PlayStation.Community Blog ›› gugello

3 hozzászólás

2009.04.12. 19:53:20

Utolsó hozzászólás: Zandrs

2009.04.14. 16:40:11

Megosztás
Értékeld a blogot!
Húsvét

A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak.A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Helyettesítő áldozatával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Az eredetileg zsidó ünnep (héber nyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

A név eredete

Húsvét, az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos böjt lezárulását jelzi. A böjt után ezen a napon szabad először húst enni. A böjt utolsó hetének neve: nagyhét, a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken fehérhét – fehérvasárnapig tart. A húsvét héber neve a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidók, bárány vérével megjelölt házait. Innen származik a ritkábban használt angol név, a passover is. A kifejezés az ünnep magyar nevében nem található meg, de Csíkmenaságon a húsvéti körmenet neve: kikerülés. Az angol Easter a német Oster szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt.

Piero della Francesca: Krisztus feltámadása
Kik ünneplik? a legtöbb keresztény felekezet, és bizonyos szokásokat tartanak nemkeresztények is, főként a nyugati kultúrában
Típusa keresztény
Tartalma, jelentése Jézus halálának és feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe
Ideje a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni vasárnap
2009 április 12. (nyugaton)
április 19. (keleten)
2010 április 4.
Rituálé ima, templomi istentisztelet
Népszokások húsvéti tojás, locsolás, ajándékozás (az USA-ban)

Truecell90 kérésére:

A nyúl meg a tojás - Húsvéti Szimbólumtár

Ősi idők kultúráiban a nyúl a termékenység és a megújulás szimbóluma volt. Jelképi értékét közmondásokból is ismert szaporaságának és prémjének váltogatása miatt nyerte el. Az animista vallásokban - amilyen az egyiptomi is-, a főisten vagy az anyaistennő (termékeny földanya!) kísérője, esetleg a Hold szimbóluma. A kínaiaknál a nyúl a hosszú élet jelképe és csillagjegy is egyben: a Holdon lakó fehér nyúl kevergeti hitük szerint a halhatatlanság bájitalát. Érdekes megjegyezni, hogy nemcsak ők, hanem az amerikai indiánok is nyulat láttak bele a Hold krátereinek rajzolatába.
Ezzel szemben az antropomorf isteneket imádó görögöknél már nemhogy elveszíti fenti szerepét, de ráadásul még negatív színezetet is nyer: az alvilági Hekaté kísérője lesz.

A bibliai valamint a keresztény szimbolika már nagyon összetett képet ad a nyúlról. Az Ószövetség tisztátalan állatnak tartja a nyulat, s az Újszövetség is van, hogy a vágyak, a bujaság és mértéktelenség főbűnök szimbólumát látja benne. Másutt arra a keresztényre vonatkoztatják, aki a Gonosz elől menekül Krisztushoz, vagyis itt a védtelenség szimbóluma lesz. Talán innen eredeztethető a nyúl és a félénkség, valamint később a gyávasággal való összekapcsolása.
Ezt a kettősséget tükrözik a mesék is, ahol egyszer gyáva oldaláról, másutt furfangjáról ismerszik meg a nyúl. A furfangos nyúl képzete feltehetően onnan eredeztethető, hogy a szapora nősténynyulak rendkívül agyafúrt anyák is egyben: kicsinyiket több különböző üregben rejtik el.
A húsvéti nyúl, az archaikus tavaszi feltámadás- és köszöntő ünnepek egykor fontos szereplője, pogány elemként maradt fenn a kereszténység feltámadás ünnepében.

Tojás

A tökéletesség szimbóluma. A legnagyobb, szabad szemmel is jól látható sejt, csíra, melynek kemény falából tör elő az élet. Érthető hát, hogy a tojás a káoszból megszülető, rendezett világ jelképévé vált több kultúrában is. Innen a kifejezés: világtojás. Ilyen világtojással találkozunk a Kalevalában.
A kínaiaknál a tojás magát a földi és égi világot jelképezi: a sárgája a föld, a fehérje, amiben mindez lebegve úszik, az égi szféra. Másutt az ősanyák esnek teherbe állat (többnyire madár vagy kígyó) alakú férfi istentől, s rendszerint tojás hoznak a világra. Így esik ez majd a görög mitológia Lédájával is, akit Zeusz hattyú alakban környékezett meg. A magyar Emese álmában szintén egy turul jelenik meg. Itt azonban a tojás motívuma kimarad.
A nyúlhoz hasonlóan a tojás is a feltámadás, a tavaszi megújulás szimbóluma lett. A keresztény kultúrkörben feltámadó a Krisztus jelképe, azonban már jóval korábbról is ismert volt a szokás, hogy a halott mellé tojást temettek a feltámadás reményében.
A magyar néphitben a tojás a születéssel áll szoros összefüggésben. Esküvőkön szokás volt a menyasszonyt tojásra léptetni. Másutt az újszülött első vizébe ütöttek tojást. Előfordul, hogy az életet szimbolizáló tojásból olykor gonosz erők elevenednek meg. Helyenként a tojásból kelnek ki a lidércek (lúdvércek) is.
A tojásfestők rendszerint a glóbusz osztását követik, mikor féltekékre, körökre osztják a felületét. Tulajdonképpen naptári fordulópontokat örökít meg a legtöbb hímes tojás.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.04.14. 16:40:11
LV8
a nyúl ilyen termékenységszimbólum..... asszem :-)
köszönjük a szép és részletes történetet, több ilyen hasznos blog kellene amit élvezet olvasni
2009.04.12. 20:07:02
LV2
Már csak azt nem értem, hogy a nyúl és a tojás hogy kapcsolódik a Húsvéthoz.:)
1. gugello  PlayStation.Community tag
2009.04.12. 19:54:28
LV14
Én a három nyuszimmal ünneplek,egésznap csak a répámat akarják de nem ellenkezem:P
- lazíts ha bírsz -
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV14
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
8586 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
gugika
Fórumhozzászólások száma:
4398 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
2879 db
Utolsó belépés:
2019.07.22. 20:37:24
Regisztráció ideje:
2008.12.01. 11:39:30
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID