PlayStation.Community

2014.03.10. 11:55 Játékteszt
31 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
A következő teszt megtekintését semmilyen korú olvasónknak sem ajánljuk!

Ha belegondolok, nem igazán jut eszembe egy normális South Park játék sem (anno a szürke masinán volt szerencsém egy gyenge FPS-hez és egy gokarthoz). Valahogy egyik sem volt képes átadni azt az autentikus SP hangulatot, amit a sorozat képvisel. Igazából 16 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Trey Parker és Matt Stone az Obsidiannal karöltve tető alá hozza minden idők legbetegebb alkotását, egy habkönnyű RPG képében. Akik figyelemmel követik az eredeti animációs sorozatot, azoknak ez a szoftver maga lesz a Kánaán. Viszont előre figyelmeztetek mindenkit, hogy ez nem a szokványos tejjel és mézzel folyó változat lesz, hanem…
A Black Friday trilógiából (a legutóbbi évad Trónok Harca paródiájából) megismert kosztümökben pompáznak azok a negyedikesek, akiket úgy érzem, senkinek sem kell külön bemutatnom (Cartman, Stan, Kyle, Kenny, és az osztálytársaikról van szó; mondom ezt azoknak, akik barlangban élték le az elmúlt 10+ évet).
Ebben a sztoriban a két frakcióra szakadt kisiskolások küzdenek a címben szereplő mágikus botért. A legenda szerint az ereklye birtokosa uralja az univerzumot. Így az emberek (a varázsló Cartman zászlaja alatt) a tündékkel (a tündekirály Kyle-lal az élen) csatározva próbálják a saját táborukban tudni az univerzum legerősebb tárgyát.
Történetünk főszereplője egy teljesen új figura. Családjával együtt most költözött a csendes hegyi városkába. A szülők unszolására eme néma gyermek bőrébe bújva kell barátokra szert tennünk South Parkban.
Elsőként megalkothatjuk a figuránkat, amihez tömérdek kiegészítő közül választhatunk (a későbbiekben még ettől jóval több cumó közül mazsolázhatunk, sőt, az elvetemültebbek akár David Hasselhoff arcot is operáltathatnak maguknak). A készítők most először megalkották a városka teljes térképét, így végre megtudhatjuk, ki hol él pontosan, illetve, hogy hol helyezkednek el az épületek a "valóságban". A mi házunk a négy jómadár utcájában található, közvetlenül Butters mellett. Az ártatlan fiút éppen egy tünde cipőzi serényen, úgyhogy gyorsan közbelépünk. A kis paladin hálából bejelöl a Facebookon, valamint meginvitál minket az emberek főhadiszállására. A közösségi oldalon találhatjuk meg az olyan főbb dolgokat, mint a barátainkat, a felszerelési listánkat, a térképet, a küldetéseket, a partinkat, és egyéb hasznos dolgokat.

Az elmúlt 2 hetem egy casual RPG-vel való szórakozással telt. Eléggé megdöbbentem, amikor visszahallottam annak a játéknak a zenéjét, illetve egyéb paródiaként előforduló hozományait a The Stick of Truth-ban. A Skyrimból koppintott dragonbornként képesek vagyunk kiáltani, de az eredetitől eltérően itt az alfelünkkel valósíthatjuk meg a műveletet. A bélgázok használatára erősen építkezik a szoftver. Ahogy haladunk előre a történetben, úgy fogjuk elsajátítani az egyre aljasabb fingokat (olyan nagymesterektől tanulhatunk, mint Cartman, Randy, valamint a legendás Terrance és Phillip).
Az emberek táborában megadhatunk bármilyen nevet magunknak, de ettől függetlenül csak Douchebagnek fognak hívni (le akartam fordítani, de itt liheg még a cenzúra bizottság a nyakunkon). Választhatunk a harcos, a tolvaj, a varázsló és a zsidó kaszt közül. Jómagam a harcost preferáltam, így meg is kaptam a hozzátartozó felszerelést. Apropó kasztok. Lényegében az eltérést az egyedi képességek jelentik, amikből szám szerint 5 van. Ez a harcosnál egy baseball ütős támadást jelent, de hamar kiegészül egy játékos tökön rúgással. Szintlépés után képesség pontot kapunk, amivel tovább erősíthetjük meglévő erőinket, például a diótörés után elhányja magát az áldozat.
A betanulás alatt megismerkedhetünk a harcrendszerrel, ami körökre osztott. Minden körben használhatunk egy tárgyat, ha akarunk (élettöltőt, kakát), majd támadhatunk. A támadás (és a védekezés) akkor lesz tökéletes, ha a felvillanó jelre nyomjuk le a megfelelő gombot. Hamar bele lehet rázódni; igaz, minden fegyver egyedi reakció idővel lett ellátva, és ugyanez igaz az ellenfelek támadásaira is. Támadhatunk közelharci vagy távolsági fegyverekkel, magával az ánuszunkkal (ha a manát túltöltjük, könnyen berottyanthatunk), illetve idézhetünk. Az idézhető figurákat egy-egy mellékküldetés után kaparinthatjuk meg, de nem szeretném elvenni a felfedezés örömét. Ezek a támadások mindent elsöprőek, de főellenség harcokban nem alkalmazhatóak. Az idézések naponta egyszer használhatóak, ezért megfontoltan bánjunk velük.
Nem szóltam még magáról a képi világról, ami fergetegesre sikerült. Az egész olyan, mintha egy epizódban lennénk, a karakterek ugyanúgy mozognak és beszélnek és minden olyan, mint ahogy azt már megismerhettük korábban a tévé képernyőjén. A képi és hangi világ csillagos ötösre vizsgázott! Minden fontosabb épület helyet kapott, de azért akadnak hiányok (egy Pokol tornáca kórház és Mephisto háza még elfért volna).

A kezdeti időszakban a tündék ellen harcolunk, de következőkben olyan elvetemült lények törnek az életünkre, mint a vörhenyesek, csövesek, patkányok, náci zombik, farkasok, ufók, magzatb@szók, alsónemű-gnómok, vagy a végzetes aidset terjesztő kanadai állatok. Ezek egytől egyig egyedi támadásokkal bírnak: a farkas például meghágja a játékos lábait (ilyenkor Butters sírva fakad).
Hat pajtás közül választhatunk segítőt magunknak. Első körben Butters és Kenny hercegnő szegődik mellénk. A hercegnő különleges képességei valami eszméletlenre sikerültek (ha hibázunk, Kenny meghal, de pár kör múlva újjászületik). Később Stan és Jimmy is választhatóvá válik, az utóbbi udvari bárd speckóin jókat lehet szakadni. Végül a frakcióvezetők is kipróbálhatóak lesznek.

Kalandunk során rengeteg apróbb tárgyat gyűjthetünk össze, amit a játék szimplán szemétnek titulál. Ezek egytől-egyig a South Park sorozatból megismert dolgok és annyi van belőlük, hogy még felsorolni is nehéz lenne. Óriási fan service, azt meg kell hagyni, én személy szerint odáig voltam tőle. Lépten-nyomon belebotolhatunk valamilyen apróbb kedvességbe, teszem azt egy ismertebb dalba (ezek még angol nyelven szólva is rögtön felismerhetővé vállnak, majd megrohanják a rajongót a hozzá kapcsolódó emlékek). A tárgyakat a helyi boltosoknál aprópénzre válthatjuk, amiből jobb felszerelést és kiegészítőket vásárolhatunk.
Összesen 121 karaktert találhatunk, akik a Facebook ismerősünkké válhatnak. A többséggel elég szóba elegyedni, de akadnak olyanok, akiknek előbb egy mellék küldetését kell teljesítenünk. Ezek az alfeladatok is rengeteg humort tartalmaznak, de inkább nem spoilereznék. A játékidő 10-15 óra körül érhet véget (ez nagyban függ attól, hogy mennyire voltunk alaposak). Több, mint 100 felszerelés és 30 chinpokomon várja, hogy összegyűjtse a kalandorlelkű gamer. Az utóbbinál kicsit hibáztak, mert a játékgyártó cég az üzenő falamra azt postolta, hogy szép nagy amerikai péniszem van, holott az enyém európai.
A sok pozitív dolog mellé azért írnék egy bosszantót is. Az irányítás nem tökéletes, a 3. „varázslat” elsajátítása során sünt sz@rtam, illetve egy bomba hatástalanítása során küldtem el a minijáték készítőit melegebb éghajlatra. Továbbá a game képernyőnként ment és ilyenkor kissé belassulhat az egész. Pár másodpercről van szó, de amikor előfordul, igencsak bosszantó.
Pár mondatot szólnék a játékban fellelhető cenzúrázásról. Amikor elsőre a képembe tolták az állóképet egy ufós hercehurca kapcsán, nagyon bosszantott a dolog. Megnéztem utólag YT-n, miről maradtam le és azt kell mondjam, hogy ettől sokkalta ordenárébb dolgok maradtak érintetlenül. Példákat nem említenék, mert a fiatalabb olvasóink visszamaradnának a fejlődésben. A másik kivágott minijáték az abortusz, ami dettó ugyanaz, mint a később érintetlenül hagyott, gépen végrehajtott abortálás. Kapásból 20 dolgot fel tudnék sorolni, amit cenzúrázhattak volna. A lényeg, hogy a játék maximálisan élvezhető ebben a formájában is, így aki csak emiatt nem szerzi be, rosszul teszi.
A South Park The Stick of Truth elvarázsolja az egyszeri gamert a maga alpáriságával. Nem tökéletes, nem is túl hosszú (RPG-nek rövid, de általánosságban olyan, mintha egy teljes évadot játszhatnál végig), de a célját maximálisan eléri: szórakoztat. És kinek ajánlom a stuffot? Senkinek és mindenkinek!

(A játékot partnerünk, a PlayON.hu biztosította tesztelésre. Nagyon köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
31. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.04.02. 04:45:36
LV14
Már vagy 20 órát játszottam vele, de még csak most végeztem az UFO-val. Azon a náci zombin a UFO-ban sírva röhögtem. :D

Egyszerűen nincs szívem gyorsan haladni, mindent látni akarok. :)
Folyamatosan nevetek, mosolygok nagyon élvezetes kaland. Pedig kicsit féltem, mert minden részt szinkronosan néztem, nem voltam biztos benne, hogy eredetiben is tetszeni fog. De a félelmem alaptalan volt, rajongóknak ez a játék kötelező. :)
És még a teszt is pazar... :)
Nil Satis Nisi Optimum
30. martin  Főszerkesztő
2014.03.16. 17:28:43
LV27
Válasz 27. talos86 üzenetére:
Soha?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
29. Onimushaman  Szerkesztő
2014.03.15. 11:39:22
LV24
Féltem a zsidó kasztól, de baromi erős lett az is. Berántottam a platinát.
señor
28. Onimushaman  Szerkesztő
2014.03.13. 19:33:23
LV24
Válasz 27. talos86 üzenetére:
Utólag?
señor
27. talos86  PlayStation.Community tag
2014.03.13. 19:10:39
LV3
Válasz 26. gaccsi üzenetére:
Ott a pont. Kíváncsi leszek, mikor csinálják meg hozzá.
26. gaccsi  PlayStation.Community tag
2014.03.13. 17:36:31
LV4
Az első játék aminél szeretnék magyar szinkront. :D
25. G-men  PlayStation.Community tag
2014.03.12. 14:39:32
LV11
KELL
SicKLy SaVaGe
24. talos86  PlayStation.Community tag
2014.03.11. 18:34:38
LV3
Válasz 22. wooltur üzenetére:
De benne van. Ő a "buszvezető".
23. wooltur  PlayStation.Community tag
2014.03.11. 15:38:33
LV16
Válasz 13. ColdHand üzenetére:
Sztem meg csak szimplán úgy gondolták, azok a részek pont jók lesznek DLC-nek.
R.I.P. Brúnó :-(
22. wooltur  PlayStation.Community tag
2014.03.11. 15:35:19
LV16
Jól láttam, h Timi nincs benne?
R.I.P. Brúnó :-(
21. Onimushaman  Szerkesztő
2014.03.11. 11:17:38
LV24
Válasz 19. Climaxpanda86 üzenetére:
A bombásat osztom.
señor
20. BoroSati  PlayStation.Community tag
2014.03.11. 10:23:45
LV2
Ez lehet az egyik utolsó játék amit beszerzek még PS3-ra. Hacsak be nem jelentik a közeljövőben a PS4-es változatot. :)
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
19. Climaxpanda86  PlayStation.Community tag
2014.03.11. 10:20:41
LV1
Válasz 18. ColdHand üzenetére:
Pedig nem.
-Spoiler-
Az európai verzióból kivágták az abortuszos jelenetet. Ugye a bombát amit a Mr. Slave ánuszában kell hatástalanítani ugyanazzal a módszerrel kell hatástalanítani mint az abortuszt. Az első művelettel semmi probléma nincs. A második mikor írja, hogy forgasd a bal analóg kart 10szer robbantam fel. Azt nem írja, hogy olyan gyorsan amilyen gyorsan csak tudod. Vagy ott a Nagasaki támadás. Harc közben semmi probléma. De mikor barangolsz és ott kell használni bizonyos tereptárgyak lerombolására a leírás nem ér semmit. Mondom, youtube videók hozzászólásai között is rengetegen írták, hogy ugyan ez a probléma.
- SPOILER VÉGE

Ennyi csak a problémám.
18. ColdHand  Szerkesztő
2014.03.11. 10:02:25
LV22
Válasz 17. Climaxpanda86 üzenetére:
Semmi értelmezhetetlen nincs benne. Mindig leírja, elmondja mikor, mit kell csinálni.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
17. Climaxpanda86  PlayStation.Community tag
2014.03.11. 06:29:45
LV1
Eszméletlen a játék. Viszont egy hatalmas fekete pont az értelmezhetetlen tutorialért. Nemcsak én nem értettem bizonyos dolgokat de a youtube-os nézők közül is rengetegen írták, hogy ez nem sikerül, az nem sikerül. Ezért hatalmas fekete pont jár a készítőknek.
16. quaid77  PlayStation.Community tag
2014.03.11. 04:42:06
LV3
Nyugodtan lelehet fordítani a douchebag-et, egy kis "edukáció" nem árt. Douche - douchebag - és a ritkán használt felsőfokú verzió a douche nozzle. A douchebag a vagina tisztítására használt produktum alsó fele amiben a tisztító folyadék van. A douche nozzle az a produktum felső, üreges fele, ami mint egy vastag szívószál behatol a vaginába. Hogy ezeket miért használják negatív jelzőkènt az számomra rejtély.
15. norbifiatal  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 23:27:58
LV7
Ennyi, ennyi, ennyi! Nagyon jó játék lett, mêg szórakoztam ilyen jót! Én tolvajjal mentem, cenzúra nélkül. Rengeteget nevettem, holott talán 5-6 rêszt láttam. De azokat úgy is adja vissza a játék, sőt, jobban, gondolok itt a SPOILER! KÖV. Mr. Furkóban való kalandozásra :-)

A teszt nagyon jó lett, egyetêrtek a 9 ponttal
"Omae wa mou shindeiru..."
14. ColdHand  Szerkesztő
2014.03.10. 22:52:07
LV22
Kb. fél órát játszottam a játékkal, de már az elvarázsolt. Alig várom, hogy belevágjak! A cenzúrát meg leszarom.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
13. ColdHand  Szerkesztő
2014.03.10. 22:51:10
LV22
Válasz 12. Aki23 üzenetére:
Lehet technikai okok miatt vágták ki, mint Kojima az MGS2-ből azt a jelenetet, ahogy Snake menekül a víz elől a süllyedő tankerben. Nagyon sok játéknál a kezdeti elképzelések és félig-meddig megalkotott elemek törlésre kerülnek.
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
12. Aki23  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 22:26:24
LV19
Amúgy most visszanéztem THQ-s képeket, trailereket és azért elég sok mindent kivágott az ubi. Pl ott van egy teljes erdős pálya nem csak utak, elmegyünk temetőbe, a ráknépség birodalmába a pta gyűlésen is csata van egy csomó jelmez sincs itt amiket ott látni stb.
11. Angyalkus  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 21:03:03
LV2
Válasz 10. Onimushaman üzenetére:
+ráknépség harcot is kivették.
Végigvittem, hétvégén tervezem a platina beszerzését.
Évente 1-2 játékért fizetek annyit , mint ezért, de mivel mindegyik évad mindegyik részét láttam, kötelezőnek találtam megvársárlását.Teljesen megérte.+Bug-ha gyorsan szaladok, elkezd laggolni a játék.
Prinny DooD!
10. Onimushaman  Szerkesztő
2014.03.10. 19:25:34
LV24
Nincsenek vámpír harcok a játékban sajnos. Horror ház is kimaradt.
señor
9. Firethrower  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 18:12:51
LV3
Válasz 7. Aki23 üzenetére:
Én se találtam meg őket..se a horror-házat.
8. probi  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 17:55:07
LV8
Válasz 7. Aki23 üzenetére:
Ráknépség benne van egy kis részben, Kulabáék felé kell menni a csatorna alá.
7. Aki23  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 15:22:07
LV19
Válasz 4. mark910624 üzenetére:
Biztos, de amúgy a ráknépség sincs benne csak 1 darab pedig több traulerben is mutatták őket.
6. barnoca  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 14:28:45
LV18
Ez nem az én világom.
5. mikka510  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 14:26:04
LV3
Na elolvastam. Várom már a feliratot!
Asuka mindenkin segit orvos kisaszon.
4. mark910624  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 13:45:44
LV4
Az 5. kép helyszínét kivágták ?
3. VikoTricks  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 13:29:52
LV2
A hétvége ezzel a játékkal telt nekem,nagyon jól hozta amit kell, végig mulattam rajta, csak tényleg kicsit lehetne hosszabb, de újrajátszós nekem mindenképp a többi kasztal is. :)
PS ID : VikoTrickz
2. probi  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 12:58:31
LV8
Tegnap én is befejeztem a sztorit de pár mellékszál még hátra van. Tele van jó poénokkal, ebböl is látszik, hogy próbáltak a részetekre is odafigyelni ( Egy kiadós fingás után megkérdezte az egyik katona, hogy mi ez a szar csak nem megjelent Niki Minaj új lemeze :D) és beteg mint egy jó SPhez illik. Összességében csak SP megszállottaknak ajánlom megvételre teljes áron, a többieknek majd ha leakciózzák vagy olcsón tudják megvenni.
1. mark910624  PlayStation.Community tag
2014.03.10. 12:34:47
LV4
Tényleg egy szinte tökéletes South Park univerzumú játék, ám a hossza nemcsak RPGként de videojátékként is nagyon rövid. 15 óránál járok, 1-2 óra kell még a 100%os végigjátszáshoz.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
SOUTH PARK: THE STICK OF TRUTH
Ubisoft
Látványosság:
Kiemelkedő
Játszhatóság:
Szavatosság:
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
A South Park univerzumának tökéletes adaptációja, töménytelen poén, nem laposodik el
Negatívum
Egy RPG-hez képest rövid, néhány apróbb hiba, bosszantó és felesleges cenzúra

MARTIN BELESZÓL
Konkrétan most, a teszt olvasása közben kaptam észbe, hogy lemaradtam a gyűjtői verzióról... (*CENZÚRÁZVA*)