kelléktárát segítségül hívni, hogy megbosszulhassa halálát. Inkább egy jó nyomozó legfontosabb eszközére hagyatkozik, ami nem más, mint a saját - és a játékos - józan esze.
Szerencsére játékmechanikai szempontból ez nem fog unalmassá válni, ugyanis ahogy egyre mélyebbre ássuk magunkat a történtekben, annál több információ fog rendelkezésünkre állni, amiből meríthetünk. Aki arra számított, hogy egy szellemgéppisztollyal fog randalírozó maffia-kísérteteket halomra lőni, az csalódni fog; itt bizony a nyomozás, a vérbeli, színtiszta nyomozás és helyzetfelismerés fogja előregördíteni az eseményeket. Az infómorzsákból egyébként számtalan van a játékban, rengeteg formában, iszonyatosan hangulatos módon egészítik ki ezek a történetet, nagyban javasolt minden opcionális lehetőséget számításba venni. Csak, hogy el tudjátok képzelni: különböző jegyzetekbe nyerhetünk bepillantást, a felszínre hozhatjuk delikvenseink mélyen elfojtott, feledni óhajtott emlékeit, valamint titkolt gondolataikat. Persze, ez így elsőre furának hathat, ám biztosíthatok mindenkit, roppant egyszerűen tudja magát a játék kezeltetni, néhány gomb segítségével igazi detektívpalántává avanzsálódhatunk, s ezt az egyszerűséget a bevezető küldetés demonstrálni is fogja.

Apropó küldetések: az előbb említettem, hogy érdemes utánajárni az opcionális lehetőségeknek, nos itt megoldandó bonyodalmak is lesznek jószerivel. Nem hősünk ugyanis ennek az élet és halál közt megbúvó, köztes dimenziónak az egyetlen lakója. Lesznek hozzánk hasonló, közömbös túlvilági alakok, akiknek valamilyen formában segítségünkre van szükségük, hogy megérthessék, ezáltal elfogadhassák haláluk tényét. Mivel nyomozók vagyunk, nem hanyagolhatjuk el a túlvilági áldozatok sorsát sem: néhol az ő történetük felgöngyölítését izgalmasabbnak éreztem, mint a főszálat. Jó néhány különböző eset lesz város-szerte és nem biztos, hogy minden és mindenki az, aminek látszik. Az élő emberek mellett a holtak is nagy szerepet kapnak ezáltal a játékmenetben.
A barátságos és neutrális földöntúli entitások mellett lesznek ellenséges beállítottságú lények is, őket javallott elkerülni, nem tetszhet nekik ugyanis túlságosan az itt tartózkodásunk - meg-megnyíló hasadékokból próbálják hősünket démonok a mélybe rántani, ám megfelelő taktikával és lopakodással nem csak, hogy ki tudjuk manőverezni őket, a megfelelő input hatására végleg megszabadulhatunk tőlük. Ez szintén egy elég hálás kis hangulati elem, mivel a játék leginkább erre építkezik, azaz a hangulatra. Kellőképp filmesen-melankolikus olykor-olykor szinte már drámai a narráció. Nagyon szeretem a jó történetmeséléssel megáldott produkciókat és ha valami, hát akkor ez egyből szembetűnik a Soul Suspectben. Pillanatról-pillanatra magával tud ragadni, egyre mélyebbre rántva a játékost a felderítetlen, túlvilági rejtélyek birodalmába.
Sajnos a Murdered elbukik viszont abban, amiben igazán erős is lehetne, illetve, amiben erősnek kellene lennie. A megjelenés, a pályadizájn, és úgy en bloc néhol az egész megvalósítás kiábrándítóan átlagos. A játékmechanikai megoldások és igencsak főként a helyszínek abnormálisan önismétlők tudnak lenni, noha látszik, hogy próbáltak némi egységességgel vezekelni ezért a fejlesztők, ám ez nem szolgál mentségként a lusta megvalósításra. Olykor-olykor úgy éreztem, hogy igencsak nyakon kellett volna vágni a felelős személyeket egy szeneslapáttal, mert, amennyire berántott a játék a fergetegesen dark hangulatával, néhol annyira túlvilágra tudtam volna küldeni magam a 687. ugyanolyan lépcső után.
Sajnos ez a karakterekre is igaz: hiába olvasod a gondolataikat, valahogy a környezetükre vonatkozó dolgokat sosem látod, mintha ügyet sem vetnének az őket körülvevő világra. Szerintem remek húzás lett volna ilyen opciókat írni a játékba, ha más nem cool easter-eggek születhettek volna belőlük. Kár érte.
Az szintén eléggé a játékmenet rovására ment, hogy nagyon filmesre akarták venni a figurát, ezáltal néhol túlságosan is vezetve a játékost. Hiába a mászkálás, hiába az erőltetett szabadság illúziója, ez nem nyitott világú játék. Volt, hogy néha tényleg úgy éreztem, hogy mászkálok és eközben az egyik fejlesztő duruzsol a fülembe, hogy "na, hidd már el, ez egy tök szabadon bejárható világ", miközben nem teljesen igaz ez az állítás.

Nagy problémám még a grafika. Nem igazán értem, hogy egy 2014-es, állítólag nextgen játék, hogy nézhet ki úgy, mint egy éppen csak okés PS3 cím (megjegyezném, hogy a játék PS3 verzióját nem teszteltem és ez mindkettőnk szerencséje, nem kellett csalódjak még nagyobbat, ugyanis az előző-generációs testvér grafikája még inkább vitathatóra sikeredett). Ugyan nem hívnám a stuffot csúnyának, ám a szép kifejezéstől olyan messze áll, mint Jason Voorhees a béke Nobeltől. A karakterek teljesen átlagosan kidolgozottak, nem ocsmányak az ábrázatok, ám nem is sokatmondóak és ez úgy nagyjából igaz minden látványelemre. Fura ez, egy állítólag nextgen játéktól, lehet, hogy nem tesz jót az, hogy mindent multi-generációra terveznek...
Összességében piszkosul sajnálom, hogy nem mentek bele a fejlesztők kellőképp a részletekbe, mert tényleg egy remek, hangulatos és kiaknázandó lehetőségekkel teli játék a Murdered. A gond csak az, hogy sok a kompromisszum, látható és érezhető, hogy a fejlesztő csapat rengeteg esetben megelégedett az általánossal, ahelyett, hogy kicsit jobban kipofozták volna a gamet, ezzel is értékes pontoktól elesve az értékelőnél. Valahol bele is fáradhattak a fejlesztésbe, ugyanis egy ilyen kaliberű játékot lehetne ám duzzasztani, amekkorára csak nem szégyellik, ám mégis, minden extra küldetés abszolválása mellett a játékidő nem lesz több 10 óránál és akkor talán túlzok is.

Pedig higgyétek el, ez nem egy rossz game! Minden hangulateleme nagyon is a helyén, cipeli a játékot és érződik, hogy a kreatív csapatnak szíve-lelke benne van az ötletek kidolgozásában, ám a megvalósításban nem sikerült hasonlóképp ragyogó munkát végezni. Szívesen adtam volna neki több pontot, nagyon vártam rá és szerettem volna már kipróbálni, de mint máskor, most sem szeretnék eltávolodni a valóságtól, ezért a végítélet egy közepes felé. Ha csíped a misztikus, hagyományostól eltérő játékmenetű produktumokat, akkor ez mindenképp neked való lesz, ha el tudsz tekinteni a megvalósítástól. Ha nem, kerüld el, mert a pénzed bánja.

(A játék PlayStation 4 változatát partnerünk, a CNG.hu szállította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható PS3 és PS4 verzióban is támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjaiban, vagy webshopjából kényelmesen megrendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
45. M3rcur1us81  PlayStation.Community tag
2019.01.24. 08:00:36
LV1
A rejtélyek miatt tűnik ígéretesnek nekem.
44. CountofHell  PlayStation.Community tag
2019.01.23. 11:15:31
LV15
Legutóbb a Black Mirror-al játszottam ami stílusban hasonlít erre a játékra és egy napot eljátszottam vele, ez még érdekesebbnek tűnik, ezért nyerném meg.
PSN - CountofHell_HUN
43. Richard  PlayStation.Community tag
2019.01.23. 10:04:48
LV5
A macska szemszögét szívesen kipróbálnám!
42. Magus7  PlayStation.Community tag
2019.01.23. 09:29:43
LV1
Szeretem a nyomozós játékokat,ez elég egyedinek tűnik.
41. Hyaku-Shiki  PlayStation.Community tag
2019.01.23. 09:00:15
LV1
Eddig elkerült a játék a sok nagy megjelenés mellett, de szeretem a kalandjátékokat és az L.A. Noireban is jó volt nyomozni, így érdekel a játék. A rövid játékidő nálam most plusz pont, mert kicsit kifárasztott a sok 60 órás open world játék. Ezeket a rövidebb játékokat most jobban szeretem.
40. Papi1126  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 21:32:41
LV2
Érdekelnek a rejtélyek
2019.01.22. 18:35:25
LV1
Érdekelne a sztori végett. Már néztem régebben is, de vmiért kimaradt.
38. Hayabusa  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 13:11:40
LV2
Mert semmit nem tudok a játékról, de csípem a nyomozós cuccokat.
"R-E-L-A-X" - Aaron Rodgers
37. Kazama_Jin  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 12:35:46
LV6
tiszta x akták
36. ginfoart  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 12:01:27
LV1
Kipróbálnám, maga a koncepció bejön, kiváncsi lennék.
35. HUN_Zsubi  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 10:15:36
LV12
Főleg az asszonynak nyerném meg, hogy ne csak a hülye WoW-ot nyomja PC-n.
Gyűjtői kiadások: http://mycollection.blog.hu
34. WrexU  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 10:12:22
LV1
Kedvelem a hasonló történeteket
33. Mancineni  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 05:46:52
LV1
Izgalmas törtènet,kipróbálnám!
"Ha itt a pihenès ideje eljön a Suntory ideje!"
32. ruszi  PlayStation.Community tag
2019.01.22. 00:03:20
LV2
Szívesen. Kipróbálnám.
watta qki
31. Sektor  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 20:48:51
LV3
Jó lenne már nyerni valamit.
Mixing.Dj/Progressive
30. birk  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 19:47:25
LV3
Hallottam már róla és szivesen kiprobálnám :-)
29. sinkacusan  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 19:07:18
LV1
Még anno xbox 360-on próbáltam ki, nagyon tetszett, de nem játszottam ki. Most Ps4-én sikerülhet! :)
Loading...
28. Itachi  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 18:10:37
LV2
Imádom a nyomozósdit:)
ヤレヤレ、ダゼ。
27. jime  non-alcoholic
2019.01.21. 15:37:07
LV29
+1
nem volt pénzem megvenni legutóbb, mikor 3 dollár volt :(
"wake up, you're dead!"
26. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2019.01.21. 15:11:12
LV28
Szeretem a misztikus témát, szívesen kipróbálnám.
2019.01.21. 15:03:28
LV1
A hangulat lehet magávalragadó.
24. SektorFlop  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 14:50:48
LV2
Végig játszanám, ez legalább nem egy rohangálós lövöldözős játék. Sajna ebben a témában kevés cím van.
PSN: sektorflop
23. Lackooo  Hackerman
2019.01.21. 14:31:27
LV16
Letolnám.
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
22. Zlathan_hun  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 14:02:00
LV1
Tetszik a hanhulata.
21. Leto  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 13:48:16
LV1
Szerettem a hasonlóan nyomozgatós Still Life-ot, szülinapra jó lesz, ha szerencsém lesz :)
"A világ megmentéséhez egy ember nem elég!"
20. Zsolt  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 12:03:09
LV11
Ez egy elég régi cucc, és nem is tudtam a létezéséről, de jónak tűnik, kipróbálnám.
2019.01.21. 11:44:52
LV1
Nem tűnik olyan rossznak ezért kipróbálnám
18. gugello  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 11:30:44
LV14
Régóta fenem rá a fogam, talán nyerek...
- lazíts ha bírsz -
2019.01.21. 10:59:00
LV1
Nekem megvan,de szanaszét van törve a tokja,ezért lenne jó megnyerni. :)
16. Greg  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 10:58:17
LV25
Érdekes alapötlet kíváncsi vagyok rá.
LV426
15. Lotar  PlayStation.Community tag
2019.01.21. 10:42:16
LV18
Macskatestben akarok mászkálni!! Ez KELL! :)
psn/sen id: pcpmate
2019.01.21. 10:37:07
LV1
Imádtam a 6.érzéket,kicsit hajaz rá úgyhogy ezért szeretném megnyerni :)
13. Janinja82  Mérges Sárkány
2019.01.21. 10:05:50
LV3
Összeüllős videójávideójátékozást szoktunk összehozni
Ez a játék is jó alanyhozá :)
12. oximoron  PlayStation.Community tag
2014.06.21. 17:58:17
LV1
Hát, többet vártam, de a remek alapötlet miatt később, olcsóbban biztosan beszerzem. Remélem nem fog azért megbukni, örülnék több, bevállalósabb AAA játéknak a jövőben is.
11. martin  Főszerkesztő
2014.06.18. 10:04:21
LV27
Most játszom vele, kicsit gépies, de nem rossz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. Sakamoto_14  A bölcs
2014.06.14. 13:31:02
LV20
Egyébként is van egy csomó játékom (meg más elfoglaltságom), amivel most elvagyok, úgyhogy most semmiképp sem veszem meg. De leárazva még mindig jöhet. Kár, hogy csak a hangulatra építettek.
9. Ren  PlayStation.Community tag
2014.06.14. 00:08:08
LV1
Én két napig nagyon jól elvoltam vele, de tény, hogy a teljes árat nem éri meg. Trophy whoreoknak viszont jó buli, mert percenként adja őket :D
Do not accept the world as it is
8. wooltur  PlayStation.Community tag
2014.06.13. 20:05:22
LV16
Sejtettem, h nem lesz nagy durranás...
R.I.P. Brúnó :-(
7. KAMIKAZE-HUN  Az utolsó cserkész
2014.06.13. 16:04:13
LV7
Pedig vártam:(
"Örökké nem eshet"
6. Otodik  PlayStation.Community tag
2014.06.13. 14:03:25
LV2
majd lemegy az ára, és akkor biztos jó szórakozás lesz
5. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2014.06.13. 12:12:48
LV8
Ez nekem akkor is kell, de még nincs zsé, meg idő. Majd a következő hónapban.
4. Onimushaman  Szerkesztő
2014.06.13. 12:02:10
LV24
Idővel beszerzem.
señor
3. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2014.06.13. 06:46:19
LV28
2. newkratos7  PlayStation.Community tag
2014.06.12. 22:04:29
LV3
Sok játéknál van ez így! :(
Guardians! Tonight, we dine in hell!!
1. skate_punk  PlayStation.Community tag
2014.06.12. 21:39:16
LV14
Az alapötlet jó volt, de nem sikerült megvalósítani... ez van.
Én nem okoskodok, hanem okosakat mondok
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
MURDERED: SOUL SUSPECT
Square Enix
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
6/10
Pozitívum
Remek koncepció, a nyomozás ötletes megvalósítása és ügyes körítés
Negatívum
A technikai oldal kissé elhanyagoltnak hat, stílusához mérve nem elég hosszú

MARTIN BELESZÓL
Juj! Lehet benne macskatestben mászkálni! Meeeeaaoooo...