PlayStation.Community

2014.03.26. 22:45 PlayStation Network
11 hozzászólás
Szerző: Petunia
Értékeld a cikket!
Krisztus katonája akarok én lenni, az ő seregével bűn ellen harcolni.

Az utóbbi időben több helyen is leírtam a véleményemet a felfedező akció-kaland műfaja legnagyobb neveinek egymással való összevetése tárgyában, mely diskurzusok minden alkalommal magukban hordozták a fejtörők elégtelenségére vonatkozó elmarasztalásokat, kiváltképp a legújabb éra neves képviselői esetében. Mint a Brothers ismertetőben is említettem, mostanra gyakorlatilag lemondtam arról, hogy konzolos berkekben is léteznek még jó kis agyszétsütős, nyugodtabb stílusú kalandjátékok, mikor arcba kaptam a két testvér sztoriját. Ám még azt a történetet is megelőzte az Adam’s Venture: Chronicles kiszúrása a PlayStation Network nyitóoldalának friss ajánlatai között, melynek tárgyában a legfontosabb jellemzőkként emlegetett platformozás, fejtörők, felfedezés, az 1920-as évek és a Közel-Kelet játszották a bikának lengetett vörös kendő szerepét. Egyedül a Brothers gátolt meg abban, hogy ne essek neki azonnal, ám ami késett, nem múlt el. Mivel egy sokak által kedvelt műfaj egyik, viszonylag jól (vagy „nem annyira rosszul”, ezt a cikk végére mindenki eldönti) sikerült képviselőjéről van szó, úgy gondoltam, érdemes pár bekezdésben beszámolnom róla a PSC tisztelt olvasóinak.
Barátom, ha akarsz, Te is jöhetsz velem, Jézus neve által biztos a győzelem

Részemről időbe tellett, mire rájöttem, hogy az Adam’s Venture: Chronicles tulajdonképpen egy gyűjteményes kiadás, mely három, korábban csak PC-n megjelent epizódot foglal magában. A The Search for the Lost Garden (2009) témája az Édenkert megtalálása, a Solomon’s Secret (2011) Salamon templomához kötődik, a Revelations (2012) pedig az első két részben elmondottakat megelőlegező, valamint utánuk következő, az azokat lezáró eseményekről ad számot. Mivel önmagukban viszonylag rövid, pár óra alatt abszolválható anyagokról van szó, talán nem is nagy csoda, hogy mi, konzolosok nemigen hallottunk még erről a sorozatról. Mint az epizódok címei is sugallják, a történetet ez esetben a Biblia inspirálta; ám az alatt semmilyen „hittérítő” szándékot ne sejtsenek azok, akik attól tartanak. A fejlesztő stúdió egy kis független holland csapat, a Vertigo Games, akik fő profilja a szimulációk, interaktív vizualizációk és virtuális tréning szoftverek gyártása, a kisebb, az Adam’s Venture epizódokhoz hasonló, casual játékok tető alá hozása mellett.

Héroszunk, teljes nevén Adam Venture egy skót sarjadék, aki – mint majd a harmadik epizódból kiderül – a neves Oxford avítt falai között kezdte tudományos pályafutását. A teológus apa (láss csodát, a papa neve Abraham) egyik fő érdeklődési területe a Biblia szövegeinek értelmezése, aki a saját fiát tette meg kutatási asszisztensének. Így kerültek Adam birtokába egy keresztes lovag, Charles L’Heureux jegyzetei, melyek egyenesen az Édenkertnek a Teremtés Könyvében leírt lokációjával megegyező koordinátáit tartalmazzák. Adamról egyébként nem feltétlenül egy szuperintelligens tudóspalánta jut eszünkbe; bár szellemeskedő megjegyzéseivel (pl. „Danger trembles when it hears my name”) Nate Drake bámulatosan megformált egyéniségét próbálták az alkotók távolról megközelíteni, erre inkább csak kísérletet látunk, melynek eredménye egy félnótás és nem is különösebben tehetséges, de legalább jóképű pasas. A történetből a kötelező hölgykíséret sem hiányzik, ez esetben (a Nate Elenájára emlékeztető küllemű) Evelyn Appleby kisasszony személyében, aki szintén Oxforban tanult, és Adam apjának asszisztenseként ismerkedett meg Adammel. A harmadik szükséges kelléket a Clairviaux névre keresztelt nagyvállalat és annak arrogáns, pénzéhes vezetője, James Saint Omair testesítik meg, akik az Adamék által felfedezett relikviákra és szereplőink testi épségére jelentenek veszélyt. Úgyhogy nagyjából minden körülmény adott, amiből akár egy akció-kaland vázát is fel lehetne húzni, és van is egy-két pörgősebb menekülős jelenet, ám az Adam’s Venture megkímél minket a harc leghaloványabb formájától is. Mint a Brothersnél is említettem, én ezt mindig örömmel veszem, és mindkét játékban másra helyeződött a hangsúly, így a csata – legalábbis nekem – egyáltalán nem is hiányzott.

Fegyvert, kardot, pajzsot és sisakot, bátorságot, erőt a vezértől kapunk

Az Adam’s Venture játékmenetének egyik összetevője a platformozás, melynek terén jól észrevehetően igyekszik a nagy példaképek nyomdokaiba lépni. Az eredmény inkább a párhuzamok felfedezése miatt megmosolyogtató, mint önmagában élvezetes, de szerintem az anyag nem akar többnek látszani annál, ami. Vannak itt jó kis oldszkúl lengő bárdok, melyek közt a távolság nem annyira érzékelhető volta miatt azért nem nehéz szétvagdalni magunkat, peremek szélébe kapaszkodva, szögletes mozdulatokkal történő oldalazás, létrákon mászkálás; sőt emberünk képes kapaszkodásból hátraugrani, de ekkor már nagyon féltem, hogy baleset fog történni, mert ezekkel a mozdulatokkal kábé én is meg tudnék csinálni mindent, amit a híró. Úgyhogy a mozgáskultúra nem szép, de legalább használható és működőképes. A fáklya alapfelszerelésnek számít, ez több rejtvény részét képezi, és akad ládatologatás is. Nem mondhatnám, hogy a két karakter összehangolt működésének lehetőségét kihasználták volna a fejlesztők, mert csak egyetlen esetre emlékszem, ahol Evelyn egy láda ledobásával érdemben hozzájárult a dolgok előrelendítéséhez. Úgyhogy ő inkább csak a beszélgetőpartner szerepét tölti be a játékmenetben.

A helyszínekkel szerintem alapvetően nincs gond, kb. ez az a választék, amit személy szerint én elvárok egy „töktombraideres” anyagtól. Az első epizód egy föld alatti, kacskaringós barlangrendszerben került megrendezésre, amitől mondjuk nem voltam annyira elájulva. A változatosságot inkább csak a csordogáló patakok és a tropikus növényzet jelentik, bár helyenként egészen jól sikerült színkavalkádokat eredményező megvilágításokat, fény-árnyék viszonyokat is találunk. A második felvonás, a Solomon’s Secret határozott javulást mutat, itt van cella, raktárépület, majd Jeruzsálem városa (persze ne várjátok az Assassin’s Creed: Revelations dimenzióit), végül Salamon föld alatti temploma, korrekt megvalósításban. A harmadik rész, a Revelations Oxfordban indul, majd egy kis francia városban, Luzban folytatódik, és az első epizód barlangrendszerében ér véget, nekem azzal sem volt bajom. Persze a grafikai kivitelezéstől nem kell csodákat várni, a hangulat megvan – és pont ezt hiányolom a legújabb, technikailag szinte tökéletes Tomb Raiderből.

...meg ugye a rejtvények, melyek a Nate Drake uraság vagy az asszaszinjaink köré emelt, gigantikus és pompázatos struktúráknak is hiányzó építőelemei. Nos, az Adam’s Venture sorozat mindezen alkotások számára példaként szolgálhat. Ugyan elmondhatom, hogy a három epizódban előforduló fejtörők alaptípusokba sorolhatók, a nehézségi szint még így is eltérő. Az szimplábbaknál például három mondatból álló Biblia idézeteket kell sorba rendezni, köveket szín szerint csoportosítva forgatni, egyszerű matematikai műveleteket végezni, vagy hajtűvel zárat kinyitni kb. a Risen 2-ben látott módon, a tűnek a zárba dugásával és mozgatásával, de annál sokkal egyszerűbben. A haladó szintre példa, amikor megadott, nevet nem tartalmazó mondatok alapján kellett kitalálni, hogy melyik információ kire vonatkozik és ennek megfelelően rendezgetni a neveket egy táblán. Vannak érdekes labirintus rejtvények, ahol az egyes kockákat határoló rácsok nyomólapokkal történő mozgásának figyelembevételével kell átkelnünk, és elég könnyű eltéveszteni az utunkat, főleg az utolsónál. Ugyancsak nehezebb a dinamitok hatástalanítása, melyekben huzalok és elosztók bonyolult hálózatát kell átlátni (ami nekem nemigen sikerült, csak a szerencsén múlott a megoldás.) De a profi szint sem hiányzik. Részemről itt az elrettentő példa Salamon templomában volt, amikor az ajtóra rajzolt Salamon családfa alapján kellett kitalálni, hogy a terem két oldalán elhelyezkedő négy képhez az öt névből kit kell párosítani. Nagyjából 24 órás próbálkozás, gondolkodás, agypihentetés, összességében darvadozás után arra jutottam, hogy ehhez képest a dodonai jóslatok óvodások számára is könnyen megfejthető rejtvények, úgyhogy kikerestem a megoldást – amit még úgy sem értettem teljesen. Szintén időbe telik a különböző, a többivel együtt forgó, sőt a többi mozgását egyenként megváltoztató, korongos feladványok kitalálása, és van, melyeknél egy szó kirakása is bonyolítja a helyzetet. Úgyhogy a trilógia végére érve gyakorlatilag füstöl a player agya, de ez így van jól, pont emiatt nem is hiányzik az akció. Mi több, helyenként már úgy éreztem, talán már túl sok is a rejtvényből.

A jutalom dicső babérből készítve, de csak a győztesek fejére lesz téve

Az első és második epizódban van még egy kis extra keresgélés, mely alatt ládákba rejtett kódokat kell érteni. Viszonylag könnyű őket megtalálni, és a kódok felhasználásával bónusz tartalomhoz jutunk a játék hivatalos weboldalán, mely alatt a szereplőre vonatkozó információkat, screenshotokat, avatárokat és háttereket kell érteni; nem annyira sok, de mégis valami. Hiányoltam is ezt a gyűjtögetősdit a Revelations-ből. Mint már említettem, a grafika megüti az elvárható szintet, és egyáltalán semmilyen akadást, rángást nem tapasztaltam. Az audio ugyancsak középkategóriás, mely a szinkronra és a zenére egyaránt igaz, ám a prezentált tartalomhoz tulajdonképpen elég.
Összességében ennyit szándékoztam előadni az Adam’s Venture: Chronicles-ről. Demó nincs, de tekintve, hogy ez tulajdonképpen három játék egyben, mely kb. 10 óra játékidőt jelent, azt gondolom, megéri az árát. Aki annyira szomjazik a felfedező kaland képviselői után, mint én, és imádja a rejtvényeket, szerintem bátran invesztálja bele azt a három-négyezer forintnak megfelelő összeget, melyből amúgy öt doboz cigit lehetne venni. (Plusoknak most 2 fonttal olcsóbb!) És ezt most úgy jelentem ki teljes szívemből, hogy az anyagot nem tesztelni, azaz ingyen kaptam, hanem gyakorlatilag látatlanul megvettem, melyet egy percig sem bántam meg. Remélem, sikerül még hasonlóakat találnom a Store-on!

Fejlesztő: Vertigo Games
Kiadó: Playlogic Games
Megjelenés: 2014. február 5.
Ár: £9.69/$11.99
Játékosok száma: 1
Demo: Nincs
Méret: 1.5GB
PSN feltöltőkártya: https://www.konzolokszervize.hu/
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2014.04.29. 17:10:32
LV1
Nagy lesz
10. Petunia  Szerkesztő
2014.04.15. 15:01:52
LV12
Válasz 9. _bela üzenetére:
Üdv a játékban. :D És még hány ilyen lesz...!
Endure and Survive
9. _bela  PlayStation.Community tag
2014.04.12. 07:28:10
LV1
Letöltöttem a demót, de a kerék forgatós résznél elakadtam. :-D
8. rottenbull  PlayStation.Community tag
2014.04.10. 21:09:47
LV9
Ez olyan lett,amilyennek a Tin Tin-t vartam.
7. Greg  PlayStation.Community tag
2014.04.04. 15:48:00
LV25
Nagyon jópofának tűnik és látványra is rendben van.
LV426
6. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.04.02. 20:19:05
LV14
A magyar store-on mától már van demó. Lehet, hogy majd teszek is vele egy próbát.
Nil Satis Nisi Optimum
5. Petunia  Szerkesztő
2014.03.27. 14:55:04
LV12
Válasz 4. seeYOUsoon üzenetére:
Szívesen! A saját választottjaimról különösen nagy örömmel írok. :)

Jó kis oldszkúl Indy + Lara + Nate, meg Sherlock-os rejtvényezés... kábé ennyi. Két "A" kategória közé pihenésnek pont jó, és ennél több nem is akar lenni.
Endure and Survive
4. seeYOUsoon  PlayStation.Community tag
2014.03.27. 13:30:54
LV5
köszi az ismertetőt, nagyon kellemes kis kalandnak tűnik, mindenképp beszerzem egyszer.
..loading, please wait..
3. neoptolemos  Apu ökölbe szorult keze
2014.03.27. 12:26:03
LV8
Ez kurva jó lehet. Kár hogy már nincs PS3-am.
2. Petunia  Szerkesztő
2014.03.27. 10:20:54
LV12
Válasz 1. Dzson üzenetére:
Te elolvastad a tesztet, Dzsonka? :)

(Fúfú, látnod kéne az új frizómat. Fodrit váltottam. :))) De sztem Te is elégedett lennél az új fazonnal. Majd ha lesz normális képem, mutatom.)
Endure and Survive
1. Dzson  Szerkesztő
2014.03.26. 22:56:47
LV6
Lőni lehet benne? :)
"Miféle mű kutyakaki...?" (Top Secret)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
Mozi - Volt egyszer egy... Hollywood
2019.08.20. 12:31 Cool-Túra
7 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Hollywoodi (rém)álom.
Everybody's Golf VR (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.20. 12:19 PlayStation Network
2 hozzászólás
Szerző: DrZaius
Akkor sem megyek ki a szabadba golfozni!
Blast Zone! Tournament (PS4, PSN)
2019.08.16. 09:15 PlayStation Network
3 hozzászólás
Szerző: GrayFox
A lemásolt házifeladat esete.
Songbird Symphony (PS4, PSN)
2019.08.15. 12:01 PlayStation Network
1 hozzászólás
Szerző: MolonLave
"Hajnalonta engemet / gerle-galamb költöget"
Mozi - Halálos iramban: Hobbs & Shaw
2019.08.15. 11:48 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
A macsó kopasz bácsik visszatértek.
Attack of the Earthlings (PS4, PSN)
2019.08.14. 11:30 PlayStation Network
0 hozzászólás
Szerző: HTB
A vadkapitalizmus túlkapásai.
Wolfenstein: Cyberpilot (PS4, PSVR, PSN)
2019.08.12. 20:19 PlayStation Network
14 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Cyber-langweilig.
Etherborn (PS4, PSN)
2019.08.11. 23:41 PSC egyperces
0 hozzászólás
Szerző: MolonLave
Délutáni fejtörő.
Toki (PS4, PSN)
2019.08.10. 20:07 PlayStation Network
6 hozzászólás
Szerző: Bandage_520
Retro majomkodás.
Képregény - Megtorló: Végszó
2019.08.09. 19:00 Cool-Túra
6 hozzászólás
Szerző: VictorVance
Egy utolsó megtorlás.