.
 

PlayStation.Community

2009.04.24. 12:08 Játékteszt
63 hozzászólás
Szerző: Dzson
Értékeld a cikket!
Színház az egész világ.

Emlékszem még anno a régmúlt időkben, mikor az első tányéros tévé kaput nyitott a szocializmuson túlra... Sky Channel, Super Channel… Irigykedve néztem osztálytársaméknál, hogy nekik már van, aztán nálunk is lett, és ugyan főleg a zenéket imádtam nézni, de ott figyeltem meg először a pankráció nevű sportot. Vitathatatlanul látványos volt, hiszen effélét eddig nem igazán láttam sehol. A helyi megfelelője a kocsma előtt zajlott néha, a „Mivan mivan mivan?” startjel elhangzása után, de az kevésbé volt látványos, mivel a felek részegen még eltalálni sem tudták egymást a reszelésre és esztergálásra szakosodott mozdulataikkal. De a pankráció... Zene, fények, látványos bevonulás, kosztümök, őrjöngő tömeg táblákkal (nem tudtam mit írtak rájuk, abban az időben kezdtem csak az angol tanulást a Press play on tape és Game Over mondatok megfejtésével C16-on). Meg emlékszem, hogy vitáztunk is a suliban arról, mennyire valóságosak ezek a küzdelmek, meg hogy egy pankrátor meg tudna-e verni egy bokszolót, karatést, dzsúdóst vagy brúszlit. De ma már tudom, hogy a Wrestling az elejétől fogva a megtervezett, előre eldöntött eredményeken és megbeszélt eseményeken alapuló színjáték.
Ezért viszont nem kell lenézni, mert végül is olyan, mint egy harcművészeti bemutató, ahol sokkal jobb és látványosabb elemekkel lehet variálni, mint a versenysportokban, például a birkózásban. Sőt, nagy önfegyelmet és odafigyelést igényel, mert némely dobás azért még úgy is rémüldözésre készteti az embert, hogy tisztában van művi mivoltával. Például amikor nyakszirtre ejtik a fickót, vagy kétméteres magasságból ugrálnak egymásra a százkilós testek. Nálunk itthon – no meg általában Európában – nem igazán terjedt el a dolog, ezért egy ilyen játék piaca felénk egyenlő mondjuk egy Nascar vagy krikett game eladási mutatóival. Aki mégis érdeklődik ez iránt, az most mérsékelten örülhet...

A Legends of Wrestlemania igazi érdeme a címében is szereplő legendák felvonultatása, mert játék szempontból valamivel gyengébb, mint a Smackdown idei része, vagyis nagyjából a TNA-val egyenértékű. Bár ez sem jó így, mert mint mondtam, itt a lényeg igazából a nosztalgiázáson van, nem pedig a bonyolult kombókkal véghezvitt egyéni balettelőadáson. Ennek fényében összesen 38 hírességet kaphat az erre vágyó mániákus, valamint négy managert (managert játszó színészt), akik szintén megszokott és elengedhetetlen kellékei lettek ennek a show-nak. Aki nem jártas a wrestlerek világában, két birkózót mindenképpen fel fog ismerni: Hulk Hogan és Dwayne „The Rock” Johnson ugyanis a ringen kívül is szép karriert futottak be színészként, de itt van a két hústorony is, King Kong Bundy (200 kiló felett) és az ugyancsak nem kisméretű André the Giant (Isten nyugosztalja).Na jó, ha már elkezdtem, itt a teljes lista: Andre The Giant, Jimmy „Superfly” Snuka, Animal, Junk Yard Dog, Arn Anderson, Kamala, Bam Bam Bigelow, King Kong Bundy, Big Bossman, Koko B. Ware, Big John Studd, Michael Hayes, Bret Hart, Mr. Perfect, British Bulldog, Nikolai Volkoff, Brutus „The Barber” Beefcake, Ravishing Rick Rude, Dusty Rhodes, Ric Flair, Greg „The Hammer” Valentine, Rowdy Roddy Piper, Hacksaw Jim Duggan, Sgt. Slaughter, Hawk, Shawn Michaels, Honky Tonk Man, Stone Cold Steve, Austin, Hulk Hogan, The Million Dollar Man Ted Dibiase, Hunter Hearst Helmsley, The Rock, Iron Sheik, Ultimate Warrior, Jake The Snake, Undertaker, Jim „The Anvil” Neidhart és Yokozuna. Az őket állandó szövegeléssel spannoló vagy éppen szánalmas teljesítményük miatt pocskondiázó menedzserek pedig Bobby „The Brain” Heenan, Mr. Fuji, Jimmy Hart és Paul Bearer. Mint látható, a szakma nagy öregjei mind jelen vannak, vagyis a game olyanféle odaát a nagy vízen túl, mintha mi kapnánk egy Aranycsapat különkiadást valamelyik focis játékból.

A progi a teljesen szokványos Exhibition 11-féle meccsén kívül online hajigálást és egy érdekes Tour Mode-ot is kínál. Ebben régi és valóban legendás meccseket játszhatunk le újra, amiket előtte videón is megnézhetünk összefoglaló szinten, de nem kell az eredeti forgatókönyvet követni, mert át is írhatjuk a történelmet. Magában a birkózásban különféle feladatokat kell végrehajtani pontszámokért, amik a rendes meccsek egy-egy mozzanatához kötődnek: például álljunk fel, míg a másik ki akar szabadulni a ketrecből (Hulk és Snake egyik címvédő meccse zajlott ketrec-ringben, itt az veszt, aki bent marad), csináljunk jellegzetes dobásokat vagy egyéb megmozdulásokat – szóval aki érdeklődik a téma iránt és érti is mit lát éppen históriás szempontból, az elég jól fog szórakozni ezeken.

Az általános játékmenet már annyira nem szórakoztató, hanem inkább interaktív birkózás. Elég alapszintű gombnyomkodással kell feltornázni a nevünk alatt lévő kijelzőt, hogy sárga szintjelző négyzeteket sorban kigyújtsuk az egyre eredményesebb megmozdulások előhozása érdekében, a legvégén pedig bevigyünk valamilyen sorsdöntő fogást vagy más kivégzőmozdulatot. Védekezéskor vagy erőgyűjtéskor meg általában őrülten kell gombokat nyomkodni vagy lenyomva tartani, bár ez utóbbi nem olyan hatásos, mint a nyomkodós metódus. Kérhetünk segítséget is, ilyenkor a képernyőn látható, mikor mit kéne éppen nyomnunk. Például ha egy kört látunk a képen középen, akkor fel is készülhetünk az oda bevillanó jel reflex szintű aktiválására, hogy sikerrel védekezzünk, vagy fordítsuk meg helyzetünket, pl. egy kettős karfogásból kifordulva. Bár a harcosok szempontjából a lényeg a legendákon van, de nem csak előre elkészített emberek és egyebek vannak, mivel a Create Modes menü alatt limitálva ugyan, de saját fightert is létrehozhatunk. Válogathatunk neki mozgásokat, vagy kreálhatunk egyéni kinézetet a mi képünkre és hasonlatosságunkra, sőt még belépőt is rendezhetünk tűzijátékkal és fényekkel. Itt lehet egyéni csapatokat is csinálni, ami fontos, hiszen nem csak páros küzdelem van a ringben. Sőt, a Royal Rumble szabályaiban egyszerre akár hatan is tolonghatnak a kötelek között, a cél pedig egymás kihajigálása a küzdőtérről, hiszen csak egy maradhat! Jópofa látvány, amikor ketten is taszigálják a kötélen félig fekvő harcost, aki persze egy jól kivitelezett rúgással leszedheti a lábát tartót és visszafordulhat a tömegbunyóba. Sajnos a fent említett managereinket nem lehet irányítani, és néha teljesen zavaróan másztak fel a köteleken segíteni nekem valamilyen módon. Aki unja a vén csontokat, az beimportálhat harcosokat a Smackdownból, hogy összeengedje a feltörekvő nemzedéket velük. A saját készítésű legendánk skilljeit pedig a Legend Killer meccseken erősíthetjük, ahol a valós birkózók ellen kell megküzdenie, kik egyre növekvő számban jönnek ellene.
Grafikailag sajnos nem erős a cucc. Recézik kissé, de nem is ez a legnagyobb bajom, hanem a szokásos dinamikátlan motion capture mozgáskultúra. Mintha kartonpapírból kivágott emberek harcolnának egymással, nem érezni az izmokat és a súlyokat. No, meg néha átlógnak a köteleken, a kezük belesüllyed a ring aljába, a markuk a levegőt markolja a másik gatyája helyett kiemeléseknél, szóval messze még a valóságosat megközelítő mozgásleképzés. Leginkább azt mondanám, hogy ez is egy valamennyire felturbózott PS2 játéknak felel meg, bár a közönség térbeli és nem lapka. Viszont ha a kamerához közel kerülnek, borzalom rondák... Meg néha ilyen fényvillanás effektnél a versenyzők teljesen pixelesek lettek – ezt nem is tudtam mire vélni. A pozitívumoknál talán a vért említem meg, mert hiába kontrollált a dolog, azért enyhe sérülés adódhat. Sajnos csak a fej vérzik és mindig ugyanott (ahogy megfigyeltem), nem lehet vörösre összemaszatolni az egész helyet.

Ha online akar menni valaki, simán megteheti, szokás szerint Ranked vagy egyéni összecsapásokban vehet részt, maximum négyen. Egy gépen viszont akár hatan is nyomhatjuk egymást kifelé a köteleken kívülre, feltéve, ha találunk másik öt Wrestlinget kedvelő egyént a baráti körünkben. A hét pont, amit adtam rá a játék általános minőségét és lehetőségeit figyelembe véve generálódott, így ha valaki kedveli ezt a rétegjáték műbalhét, akkor nézegesse meg a videókat és vegye-vigye, de úgy gondolom megvenni tényleg csak akkor érdemes, ha nosztalgiázni akarsz a kor nagy öregjeivel a korszak valós meccsein. Simán csak „verekedős” játéknak nem jó vétel.

(A játék megvásárolható szoftverdealerünknél, a Platinum Shopnál.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
63. Slade  PlayStation.Community tag
2009.06.17. 15:09:04
LV6
Kipróbáltam a demo-t de szerintem a Smack Down VS Raw 2009 jobb!
62. alexaka1  PlayStation.Community tag
2009.05.19. 17:06:55
LV2
nekem nem kell ez a game ,mert én majd ,ha felnövök, élőben csinálom
Nothing is true. Everything is permitted.
61. Mester  PlayStation.Community tag
2009.05.13. 23:16:34
LV1
Válasz 59. szabolcs_89 üzenetére:
Mit nem ad? Minden hétfőn van pankráció.
Persze igaz, hogy a legkirályabb az volt, amikor még teljes Wrestling Maniákat adtak le.
60. Noname21  PlayStation.Community tag
2009.05.09. 17:26:17
LV13
A mostani pankráció játékok nem tudnak újat mutatni és mind szörnyen unalmas.
2009.05.07. 01:21:53
LV5
mondjuk jó ilyen embereket látni, mint The Rock, Andre the Giant és a megunhatatlan Mtv sztár Hulk Hogan.
Kár, hogy az Eurosport már nem adja:S
PSN ID: szabolcs_89
2009.05.07. 01:18:59
LV5
nekem se jött be a demó alapján:S
PSN ID: szabolcs_89
57. wortoo
2009.05.04. 00:31:17
LV1
Kipróbáltam a haveromnál de nekem annyira nem jött be. Unalmas volt.
PSN ID: fibroo
56. Zizi
2009.05.03. 00:35:07
LV1
Én játszottam a WWE SvsR2009-en, az jó volt,élvezetes.
Ennek letöltötte barátom a demoját..nézni is rossz volt:D
<(^w^)><(O_O)><(*__*)><(T.T)>
55. Shadow
2009.05.02. 17:14:22
LV1
Az első sorban mindenki térbeli, a másodikban már papírok, kicsit feljebb meg már kivannak lapítva szegények. :)
54. maki12
2009.05.01. 20:28:12
LV1
Ez csak a örgek játszák?
poWa Leader xD
53. Jancsi
2009.04.28. 18:21:56
LV1
Az én kis pipacsokkal díszitett, friss, harmatos fűvel borított érzékeny szívecském sosem bírta elviselni, mikor valakik bántják egymást.
De most komolyan: ki a @&># érdekel ez a gyökérség?
Játék megvétele = szegénységi bizonyítvány
Mondá az úr: legyen világosság... és lett sötétség
52. gugello  PlayStation.Community tag
2009.04.27. 19:26:48
LV14
Jó lett vólna egy videóshow,poénnal megspékelve,Krisz mint Andre,Martin mint Hogan:)))))))))
- lazíts ha bírsz -
2009.04.27. 13:22:03
LV3
Nekem demo alapján abszolút bejött, de csak azért mert legendás karakterek vannak benne! Max 5ezret adnék érte de többet nem!
PSN ID: kismaci88
50. MazaHUN  PlayStation.Community tag
2009.04.27. 11:14:22
LV5
Válasz 48. Lackooo üzenetére:
Nekem is hasonló élményeim vannak pankrációval kapcsolatban, de lehet még egyszer vissza kellene térnem:D
independent
49. Sechu  PlayStation.Community tag
2009.04.27. 09:16:41
LV2
Válasz 45. Raziel üzenetére:
Detto
PSN ID: Sechu
48. Lackooo  Hackerman
2009.04.26. 09:06:30
LV16
Mega Drive-on szerettem a Royal Rumble-t, meg PS2-ön is volt egy pankrációs gamma, most nem jut eszembe a neve, abban toltuk haverral mindig a "koporsó" módot. Szarrá röhögtük magunkat rajta. :D
PSN ID: Lacek84 -==#1HUN in Dead Nation==-
47. RAIKOH  PlayStation.Community tag
2009.04.25. 16:54:50
LV5
Válasz 45. Raziel üzenetére:
Ja nekem is,de azóta nem is láttam,még él?? XD
PSN ID: PITYUKA , XBL ID: SOULREAVERAZIEL
46. Alien  PlayStation.Community tag
2009.04.25. 16:20:50
LV10
annó én is beleestem a 80-as évek végi pankráció őrületbe...az ott akkor felfoghatatlanul nagy show volt,a szovjet ifjúsági filmek és sorozatok után....kb 3-4 évig tartott az őrület,megvolt az összes wrestlemania,summerslam,survivor series,stb...értelemszerűen a két megakedvenc Hulk Hogan,és Macho Man volt....A játék demóját próbáltam,látszik,hogy a készítők is nagy rajongók voltak,van bevonulás,menedzserek,tomboló tömeg,stb..A játékmenet nekem nagyon árkád,ebből jóval többet ki lehetett volna hozni,és sajnos nagyon hiányzik Jesse Ventura és Gorilla Monsoon közvetítése is....
Mindenesetre tiszteletből kicsit később valszeg megveszem,azért egy kicsit hozza a régi feelinget...
45. Raziel  PlayStation.Community tag
2009.04.25. 13:01:54
LV3
Válasz 44. RAIKOH üzenetére:
90-es években kedvencem volt, mostmár egyre kevésbé.
44. RAIKOH  PlayStation.Community tag
2009.04.25. 12:26:42
LV5
Undertaker RULEZZZ!!!!!!!!
PSN ID: PITYUKA , XBL ID: SOULREAVERAZIEL
43. Shinobi_Tom  PlayStation.Community tag
2009.04.25. 09:45:15
LV7
Tetszik meg minden, de Hulk sosem volt ilyen badis! XD XD XD
Civilizáció? Na ne röhögtess!
42. MadMax1456  PlayStation.Community tag
2009.04.25. 06:44:26
LV1
Hulk Hogen a legjobb.
2009.04.25. 01:20:52
LV4
az összes wwe game sorozat megvan...ez nem lesz,szerintem színvonal alatti:/
MJ: Let's plaaaaay..wuhuuu
2009.04.25. 00:22:53
LV1
Kár hogy a Macho King - azaz én - nincs benne. :D Azert megveszem.
2009.04.25. 00:07:39
LV2
JA és HULK HOGAN , UNDERTAKER meg ULTIMATE WARRIOR a király. :7
2009.04.25. 00:04:38
LV2
Kipróbáltam , ez egy fos játék. Sega MegaDrive-on nyomtam régen ROYAL RUMBLE-t , AZ király volt. :]
2009.04.24. 23:51:36
LV1
ehhh ezt biztos nem veszem meg! :=)
PSN ID: faceman987
36. Raziel  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 22:16:54
LV3
35. tarti19  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 21:28:24
LV16
Válasz 31. eeazy üzenetére:
gyá azt nem mertem megnézni, állítólag iszonyat durca...
34. Yokozuna  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 21:04:18
LV6
hááááá a 4. sor első képén pont elrepülök Slaughter előtt!:-P
hajrá én!

baromi sokat néztem a kilencvenes évek elején én is, nagyon menő volt!:D
megvárom míg lejjebb megy az ára.
"Csináltunk fényt. A végén már Unikumból."
33. eeazy  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 19:09:50
LV2
Ha valakinek megvan a Smackdown vs. Raw 2009 és van kedve online nyomni vegyen fel a network-ön. Eddig mindig csak amcsikkal és angolokkal játszottam csak. Jó volna végre egy magyarral esetleg tag team-ba alázni másokat.
United for life!
2009.04.24. 18:17:12
LV3
A pankrációt egész addig szerettem, amíg rá nem jöttem, hogy színjáték az egész. De addig nagyon...:D
"Wait until they get a load of me!"
31. eeazy  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 17:45:55
LV2
Válasz 27. tarti19 üzenetére:
Erről van szó! Nem kell komolyan venni de akkor is látványos. Arról nem is beszélve hogy milyen veszélyes dolgokat csinálnak meg néha. Owen Hart pl. a ringben halt meg egy rosszul sikerült ugrás miatt. Sid Viciousnak meg 4 helyen lett nyilt törése egy hibánál. A youtube-n meg lehet nézni mik történnek ebben a "kamu" dologban.
United for life!
30. t2nbp
2009.04.24. 17:38:15
LV3
jó kis szorakozás:D
"Isten teremtete a Sony PSP -t,,
29. BoroSati  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 17:18:25
LV2
Ez a cucc nekem nagyon, de nagyon nem jön be. Demót próbáltam. Lehet azért mert magáról a pankrációról sincs túl pozitív véleményem. És akkor még finoman fogalmaztam. :-)
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
28. kobe  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 16:53:49
LV11
hh nem Antaru tesztelte? :)
27. tarti19  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 15:47:48
LV16
Válasz 22. C21 üzenetére:
szeretjük pankrációt na:) látványos s szórakoztató:)
26. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2009.04.24. 15:32:20
LV24
Nekem tetszik ez a játék. régen rajongtam is érte. Most meg a demo fogott meg.
Playstation
25. Johnny  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 15:04:29
LV5
Régen mi is jókat szórakoztunk a közvetítéseken és úgy rémlik SNES-re volt valami pankrációs gamma, azzal nyomtuk.
Hömpörö apor ündürüxi!
24. martin  Főszerkesztő
2009.04.24. 14:54:00
LV26
Válasz 17. Dzson üzenetére:
Annyit akartál. Jól pontoztad.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
23. AD5
2009.04.24. 14:47:44
LV2
RAM!RAM!RAAAAM!

bocs de tegnap megnéztem a Wrestler-t.
22. C21
2009.04.24. 14:42:12
LV1
Válasz 21. tarti19 üzenetére:
néztem is h miket írtál először :D
vasárnap este a Backlash-en olyan jó lenne ha Randy Orton ráverné a mosolyt HHH-re, de szerintem ezt a WWE nem akarja így :(
Bár lehet hogy összeveszik a Batista meg a Shane, és pont azért csapja szét őket a Legacy! Nagy király lesz!
pankracio.blog.hu
21. tarti19  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 14:34:21
LV16
Válasz 9. C21 üzenetére:
Én csak Unedrcovernek s tripla XXX-nek hívom a 2 óriási nagyágyút...
félelmetesek:P
20. tarti19  PlayStation.Community tag
2009.04.24. 14:31:32
LV16
Válasz 5. soliduss üzenetére:
szórakoztató műfaj, de mellette hihetetlen komoly profizmus... a dobások, fogások nem könnyűek s ráadásul akár halálosak is lehetnek... amit tudni kell közönségszórakoztató s egyben méltán híres műfaj:P Pénz ugye meg itt is óriási szerepet játszik:P
2009.04.24. 14:20:41
LV3
Hajrá HULK xD
2009.04.24. 14:11:08
LV3
nagyon meleg ez a játék :D
ez van.. ezt kell szeretni ?!
17. Dzson  Szerkesztő
2009.04.24. 14:01:22
LV5
Erre én hetet adtam...?
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
16. Petunia  Szerkesztő
2009.04.24. 13:55:03
LV12
A képeket nézve reklikkeltem a szíves gúnyákra... ez most komoly??? LOL Tavaly nyáron játszottunk egy ilyen pankrátoros anyaggal PS2-n, de amilyen mozgások abban voltak... az asztalra borulva sírtam a röhögéstől, szó szerint, tanúim vannak erre. :DDDDD
Endure and Survive
15. Petunia  Szerkesztő
2009.04.24. 13:51:44
LV12
Aúr díííír Dzson... de örülök! :))) Na majd elolvasom délután. :) Remélem, raktál bele egy-két poént! :D
Endure and Survive
14. wallace  Dark Passenger
2009.04.24. 13:47:14
LV18
Válasz 13. Zandrs üzenetére:
Csatlakozom. Ha fizetnenek se....
1 / 2 oldal
‹‹  ‹  1  2    ››
WWE LEGENDS OF WRESTLEMANIA
THQ
Látványosság:
Átlagos
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
WWE nosztalgiabulik rendezésére egyenesen kiváló
Negatívum
Másfajta szórakozásra nem igen alkalmas

MARTIN BELESZÓL
Aki szereti a pankrációt, és nézte a meccseket a kilencvenes évek legelején, annak ez a game a non plus ultra! Az összes pankrátor benne van, aki akkoriban futott, és az, hogy bárkit össze lehet benne ereszteni bárkivel, valamint újra lehet játszani a legendás meccseket, hatalmas ötlet. Aki viszont nem ismeri ezt a sportot, az talán egyáltalán ne is próbálkozzon vele, mert ez nem egy Tekken, és nem is egy Mortal. Hogan knows best!