PlayStation.Community

2013.12.17. 11:43 Játékteszt
30 hozzászólás
Szerző: Onimushaman
Értékeld a cikket!
Egy baráti versenyjáték szebb köntösben.

Mindig is az arcade autós játékokat részesítettem előnyben a szimulátorokkal szemben. Bármekkora sebességgel bevenni a leghalálosabb kanyarokat, na, az az én világom. Hatalmasakat driftelni, a versenytársakat kilökdösni kövér nitróval, de még ennél is jobb, ha mindezt még egy kis rendőrös üldözés is tetőzi. A címszereplő Need for Speed Rivals pontosan megfelel a leírtaknak, inkább a casual játékosoknak kedvez. Duke tollából olvashattatok korábban a PlayStation 3-as változatról , most pedig a PS4-es verziót vesszük górcső alá. Kollégám részletesen leírt mindent, úgyhogy ezúttal nem sok dolgom lesz.
Amikor elindítottam az új NFS-t PS4-en kettős érzés kerített hatalmába. Egyrészről majd kiesett a szemem, ugyanis frenetikus látvány tárult elém. A kocsik üvegéről folyik a víz, rendesen izzadnak a verdák, a képfrissítés folyamatos, sehol egy akadás. Másrészt dühbe gurultam, mert úgy érzem egy butított, hibás változatra áldoztam 20+ órát PlayStation 3-on. Nem viccelek, a kistestvér nagy gondokkal küzdött a látványosság terén (volt, hogy 3 másodpercre kimerevedett a kép, és ez nem csak egyszer fordult elő, továbbá folyamatosan képfrissítési gondok léptek fel). Akkor itt és most hadd adjak hangot aggodalmamnak a multi címekről, és azon belül a mind a két platformra (PS3/PS4) megjelenő játékokról. Beigazolódni látszik a gyanúm, hogy a PS3-ra kiadott verziók szándékos butításon esnek át, így sarkalva az embereket a generációváltásra. Két opció létezik: vagy viszed a nagyobb, szebb, jobb és „hibátlan” változatot (PS4), vagy pedig az kisebb, randább, és nem utolsó sorban lebutított, terméket (PS3). De ne nekem legyen igazam.
Kijavították a grafikai anomáliákat és az ugratóknál lévő feneketlen lyukakat (egyes ugratóknál elég komoly dolgok történtek, ha mellé estél), végre látszik a víz a hídról ugratva (itt korábban egyszerűen egy nagy területnyi moslékra lehettünk figyelmesek a víztükör helyett). Azt írtam, "kijavították" a felsorolt hibákat, de nem lehetek benne 100%-ig biztos, hogy valóban így történt; vagy csak a kistestvérrel bántak oly mostohán. Gonosz leszek és az utóbbira voksolok...

Az NFSR a zenék terén szerintem most nem remekel. Nem is tudom melyik epizódban hallottam utoljára olyan igazi jóféle, fülbemászó nótákat. Talán a PS2-es Hot Pursuit 2-ben? A Rivals-ban felcsendülő egy-egy nóta inkább való egy tusfürdő reklámba, mintegy adrenalint pumpáló autóverseny alá. Nem vagyunk egyformák, valakinek biztos bejönnek eme zenék is, de véleményem szerint ők kevesebben vannak. Saját muzsikát betenni a játékba, mint tehettük azt a PS3-as változatnál, PS4-en nincs lehetőségünk. Az is elég idegesítő, hogy ha mégis előfordul 1-2 elfogadható szám, akkor meg a véletlenszerűen császkáló verdákkal való interakció után (egy picit nekimész a delikvensnek, vagy akaratod ellenére kényszerítenek üldözésbe) jön az idegesítő "tam-tam" zene. A kocsik és a környezet hangjait rendben találtam.
Annyi negatív dolgot leírtam, pedig a stuff még így is felettébb szórakoztató. Annyi a titka, hogy nem kell komolyan venni; nem úgy mint maga a játék, ami talán kissé komolyabban veszi magát a kelleténél (sztori mód).
A rendelkezésre álló géppark impozáns, bárki megtalálhatja a kedvére valót. Bár a választható autók száma nem éri el az 50-et, véleményem szerint nem is kell több. Néhány óra száguldozás után a legvadabb gépek volánja mögé pattanhatunk, hiszen a vasak feloldása sok ügyességet nem igényel. Nem szívesen írom le a következőket, de egyre hülyébbnek nézik a casual játékosokat. Az ellenfeleket túl egyszerű elkapni, ha pedig versenyről lenne szó, akkor simán behúzzák a kéziféket. A handicap nagyon is a gamereket segíti: van, hogy az előttünk lévő egyszerűen bevár a cél előtt 50km/h sebességet diktálva. Az időfutamok pedig szimplán nevetségesek (az arany idő elérésére gondolok, nincsenek kiszámolva rendesen, túl nagy a rés, hogy a gyenge vezető is abszolválhassa). Még gyűjtögetni valók sincsenek a nyitott térképen, egyedül a Most Wantedből megismert traffipaxok és a Burnout Paradise idejében látott gyorsasági szakaszok képviseltetik magukat. Kb. 4-5 óra vezetés után ezek közel 90%-a összegyűlik magától.
A Rivals tehát egy habkönnyű, igen frankó látványvilággal rendelkező arcade autós szoftver. Minden hibája ellenére mégis szórakoztató. Jelenleg nincs más versenyjáték PS4-re, így a Need for Speed egyeduralkodóként hódít a piacon. Ha lóerő hiányban szenvedsz, vagy csak lazulnál egy dögös verdával, akkor ez az NFS neked készült, bátran tegyél vele egy próbát!

(A játékot partnerünk, az Electronic Arts biztosította tesztelésre. Köszönjük! Megvásárolható támogatónk, a Konzolok Szervize budapesti boltjában, vagy rendeld meg webshopjukból, a linkre bökve.)
Képgaléria
Olvasói vélemények
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
30. mc_sabotage  PlayStation.Community tag
2014.02.10. 10:29:19
LV2
Első rész óta nyomom az összes NFSt, max a legalját hagytam ki ( PRO STREET) a sorozatnak, azért mindegyiket kamáltam amelyik illegális verseny volt a nyílt utcákon de szerintem a 2005ös MW óta ez a legjobb! Burnout-okat is nagyon szeretem, de azért a NFSt mindig is nehezebb volt irányítani, ami számomra szimpatikusabbá tette! A Forza Horizont se lett volna egy fos ha 200al beleszállok a szembe jövőbe és borulok egyet és helyette nem száguldok tovább 180-al, mert így nem érte meg őket kikerülni, fékezni meg végképp nem! És hát egy száguldozásban mi lenne nagyobb veszély, mint a frontális ütközés? Kár volt az ütközési modellt a Mario Kartból átvenni!:P Visszatérve erre a gémre, végre megint van miért menekülni: hogy ne vegyék el a lóvét! ;)
Gratulálok a fejlesztőknek,( ha még nem zártak be mert nem kelt el elég játék, bár tudva illő nem az a jó játék amiből sok fogy, pl: COD) ezt az irányvonalat kellene követni,illetve a következő részbe kibővítve nagyobb térképpel, optikai tuningolhatósággal, részletesebb töréssel, több játékossal, több állíthatósággal: mint pl ha mráv annak fegyverek, annak esetleges versenyenkénti ON/OFF lehetőséggel, vagy pl állítható napszakkal mint Burnout-ban ahol ugye be lehetett állítani akár azt is, hogy úgy teljen az idő mint a valóságban stb stb stb... mondjuk egy Underground 3 személyében, de felőlem lehet Needfozaout is a neve! :P

Végezetül, számomra ez a játék:

Grafika:10/9
Fizika:10/8
Hangok:10/9
Hangulat:10/8
Irányítás: 10/9
Szavatosság:10/7
Akárhogy is számolok, ez 8, 3 pont!
Jobban fogy, ha alul pontozzátok? :PPPP
ONE LOVE, jó játékot mindenkinek! ;)
29. notomorrow  PlayStation.Community tag
2013.12.19. 18:06:16
LV1
Válasz 28. Jesus üzenetére:
network.needforspeed.com/overwatch
Pc-n és iPad-en is tökéletesen működik! Sok 15másodperces JAM-től lefagy az egész lobby és az OverWatch visszacsap! (kijössz a garázsból és kapásból rádrontanak a helikopterek/online Bentleys fakabátok) Szerencsére az OverWatch könnyen kikapcsolható az AllDrive vagy a Game Settings menüpont alatt!
28. Jesus  PlayStation.Community tag
2013.12.18. 17:02:40
LV20
Válasz 18. ALF22 üzenetére:
Engem se zavar, Én élvezettem shockwave-eztem le azokat, akik pont keresztbe vagy szembe versenyeztek velem. :D:D Egyszer se tudtak kicseszni velem, egyszer még a Henessy rendőrautómra is visszafordult egy Gallardo.... Egy ESF volt szemből, meg visszatolatva egy shockram. xD

Ami egyszer vicces volt, hogy overwatch-al(asszem telefonos app) üldözött egy rendőr, elvett 20% nitrót, küldött vele helikoptert stb. De egy U turn mindig megoldotta a dolgot, aztán máris túlment. A benzinkút meg pont a közelbe volt, így visszakaptam amiket lopkodott. :D
Spupul!
27. Jesus  PlayStation.Community tag
2013.12.18. 16:59:11
LV20
Válasz 25. martin üzenetére:
Az én voltam, nem ő. :D Ő a sztorit mazsolázta csak a zsarukkal.
Spupul!
26. ALF22  Son of Liberty
2013.12.18. 15:12:03
LV26
Válasz 24. Onimushaman üzenetére:
mw multija sztem nagyon jó volt
25. martin  Főszerkesztő
2013.12.18. 08:10:49
LV27
Válasz 23. Onimushaman üzenetére:
Engem amúgy is zavar, hogy ahol én 270-nel megyek, ott te 490-nel mentél.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
24. Onimushaman  Szerkesztő
2013.12.17. 21:13:52
LV24
Válasz 22. ALF22 üzenetére:
Az online többjátékos mód egy ideje mélyrepülést mutat a széria életében. Run azért volt jó, mert ott lehetett versenyezni rendesen. Viszont a rendszer katasztrofális volt...
señor
23. Onimushaman  Szerkesztő
2013.12.17. 21:11:46
LV24
Válasz 21. martin üzenetére:
Akkor nem mutatja rendesen a barátok idejét. Az egyetlen kihívás ezeknek az eredményeknek a döntögetése. :v
señor
22. ALF22  Son of Liberty
2013.12.17. 20:29:56
LV26
Válasz 20. Onimushaman üzenetére:
bazzzz az a hostkilépés vmi kiba..ott dúrva
legtöbbször pont egy üldözéskor
garázsban még sose
21. martin  Főszerkesztő
2013.12.17. 20:26:37
LV27
Válasz 17. Jesus üzenetére:
Le kell kapcsolni offline-ra. :)
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
20. Onimushaman  Szerkesztő
2013.12.17. 20:24:17
LV24
Válasz 18. ALF22 üzenetére:
Itt most ennyi van sajnos, 6 fős lobby. Tuti elbírna többet is (mert olyan, hogy forgalom nem létezik a Rivalsban, néha szembe jön 1-2 civil). Offline toltam, mert általában lelépett a host, aztán bámulhattam a töltőképernyőt.
señor
19. ALF22  Son of Liberty
2013.12.17. 20:10:21
LV26
A teszthez visszatérve:
Sztem ez a frostbite3 motor simán arra készült,hogy egy B csapat minimális ráfordítással el tudja készíteni erre a generációra is a játékot. Ezért lett olyan fapados helyenként.
Kojima Fox engine is dettó ilyen: multigen motor ami itt gyengén muzsikál, de legalább nem kell külön motor hozzá.

Szerintem.
18. ALF22  Son of Liberty
2013.12.17. 20:06:58
LV26
Válasz 17. Jesus üzenetére:
Ezzel nekem nincs bajom. Sztem tegyenek keresztbe online a játékosok azért lett kitalálva ez a rendszer. Csak rosszul működik, mégha megpróbál jó is lenni. Pl: tetszik a szabadság,hogy azzal játszom amivel akarok. De hátránya,hogy a többség tuti a leggyorsabb kocsival jön ellenem. Aztán jó a nyílt online pálya, csak ez túl nagy 6 főnek. Legalább 12 vagy 24esnek kéne lenni. Vagy oké, maradjon 6os, de akkor lehessen indítani nyílt versenyt mint az MW-ben vagy a Hot pursuitban,
Bár azt a 6főt single részben se értem. Ez most komoly,hogy 6 kocsi ellen versenyzek max? 12 túl sok a gépnek miközbe régebbi részekben ennyit elbírt?
17. Jesus  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 17:38:12
LV20
Válasz 10. ALF22 üzenetére:
Trollkodó hülye gyerekek melegágya ez az online rendszer. :D De csak eleinte lehet kellemetlen event közbe ha betrollkodnak, később maxos autókkal már ők járnak sokkal rosszabbul.
Spupul!
16. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 17:03:21
LV3
Válasz 14. martin üzenetére:
Ez igaz, amit eddig abból láttam az csudaszép.
15. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 17:00:45
LV3
Válasz 13. DrZaius üzenetére:
Minden generációváltásnál ez van...
Majd szépen jönnek a szép játékok is. :)
14. martin  Főszerkesztő
2013.12.17. 16:58:34
LV27
Válasz 12. MonstAir23 üzenetére:
De ha megnézed a Killzone: Shadow Fallt, kb. el lehet képzelni, mi lesz később.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
13. DrZaius  Szerkesztő
2013.12.17. 16:53:48
LV3
Válasz 12. MonstAir23 üzenetére:
Az lehet, de tegyük szívünkre a kezünket, nem várt mindenki egy kicsit nagyobb áll leesést ?!
12. MonstAir23  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 16:36:35
LV3
Válasz 8. martin üzenetére:
Nincs nagy választék még hogy legyen összehasonlítási alap...
11. Lotar  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 16:16:07
LV17
Kipróbálnám szívesen . :)
psn/sen id: pcpmate
10. ALF22  Son of Liberty
2013.12.17. 15:58:56
LV26
NFS legjobb ötlete az autolog bevezetése volt pár éve. Ez már tavaly is rohadt jó volt. Emiatt viszont a gépi versenyzők csak körítést jelentenek. Most már nem ellenük kell versenyezni,hanem a haverok eredményei ellen.
A "multi" viszont pont olyan mint az SSX-ben. Eltünt a korlát on- és offline közt, cserébe kaptunk egy ilyen semmilyen megoldást. SSX-ben ghostok voltak, meg időeredmények, itt meg ha mázlim van összefutok vkivel. De ha ő nem akarja a versenyt akkor megáll ,leparkol, azt betölti a térkép túloldalát magának. Normális multi nincs. Legalábbis ps3on. Nem tudom itt van-e, de kétlem.

Van hogy elvagyok ezzel a félmegoldással, de azért mégiscsak jó lett volna egy igazi multit is berakni. Most wantedet rongyossá játszottam, erre most kapok egy kiherélt folytatást az újítás címén:(
9. martin  Főszerkesztő
2013.12.17. 15:22:09
LV27
Válasz 3. probi üzenetére:
Csalóka. Ott vizes és sáros a kocsi. Szerencsére itt nincs cukormáz effekt.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
8. martin  Főszerkesztő
2013.12.17. 15:21:28
LV27
Válasz 4. roland31 üzenetére:
Mert itt a látványt nem a PS3-as verzióhoz mérjük. Nextgenben ez csak jó.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. DrZaius  Szerkesztő
2013.12.17. 15:19:11
LV3
Válasz 5. HUNFRE üzenetére:
Szívemből szóltál, mintha csak én írtam volna! :)
6. Onimushaman  Szerkesztő
2013.12.17. 14:27:22
LV24
Válasz 5. HUNFRE üzenetére:
Ezért írtam, hogy nem vagyunk egyformák. Egy burnout soundtracket vágnék alá szívem szerint.
señor
5. HUNFRE  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 13:55:35
LV4
imádom ezt a játékot !!! nem tudom letenni. számomra van benne erőteljesen kihívás, sőt az eddigi részekhez képest ebben találom a legtöbbet. a soundtrack-ek akkora hangulatot adnak ,hogy csak lestem. simán 9 pont. (graf lehetne jobb is PS4-en ,de majd a következő szebb lesz.)
PS4 ID: HUNFre576
2013.12.17. 12:54:56
LV4
nem értem a látvány miért csak jó :) de jó teszt
Ratchet and Clank forever:)
3. probi  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 12:31:41
LV8
4. képen látom, hogy a vazelinnel itt sem spóroltak :)
2. Jesus  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 12:22:43
LV20
Válasz 1. wasp00 üzenetére:
Ott se csúnya, csak van hogy beszaggat, megáll minden 1-2 másodpercre, meg még pár nyalánkság. :D
Spupul!
1. wasp00  PlayStation.Community tag
2013.12.17. 12:20:46
LV4
Nem tudom ps3-on hogy néz ki, de ps4-en kszép. A jelenlegi felhozatal egyik kiemelkedő alkotása (grafikailag).
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
NEED FOR SPEED RIVALS
Electronic Arts
Látványosság:
Játszhatóság:
Kiemelkedő
Szavatosság:
Zene / Hang:
Átlagos
Hangulat:
8/10
Pozitívum
Kellemes kikapcsolódást nyújt, a verdák dögösek és gyorsak, a PS3 változat hibáinak búcsút inthetünk. Nincs egyelőre vetélytársra, így a száguldás szerelmeseinek a legjobb választás a Rivals
Negatívum
Az elődjéhez képest nem nyújt többet a látványon kívül, kihívásoktól mentes, lehetne jobb soundtrack

MARTIN BELESZÓL
Nekem már a PS3-as verzióval sem volt bajom, a grafikán túl itt sem látok nagy különbséget.