PlayStation.Community Blog ›› konzolcowboy

0 hozzászólás

2009.01.30. 09:26:09

Nincs hozzászólás ehhez a napjóbejegyzéshez!

Megosztás
Értékeld a blogot!
Hallottatok már a Pi ünnepéről, a nadrág nélküli napról, vagy a rendszergazdák megbecsülésének napjáról? Ha még nem, itt az ideje, hogy megismerkedjetek az év geek ünnepeivel. Ünnepelni szeretnél valamit? Akkor is jó helyen jársz...

Már jócskán benne vagyunk a 2009-es évben, de még nem késő megemlékezni pár olyan ünnepnapról, amelyet a számítógépes/internetes világban találtak ki, vagy legalábbis ott kezdtek el terjeszteni. A választék vegyes: vannak köztük teljesen őrült agyszülemények, nemhivatalos ünnepek, illetve hivatalos, de a hivatalosnál nagyobb kultikus tiszteletnek örvendő évfordulók.

Ezeknek egy része nem csak a számítógépes kultúrához, hanem a tudományos élethez kötődik, és vannak közöttük olyanok, amelyeket a geek kultúra fontos alapművei ihlettek. Az így született ünnepnapok jelentős része amerikai eredetű, és van közöttük olyan, amelyik számunkra értékelhetetlen helyi hagyományban gyökerezik. Ez utóbbiakat, ha másért nem, hát azért belevettük a felsorolásba, mert amikor szezonjuk van, lehet róluk hallani az interneten.

Az összeállítás így igen vegyes, de ahol lehet, és érdemesnek tűnik, feltüntetjük azt is, hogyan érdemes megünnepelni az új keletű jeles napot. Maga a gyűjtés nem volt egyszerű, mivel számos különféle geek holiday-naptárat lehet fellelni az interneten - de igyekeztünk minden említésre méltót összegyűjteni.

Opposite day - fordított nap, január 25.

A fordított nap egyfajta év eleji április elseje: minden, amit mondunk, ellentétes értelmű, ezzel tréfálhatjuk meg ismerőseinket.

A Wikipédia szerint ez egyfajta amerikai gyermekjátékként is létezik, és az biztos, hogy maga a fogalom közismert az amerikai köznyelvben. Magáról az ünnepről viszont nem sokat tudunk, így azt sem, hogy miért került pont erre a dátumra, és megtartása esetén pontosan hogyan kellene eljárnunk: van-e például az "Április bolondja..." kezdetű mondókához hasonló rigmus hozzá. Sebaj, idén már úgyis lemaradtunk róla...

Hogyan ünnepeljünk? Tréfáljuk meg ismerőseinket ellentétes értelmű kijelentéseinkkel - jövőre.

Winter-en-maas - a videojátékok ünnepe, január utolsó hete

A videojátékok hete viszont még tart! Minden év utolsó hónapján ünneplendő a Winter-en-maas, a videojátékok ünnepe.

A január végi eseményt, egyáltalán nem meglepő módon, egy videojátékokkal foglalkozó blog stábja találta ki. A név a holland hónap (maas) és a tél nevének halandzsa-szerű összemosása, az időpontra pedig az a magyarázat, hogy ilyenkor úgyis szívesen ül otthon az ember, és más ünnep nem nagyon van.

Hogyan ünnepeljünk? Játsszunk minél több számítógépes- és videojátékkal, és közben érezzük jól magunkat. Társaságban, multiplayerben természetesen még jobb.

Darwin Day - Darwin születésnapja, február 12.

Az igazi nörd elismeréssel adózik a modern tudomány egyik atyjának, Charles Darwinnak, aki ráadásul idén ünnepelné 200. születésnapját. Egy másik jeles évforduló is lesz idén, ami hozzá kötődik: az evolúcióelmélet atyja 150 éve jelentette meg fő művét, a fajok eredetét, ennek évfordulóját november 24-én ünnepelhetjük (Evolution Day).

Hogyan ünnepeljünk? Próbáljunk meg fejlődni egy kicsit! Vagy, a viccet félretéve, minden bizonnyal itthon és külföldön is figyelemmel kísérhetünk számos tudományos-ismeretterjesztő rendezvényt, elmehetünk kiállításra, vagy nézhetünk filmet, olvashatunk Darwinról az esemény ugyanis fontos szereppel bír a tudományos társadalomban is.

Square Root Day, vagyis Négyzetgyök nap - 2009. március 3.

Elég ritka ünnep: annak örvendünk,h hogy mind az adott nap, mind a hónap dátuma az adott év négyzetgyöke. Az előző 2004. február 2-án volt, és legközelebb 2016. április 4-én lesz, úgyhogy idén lehetőleg ne felejtsük el megünnepelni!

A San José Mercury News szerint egy redwoodi matematikatanár kezdte el népszerűsíteni, aki 2004-ben szögletesre vágott retket, répát és már gyökérzöldséget (merthogy az angol sqaure root kifejezés jelenthet szögletes gyökeret is) küldött Punxatowney-ba, a nálunk leginkább a Bill Murray főszereplésével forgatott Idétlen időkig című filmből ismert kisvárosba az ott "székelő" mormotának, amely akkor bújik elő a barlangjából, hogy megjósolja, sokáig tart-e még a tél.

Hogyan ünnepeljünk? Gordon szerint bármilyen négyszögletes tárgy viselésével, használatával, illetve ilyen formájúra vágott étel (ha lehet, akkor persze gyökér!) fogyasztásával.

Pi-day, a Pi napja - március 14.

Mikor máskor lehetne a Pi ünnepe, mint minden év 03.14-én? Az egészen elvetemültek megemlékezhetnek a Pi pillanatról is, amelyre délután egy óra ötvenkilenc perc huszonhat másodperckor kerül sor, amikor az egybeolvasott dátum- és időpont jelölése kiadja a Pi értékét 7 tizedesig: 3,1415926.

A Pi ünnepéhez kapcsolódóan más ünnepnapok is vannak. Április 26: a Föld akkora távolságot tett meg pályáján, mint a sugara kétszerese, vagyis ha a teljes keringési utat elosztjuk a megtett úttal, akkor a Pi-t kapjuk. Július 22: 22/7 angol dátumformátumban, a Pi számításának egyik régi képlete, innen az ünnep neve: Pi Approximation Day. November 10: az év 314. napja. December 21, délután 1:13: az év 355. napjának ezen perce a Pi régi kínai közelítésének képletét idézi, a 355/113-at.

Az ünnepet Larry Shaw fizikusprofesszor ("a Pi hercege"), a San Franciso-i Exploratorium nevű természettudományi múzeum munkatársa találta ki, és először 1988-ban tartották meg az intézményben.

Hogyan ünnepeljünk? Shaw és munkatársai körbemasíroztak az épület egyik kör alakú csarnokában, majd kerek gyümölcsös pitéket (Pi-te, angolul pie...) fogyasztottak, amelyeket rendszerint meg is feliratoznak az ünnepi alkalomra. Az Exploratorium ünnepi menüjében pizzaszeletek (Pi-zza...) szerepelnek, így ez is jó az alkalomra. Március 14-én még mindig az azóta nyugdíjba vonult professzorral együtt ünnepelhet, aki ellátogat az intézménybe.

No Pants Day, Nadrág nélküli nap - május 2. (minden május első pénteke)

Két magyarázat is van a nadrágmentes nap keletkezésre. Az egyik szerint a nyolcvanas évek austini egyetemistái akarták valamivel sokkolni a város polgárait, ezért az év egy napján alsóneműben flangáltak. A másik szerint a hagyomány a viharos húszas évek mozimoguljaitól és színészeitől származik, akiktől nem állt távol az efféle mókák kiötlése. Állítólag az egyik korabeli parti azzal ért véget, hogy Buster Keaton meztelenül olvasott fel részleteket A Tőkéből. Ehhez képest a boxerek kivillantása kispolgári elfoglaltság.

Hogyan ünnepeljünk? Ne viseljünk nadrágot. New Yorkban nadrág nélküli flashmobok is szerveződnek erre az alkalomra, például a metrón.

Towel Day, Törölközőnap - május 25.

Egybeesik a spanyol geek-ünneppel, de régebbi: Douglas Adams (1952-2001) brit író-producer munkásságáról emlékeznek meg rajongói, aki a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című regényével és annak folytatásaival lett világhírű, és rajongott, az elsősorban kockafejű olvasóközönség körében.
És hogy miért törölközőnap? "Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag stoppos észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül "elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője - az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni." - írja a Galaxis Útikalauz a törölközőről, nem csoda, hogy az író rajongói ezzel emlékeznek a tűnt mesterre.

(A kultúrkör megértése szempontjából talán nem elhanyagolható információ, hogy Adams néhány doboz jó némeet sör elfogyasztása után találta ki a sztorit, egy Innsbruck melletti mezőn heverészve, miközben a csillagos eget bámulta.)

Hogyan ünnepeljünk? Mindenhová vigyünk magunkkal törölközőt, hiszen sohasem tudhatjuk, mikor sikerül lestoppolnunk egy űrhajót, hogy továbbvigyen minket a bolygóról.

Evoloterra, az emberiség jeles eredményeinek ünnepe - július 20.

Az ünnepre minden évben a Holdraszállás évfordulóján kerül sor, amely az alapítók leírása szerint jó alkalmat kíván arra, hogy "a földlakók" megemlékezzenek az emberi faj - "az egyetlen, amely nem csak álmodni, hanem álmait megvalósítani is képes" - tudomány terén elért jelentős eredményeiről. Az ünnepet azért ehhez a naphoz kötik, mert ekkor lépett először ember idegen égitestre - amit az angol megfogalmazás szerint, amikor "először hagytuk el a Föld bolygót". Idén kerek az évforduló, a most lesz harminc éve.

Magukról az alapítókról keveset tudunk: a hozzá tartozó nyitólapon feltüntetett nevek közül egyedül Ram Simberget tudtuk biztosan beazonosítani a Wikipédián keresztül, aki egy űrkutatással foglalkozó blogot (transterrestrial.com) vezet, és csak annyi derül ki róla, hogy valaha repülőmérnökként dolgozott - elképzelhető, hogy köze volt a NASA-hoz.

Rendszergazdák Megbecsülésének Napja, System Administrator Appreciation Day, röviden SysAdmin Day - június 24.

A geek ünnepnapok között talán ez a legfontosabb, de legalábbis a legismertebb ünnep, amely ismertségét annak köszönheti, hogy az informatikai lapok rendszeresen felhívják rá a figyelmet. Ekkor illik ugyanis megünnepelnünk az informatikai rendszereket lelkesedéssel, kávéval és szigetelőszalaggal egyben tartó rendszergazdákat.

Az idén kilencedik éve megrendezett ünnepnapot Ted Kekatos amerikai informatikus teremtette meg 2000-ben. Inspirációul egy reklámplakát szolgált, amin a felhasználók virággal és gyümölcskosarakkal köszöntik az új nyomtatókat bekötő rendszergazdát. A plakát láttán Kekatos ráébredt, hogy ilyen alkalmakat a valóságban is lehetne rendezni, hiszen a vállalat számítógépes rendszereket egyben tartó szakemberek igazán megérdemelnek egy emléknapot.

Hogyan ünnepeljünk? Ajándékozzuk meg valamivel a rendszergazdát, akivel az év más napjaink csak a "Szia, van egy kis problémám..." formulát használva értekezünk. A sörtől a pizzán át a menő kütyükig egészen sok mindennek örülnek.

Programmer Day, a programozók napja - szeptember 13.

A programozók napja minden évben az év 256. napjára esik, ami idén szeptember 13, szökőévekben szeptember 12. A magyarázat: egy byte-nak 256 lehetséges értéke lehet. 2007 óta létezik az ünnep, és nem tévesztendő össze a programozók hivatalos világnapjával, amelyet január 7-én tartanak.

Hogyan ünnepeljünk? Az ünnep hivatalos weboldala ad néhány ötletet, amelyek elég elvontak, lévén, ezen a napon a programozók ünneplik saját magukat. Így a javaslatok szerint kommunikálhatnak egész nap bináris kódban, egyesekkel és nullákkal, vagy feldíszíthetnek velük egy fát létrehozva ezzel egy bináris fa struktúrát... Láthatóan minden alkalmas az ünneplésre, ami a kódolással (programozás) kapcsolatos.

Talk Like a Pirate Day, vagyis Nemzetközi Beszélj Úgy Mint Egy Kalóz Nap - szeptember 19.

A múlt nagy kalózaira emlékezünk, még akkor is, ha némelyikük sosem létezett a filmvásznon kívül. John Baur és Mark Summers, két amerikai fiatal 1995-ben találta ki az ünnepet, amihez az ötletet egy sportsérülés beszerzése közben felüvöltött Arrr! adta (amely a kalózok kedvenc "szavajárása"). Ez az ünnep is az érte lelkesedő internetezőknek köszönhetően tett szert jelentős népszerűségre.
Hogyan ünnepeljünk? Hosszú John Silver és Jack Sparrow kapitány kései utódai egész nap úgy beszélnek, mintha még mindig a kalózok aranykorát élnénk, vagyis az a legkevesebb, hogy minden mondatukat az Arr! (eredetiben Yarr!) felkiáltással kezdik. A beöltözés és az "Ezer kartács és bomba!" fordulatnál ötletesebb felmordulások plusz pontot érnek.

Ask a Stupid Question Day, vagyis Kérdezz valami hülyeséget nap - szeptember 28.

Az iskolakezdés után nem sokkal, szeptember utolsó tanítási napján van, ami idén 28-ára esik. Amerikai ünnep, és azért kerülhetett be a nörd-naptárba, mert kapcsolódik az oktatáshoz, a jó kocka pedig, mint tudjuk, stréber.

A pedagógusok eredetileg a nyolcvanas évek végén vezették be, azzal a céllal, hogy bátorítsák a diákokat. Ha máshogy nem, hát azzal, hogy van egy nap, amikor bátran megkérdezhetnek bármit, még ha butaságnak tűnik is.
Te hiszel még a bávatos mindíg?

Ninja Day, (lopakodj, mint egy) nindzsa nap - december 5.

A Ninja Burger paródiaoldal szerkesztői 2003-ban találták ki, hogy a nindzsáknak is szüksége van világnapra. A hamburger-házhozszállítással foglalkozó ninják küzdelmeit megéneklő lap azonban már 1999 óta létezik, és akkor még Neal Stephenson Snow Crash regényéről szót sem ejtettünk, aminek már 1992-ben hacker-szamuráj-pizzakiszállító főhőse volt, ennyi szó elég is a tradícióról.

Hogyan ünnepeljünk? Egyszerű ünnep: ninjaként kell viselkedni hideg, időtlen fenyegetést jelentve a maszkon már egyszer megdöbbent munkatársakra.

Pretend to be a Time Traveler, vagyis csinálj úgy, mintha időutazó lennél nap - december 8.

Ezt a napot 2007-ben találták ki a Koala Wallop képregényes közösség fórumozói. Az ötletet a Laughing Squid blog és a Wired magazin is felkapta, így komoly sajtóvisszhangot kapott.

Hogyan ünnepeljünk? Az Időutazó nap alkalmából is be kell öltözni, azt azonban a játékos dönti el, mit húz magára. A kezdők választhatnak a viktoriánus kor őrült tudósainak ruhatárából, a profibbak érkezhetnek egy csodás Star Trek- vagy Max Max-jövőből is. Egy szabály van: a földlakóknak nem szabad elárulni, hogy időutazók vagyunk.
Blog hozzászólások
LV1
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
1215 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
István
Fórumhozzászólások száma:
68 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
194 db
Utolsó belépés:
2018.11.07. 08:41:17
Regisztráció ideje:
2008.09.13. 09:03:44
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea