PlayStation.Community Blog ›› Resistance4ever

1 hozzászólás

2009.02.28. 08:26:17

Utolsó hozzászólás: HUN_ter

2009.02.28. 08:40:59

Megosztás
Értékeld a blogot!
Egy kis élatrajz Jányiról:a második világégés alatt:

1941. május 1-től gyalogsági tábornok, augusztustól vezérezredes. Szeptemberben az aktívabb háborús részvételt sürgető Werth Henrik vezérezredes helyére, a Honvéd Vezérkar főnöki tisztségébe a Jánynál fiatalabb Szombathelyi Ferenc vezérezredest nevezik ki. Emiatt és 36 éves szolgálati viszonyából következően Jány kérte felmentését és nyugállományba helyezését, de Keresztes Fischer Lajos vezérezredes, főhadsegéd kifejezi azt a legfelsőbb óhajt, hogy maradjon, ami elől nem tud kitérni. A magyar állam és a Wilhelm Keitel által képviselt német vezetés között megállapodás jött létre, hogy a német vezetésnek a magyar állam egy hadsereget ad át, és ez éppen a Jány vezette 2. magyar hadsereg lett. Horthy hosszú karrierje jutalmaképpen szánta Jánynak a győztes német hadjáratban való részvételt.

A hadszíntéren gyakran látogatta a csapatokat, egy szemléje során, 1942. augusztus 25-én egy aknavető lövedék szilánkjától megsebesült. Budapesti gyógykezelése alatt, augusztus 28. és október 7. között Csatay Lajos altábornagy helyettesítette.

Az 1942. nyári, Don melletti hídfőcsatában súlyos anyagi és személyi veszteségeket szenvedett el hadserege, az utánpótlás helyzete miatt pedig lőszerben, élelmiszerben és üzemanyagban súlyos hiány mutatkozott. A mindössze 80-90 ezer fő által védett arcvonal irreálisan széles volt, a személyi állomány hangulata pedig katasztrofális.

1942 őszén – a hadszíntérre látogató Nagy Vilmos honvédelmi miniszter közbenjárásával – felmentését kérte Horthy Miklós kormányzótól, tiltakozásul a német hadvezetés által a magyar hadseregtől megkövetelt, végrehajthatatlanul nehéz feladatokra, amelyek mellé a kért támogatást a hadsereg nem kapta meg a német vezetéstől a hadsereg fegyverzetének és felszerelésének megerősítésére, arcvonal mögötti kiképzésére. Kérelmét Horthy elutasította.

A Honvéd Vezérkar főnöke Adolf Hitler követelésére 1942. december 27-én elrendelte a doni hídfőállások feltétlen tartását, ami kivihetetlen feladatnak bizonyult a gyengén kiépített védőállásokban, hiányos felszereléssel rendelkező hadseregnek a kemény télre felkészített orosz haderővel szemben.

1943. január 14-én, az arcvonal kettős áttörését követően a hadsereget már a bekerítés fenyegette. 1943. január 24-én, hadseregének felbomlása után kiadta „A 2. magyar hds. elvesztette becsületét…” kezdetű parancsát, amely a kilátástalanul küzdő magyar honvédek számára megalázó volt, ezt később hatályon kívül is helyezte.

Hazatérése után visszavonult, további harcokban nem vett részt, nem volt hajlandó a nácikat és a nyilasokat szolgálni. A szovjet megszállás elől családjával Németországba távozott. A háború végén az amerikaiak felajánlották neki, hogy a Horthy-csoporttal menjen spanyol–portugál területre, de a következőt mondta: ha egyetlenegy magyar, ártatlanul vádolt katonának könnyíti a sorsát azzal, hogy odahaza megtudják az igazságot a második hadsereggel kapcsolatban, akkor bármi történjék is vele, azt szívesen és örömmel vállalja.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. HUN_ter  Dark Soul
2009.02.28. 08:40:59
LV26
Szép iromány!

Ha már itt tartunk, hagy büszkélkedjek én is a sajátommal: http://panzerkeil.dre.hu/pcasz/tabornokok.htm
So many games, so little time...
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV6
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
30 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
The Undertaker
Fórumhozzászólások száma:
2135 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
78 db
Utolsó belépés:
2018.06.14. 21:03:04
Regisztráció ideje:
2008.11.15. 16:05:51
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea