PlayStation.Community Blog ›› Motoko

4 hozzászólás

2009.03.19. 16:07:38

Utolsó hozzászólás: hunsquall

2009.03.21. 11:35:06

Megosztás
Értékeld a blogot!
Nehéz vagy könnyű legyen egy játék?

A számítógépes játékok hátulütője, hogy nagyon nehéz kialakítani annak egyensúlyát, hogy tisztességes és valóban egyenlő feltételekkel játszhassanak a partnerek - akár a gépi mesterséges intelligencia, akár az emberi ellenfél -, viszont a feladat kellő kihívást is jelentsen a játékosok számára.

Hirdetés

A Strange Horizons című művészeti témájú internetes honlap elméleti cikke egyaránt foglalkozik a hagyományos, internet-kapcsolat nélküli, otthon játszható játékokkal, illetve a közösségi online játékokkal is, ahol a kompetitív játékstílus miatt még inkább elvárjuk, hogy a szabályok, illetve a játék mechanizmusa ne adjon arra senkinek lehetőséget, hogy tisztességtelen előnyre tegyen szert. Míg például az olyan szerencsejátékokban, amelyeknél valamilyen pénzösszeget kockáztatunk (mint például a kártyában vagy a rulettasztalnál), valamilyen nyereményt várunk a parti végén, addig a társas és számítógépes játékok elé pusztán azért ülünk le, hogy szórakozzunk.

A játékos megítélése arról, hogy egy játék mennyire fair, nagymértékben változik attól, hogy éppen milyen szinten járunk benne. Például jellemző pszichológiai hatás, hogy kezdőként "tisztességtelennek" tartjuk, ha esélyünk sincs a gyakorlott játékosok ellen, ugyanakkor ha már profik vagyunk valamiben, akkor épp hogy elvárjuk, hogy a kezdők ellen minden meccset megnyerjünk. Ez a két megítélés tehát ellentmond egymásnak: a "tisztesség" elve azt követelné, hogy aki leül játszani, annak legyen esélye a nyerésre, a "profik" viszont szakértelmük, ügyességük mérőeszközének tekintik, hogy nyernek-e, vagy sem, így felháborodnak, ha egy kezdő megveri őket.

Call of Duty 4 - jobb alul látszik a karakterfejlődés

Az olyan hagyományos játékok esetében, mint például a sakk, senkinek sem jutna eszébe, hogy panaszkodjon arra, ha megveri egy profi, hiszen egy átlagembernek esélye sincs rá, hogy - mondjuk - Polgár Juditot egyáltalán megszorongassa egy partiban. Hasonló módon senki szidná a Monopoly készítőit, hogy miért nem tudott nyerni, hiszen a játék mechanizmusa száz százalékosan ki van dolgozva már nagyon régóta.

Az internet-kapcsolat nélküli, gép ellen lefolytatott számítógépes játékoknál ugyanakkor gyakran előfordul, hogy a játékegyensúly rosszul van kialakítva: egy bizonyos játékbeli karakter kiválasztás miatt rendkívül nehéz keresztülverekednünk rajta magunkat, míg másoknak éppen hogy túl könnyű és unalmas játék, nem találnak benne kihívást. Utóbbi esetre jellemző, hogy csak végigrombolunk mindent és elvész az az érzelmi kötődés, amelyet az elején a játékkal kapcsolatban kialakítottunk. Emellett még az is előfordulhat, hogy a játékos talál egy olyan apró hibát (játékos szakzsargonban "exploitot"), amelyet kihasználva még könnyebben veri meg a gépet.

Míg a gép ellen játszva egyszerűen csak a szánkat húzzuk, ha egy játék túl "nehéz", vagy "könnyű", illetve ha a hiba révén nyerünk, ugyanakkor rendkívül módon felháborodik az ember, ha ez egy online, kompetitív játékban fordul elő. Ha valaki például a jól ismert közösségi online szerepjátékban, a World of Warcraftban kihasznál egy ilyen bugot, azt kitilthatják a játékból, hiába származik a hiba a fejlesztőktől.

A WoW ellen felhozott másik gyakori érv, hogy nem igazán a játékos ügyességét jutalmazza, hanem azt, hogy mennyi időt töltött játékon belül és milyen minőségű fegyverei, páncéljai vannak. A játékkal eltöltött idő során rutinosabbá válik, a megszerzett "háborús javak" révén pedig rendkívül könnyű dolga van egy kezdővel szemben, aki nem feltétlenül rosszabb játékos, csak meg kevés időt töltött el vele, és rutintalan, illetve nincsenek meg a megfelelő minőségű eszközei ahhoz, hogy felvegye a harcot egy "profival" szemben.

Mivel a WoW továbbra is elképesztően népszerű, látszik, hogy ezt a helyzetet a játékosok már elfogadták. Ennek igazi oka az, hogy a játékegyensúly rendkívül jó a játékon belül, tehát teljesen mindegy, hogy milyen típusú hőst indítunk el kezdőként (például harcost vagy mágust), ugyannyit kell fejlődnünk, illetve később ugyanannyi esélyünk lesz az ellenséggel szemben, mint egy olyan játékosnak, aki nagyjából ugyanolyan szintű, és ugyanolyan régóta játszik, mint mi.

A Warhammer Online orkja ránézésre is brutális

Ez a vonás sajnos nem jellemzi sok riválisát, a többi közösségi online szerepjátékot. Többek között éppen ezért is bukott meg például az Age of Conan, vagy áll rendkívül rosszul a Warhammer Online: a készítők hiába dolgoztak több éven keresztül ezen a két játékon, fejlesztői hozzáértés, illetve pénz hiányában képtelen voltak a megfelelő egyensúlyt kialakítani. A Warhammer Online legnagyobb hibája például, hogy az "ork choppát" (egy harcos típusú karaktert) irányítva túlságosan könnyű azokat megverni, akik más hőst választottak a játék elején. Ez két dolgot eredményez: egy idő után majdnem mindenki ezt a karaktert fogja választani, hogy megverje a többieket. Az intelligens játékos azonban gyorsan belátja: ez olcsó fogás, és inkább otthagyja a játékot, mert már nem okoz örömet.

A játékbeli egyensúly kialakításában nincs bocsánat és mivel ráadásul a közösségi online szerepjátékok havidíjasak, tehát nem csak egyszer kell megvásárolnunk őket. Ezért ha azt érezzük: a fejlesztők nem képesek ezt jól megvalósítani, akkor sokan azonnal, vagy rövid idő után lemondják az előfizetést. Ezért is büszkélkedhet még mindig 11,7 millió előfizetővel a 2005-ben megjelent WoW, s csak alig 100 ezerrel a Warhammer Online, amely még az újdonság varázsát sem tudja kihasználni, noha csupán tavaly novemberben jelent meg a számítógépes játékpiacon.
-------------------------------------------------------------------------
AMD: az Intel ki akar nyírni minket

Az AMD szerint az Intel célja világos: szeretnének egyedül maradni a processzorok piacán. Utóbbi tagadja a vádat, és mindössze szellemi tulajdonának védelmére hivatkozik. Az AMD hajlandó lenne felfedni az eltitkolt részleteket.

Az AMD részéről több nyilatkozat is elhangzott a napokban, közvetlenül azt követően, hogy az Intel a 2001-es keresztlicenc megállapodás megsértésével vádolta meg őket. Ez közvetve a teljes processzorgyártási folyamat leállítását eredményezhetné, amely pedig gyakorlatilag az AMD halálához vezetne - nem véletlen, hogy utóbbi úgy véli, éppen ez a piac nagy részét uraló Intel elsődleges célja.

Az Intel persze tagadja, hogy egyedül szeretnének maradni a piacon, ők a szellemi tulajdon védelmét emelik, ki, amely nem kerülhet harmadik félhez (szerintük az AMD által kiszervezett processzorgyártási részleg, valamint az ily módon létrejövő új cég nem tekinthető a gyártó leányának). A helyzet persze nem ilyen egyszerű, hiszen általános vélekedés, miszerint az Intelnek igenis szükséges van vetélytársára, hogy elkerülje a trösztellenes vizsgálatokat. Jelenleg ugyanis mindössze három cég gyárt x86 processzorokat, a két nagy mellett még versenyben lévő VIA részesedése azonban olyan picinyke, hogy nem lehet az Intel vetélytársának tekinteni őket.

Piaci elemzők azonban nem tartanak attól, hogy a vita miatt leállna az AMD chipek gyártása. Egyikük kiemelte, hogy a meteorok becsapódásától jobban kell félni, hiszen az AMD-nek bőven van mire hivatkoznia. Az érvek között jelenik meg, hogy a cég egyrészt 34,2 százalékos részesedést birtokol a Global Foundries-ben (vagyis a profit, illetve a veszteség egyharmada jut nekik), emellett pedig az igazgatótanácsban 50 százalékkal vannak jelen, ami még nagyobb mozgásteret biztosít számukra az új vállalaton belül.

Az AMD időközben azt is jelezte, hogy hajlandók nyilvánosságra hozni az eredeti 2001-es keresztlicenc megállapodás titkos részeit (amelyeket még az Intel szóvivője sem látott eddig), amennyiben az Intel szintén elérhetővé teszi azon dokumentumokat, amelyeket az ellene folyó trösztellenes perekben eddig sikeresen homályban tartott. Ezen kijelentésükre eddig nem érkezett válasz.
-----------------------------------------------------------------------------------
nVidia: előtérben a PhysX és az MI

Közeledik az idei GDC, amire az nVidia és az AMD eltérő tervekkel készül: előbbi a fizikai számításokat, valamint a mesterséges intelligenciát helyezi előtérbe, míg utóbbi a DirextX 11-re koncentrál.

A két rivális terveiről több forrás is beszámolt, ezekből pedig kiderül, hogy az nVidia és az AMD másként fogadja majd a Windows 7-tel érkező DirectX 11 technológiát (amely várhatóan még idén széles körben elérhető lesz). Míg ugyanis az nVidia szerint nem érdemes előrerohanni, és jobban megéri növelni, feljavítani a DirectX 10 esetében elérhető sebességet, addig az AMD rögtön váltana, hogy ezzel is népszerűsítse majd az új generációt.

A március 23. és 27. között megrendezésre kerülő Games Developer Conference alatt az nVidia több előadást is tart majd, ezeknél azonban a főszerep nem a Microsoft új szabványának, hanem két meglévő megoldásnak jut majd. A résztvevőknek egyrészt a PhysX motor, vagyis a fizikai számítások GPU-n történő végrehajtásának előnyeit ecsetelnék (amely nem mellesleg a napokban a PlayStation 3 konzolon is elérhetővé vált a játékfejlesztő cégek számára), emellett pedig a grafikus chipet a mesterségi intelligencia, avagy az AI-számítások elvégzésére is befognák. Itt természetesen az optimalizációt emelik ki, hiszen úgy vélik, hogy a jelenleg elérhető hardveren a DirectX 10 játékok nem száguldanak éppenséggel csúcssebességen, vagyis a hamarosan érkező új generáció (a DirextX 11 grafikus vezérlők) elsődleges feladata ezen sebesség gyorsítása lesz majd.

Az AMD ettől eltérően vélekedik a grafikus kártyák új generációjáról, amelyekkel a vadonatúj DirectX 11 esetében is egycsapásra elérhető lesz a hardveres támogatás. Számukra éppen ez jelenti a legfontosabb fejleményt, vagyis (ahogy azt mostanában megszokhattuk), az új szabvány támogatására ezúttal is ők helyezik majd elsőként a hangsúlyt. Úgy vélik, hogy a támogatással a legszebb grafika lesz elérhető az új hardvereken, a "hardware tesselation" és egyéb funkciók mellett ugyanis a szabvány a fizikai számításokban, valamint a post-processing effekteknél is sokat javít majd. Arról még nincs szó, hogy az új grafikus chipek pontosan mikor jelennek meg, ám erre még az idei évben biztosan sor kerül.

Az eltérő taktika alkalmazása komoly kihatással lehet a piaci erőviszonyok alakulására: az nVidia kissé lemaradhat és lassíthatja a DirectX 11 játékok elterjedését, bár ennek pontos következményeit egyelőre még megjósolni sem lehet.
--------------------------------------------------------------------------------
Új korszak a játékok világában

Új korszak köszönt be a játékok világába: a játékipar már nem az Xbox 360-ról, PS3-ról, Nintendo Wii-ről, vagy bonyolult számítógépes játékokról szól kizárólag, egyre elterjedtebbek ugyanis a Facebookba integrált címek, vagy a böngészőkben található, kevésbé komplex, vagy nem nagy gépigényű programok, amelyek fejlesztési költségei minimálisak.

Hirdetés

Mindennap több millió ember játszik játékkal anélkül, hogy bekapcsolná a játékokra szolgáló konzolgépét, vagy felinstallálna egy külön szoftvert. A független játékipar igazi reneszánszának lehetünk szemtanúi: ezek a szórakoztató szoftverek egyre őrültebb iramban terjednek el a Facebookon, az internetes böngészőinkben, vagy a mobiljainkon. "Arra várok, hogy mikor valósul meg végre a játékipar "Blair Witch Projectje" - nyilatkozta Gareth Davis, a Facebook játékrészlegének vezetője a BBC hírszolgálatának.

A hasonlat szerinte azért találó, mert az említett film esetében független filmesek alkotásai kerültek be a tömegfilmek világába. A független játékvilág bizonyos címei pedig szerinte hasonló módon hódítják majd meg a játékos kedvű nagyközönséget. Davis úgy véli, hogy egyfajta visszatéréssel találkozhatunk a gyökerekhez. A játékipar még az ősidőkben garázsfejlesztésekkel indult és később, szép lassan vált olyan iparággá, amelynél több éven keresztül, dollármilliók befektetésével és több száz ember alkalmazásával fejlesztik ki a különféle játékokat.

"Most azonban ismét a független játékpiac újabb fellendüléséről beszélhetünk, ahol alig néhány programozó dob össze egy játékot" - magyarázta Davis. Szerinte az új trendnek köszönhetően akár pár ezer dollárból előállított szoftverek is bestsellerré válhatnak a jövőben. Az egyik olyan játék, amelyik szerinte útmutatóul szolgálhat a független játékok fejlesztői számára, nem más, mint a World of Goo: egy egyszerű puzzle játék, amely PC-n, Mac-on és Linuxon is egyaránt hatalmas sikert aratott. Ezt a játékot kevesebb mint 10.000 dollárból (2,2 millió forint) alkották meg (miközben egy "nagyipari" játék fejlesztési költsége manapság akár az 50 millió dollárt is elérheti), és már rengeteg példányt sikerült értékesíteni belőle.
----------------------------------------------------------------------------------
Még idén jöhet a videostreaming a Wii-n

A filmstúdiók arra számítanak, hogy a Nintendo még az idei évben streaming szolgáltatással egészíti ki a konzolt, ami a nézői tábor jókora kibővítését jelentené számukra.

Hirdetés

A napnál is világosabb, hogy a Wii konzol sikerét nemcsak a játékfejlesztők és -kiadók, hanem a filmstúdiók is szeretnék kiaknázni, amit elsősorban egy gyors és kényelmes videostreaming szolgáltatással tehetnének meg. Nem csoda, hogy a Nintendo maga is egy ilyen megoldáson töri a fejét, és a szórakoztatóipar jeles képviselői úgy vélik, hogy még az év vége előtt lépni fognak a cégnél.

Curt Marvis, a Lionsgate digitális média részlegének elnöke a Variety magazinnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy még idén várják egy ilyen platform megjelenését a konzolon, amely eleddig több mint 50 millió példányban kelt el világszerte. Ez jelentős segítséget jelentene a stúdióknak, amelyek jelenleg is az internetre kapcsolódó set-top-box készülékek számának maximalizálására törekednek, hogy ily módon is egyre több felhasználót kapcsoljanak be a számukra elsődleges csatornákba. A Wii sikere vissza nem térő alkalmat kínál számukra.

Érdemes megjegyezni, hogy a konzolon január óta elérhető egy videóplatform, amely azonban egyelőre korlátozott kínálattal, fizetős, illetve ingyenes tartalmakkal egyaránt kedveskedik az érdeklődőknek - reklámokkal fűszerezve. A stúdiók ennél jóval többre vágynak a cég részéről, és tekintettel arra, hogy a Wii továbbra sem támogatja a nagy felbontású tartalmakat, a főszerep a hagyományos DVD-kiadványoknak juthat majd, amelyeket nem mellesleg a nézők többsége is előnyben részesít. Mivel mind a Microsoft, mind pedig a Sony kínál valami hasonlót saját konzolján, a Nintendo nyilván nem hagyhatja ki a kínálkozó lehetőséget.

A kiadók persze arra számítanak, hogy a laikusokat is meghódító Wii a vásárlói tábor jelentős mértékű kiszélesedését szállítja majd nekik - azt azonban nem tudni, hogy a játékosok mennyire hajlanak majd a filmek online beszerzésére.
----------------------------------------------------------------------------------
50 millió ATI-chip a Wii konzolokban

Az AMD jelezte, hogy grafikus részlegük eddig 50 millió chipet szállított le a Nintendo számára, amely rekordot jelent a gyártó konzolos történetében - eddig ez a legjobban szereplő termékek a szegmensben.

Hirdetés

A hivatalos közlemény kiemeli, hogy ezekben a napokban az 50 milliomodik grafikus chip is elhagyta az AMD (időközben kiszervezett) gyártósorait, hogy a Nintendóhoz kerülve, egy Wii konzolban teljesítsen szolgálatot. Ez nemcsak utóbbi fejlesztés hihetetlen sikerét, hanem a két cég közötti kapcsolat erősségét is jelzi.

Ezek után nem csoda, ha az AMD kiemelt fontosságú partnerként kezeli a Nintendót, amellyel nem mellesleg egy több mint 10 éves viszonyt ápolnak, hiszen korábban szintén az ATI szállította a szükséges chipeket a GameCube termékekhez. Rick Bergman, a grafikus termékekért felelős igazgató kihangsúlyozta, hogy a csendes és hűvös Hollywood chipek nagyban hozzájárulnak a konzol sikeréhez, a jövőben pedig folytatják az együttműködést partnerükkel, hogy továbbra is élvezzék az egyre fontosabbá váló konzolpiac által kínált előnyöket.

Nem vitás, hogy a Nintendo Wii a jelen konzolgeneráció legsikeresebb versenyzője, hiszen az eladásokat tekintve messze túlszárnyalja mind az Xbox 360, mind pedig a PlayStation 3 platformot. Ebben a visszafogott belső, valamint a nagyobb, laikusok számára is értékelhető játékélményt kínáló vezérlő is szerepet játszik, miközben a vetélytársak egyelőre hiába igyekeznek magukhoz láncolni hasonló méretű tömegeket saját, a megjelenítésre kihegyezett specifikációjukkal. Nem mehetünk el azonban az ár mellett sem, hiszen a 250 dolláros címke (amely Európában lazán 250 eurónak felel meg, a gyártók szokásainak megfelelően) az indulástól kezdve nagyon fontos tényező volt.

Arról persze most nem esett szó, hogy a két cég milyen további fejlesztésekkel készül az elkövetkező években - ebben nyilván nem lesz hiány, hiszen az igazgató is kiemelte a további munka jelentőségét.
-----------------------------------------------------------------------------------
Új MMO-val készül a Sony

A Sony Online Entertainment új zászlóshajót fejleszt, ám azt nem árulják el, hogy ez pontosan mit is takar - a jövő héten esedékes rendezvényen talán több információval szolgálnak majd.

Hirdetés

A cég által közzétett álláshirdetésekre szemfüles internetezők hívták fel a figyelmet, ezek némelyike ugyanis érdekes részletekkel szolgál. Többek között egy új Lead Game Designer (vezető játéktervező) poszt is szerepel a meghirdetett állások között, mégpedig a következő zászlóshajó szerepét betöltő fejlesztéssel kapcsolatban, ami az első helyet eddig betöltő Everquest lecserélését vetíti előre.

Azt sajnos nem hajlandók elárulni, hogy a cím pontosan mit is takar majd, így nem tudni, hogy a SOE következő nagy dobása milyen világra és milyen franchise-ra épül. Az elmúlt hetekben azonban több interjúra is sor került a vállalat vezetői részéről, így például John Smedley elnök elejtette, hogy ismét látogatást tesznek majd Norrath világában (amely az Everquest és Everquest 2 játékok hátterét is biztosítja). Egyesek szerint ez azt jelenti, hogy az új zászlóshajó is a franchise továbbélését hivatott biztosítani, mások viszont arra hivatkoznak, hogy a cég nyilván nem szeretné halálra ítélni két korábbi játékát, így biztosan valami eltérőre számíthatunk.

Az is előfordulhat azonban, hogy Smedley a két új kiegészítőre gondolt, az Everquest ugyanis októberben kapja meg sorrendben 15. addonját, az Everquest 2 pedig novemberben bővül az 5. kiegészítőjével. Remélhetőleg a jövő hétfőn esedékes SOE Day alkalmából több információt is megosztanak majd a sajtóval, ez ugyanis többek között az eredeti Everquest indulásának 10. évfordulóját hivatott megünnepelni. A rendezvényre a játékosokat is meghívták, hogy személyesen győződjenek meg a platform további támogatásáról.

Jelenleg tehát többnyire a kérdőjeleket láthatjuk a témával kapcsolatban - ráférne már a cégre egy nagy áttörés, hiszen ez eddig többnyire elmaradt, nem beszélve a Star Wars Galaxies kapcsán felerősödött ellenérzésekről, amely számos játékost motivált személyes bojkottra a céggel kapcsolatban.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2009.03.21. 11:35:06
LV4
Válasz 1. metadata üzenetére:
Éppen ellenkezőleg, a WoW nagyon szépen megtalálta az egyensúlyt a között, hogy a casual emberkék is boldogulni tudjanak, és a hc réteg is találjon megfelelő kihívást. Sarthariont 3 sárkánnyal például lehetetlen "casual" bandával lekenni, ahogy a rengeteg Acsi is ez irányba próbálja eltolni a játékot, amikor is raidelés közben különböző, speciális feltételeknek kell eleget tennünk ahhoz, hogy megfelelően érvényesüljünk. Ulduarban még inkább kiéleződik a dolog, hiszen a 10 és 25 fős módok mellett mindkettőnek lesz külön normal és hard változata is. PTR élmények alapján a hard tényleg hard lesz.

Na mindegy, a lényeg h a wow nagyon jól tette h könnyített, szerintem a világon nincs olyan ember, aki visszasírná a vanilla wowot.
no pain, no gain
2009.03.21. 11:28:08
LV4
Kizártnak tartom, h a sony kinyírja a Everquestet. Talán ez lehetne a jövőben az első, normális konzolos mmo.
no pain, no gain
2009.03.21. 02:12:37
LV2
Nagyon sok ez ilyen késön majd talán kipihenten neki esek mer érdekes az eleje....
...xd
1. metadata  PlayStation.Community tag
2009.03.21. 01:41:36
LV15
1) szerintem az rendben van, hogy régebb óta játszó játékos előnyt élvez. Ez ellen nem lehet mit tenni, mindenben így van. Mondjuk ez a Wowban kicsit casual (ez ide rossz szó de nem tudom hogy kéne hívni) játékosoknak kedvez (nem kell ügyesnek lenned, "csak" játsz sokat). Örülnék ha valakinek sikerülne megszorongatni a Wowot.
2) persze hogy az Intel ki akarja nyírni az AMD-t. Az AMD is azt akarná csinálni az Intellel, ha lenne rá módja.
3) egyesek szerint a DX9 sincs teljesen kihasználva. szóval ebben az esetben én is az Nvidiát támogatom. Az AI és fizika lehet hogy fontosabb is mint a grafika.
4) Hajrá Quakelive!
5) -
6) Örülök hogy ezt a bizniszt az AMD csípte el magának.
7) Az MMO-k számomra jelenleg túl sok dolog feladását szimbolizáljál, ezért nem szimpatizálok velük. Viszont a jövőt mindenképpen bennük látom.

Köszi a híreket!
FatHead
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV7
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
6956 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Árva Júlia
Fórumhozzászólások száma:
78 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1884 db
Utolsó belépés:
2018.02.23. 01:46:33
Regisztráció ideje:
2009.02.06. 18:22:10
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea