PlayStation.Community

2014.05.30. 10:09 Játékteszt
13 hozzászólás
Szerző: HTB
Értékeld a cikket!
Mi a Manaus?

(Béna szóvicc, ejtsd, "mi a manó", mindez a brazil városkában található stadion után szabadon.)

Szóval...

A június 12. és július 13. között megrendezett 2014-es labdarúgó világbajnokság természetesen nem úszhatta meg videojátékos adaptáció nélkül. A FIFA új rotációs rendszere alapján kiválasztott, egyedüli jelentkező Dél-Amerikából Brazília ad otthont az egyik legjobban beharangozott és legjelentősebb sporteseménynek, melynek természetesen idén is nagyobb lesz a lángja, mint a füstje. A hatalmas hype ellenére dögunalmas eseménytelenséget és bekkelő válogatókat jósolok a modern futball szellemében, valamint kíváncsian várom (és tiszta szívből remélem, hogy tévedek, hogy egyáltalán lesz ilyen), mennyi elrabolt turistáról, crackfüggő favella-lakóról, valamint elsikkasztott stadion-pénzekről lesz szó az elkövetkező két hónap híreiben.
Hiszen a sport szép és jó.
Cinizmust félretéve, tényleg van minek örülni. Egyrészt a csoportmérkőzések magyar idő szerint 18, 21 és 24 órától kezdődnek, a kieséses szakaszban pedig 18 és 22 órától lehet izgulni a munkából megfáradtan hazatérőknek. Ráadásul a csoportok a ’C-E-F-H’ négyest leszámítva (szerintem) érdekesek és kiegyensúlyozottak lettek, nyilván én a D csoport eseményeiért izgulok a legjobban a digók miatt, de mindenkinek lesz miért körmöt rágnia.
Ad 3, a nagy sportesemények mindig kitűnő alapot szolgáltatnak a folytonos lerészegedésnek (a másnaposság legjobb ellenszere, ha sosem hagyod abba az ivást - bizonyos Lemmy Kilmister gondolatmenetén haladva), barátaink hergelésének, artikulálatlan üvöltésnek és más Közösségi Élményeknek. Az minden esetre biztos, hogy a csapból is az idei VB kabalafigurája, Fulecu a rusnya tatu és a The World is Ours című modern tánczenei ballada (ez fogadott a játékot elindítva is) fog folyni a Sao Paoloban megrendezett nyitómérkőzés és a Maracanaban megtartott finálé közötti intervallumban.
A focilázat lovagolja meg az EA SPORTS aktuálisa is; a '98-as VB-t adaptáló FIFA WORLD CUP ’98 (ami szerintem az egyik legprogresszívebb és korát leginkább meghaladó focijáték volt kiemelkedő szavatossággal - valahol otthon még ott figyel a polcon a doboz) is bizonyította, hogy a témában van potenciál – azóta hol jobb, hol rosszabb játékokkal örvendeztetett meg minket az éppen aktuális fejlesztő.
A 2014-es, PS3-ra megjelent (PS4-re ne is keresd a cuccost) inkarnáció, az EA Sports 2014 FIFA World Cup Brazil ugyan április végén már kijött, a játék fő attrakciója sem akkor, sem most nem volt elérhető (Story of Finals – az adott játéknap eseményein alapuló, kihívásokra épülő játékmód), ezért is döntött úgy a PSC szerkesztősége, hogy egy picit kevesebb, mint egy hónappal a nagy esemény előtt ezzel a teszttel próbál titeket hangulatba hozni a 32 nemzet összecsapására.

Ugyan vannak látványos és jópofa újítások a játékban, inkább egynyári, hamar múlandó szerelem ez. Ugyan most még az online szezon megfelelője, a 12 helyszínes (12 osztály, egyre magasabb megszerzendő pontkritériummal a továbbjutáshoz) Road to Rio de Janeiro-hoz, illetve az Online FIFA World Cuphoz (itt gyakorlatilag 7 meccset kell zsinórban megnyerni, hogy miénk legyen a VB trófea) hamar találni ellenfelet, azonban sejtem, ahogy a VB véget ér, a program aktualitását fogja veszíteni (ennek fényében én drágának találom a kínált áron). Őszintén szólva, az elmúlt egy évben videojátékok terén én csak a FIFA 14 online módját tudtam igazán élvezni és csak ez kötött le öt percnél tovább - egészen márciusig, amikor feltörték az Ultimate Team accountomat és egy hónapon át minden nap(!) hiába írtam az EA Supportnak, természetesen választ nem kaptam az ügyfélszolgálatuktól -, de a két hónapos szünet letörte a lelkesedésemet az online foci iránt, illetve az online UT kihívásaihoz és vérge*i ellenfeleihez képest itt simapista mérkőzéseim voltak a többi humánok ellen, talán a VB közeledtével ez változni fog.
Ami az egyszemélyes módokat illeti: egyből fejest ugorhatunk a brazil események közepébe, hogy egy cca. négyórás elfoglaltság után hőn imádott nemzetünk emelje magasba a serleget. Lokálpatrióták megnyugodhatnak, lehet egészen a selejtezőkig visszautazni az időben, így még az is elképzelhető, hogy – hacsak virtuálisan is, de – Dzsudzsák szeresse el a spanyoloktól az 1974-ben bemutatott VB trófeát, mely az addigi Jules Rimet trófeát váltotta le. Jópofa újítás (is lehetne), hogy a meccsek között különféle edzéseket tarthatunk. Ezek a már jól ismert – és szerintem végtelenül bugyuta és olykor igazi tudás helyett szerencsére épülő – Skill Játékokra épülnek, lehet rohangálni egy kijelölt területen fel-alá (ezzel imitálva a lescsapdával való mozgást), passzolgathatunk 360 fokban elhelyezett kapukban ésatöbbi, ezzel növelve játékosaink releváns attribútumait. Amire nagyon kell viszont figyelni ez csapatunk erőnléte, hiába jutsz be kínkeservesen a döntőbe, ha tüdejüket kiköpködő, vánszorgó zombikkal kell azt megvívjad. Akkor is, ha plusz kettő a passzolása.

Ugyan magyar kommentátor nem került a játékba (én nem hiányoltam, de sokan szeretitek), két podcast-szerű virtuális rádióállomást lehet választani, hogy a választott műsorvezetők szakértését, sztorizgatásait és esélylatolgatásait hallgathassuk. Ez bizony tetszett, percekig is elhallgattam az okoskodásokat egy baconös szenya vagy mi egyéb elfogyasztása erejéig, valamint egészen hangulatba hozott a dolog. Akárcsak a „Patriotic Presentation” névre keresztelt feature – a meccsek jelentősebb eseményei alatt a kamera hirtelen az adott országhoz kapcsolódó 15 helyszín valamelyikére vált; amikor Marchisio bebombázta az angolok ellen a döntőben, gyors snitt után a Colosseum mellett találtam magam virtuálisan a vígan ugráló és üvöltöző olasz szurkerek között (Róma mellett a Trafalgar Square-t, a Brandebrugi kaput és a Sydney operaházat ismertem fel). A Hősök terére azért ne számíts...
Apropó, nézők: sokat kritizált pontja ez a FIFA játékoknak, ezúttal ügyesen vették az akadályt a fejlesztők és nem bántották a szememet papírmasé figurák és egyéb rusnyaságok, nemzeti színekbe öltözött és festett drukkerek ugrálnak és keserednek el a pályán történő megmozdulások fényében. Nézők mellett az edzők is megjelentek a pálya szélén, ők is együtt örülnek a csapattal, két napig tök jól szórakoztam ezeken az animációkon, aztán meguntam az összeset.
A prezentáció mellett a játékmenetet is megpiszkálták egy picit. Ugyan a jól megszokott alapokra épül, de picit tikitakiztak a már ismert formulával. A játékmenet érezhetően felgyorsult mind online mind offline. Szerelni sokkal egyszerűbb lett, mint azt az elmúlt pár évben megszokhattuk, viszont a magas indítások abúzusa nehezebb lett, illetve ügyesebb gombnyomkodást igényel. Szélről tizenhatosba labdát beadni szinte lehetetlen, majd mindig belevetődik egy védő a magas labdánkba, ha pedig mégsem, a fejelés is nehezebb lett, mint eddig (bár jópofa, hogy most már a fejelő játékos – pont mint a való életben – adott esetben az opponens hátára felmászva bólint a lasztira), úgyhogy tessék szépen lapos passzolni meg kombinálni meg kapura lőni távolról meg mi egyéb!
Tizenegyeseknél lehetőség van a kapusunkkal bohóckodni a gólvonalon, négyféle animációval zavarhatjuk össze a rúgó játékost, mutogathatunk a bal felsőbe, Pepe Reinázhatunk, ilyesmi. Pontrúgásoknál nem kell órákig szórakoznunk, hogy összekalapáljuk a tökéletes játékos mozgást, a FIFA WC 2014 automatikusan felkínálja szögletnél valamint szabadrúgásoknál, hogy játékosaink körbeállják a kapust, berobbanjanak a hosszún vagy a röviden.
Összességében elmondható, hogy a gyors, támadó focira került a hangsúly az eddigi taktikusabb szöszmötölés helyett, tényleg ne legyen igazam, és legyen így három hét múlva a valóságban is!
A 2014 FIFA World Cup Brazil egy szerethető iparos munka, amire a foci VB után senki sem fog emlékezni. Amennyiben már most VB lázban élsz, valamint nem bírod ki napi fociadag nélkül, mellé nem nagyon lőhetsz a programmal.
Hogy mi volt az én legnagyobb gondom a cuccal? Pirlo epikus szakállát még mindig lusták voltak leprogramozni...

(A játékra nem kell a VB-ig várnod! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjaiban, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. FCBARCELONA  PlayStation.Community tag
2014.05.31. 15:46:01
LV2
Válasz 12. Penge70 üzenetére:
Amig a bl jogai náluk volt abból is jöttek a játékok évente. Az volt igazán a lehúzás. Szerencsére a Konami nem kér értük külön pénzt és hozzáadja a PES-hez alapból
Nincs!
12. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.05.31. 10:11:55
LV22
Válasz 8. zoli12i üzenetére:
szerintem még annyit se kell várni :)

a játékhoz: kíváncsi vagyok rá, viszont sokat nem várok tőle
11. Penge70  PlayStation.Community tag
2014.05.31. 10:09:55
LV22
Válasz 2. talos86 üzenetére:
az EA-tól mit vársz? :)
10. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2014.05.30. 22:07:33
LV24
Akkor én nyertem! Egy év pihi és 990ft volt a Tescóban a dél Afrikai vb játék.
Playstation
9. FCBARCELONA  PlayStation.Community tag
2014.05.30. 20:39:35
LV2
Válasz 8. zoli12i üzenetére:
Én is. A 2010-es játéknál mondjuk 1 évet vártam, utána megvettem 2 ezerért.
Nincs!
8. zoli12i  PlayStation.Community tag
2014.05.30. 17:47:55
LV11
13999Ft.
Nagyon jó lenne de várok vele egy fél évet, aztán 2 ezerért megkapom.
7. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2014.05.30. 14:48:23
LV24
Válasz 6. laguna028 üzenetére:
De Ps3ra végére csak odaért...
Playstation
6. laguna028  PlayStation.Community tag
2014.05.30. 12:20:46
LV7
Válasz 5. ps2true üzenetére:
Persze, hogy nem akarták. Ha most kiadnának egy tökéletes focit, mit adnak majd 2020-ban?
5. ps2true  -A LEGNAGYOBB-
2014.05.30. 11:31:19
LV24
Előbb még 4/10 volt az értékelése. Most már csúszott 3 pontot felfelé.

Egyébként a közönség pont úgy mozog mint PS4en. Nem papírklisé. Még hogy a PS3 nem tudta volna ezt megtenni a korábbi részekben. Inkább nem akarták. Arra leszek kíváncsi,hogy a Fifa 15ben miként lesz ez PS3on. A köztes részek nekem mindig előrébb mutatóak voltak mint a főszál.
Playstation
4. HUN_Zsubi  PlayStation.Community tag
2014.05.30. 10:49:56
LV12
Válasz 2. talos86 üzenetére:
Mert így sokkal többet tudnak belőle eladni.
Gyűjtői kiadások: http://mycollection.blog.hu
3. Janinja82  Mérges Sárkány
2014.05.30. 10:49:04
LV3
Válasz 2. talos86 üzenetére:
A Pro Evo pont ezt tette. DLC-ként letölthető!!!
2. talos86  PlayStation.Community tag
2014.05.30. 10:40:00
LV3
Én azt nem értem a mai napig, hogy mi a faxért teljes játékként árulják. Csapják hozzá a Fifához egy DLC keretében azt csókolom.
1. mentoloshypo  Az indie fóbiás
2014.05.30. 10:13:37
LV28
Vb hangulat, mint pozitívum?
Még nem is kezdődött el, nem tudhatjuk milyen lesz a brazil VB igazi hangulata.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2014 FIFA WORLD CUP BRAZIL
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Átlagos
Zene / Hang:
Hangulat:
7/10
Pozitívum
VB hangulat, jópofa rádiós podcast-szerűség, az őszinte támadófoci ünnepe
Negatívum
Szezonális jellegből fakadóan hanyagolható szavatosság a kínált árért cserébe; Pirlo szakálla

MARTIN BELESZÓL
Tegnap este azon agyaltam, mit írjak egy olyan játékhoz, amit soha nem fogok kipróbálni. Aztán ma meg látom, hogy ugyanaz jutott eszembe, mint HTB-nek: vajon lesz-e a VB-n terroresemény, gyilkosság, focista elrablás, stadionfoglalás, vagy népfelkelés...