PlayStation.Community Blog ›› Gulandro

3 hozzászólás

2009.02.03. 17:11:24

Utolsó hozzászólás: pdw

2009.02.04. 12:56:38

Megosztás
Értékeld a blogot!
- a harkonnenek már a spájzban vannak

Jóval előbb mint gondoltam volna végére értem Paul Muad'Dib virtuálisan megjelent történetének. Lényeg röviden: csúnya, rövid, játszhatatlan, bugos. Akiket érdekel, hogy ezen felül milyen még a játék az kattintson a továbbra.
Homokot szitál a szél a sivatag felett. Turbános alakok mozognak odalent, de hangjuk nem jut el hozzám, a szirtek csendjébe. A távolban látom a horizonton felkavart forgószelet. Ha ideér akkor a lentiek mind visszahúzódnak majd a hatalmas fémjárműbe, ami a lábuk alatti homokból termeli ki és dolgozza fel a fűszer melangot, az univerzum legértékesebb kincsét. Alig kavarom fel a homokot amikor elrugaszkodom leshelyemből és az egyik óvatlan fegyveres felé rohanok. Vesztére éppen a távoli felhőt fürkészi. Rugásom váratlanul éri és mikor összegörnyed késemmel veszem el az életet jelentő vizét. Néhány csepp vérét a homok issza be, de én már újabb áldozatomat kutatom szemmel. Én vagyok Paul Muad'Dib, én vagyok a Kwisatz Haderach, a Dűne és az univerzum ura és hamarosan mind megfoják ismerni nevem.
Először valamikor 2000 környékén láttam képeket egy újságban a készülő játékról. a Cryo gondozásában készülő akció kalandjáték a népszerű Dűne regények azon fejezeteit készült bemutatni, hogy Paul a fremenek élére állva hogyan foglalja el Arrakist. Elvileg egy Sci-fi channelen játszott minisorozatot dolgozott fel, de ismerve azt a sorozatot biztosan állíthatom, hogy nem sok köze van hozzá, talán a borítójuk hasonló.

De hogy miről is van szó. Frank Herbert legendás sci-fi regényében egy többezer évvel későbbi univerzumot mutat be, amely számítógépek elpusztítása után (ott már volt Mátrix) kénytelen egy, a Fűszer hatása alatt álló mutáns lények segítségével utazni az űr végtelenjében. A kiterjedt galaktikus birodalom sorsa érthetően így nagyban függ a kizárólag az Arrakis bolygón megtermő fűszer melange lététől. Az uralkodó jogot gyakorol hát, hogy a nagyobb nemes házak között felváltva adja ki a kitermelés jogát. A Főszerbányászat veszélyes, a bolygón élő hatalmas férgek a föld alól előtörve képesek a homokon haladó épületnagyságű motzgó gyárakat is egyben felfalni. Mégis, aki képes a Liga számára megfelelő iramban termelni a Fűszert az kiemelt helyzetben van a többi Házzal szemben.

Történetünk kezdetén az uralkodó a Harkonnen házat leváltja az Atreides Ház javára az Arrakison és mivel a két család évezredek óta gyűlölt ellensége a másiknak mindenki sejti a birodalomban hogy ez nem lesz egy egyszerű folyamat. Különösen úgy, hogy az uralkodó valójában kiegyezett a Harkonnenekkel az atreides ház kiírtásáról. Az Arrakisra érkező gyanútlan Házat megtámadó elitcsapatok majdnem mindenkit megölnek és a Harkonnenek ismét teljes erővel megkezdhetik a kitermelést. Azonban az Atreides herceg fia és ágyasa, a Bene Gesserit boszorkányságban járatos Jessica megmenekülnek a vérontásból és a sivatagban rejtőző fremen törzseket összefogva a visszavágásra készülnek.

A Dűne játékok történetében volt már kalandjáték (Dune) és stratégiajáték (Dune II, Dune 2000 és Dune: emperor). Ezek azonban (a kalandjáték kivételével) nemigen követték az eredeti történetfonalat. A jelenlegi játék azonban igen, méghozzá különös módon. A lopakodó-orgyilkolós játékok akkoriban még csak a Ps1-es alapvetésekkel képviseltették magukat. emlékszem, hogy a játék videóbemutatóját egyidőben láttam az MGS2 előzetesével a megboldogult GameOne csatornán. Így Paul történetét a számomra egyik legkedvesebb tolmácsolásban élhetem át. Nájsz.

Feladatunk nem lesz más mint különböző Harkonnen létesítményekbe bejutva különböző feladatokat hajtsunk végre. Ezek mindegyike remekül illeszkedik az eredeti történetbe és jól kiegészíti a Dűne ezen fejezetének hiányosságait. Első küldetésünk még ugyan csak az ornikopterünktől a fremen Stiechbe való menekülés lesz a féreg elől, de egy igazi Dűne rajongó kicsi szíve már ekkor is hevesen verhet. Majd egy harkonnen fűszerfeldolgozó ellen indítunk egyszemélyes támadást, utána az új arrakisi planetológus adatait fogjuk megkavarni majd egy titkos találkára indulunk a Liga egyik fregattjához. ezután kedvesünket szabadítjuk ki a csempészek karmaiból és egy arctáncoltató orgyilkos legyőzése után a titkos harkonnen fűszerraktárak tervei és Rabban fejéért indulunk az arrakeeni palotába.

A játék egyetlen komoly negatívuma számomra a rövidsége volt. Vagy én vagyok annyire tápos már lopakodó játékokban és a nehezen irányítható játékokban vagy tényleg nem gondolták komolyan ezt a hat pályás játékot. A játék néhol nagyon bugos, látszik hogy a Cryo programozói nem sok időt tudtak a tesztelésre szánni és hamar ki kellett dobni a játékot a boltokba. Külön vidámság volt, hogy a játékot cédén adták ki amit néha úgy megpörgetett a ps2 hogy ijedtemben abba is hagytam néha a játékot, pedig egy teljesen új és hibátlan lemezről van szó.

A játék vizuális virága elvarázsolt, először volt alkalmam a Dűne univerzum díszletei között 3dben mozogni és ráadásul csendesen lopakodva harkonnenek vizét elvenni kris késsel. A nehézség terén érdemes megemlíteni, hogy az ellenfelek okosak voltak. Ha megláttak nem mentek vissza az őrhelyükre, szaladtak riadoztatni és társaikért kiáltottak. Sőt, ha kétszer keleltt kezdenem a páláyt volt hogy olyan helyen is észrevett a sardaukar katona ahol korábban nyugodtan meghúzódhattam előle. A játék zenéje nagyon kellemes volt, talán az egyetlen pozitív öröksége a sorozatból és mint ilyen örömmel üdvözöltem.

Nem hiszem hogy sokan vagyunk a világon akik eljutottak ennek a játéknak a végére, de mivel én nagyon jól szórakoztam nem is görcsölök rajta hogy másnak miért nem tetszett. Bátran ajánlom azoknak akik a Dűne világának rajongói és nem vetik meg a "régi tipusú" lopakodós játékokat.

melléklet:
előzetes:
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. pdw  ist krieg!
2009.02.04. 12:56:38
LV11
Válasz 2. _Nefud_ üzenetére:
Eleg baj az. Azok ota nem volt normalis Dune jatek.
2. _Nefud_  Az egyik mongol
2009.02.03. 23:17:31
LV12
Az elso reszre mar nem nagyon emlekszem, de a masodikra sem :)
He who controls the Spice, controls the universe!
1. pdw  ist krieg!
2009.02.03. 18:06:36
LV11
Kivancsi vagyok hanyan jatszottak vegig az eredeti, legelso, legjobb Dune jatekot.

http://obligement.free.fr/gfx/award_dune.jpg
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV2
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
2665 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Szilágyi János
Fórumhozzászólások száma:
1 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
187 db
Utolsó belépés:
2011.10.11. 10:15:34
Regisztráció ideje:
2008.11.20. 10:13:13
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea