PlayStation.Community Blog ›› Bajnok

0 hozzászólás

2008.10.19. 12:57:45

Nincs hozzászólás ehhez a napjóbejegyzéshez!

Megosztás
Értékeld a blogot!
MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj - Különleges erők.

A Magyar Honvédség MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj jogelődje az 1939. október 1-jén megalakult Honvéd Ejtőernyős Zászlóaljnak. A zászlóalj első és egyben utolsó ejtőernyős bevetését 1941. április 12-én hajtotta végre. A bevetés során repülőkatasztrófában életét vesztette Vitéz Bertalan Árpád őrnagy, a zászlóalj parancsnoka is. A zászlóalj a háború további időszakában mint gyalogos alegység harcolt, majd a háború végén felszámolták.

Az ejtőernyős fegyvernem hagyományait az 1951. október 4-én Székesfehérváron megalakult ejtőernyős zászlóalj vitte tovább. A katonai szervezet működését 1954-ben felfüggesztették, majd 1959-ben akkor már megváltozott struktúrával újjászervezték. Új orosz gyártmányú D-1 típusú ejtőernyővel szerelték fel a zászlóaljat 1961-ben.

További átszervezés keretén belül a katonai szervezet 1963-ban diszlokált át Szolnokra. A zászlóalj 1973-tól MI-8 tipusú helikopterből, majd 1977-től AN-26 repülőgépből hajtotta végre ejtőernyős ugrásait. A zászlóalj 1990-ben vette fel gróf Bercsényi László nevét. Az alakulat 1. felderítő százada Magyarország NATO tagságától kezdődően felajánlásra került, először 1999-2003 között az AMF(L) kötelékébe, majd ugyanez a század 2004. január 16-tól már az AMF(L) helyébe lépett NRF kötelékében teljesített féléves készenléti szolgálatot. A század 2004 augusztusától az MH Könnyű Gyalog Századként vett részt az ISAF műveletekben, Afganisztánban. A felderítő zászlóalj különleges műveleti zászlóaljjá alakulását 2005. szeptember 01-én kezdte meg a katonai szervezet és a szervezési időszak végére, 2006. február 28-ra be is fejezte az átszervezést, ezt követően pedig megkezdte a felkészítést és a kiképzést.

A képzést támogatja MTT (Mobil Training Team) Amerikai Egyesült Államok kormányának megbízásából segíti a különböző országok hadseregeit, többek között a különleges műveleti képességeik kialakításában. A zászlóalj tagjai különfajta "special forces" képzésben részesülnek, mint például a híres green beret (zöld sapkás). A teljes képzés 2 éves, és emellett egy 3 hetes különleges túlélési gyakorlaton vesznek részt (ami állítólag még az ilyen alakulatoknál se átlagos). A kiképzés konkrét segítése mellett a csoport másik fontos feladata a jövőben egy olyan kiképzési program összeállítása, amelynek alapján a zászlóalj a jövőben már önmaga készítheti fel katonáit. Sőt, nem csak saját katonáit. A közeljövő tervei között szerepel ugyanis egy, az MH Béketámogató Kiképző Központ és a Bercsényi-zászlóalj bázisán megalakítandó regionális különleges műveleti kiképző központ létrehozása, amely egyrészt a környező országok, illetve más NATO-tagállamok különleges erői kiképzésének bázisa lehetne, másrészt pedig a Magyar Honvédség egy újabb, NATO-nak felajánlható képességévé válhatna.

A Zászlóalj felszerelése nem nyilvános, de a némileg publikus információk, videók, és képek alapján egy különleges erőkhöz méltóan, átlagon felüli a felszerelésük. Kézi fegyvereik között megtalálhatóak, az MP5, M4A1 SOPMOD, M16, GEPARD stb. "A híradást, a biztonságos összeköttetést szolgálják a többsávos, hordozható URH-rádiók is, melyek közül az egyik SATCOM (műholdas) antennával képes a világ bármely pontján lévő hadműveleti területről összeköttetést biztosítani. Emellett kaptak ütés- és vízálló zsebszámítógépeket (Pocket PC handheld) és laptopokat, amelyek (valamint a digitális fényképezőgépek) segítségével a műholdas rendszeren keresztül akár fotót is képesek továbbítani a műveleti területről. Ugyancsak megérkeztek a speciális, nyolcvanliteres, vízhatlan, variálható, gyorsleoldó zárral ellátott hátizsákok, és tesztelik már a jelenlegi repeszálló mellényhez hasonló védelmi fokozatú málha- és védőmellényt is. Ez a különleges erők által tervezett mellény „felhasználóbarát", modul rendszerű, a feladatnak és használó igényeinek megfelelően állítható össze, továbbá eltávolítható nyak- és felkarvédelemmel is rendelkezik. Folyamatosan érkeznek a szükséges fegyverek, felszerelések, új technikai eszközök is"

Az alakulat különlegessége még, hogy zászlóaljként működnek.
Blog hozzászólások
LV4
Kitiltott felhasználó
PSC Kredit
3220 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Varga Tamás
Fórumhozzászólások száma:
822 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
114 db
Utolsó belépés:
2008.12.17. 14:52:30
Regisztráció ideje:
2008.10.11. 22:06:26
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea