PlayStation.Community

2014.01.23. 15:00 Játékteszt
22 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Moby Dick nyomában.

Nagy fába vágtam a fejszémet, amikor jelentkeztem a címszereplő Assassin's Creed IV: Black Flag PS4 verziójának bemutatására. Kollégám, GrayFox egy nagyon patent cikket hozott össze a PlayStation 3 változatról tavaly. Ha eddig még nem tettétek meg, akkor olvassátok el, nem fogtok csalódni.
A PS4-es változat lényegében ugyan azt tudja, mint a kistestvére, inkább látványbeli eltéréseket tapasztalhatunk csupán. Viszont eme téren nagyon jól teljesít a program, a nagygépes verzió után nem szívesen ülne le az ember újra a PS3-as mellé.
Már a kezdő képsorok alatt alattomos köd lepi el hajónkat, amin elég nehéz átlátni. A villámok itt már nem papírból vannak, a víz pedig mesésen fest. Hajótörésünk után egyből szembetűnt egy másik különbség: a növényzet mozog. Az aljnövényzet, amiben el tudunk bújni, szépen követi a mozgásunkat. Apró dolognak látszik, de mégsem az. A főbb és mellékszereplők is jobban ki lettek dolgozva (PS3-on akadtak elég gyatra hibák és textúrák), ámbár a normális fizimiskák gyártása még mindig nem tartozik a fejlesztők legnagyobb erősségei közé. A helyszínek állati jól néznek ki, a nyílt óceán (főleg ha háborog), a barlangok, a szigetek, a vízesések, a tenger mélye (nagyon korrekt munka) mind aprólékosan van ábrázolva. Nem a legszebb nextgen játékról beszélünk, de a két verzió közt jócskán van eltérés a grafika és látvány terén.
Ezen felül még két dolgot tudnék említeni, az egyik a térkép kezelése. A tapipadra tenyerelve kerülünk a minden eddiginél részletesebb és hasznosabb felületre, amit ha akarunk, érintőlegesen is kezelhetünk (kicsit túlérzékenyre lett állítva, ezért inkább megmaradtam a jól bevált analóg karos megoldásnál). A másik pedig, hogy a PS3-as változattal ellentétben itt csak a feliratozás lett magyar nyelvű, minden más angol maradt.
A továbbiakban 2 olyan területre térnék ki, amit GrayFox csak szőrmentén említett meg. Egy keveset ömlengek még a szoftverről, aztán ígérem bele csapok a lecsóba.

Ez az Assassin’s Creed tán még a zseniális II. epizódot is felülmúlja. Véleményem szinte szóról szóra megegyezik kollégáméval. Felejthetetlen szórakozást nyújtott a Black Flaggel töltött idő, a gépet kihasználva rengeteg anyagot rögzítettem kép és videó formájában (úgy nyomkodtam a Share gombot, mint süket gyerek a csengőt, be is telt a merevlemezem). Remélem, valamennyire átjön a hangulat és a látványvilág a kizárólag nektek, a PSC olvasóinak készített videó montázsban.
Kenway flottája

A Black Flagben helyett kapott egy felettébb egyszerű, de annál szórakoztatóbb minijáték. Hajónk kabinjába lépve három dologgal léphetünk interakcióba. Ebből az első a bal oldalon található kabát, ahol is öltözetet cserélhetünk (a spéci kosztümöket csak innen érhetjük el). A jobb oldalon pedig a Csókát mintázó makettre lehetünk figyelmesek. Itt testre szabhatjuk „bázisunk” kinézetét (vitorla, kormánykerék, hajódísz) és felszerelését. Új felszerelést a zsákmányolt nyersanyagból barkácsolhatunk, vagy pedig különféle community challenge-ekben nyerhetünk el (erről később), illetve a Uplayről is szert tehetünk egy extravagáns skinre és jelmezre. A Uplay a Ubisoft külön interfésze, ahová regisztrálva pontokat gyűjthetünk meghatározott feladatok teljesítésével (ezek trófeák megszerzéséhez kötöttek, az ACIV-ben 3 „akció” a történet teljesítésével érhető el, a maradék pedig egy hosszadalmasabb online trófeához kapcsolódik), amiket Uplay Actionöknek hív a rendszer.
Pontjainkat ezek után elkölthetjük in-game tartalmakra (mondjuk az említett ruhára és alkatrészekre), esetleg dinamikus témákra. Ha jól emlékszem a Prince of Persia: Forgotten Sands idejétől működik ez rendszer, ami nem egy mai darab. Ha egy szoftver támogatva van ily módon (akár egy régebbi alkotás is), akkor az ott megszerzett pontjainkat beválthatjuk később egy másik játéknál a fentebb vázolt formában. Sajnos a PS4-es szoftverek esetében (2 gamet is megnéztem direkt) a PS3-as felületnél egyszerűbbre kerülünk. Korábban átnézhettük az eddigi összes ubisoftos teljesítményünket, itt viszont csak az adott szoftverre lett kihegyezve három egyszerű panellel.

A kisebb kitérő után kanyarodjunk vissza a kimaradt interakcióra, ami az asztal közepén helyet kapó térképet megérintve érhető el… vagy nem. Az ACIV rendszerét tekintve még az előző generációra hajaz, igen itt a PlayStation3-ra gondolok. Barátlistánk nagyságától függ, hogy be tudunk-e lépni a mini játékba, ugyan is 99 barát fölött az alkalmazás nem működik, PS4-en meg maximálisan 2000 barátunk/ismerősünk lehet. Jómagamnak is vissza kellett törölnöm pár embert, hogy a játék minden szegmensét zökkenő mentesen ki tudjam élvezni.
A tengeren járva a legyengített hajókat foglyul ejthetjük, amik az aljátékba kerülnek. Egy egyszerű, 2D-s térképet képzeljünk el, ahol a kontinenseken belül vállalhatunk küldetéseket. Kezdetben 1-2 járművünk lehet, de dokkunk bővíthető. Fehér gyémántok fejében újabb állást vehetünk magunknak, és ezáltal hizlalhatjuk flottánkat. A gyémántok a hajózási útvonalak biztonságosabbá tétele után szerezhetők, illetve a meglévő hajóinkat is beáldozhatjuk. Piros és sárga színnel jelölt területeken módunkban áll harcot kezdeményezni. Három tulajdonsággal rendelkeznek „harcosaink”, ebből nekünk most a gyorsaság és a tűzerő lesz fontos (a harmadik tulajdonság a raktér kapacitása). Maximálisan 4 vs. 4 felállásban vívhatunk tengeri csatát, de legtöbbször 1-2 ellenfelünk lesz csupán. Minden típusnak meg van az adott „életereje”. A támadások sorrendjéről a gyorsasági paraméter dönt. Lehetőségünk van hordókat dobálni az ellenség orra alá, ami legtöbbször halálos. Ilyen robbanószereket a barátaink hajójának istápolása után kaphatunk. A harcok nem nehezek, nem is túl látványosak, de csak így nyerhetünk magunknak a küldetések indításához szükséges dolgokat (például kakaóbabot). A csaták után fehér gyémántok ütik még a markunkat. Ha egy útvonal biztonságos (zöld), akkor 100%-os valószínűséggel tér vissza az adott megbízásról. Minél távolabbra küldjük ki hajóinkat, annál hosszabb időbe telik a küldetés. A rövidebb utak csak pár percesek, a hosszabbak viszont akár másfél napig is eltarthatnak.
Itt lépnek képbe ismerőseink, akik többféle képen is besegíthetnek nekünk, és mi is istápolhatjuk a flottájukat. A segítségnyújtás leghasznosabb módja a gályák felgyorsítása, amivel jócskán lerövidül a megadott idő. Feljavíthatjuk egymás sérült bárkáit, vagy akár kíséretet küldhetünk, ahol bizonytalan a misszió sikeressége. Nagyon gyorsan bele lehet jönni ebbe a frappáns mini játékba.
Érdemes erős, nagy raktérrel rendelkező hajókat elfoglalni, mert a későbbi küldetések megkövetelik. Ha körözés alatt állunk, kalózvadászokra lehetünk figyelmesek. A 3. és 4. szintű körözésnél jönnek az igazán szép példányok, próbáljuk begyűjteni őket. A missziók jutalma általában pénz, de néha kapunk művészeti tárgyakat vagy hajóalkatrészt. Ez a játék elérhető Second Screen alól is, ha rendelkezünk táblagéppel (és a hozzá letölthető alkalmazással). Sajnos Vitán nem működik a dolog.
Ez az interaktív flottás mini game sokkal érdekesebb, mint a korábbi részek asszaszínos managelése, vagy a 3. rész túlbonyolított tanyaházas kereskedelme. Nagyon tartalmasra sikerült ez az AC-epizód, még egy ilyen kis szegmenséről is ilyen sokat lehet írni.

Fehér bálnákról és a megosztásukról

A Ubisoft titokban összeesküdött ellenem, és úgy érzem, a 10 éves tervében becses személyem sírba tétele is beletartozik. Szeretem a Ubi játékait, efelől senkinek se legyen kétsége, viszont a kisebb nagyobb hibák, amiket elkövetnek, kissé kezd idegesíteni (nagyon finoman és nőiesen fogalmaztam).
Behoztak a Black Flagbe egy érdekesnek tűnő dolgot, ami abból áll, hogy véletlenszerűen találkozhatunk bizonyos eventekkel. Különleges ládák, királyi konvojok és ritka fehér bálnák jelenhetnek meg a közelünkben. A dolog pikantériája, hogy ha egy ilyen eseménybe botlasz, azt automatikusan megossza a barátaiddal, amiről jó esetben értesítést is kapnak (vagy külön szólsz nekik). Én 45 óra alatt értem el mindent, amit szerettem volna az egyszemélyes kampányban (100% fő és mellékág progress, összes trófea, a kihívások 95%-a)....
...viszont egyetlen egy ilyen eventtel sem találkoztam ez idő alatt. A barátlistám 99 főn stagnált, ezért gondoltam a hiba nem az én készülékemben keresendő. A fejlesztőknek sikerült olyan f@szán belőni ezt a rendszert, hogy a megjelenés után nagyjából 2 percenként ugráltak ezek az események a játékosok arcába. Ezt visszaállították nagyon ritkára, az eredmény ennek hatására pedig tömény idegeskedés lett.
Bizonyos időközönként úgynevezett community challenge-ek lépnek életbe. Ezek egyszerű, közösségi kihívások. Adott egy időintervallum (mondjuk 3 nap), ami alatt különféle feladatokat kell végrehajtanunk (bizonyos mennyiségű katonát meggyilkolni, meghatározott számú hajót kifosztani). Ha részt kívánunk venni, akkor minimálisan részt kell vállalnunk a közös siker érdekében. Ha a feladat teljesül, akkor egy csak ilyen módón megszerezhető tárgyat kapunk (pisztoly, kard, ruha, hajóalkatrész). Ilyenkor szinte 100%, hogy belefuthatunk a fentebb taglalt speciális eventekbe (én is így találtam meg a bálnát és a többit fél órán belül).
Összegezve

Az Assassins’s Creed IV: Black Flag egy igazán szórakoztató alkotás, már csak a kalózos témaválasztás miatt is. Rendkívül tartalmas, több 10 órás élményt nyújt (a muliplayerrel együtt jóval 60 óra fölé rúghat). A kisebb bugok ellenére tökéletes választásnak tartom a PlayStation 4 mellé. Még azoknak is bátran ajánlom, akik eddig idegenkedtek az AC játékoktól.

(A játékot partnerünk, a PlayON.hu biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, akár gyűjtői változatban is, vagy webshopjából meg is rendelhető.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
22. Peet04  PlayStation.Community tag
2014.12.27. 19:42:35
LV1
Umity
21. Gyuszi  ACmultifagBEAST
2014.01.30. 02:05:11
LV11
Válasz 5. Sakamoto_14 üzenetére:
Multihoz mindig kevés leszel!:D
"...Nothing is True, Everything is Permitted..."
20. Gyuszi  ACmultifagBEAST
2014.01.30. 02:02:37
LV11
Válasz 18. HUNFRE üzenetére:
Noob kis pöcs vagy!:P
"...Nothing is True, Everything is Permitted..."
19. Gyuszi  ACmultifagBEAST
2014.01.30. 02:00:57
LV11
"a muliplayerrel együtt jóval 60 óra fölé rúghat" :D
"...Nothing is True, Everything is Permitted..."
18. HUNFRE  PlayStation.Community tag
2014.01.27. 19:37:18
LV4
annyira jó ez a játék ,hogy 12ért eladom ... Privi !
PS4 ID: HUNFre576
17. Onimushaman  Szerkesztő
2014.01.25. 23:52:58
LV24
Válasz 16. Matichku üzenetére:
Nem fogsz csalódni. :)
señor
16. Matichku  PlayStation.Community tag
2014.01.25. 21:08:31
LV14
Amikor nyomon követhettem a TWITCH csatornán ahogyan játszotok már az is élvezetes volt. A tengeri csaták, hajóval furikázás még jobban tetszett. Írtad is bivaly erős 9 pont a cucc, és tényleg.
PS4 nálam még nincs, de a PS3-as változatot lehet, hogy beszerzem.
Nil Satis Nisi Optimum
15. Horvi  PlayStation.Community tag
2014.01.24. 18:40:46
LV2
Válasz 12. soliduss üzenetére:
Nyugodtan vedd meg, eddig engem is hidegen hagyott az AC, de ezt a kalózos téma miatt mégis megvettem a Ps4 mellé, egyáltalán nem bántam meg, fantasztikus játék, állejtő grafika, hatalmas világ, a kalózkodás megunhatatlan, millió gyűjteni való, minden fejleszthető, változó időjárás, viharok a tengeren, stb. stb. Megunhatatlan. Van benne 55 órám és 67%-on vagyok, igaz most szünet van a mentési hercehurca miatt, nem akarom hogy elvesszen amit eddig elértem, de ha végre lesz megoldás folytatom.
2014.01.24. 14:54:06
LV2
Nekem ez mar nem jott be.Annyi koze van az AC-hoz,hogy a kiado annak keresztelte.Mint egy kalozos jatek,teljesen ok,de mint AC ez egy szegyen.
13. BoroSati  PlayStation.Community tag
2014.01.24. 12:46:28
LV2
Szeretem a sorozatot (a legjobb rész szerintem az AC II volt), ez a rész is megvan már (PS4-re) de még kicsit várok vele. Előbb pótolok pár dolgot PS3-on. :)
Nyugi Dagi, nyugi, nem csak foci van a világon!
12. soliduss  A Krónikás
2014.01.24. 09:03:15
LV25
Bakker... a 3 után elment a kedvem a sorozattól, de ez a sok pozítív pont kezd meggyőzni ,hogy kell.
11. amstel80  PlayStation.Community tag
2014.01.23. 23:38:38
LV5
Király és kész!
"Megvagy tetvesgörény mostpróbálj meg ugrándozni"
10. cratoska25  PlayStation.Community tag
2014.01.23. 22:41:41
LV5
Ha végre egyszer megjön a megrendelt ps4em, akkor ez lesz az első amit kitolok
Hjujj, de nehéz a jáátéékk..
9. G-men  PlayStation.Community tag
2014.01.23. 20:07:17
LV11
Lehetőleg már a héten ez fogom zúzni!
SicKLy SaVaGe
8. Onimushaman  Szerkesztő
2014.01.23. 18:52:46
LV24
Válasz 3. Jordan1985 üzenetére:
Ezt több embertől hallom már, hogy másodszorra fut neki. Valami nagyot alkotott most az Ubisoft.
señor
7. Onimushaman  Szerkesztő
2014.01.23. 18:49:46
LV24
Válasz 6. ralphcliff75 üzenetére:
Edward egy csettintésre vált a szakma mesterévé, ami nekem nem tetszett. Ezio életútja jobban fel volt építve.

Viszont a kalózkodás megvette kilóra a játékosok nagy részét (köztük engem is).
señor
6. ralphcliff75  PlayStation.Community tag
2014.01.23. 18:24:31
LV3
Velemenyem szerint is nagyon jo kis jatek lett. Bar nekem Ezio az etalon assassino ,de a kezdeti elenszenv utan ,Edwardot is megtudtam kedvelni.
Ugyan meg nem vittem vegig ,de valahogy nem is rohanok vele ,mert minden percet elvezem. Nagyon tetszik ,hogy nem vagyok rakenyszeritve semmire es gyakorlatilag azt csinalok amit akarok. Finoman adagolva a sztori modot ,boven el leszek az Infamous-ig...:)
Nemreg vittem vegig az elso Creed-et ,szoval nekem a grafika azok utan b.szott durva.
5. Sakamoto_14  A bölcs
2014.01.23. 17:08:35
LV20
Szerintem már PS3-on is nagyon jó volt a táj kidolgozottsága, és jól tettem, hogy nem vártam éveket a játék megvételével csak azért, hogy PS4-en játszhassam. Mondjuk ott a növényzet nem mozgott, vagy legalábbis nem ilyen látványosan, pedig itt a videóban nagyon pazar. Ami szerintem pozitív, hogy a menüt is magyarították PS3-on.

Az apró hangulatos elemek teszik nagyon naggyá a játékot, pl. alig tudom kiverni a fejemből azt a dallamot, amit a kocsmák előtt a nő szokott énekelni. Nem hittem, hogy megtalálom, de az összes fent van YT-on (!). Blow the Candles Out, Trooper and the Maid, ezek a kedvenceim.

Vannak apró hibái, inkább hibácskái, de engem nagyon beszippantott (mondjuk multit még nem próbáltam), kicsivel talán lenyomta a 2. részt, pedig amikor bejelentették, csak egy évvel az előző után, kicsit ódzkodtam tőle, hogy elfuserált munka lesz. Kíváncsi vagyok, tényleg Japán lesz-e a következő állomás.
2014.01.23. 16:17:24
LV1
kifejezetten irritált az assassin's creed előző részeinek csak a tudata is, de ezzel a résszel megfogtak, lelkes követővé váltam :)
2014.01.23. 15:37:47
LV2
Ps4en kezdtem bele màsodszorra mert Boxon màr félig kitoltam amikor megjőtt a Nextgen a szobàmba...De nem bàntam meg...Nagyon yo kis game lett...
2. DrZaius  Szerkesztő
2014.01.23. 15:34:03
LV3
Jah és mindezt úgy, hogy ez az első AC-em... Az eddigiekkel 30percnél tovább nem tudtam játszani, egyszerűen taszítottak!
De ez... Anyám... :)
1. DrZaius  Szerkesztő
2014.01.23. 15:32:19
LV3
Nekem Box-on 49 óra lett a végigjátszás, úgy, hogy mindent megcsináltam, összeszedtem amit multi nélkül lehetett... Multihoz hozzá sem szagoltam.
Nálam a tavalyi év legjobbja!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
ASSASSIN'S CREED IV: BLACK FLAG
Ubisoft
Látványosság:
Játszhatóság:
Szavatosság:
Kiemelkedő
Zene / Hang:
Kiemelkedő
Hangulat:
Kiemelkedő
9/10
Pozitívum
Egy újabb történelmi korszak méltó feldolgozása tengernyi lehetőséggel, hatalmas bejárható terület, nem válik monotonná. A tenger felfedezése, a hajózás nagyszerű élményt nyújt.
Negatívum
Szokásos apró bugok, az irányítás terén történnek érdekességek, az online dolgok nem mindig működnek megfelelően, nem lehet benne lovagolni.

MARTIN BELESZÓL
Örülök, hogy nem tudtam benne jobban elmerülni PS3-on, mert így kevesebbet kell majd újracsinálnom PS4-en.