PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

0 hozzászólás

2009.03.03. 22:29:17

Nincs hozzászólás ehhez a napjóbejegyzéshez!

Megosztás
Értékeld a blogot!
- telepatikus serdülők nyári tábora

Rá kell jönnöm, hogy imádom a 3D-s platformjátékokat. Ez az a játékstílus ami elég nehéz ahhoz, hogy úgy érezzem nekem és nem a 14-16 éves korcsoportnak készült. Tim Schafer, a Lucasarts legendás alakja egy egész estés játék keretében mutatja meg mitől döglik a légy.
A Ratchet után egy ideig hanyagoltam a platformereket, de egyszerűen hiányzott az az érzés, hogy új világokat fedezhetek fel a játékok által. Yahtzee, egy ausztrál játék kritikus, videója (ld. melléklet) hívta fel a figyelmem erre az elfeledett játék különlegességre és mivel úgy tűnik, hogy a "szókimondó aboriginal" és jómagam ízlése sok helyen találkozik nem voltam rest beszerezni a Psychonauts című játékot.

In medias res, történetünk egy Tim Burton szerű világban játszódik, degenerált és ugyanakkor szórakoztató szereplőkkel akiket csak egy olyan zseni lehet képes így élettel megtölteni mint aki a Day of the Tentacle-el már bizonyította hogy nem anya szülte. Mégis, a kretén és tehetséges serdülők psziho-kiképző nyári táboránek egyik estéjén váratlan személy érkezik a táborlakók közé: Raz, a fiatal artista, aki a szülői cirkuszból menekült el, hogy fejleszthesse a képességeit melyekért apja gyűlöli. A Disney-s hangulat elkerülése végett még egy apró momentum lehet fontos: Raz egy cigány srác.

Hoppá, ez egy olyan apróság amit nemigen lehetett sehol sem olvasni, de ahogy a történet előrehaladtával kiderül Raz egy "gipsy" karavánban született és a vándor cirkusszal haladva élte gyermekkorát. Szíve vágya, hogy egy olyan közösséget találjon, ahol különc képességei miatt nem nézik ki és akik között otthont találhat. Ezzel megszületett a világ első cigány videójáték hőse. Ha másért nem is, ezért mindenlépp figyelmet érdemel ez a játék.

Schafer, aki a játék minden pontján rajta tartotta a szemét emberfeletti teljesítményt hozott ki a csapatából: ilyen részletesen és igényesen megformált világ és színes környezet megalkotásához tényleg kevés az informatikus skinekkel nyomuló, magukat játékfejlesztőknek tartó emberek (pl. Carmack). Jó érzéssle nyúltak a játék stílusához is mert itt szemben más platformokkal a tárgyak megfelelő helyen és időben való alkalmazása sokkal hangsúlyosabb. A bevezetőben elmített Ratchet felől sokkal inkább a Zelda-Okami vonalon mozgó játékmenetet érdemes elképzelni, amelyben persze nem kevés ügyességi rész is vegyül.

Ahogy azt már korábbi játékismertetőimben is írtam, Gulandrónak olyan játékok tetszenek nagyobn amikor minden pályának van külön stílusa, hangulata, karaktere és története majd a végén ezek a mozaik darabok és fametszetek adják ki az egész rózsaablaknyi méretű kirakóst. Schafer, olyan éles látással és értéssel alkotja meg a majdan bejárandó helyszínek történeteit, hogy az már-már a jobb filmek színvonalát súrolja: mint pszicho kommandó fogunk mások tudatában rendet tenni, hogy épelméjük maradékát összeszedve segíthessék hadjáratunkat szívünk Christina Riccire halyazó szerelmének megementésére. Ezek a tudatok sokszor szomorú és balsorsú életek lesznek, meghasonlott és beteg elmék, akik legyenek bár egy lerontott elme gyógyintézet fegyőréből lett ápoltjai vagy egy konspirációs elméletekbe beleőrült rendőrnyomozó aki a tejes ember ügyön dolgozik mind mind olyan történetek lesznek amik megérik a felfedezésükre szánt időt. Kalandunk ezzel együtt sem lesz különösen hosszú, nagyjából 10-15 óra alatt lehet teljesíteni a történetet és bár ez nem túnik hosszúnak, ennek minden percét élvezni fogjuk, garancia erre a Day of the Tantacle-t naggyá tevő pihent humor.

Érdekesség, hogy nemrég került vissza a boltok polcaira 13 000 Ftért. Természetesen ennél jóval kevesebbért is be lehet szerezni, a különös az, hogy játék közben végig azon gondolkodtam, hogy ha annyit adtam volna ki rá egyszerűen nem éreztem volna pénzkidobásnak mert annyi ötlet és eredetiség szorult ebbe a játékba amiből manapság egy cég 5-6 teljes árú játákot készít. Megemelem kalapom a játék előtt.

melléklet:
előzetes
Yahtzee kritikája
Blog hozzászólások
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea