PlayStation.Community Blog ›› Petunia

31 hozzászólás

2009.01.07. 14:00:45

Utolsó hozzászólás: Bogyi007

2009.01.12. 21:52:49

Megosztás
Értékeld a blogot!
Miután a karácsonyi ünnepek kötelező folyományaként gondolom a legtöbben túl vagyunk néhány rosszullétbe torkolló zabáláson - melyektől most én sem ódzkodtam, lévén a szeptemberi rodoszi svédasztalos lakomáktól KEZDVE kitűnően tartottam magam, azaz a vonalaimat –, időszerűnek láttam megalkotni végre eme tesztet rendhagyó módon ide a blogomba az általam régóta vágyott EyeToy: Kinetic edzőprogiról. Egyrészt magamnak is tartozok vele, annyit emlegettem az utóbbi három-négy évben a Yourself! Fitness mellett (pld. a Wii Fit tesztben is), másrészt hátha közületek is kedvet kap hozzá valaki a nemrég felszedett kilókat leküzdendő, miután csinálok egy kis hírverést eme immáron három éves, jól sikerült fitness „játéknak”.
Az egész persze nem jött volna létre, ha nincs MoombaSP, hogy felajánlja nekem az EyeToy kameráját a hozzá tartozó Kinetic és EyeToy: Play progikkal együtt, cserébe a Tylertől boltolt Shadow of Memories játékom részére történő kikölcsönzéséért. Amire persze azonnal ráálltam, és itt ismét megköszönöm neki ezt a lehetőséget! (Itt a PSL-en valójában elég megpendítenem valahol, hogy éppen mit akarok, hamarosan érkezik legalább egy privát üzenet, hol és milyen feltételekkel vehetem át az árut. Srácok, hamarosan szükségem lesz egy kölcsön PSP-re a God of War: Chains of Olympus korongjával a hasában, köszi előre is! :D)
No de kanyarodjunk vissza az írás tárgyához. A Kinetic tehát egy olyan progi, amelyben a kamera segítségével a tévé képernyőjére vetített önmagunkkal a megjelenő grafikus alakzatokra reagálunk ütések, rúgások, elhajlások, érintések, sőt ugrálások formájában. Ez a fantasztikus idea, a mozgásérzékelés lett ugye aztán a Nintendo Wii koncepciójának lényege, ha nem is ebben a formában; bár tény, hogy a Sony kicsit korábban tört be a piacra az ezt az elvet használó partijátékaival (pld. Play) Részemről sajnálom is, hogy az utóbbi egy-két évben nemigen találkoztunk az EyeToy-t használó játékokkal. Bár a Kineticnek készült folytatása Kinetic Combat címmel, az állítólag nem sikerült ilyen jól - remélem, ki fogom tudni azért próbálni a közeljövőben. Bár ezzel együtt is még mindig nagyon kevés a hasonszőrű edzőprogi, pedig bőven lenne hozzájuk erőforrás a PS3 bika képességeinek hála, és szerintem igény is rájuk. Ha még az átlag gamer tőlem eltérően nem is csapna sikoltozva egy Alison Carroll főszereplésével készített „Lara Croft Fit Fight” DVD-re, amiben az érdemes hölgy bakiban, hátizsákkal és dupla pisztolyokkal felszerelkezve mutatja be a gyakorlatokat...
MINDENNEK MÉRTÉKE A KAMERA!

Ez bizony mélyen igaz, amikor az ember elindult a Kinetic megismerésének kezdetben kissé rögös útján. Érdemes tudni, hogy a stuffhoz a Sony mellékelt egy kiegészítő lencsét, mely a kis kamera szemére illesztve növeli az általa befogható kép nagyságát. Ez idáig nagyszerű is, de komolyan befolyásolja az EyeToy teljesítőképességét a szoba megvilágítottsága. Bár az opciók menüben beállíthatjuk, sötétebb vagy világosabb helyiségben tornázunk-e, a sötétebb esetében is akkor működnek a legjobban a dolgok, ha fényes nappal és még a fő fényforrást is felkapcsolva eddzük hab testünket. Bár este, villannyal sem túl gáz, a kamera érzékelésének pontossága kb. 30 százalékkal csökken. Ezen túlmenően azonban semmi technikai malőr nem zavarja az endorfin termelését.
Érdemes tehát a kamera ezen tulajdonságaiba belepiszkálni az opciók menüben, ahol a másik fontos tétel – számomra – az audió. Az ilyen progiknál fontos a zene és a szöveg egymáshoz viszonyított hangereje. Én rühellem, ha a zene túl halk, így azt általában mindig magasabbra veszem, mint a szöveget; bár az utóbbi is fontos, hiszen edzőink végig beszélnek, mit hogyan csináljunk és mire figyeljünk, ahogy az egy valamirevaló edzésen dívik.
TÖRZSDÖNTÉS, -EMELÉS, -FORDÍTÁS

Ennél azért jóval többről lesz szó! Alapvetően két módusz közül választhatunk: a rutinépítő (Routin Builder) és személyi edző (Personal Trainer) között. Fontos megjegyezni, hogy a gyakorlatok kitalálásában a Nike Motionworks is komoly szerepet vállalt!
A rutinépítő a „lightosabb” verzió; itt alkalmi jelleggel próbálhatunk ki gyakorlatokat, állíthatunk össze magunknak feladatsorokat bármely kategória elemeiből. Sőt azt is eldönthetjük, akarunk-e bemelegítést és nyújtást, mely kettő nélkül egyébként sérüléseket is kockáztatunk a kardiovaszkuláris és küzdő típusú feladatoknál. Továbbá ez a mód a személyes adatainkat sem regisztrálja. Ugyan a zenét és az edzőt itt is kiválaszthatjuk, komolyabb eredményre ebben a módban nem érdemes számítani, inkább a kipróbálás céljából ajánlott.
Akik komolyan veszik a progiban rejlő lehetőségeket, azok a személyi edzővel tornáznak. Ez a mód rögtön három, az edzettségi szintünkre vonatkozó kérdéssel indít, mely alapján meghatározza azt a kezdőtől a haladón át a gyakorlott sportolóig. Ez a szint a következő tizenkét hétben állandó, mely egy edzési szakaszt jelent. Utána meg kell adnunk a nemünket, korunkat, magasságunkat és súlyunkat, majd a profilfotó elkészítése következik. (Kár, hogy az enyémet nem tudom kiszedni a PS2-ből, mert megkapnátok a cikk végén ajándéknak. :P) Végül ki kell választanunk, férfi vagy női trénert akarunk-e, és a játékszabályok rövid ismertetése után indulhat a menet!
A tizenkét hetes ciklusban heti négy-öt edzésünk van, melyeket hét közben vagy a hétvégén is elvégezhetünk, ráérő időnk függvényében. Vigyázni kell, ha egy edzést kihagyunk, a program E-vel, vagyis a legrosszabb minősítéssel jutalmazza. A gyakorlatsorokat a progi állítja össze a korábban bekalibrált szint alapján.
Az edzések bemelegítéssel kezdődnek, három-négyféle gyakorlattal folytatódnak, majd nyújtással fejeződnek be. A bemelegítés és a nyújtás sajnos sosem változik, így két-három hét alatt meg lehet unni őket - amit tényleg sajnálok, mert főleg a nyújtás nagyon alapos, minden izomcsoportra kiterjed. (Rubint Réka példát vehetne róla, akinek a túlélőtáborral felérő DVD-iről ez rendszerint hiányzik, vagy minimális szinten van jelen.) Tehát ezekre több variációt is ki lehetett volna találni. Az adott program megkezdése előtt a négy lehetséges helyszínből is ki kell választanunk egyet – kétféle edzőterem, dojo és kert egy felhőkarcoló tetején -, melyek szintén nem túl fantáziadúsak, a Yourself! Fitness-ben sokkal jobb lokációk vannak. Némi változatosságot csak az jelent, hogy a helyiségek fényviszonyai az aktuális napszakhoz alkalmazkodnak: nappal világosak, este pedig bennük is ég a villany és az ablakokon át sötétséget látunk. Én először azt hittem, új helyszínek nyíltak meg, de hát ez sajnos nem így van.
A bemelegítés után három gyakorlattípusból kapunk feladatokat, fokozatosan nehezedő szintekre belőve. Az első a kardió (Cardio), melyben a zsírégetésre fókuszáló feladatok vannak. Egyik kedvencem a Cascade, amelyben kék és piros gömbök gördülnek le a képernyő jobb és bal oldalán. Feladatunk a kék gömböket megérinteni; a pirosak megütése csökkenti pontszámunkat. Igen nehéz kombinációkra lehet számítani a menet közepétől! Ehhez hasonló a Pulsate, csak itt a kék gömbök statikusak, és megérintve (vagy ha lassúak vagyunk, maguktól) tűnnek el. Az egész olyan, mintha táncolnál! Szintén nagyon jópofa a Ricochet, melyben kék labdákat kell ütögetni, miközben a beszálló, pattogó pirosak elől hajolgatunk el hevesen. Jól megizzaszt!
(Jól keni a csávó, ez kicsit nekem is példa, lehetőség szerint jó nagy szobában tornázz, hogy tényleg a teljes test látsszon a képernyőn a lábmunka miatt! Imádom ezt a zenét, ÁÁÁÁ! You can picture me falling love with you!!)

A második csoport a küzdő gyakorlatoké (Combat), ezekben értelemszerűen általában kickboxolni kell (vagyis ütni és rúgni.) Kedvencem a Wildfire. Ebben forgó sárga labdákat kell boxolni, melyeken kis idő után piros tüskék jelennek meg és elkezdenek a képernyőn össze-vissza repkedni. Ilyenkor el kell hajolni előlük, majd ha eltűntek a tüskék, megint püfölni őket kőkeményen. Ennek néhányszori megismétlődése után felrobbannak! A Backlash a boxzsákot imitálja. A kép négy sarkában megjelenő négy zsákot kell ütnünk és rúgnunk kézzel-lábbal. A Trespassban a sárga labdákat kell szétütnünk, miközben a pirosak elől hajolgatunk.
A harmadik feladattípus a szellemi képességekre fókuszál: meditációs gyakorlatokat tartalmaz (Mind & Body Zone.) A tai-chi stílusú Equillibrumban a felvillanó fényrudakat kell kézzel és / vagy lábbal megérinteni. A Reactivate-ben a gömböket a korábban jelzett sorrendben igyekszünk megérinteni. Az Energyflow szintén a tai-chiból lehet ismerős: energiasugarakat kell rajzolni egy kijelölt pályán.
Mindhárom feladattípusnál fontosak a jó fényviszonyok, mert ha pontatlan a kamera, nagyon idegesítő, ha pld. a pofonegyszerű meditációs gyakorlatokat nem tudjuk elvégezni a mozdulatok érzékelésének képtelensége folytán: egyeseket nem érzékel, de gyakoribb, hogy olyan mozdulatokat regisztrál, melyeket nem is végeztünk.
A nyújtás előtti utolsó szegmensben hat feladat közül választhatunk: hasizom, alsótest, felsőtest, jóga, tai-chi, meditáció. Ezek is mindig ugyanazok. Egyébként itt, valamint a bemelegítésnél és a nyújtásnál is az edző mozgásait utánozzuk; a képernyő háromfelé osztódik. Kettőn a trénert látjuk elölről és oldalról, a harmadikon pedig saját magunkban gyönyörködhetünk. Jó módszere ez a helyes tartás ellenőrzésének!
A nyújtással befejeztük a napi tévétorna adagot. Az edző a teljesítményünk alapján A-tól E-ig terjedő betűkkel értékeli a performanciát. Értelemszerűen az A és B számít jónak, ilyenkor meg is dicsér. De a heti teljesítmény is hasonlóképpen értékelésre kerül az egyes edzésekre kapott „osztályzat” alapján.
Nagyjából tehát ez lenne a Kinetic. Az egyes feladattípusokban említett gyakorlatok csak példák, átlag hat-nyolc van az adott csoporton belül. Vagyis így a teljes feladatsorok elég változatosak, sokára unja meg az ember az egészet. A grafika okés a kamera fentebb említett fogyatkozásait leszámítva, a zenébe pedig tényleg nem lehet belekötni! Minden gyakorlat előtt két szám közül választhatsz, de zene nélkül is tornázhatsz. A track-ek az adott feladattípushoz igazodnak, nagyon feldobják az embert! Kedvenceim: 4 Strings: DIVING (ld. fent a legelső PlaystationTube ablakban), D.U.S.K. Feat. Christine Bailey: Picture Me Falling és Mini Coola: Spacejam (Richard Earnshaw Mix), mind a kardió zónából, de a küzdő feladatoknál és a hasizom / alsótest / felsőtest szegmensben is ütős darabok szólnak. Jóga alatt pedig környezeti zajokból - vízesés hangja, madárcsicsergés, tengerhullámzás - álló zenét is választhatunk. Nagy piros pont mindezekért!
Én már vagy egy hónapja tornázok a Kineticre - leszámítva a szórványos „Jóga kezdőknek” és „Caribbean Workout” kitérőimet -, és még kicsit sem unom, kivéve a bemelegítést és a nyújtást. Nagyobb potenciált látok benne, mint a WiiFitben: jobban átmozgat, megizzaszt, és pörgősebb, változatosabb. A Yourself! Fitness is monoton bizonyos részeiben, de abban van súlyzó, fitness labda és steplépcső, amik a Kineticből hiányoznak, ám a Kinetic remekül kihasználja a kamerában rejlő lehetőségeket ötletes, szórakoztató és ami a leglényegesebb: zsírgyilkos feladatokban. Nagyon elégedett vagyok vele, több ilyen progit a jövőben!
Az értékelődoboz hevenyészett jelzéseként pedig álljon itt egy izmos 9-es szám. Csak fitnessrajongóknak!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
31. Bogyi007  a legtitkosabb titkosügynök...
2009.01.12. 21:52:49
LV6
Srácok, hamarosan szükségem lesz egy kölcsön PSP-re a God of War: Chains of Olympus korongjával a hasában, köszi előre is! :D)

Ha Szegeden jársz, akkor megoldható!
No Warez! Együtt a Tiszta Játékért!
2009.01.08. 20:59:30
LV2
Válasz 29. Petunia üzenetére:
Erről most az EyeToy tutorial videója jutott eszembe, ahol a nagymami is felrúgja a kanapét meg az asztalt. xD Csak óvatosan! :)
Slave 2 Da Rhythm
29. Petunia  Szerkesztő
2009.01.08. 16:38:28
LV12
Jahh, tegnap este kipróbáltam a rúgásokat - zsírul ment, míg bele nem vágtam a lábam az asztalba... már értem, Moomba miért vált meg a cucctól. :P :DDD
Endure and Survive
28. Petunia  Szerkesztő
2009.01.08. 16:37:26
LV12
Köcce, akkor tornára fel! :DD
Endure and Survive
27. Joii
2009.01.08. 08:08:31
LV4
hűű, ez komoly lehet. anno a tesztre is felkaptam a fejem de végül nem vettem meg (pedig a Play!-el jókat mókáztunk).
korrekt írás, gratula!
2009.01.07. 19:33:09
LV2
Szép teszt, köszönjük. :)
Örülök, hogy jól elvagy vele. :-D
Slave 2 Da Rhythm
25. Papa
2009.01.07. 17:35:00
LV9
Válasz 23. Petunia üzenetére:
(( XD ))
Könyörtelen NótaTV és Zone Romantica fan
24. ColdHand  Szerkesztő
2009.01.07. 17:34:40
LV22
Válasz 21. Petunia üzenetére:
A legalján repedt szét :D Meg öcsém hasa a röhögéstől :)
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
23. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 17:31:30
LV12
Válasz 22. Papa üzenetére:
Nem megyek meztelenül, Papa! :P :DDD
Endure and Survive
22. Papa
2009.01.07. 17:27:09
LV9
Válasz 21. Petunia üzenetére:
Van egy 100% tuti recept, amivel nem szakad szét semmi. :)
Könyörtelen NótaTV és Zone Romantica fan
21. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 17:21:14
LV12
Válasz 20. ColdHand üzenetére:
:DDDD Ezen nem tudok nem röhögni... És hol repedt el, ha szabad kérdezni? :D

Amúgy jó, hogy ez szóba került, legalább átgondolom 2x is, mibe menjek... :P :DD
Endure and Survive
20. ColdHand  Szerkesztő
2009.01.07. 17:15:17
LV22
Válasz 10. Petunia üzenetére:
Igen, az Eye Toy Play egy anno "megviselte" az egyik nadrágomat :D
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
19. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 17:03:13
LV12
Válasz 16. Zandrs üzenetére:
A szomszéd-téma nálam is gázos lehet, mert a kedvenc zenéimnél üvöltetem a tévét (ha éppen az aláéneklés, azaz macskanyávogás nem is hangos :P), de ennek legkésőbb 8-kor vége, ők meg úgyis nézik a híradót, ahogy ilyenkor hallani szoktam. :DDD Másfél év után ebből mindenestre még nem volt vita köztünk. :)
Endure and Survive
18. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 17:00:52
LV12
Nahát most aztán bebizonyosodott számomra, hogy hogy kéne ezt csinálni, sz'al a rólam készült videó elmaradásának oka nemcsak a megfelelő technika hiánya. :P :DD

Na de otthon ki fogom próbálni, hogy a dohányzóasztalt is odébbtolom, úgy valóban lesz elég nagy hely a rugdalózáshoz. :D
Endure and Survive
17. Zandrs
2009.01.07. 16:36:22
LV8
Válasz 15. Geri üzenetére:
jah a videókat én is elindítottam, hogy Petunia hogy tornászik, dehát nem az van rajtuk sajna :-)
pedig az eytoye play ablakmosást is megnézném :-)
16. Zandrs
2009.01.07. 16:30:52
LV8
Válasz 14. Petunia üzenetére:
jah egy darabig jártamm fallabdázni, csak a ps3-am meg a bluray-k már nem engedik meg... :-)
márciustól futás, kirándulás, biciklizés, addig meg Cinetic
ez így nem kerül óránként 800 + zuhanyba :-)
amúgy a szomszédok biztos díjaznák a produkciót, itt az eyetoy-on is röhögtek mindig :-)
15. Geri
2009.01.07. 16:24:04
LV3
Azt gondoltam, hogy Petuniáról lesz video
Most csalódtam
HUNGARY klán
14. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 15:41:50
LV12
Válasz 13. Zandrs üzenetére:
Érdemes nappal csinálni a bulit, a term. fényt sokkal jobban szereti, én hétvégén ha tehetem, du. 2-kor tornázok, akkor van a legvilágosabb! De ezt is csak otthon tudom megcsinálni, mert a pesti kecóban nemigen lehet elhúzni a sötétítőtt, alkalmatlan fekvése miatt a szemben levő házakból mindenki belátna. De költözök hamarosan most már tényleg! :) Mondjuk most kitaláltam, hogy ma este felkapcsolom az asztali lámpát is, hátha segít.

No azért bőven lehet mit csinálni télen is annak, aki szívesen mozog! Pld. edzőterem, ugye, ha van rá pénz, és az ilyen fitness DVD-k, már aki szereti ezeket. No meg a Kinetic. :D
Endure and Survive
13. Zandrs
2009.01.07. 15:14:00
LV8
Válasz 11. Petunia üzenetére:
:-)
jah a bal oldali tárgyakat nekem se látta mindig jól a kamera (ablak jobbról + villany) de leginkább a farokcsontom nem bírta a felülést, az volt durvasok, meg monoton amikor abbahagytam, de lehet hogy újra előveszem most hogy így eszembejuttattad, meg a korizáson kívűl nincs más mozgás hidegbe csak bent...
12. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 15:12:24
LV12
Válasz 5. egonauta üzenetére:
Akkor esetleg vki olyannal kéne összefognod, akinek van kártyája...
Endure and Survive
11. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 15:08:05
LV12
Válasz 8. Zandrs üzenetére:
A combatra gondolsz, vagy a záró gyakorlatsorokra? Sztem durva nehéz mindegyik! Tegnap este amúgy kiidegelt, mert már megint vhogy nem a legjobban érzékelt a kamera. A mind & body-t megint emiatt bénáztam el, kajak majdnem kivágtam az ablakon a kamerát! A végére meg úgy elfáradtam, hogy nem is lett erőm megcsinálni az utolsó feladatot, így "C"-t kaptam. Meg előtte két "E"-t, a két kihagyott edzésért. :/
Endure and Survive
10. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 15:03:32
LV12
Válasz 7. ColdHand üzenetére:
:DDDDD A nadrágod? Már hogy szét ne repedjen? Hozzatok ilyen tréningrucit, mert azt mégsem kérem, hogy alsógatyában ugráljatok ott nekünk... :P

Papa, sose tudni, részegségedben mire tudunk majd rávenni. :D

Ehh, megint lesz mindenféle konzol, FLASH lesz, hogy Dömét idézzem! :P :DD
Endure and Survive
9. Papa
2009.01.07. 14:59:15
LV9
Válasz 7. ColdHand üzenetére:
Mondatértelmező képességed azért "ott van a szeren"... :D
Könyörtelen NótaTV és Zone Romantica fan
2009.01.07. 14:56:06
LV8
jajjj, ez jó, nekem is megvan tényleg, bejó hogy megtaláltad!:-)
az erölléti rész elég monoton sajna, amúgy jóóóóó :-)
7. ColdHand  Szerkesztő
2009.01.07. 14:54:13
LV22
Válasz 3. Petunia üzenetére:
A Papa lusta erre, én viszont szívesen kipróbálnám, csak nehogy a nadrágom bánja! :) De a Papára ne célozgass, mert amint olvasod alattam máris magára vette és böjtölni akar XD
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
6. Papa
2009.01.07. 14:41:48
LV9
Válasz 3. Petunia üzenetére:
Ha ez valami célzás akart lenni, akkor meglesz a böjtje. :))
Könyörtelen NótaTV és Zone Romantica fan
2009.01.07. 14:41:14
LV3
Válasz 4. Petunia üzenetére:
Nem, nem vagyok sajna. Bankkártya híján nem tudom megrendelni, itthon meg nem nagyon találok már konzolos üzletet, amelyik foglalkozik ezzel.
4. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 14:38:40
LV12
Válasz 2. egonauta üzenetére:
2005-ben jelent meg, sztem már csak külföldről tudod megrendelni, hacsak nem vagy olyan szerencsés ugye, mint én. :)
Endure and Survive
3. Petunia  Szerkesztő
2009.01.07. 14:37:44
LV12
Válasz 1. ColdHand üzenetére:
:D Hát, ha akartok rá tornázni! Főleg Papa! :P :DDD De rohadt nagy szoba kell hozzá. Amúgy ez a csávó baromi jól csinálja, látszik, hogy tök profi. Én ettől messze vagyok. A 3. videón (Pulsate) szinte mindent lábbal csinál, én szinte mindent kézzel, mert nincs ekkora helyem. :)

Okés, viszem, de főleg az EyeToy: Play-t, az baromi jó partijáték! :D
Endure and Survive
2009.01.07. 14:31:53
LV3
Ezer éve meg akarom szerezni, de sehol nem találtam itthon...
1. ColdHand  Szerkesztő
2009.01.07. 14:12:38
LV22
Ezt ugye hozni fogod?!
Nem én írom a szabályokat. Én csak kitalálom őket!
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV12
Szerkesztő
PSC Kredit
5181 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Krisztina
Fórumhozzászólások száma:
3454 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1899 db
Utolsó belépés:
2019.12.07. 17:20:25
Regisztráció ideje:
2008.10.05. 12:51:45
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea