PlayStation.Community Blog ›› SteveY

3 hozzászólás

2019.11.22. 17:07:50

Utolsó hozzászólás: SteveY

2019.11.27. 16:26:31

Megosztás
Értékeld a blogot!
Légy szíves mutatkozz be a PSC olvasóinak.

Sziasztok! Weiler Gina vagyok, művésznevemen Lina-chan. A japán és egyéb távolkeleti kultúra iránti rajongásom már egészen a kiskoromig nyúlik vissza, amikor a 90-es évek animéiben rátaláltam a névadó főhősnőmre, Verselő Linára a Slayersből. Hétköznap, amikor nem a cosplayjel foglalkozom, konstruktőrként dolgozom, és mellette járműmérnökként tanulok Győrben, a Széchényi István Egyetemen.

Mióta cosplayezel komolyabban?

Egy 2017-es újévi fogadalom volt, hogy belevágok a cosplayezésbe, és be is tartottam. 2018-as Nyári Mondoconon már színpadra is álltam első saját készítésű cosplayemmel, természetesen nyomába sem érhettem egy versenyző társamnak sem, de nem adtam fel. Azóta próbálok egyre nívósabb cosplayeket készíteni, és a 2020-as évre több nagyobb és komolyabb projektem is van.

Meséld el az első találkozásod a cosplayezéssel. Hogyan történt?

Valahogy a conra járás mindig kimaradt az életemből. Suli, munka egyéb elfoglaltság miatt, pedig mindig is szerettem volna kijutni egy conra, és beöltözni. Ezért farsang és halloween idején éltem ki az ilyen vágyaimat. Aztán jött az életembe egy olyan szakasz, maikor kicsit több szabadidőm lett, kapva kaptam az alkalmon és elkezdtem cosplayerkedni, amit azóta sem bántam meg.
Demoncat - /Saját karakter/ - Fotó: MJMoments

Milyen cosplay stílusban alkotsz leginkább?

Leginkább videójáték és anime karaktereknek öltözök be, de nagyon szeretem az original cosplayeket is. Igazából stílustól és fandomtól függetlenül, ha megtetszik egy karakter szívesen cosplayelem.

Ruháidat te készíted vagy más is besegít?

Igyekszem ruháimat minél nagyobb mértékben saját magam elkészíteni, természetesen akadnak szekrénycosplayeim is, sőt rendelni is tervezek, de ezek mellett nekiálltam idén a varrás tanulásnak, jövő évre pedig a LED-ekkel szeretnék jobban megismerkedni.

Melyik karakter megszemélyesítése volt a legnagyobb kihívás neked, és miért?

Furcsa módon Harley Quinn volt, nagyon szeretem, és alig várom, hogy az új filmben is láthassam, azonban amikor magamra öltöttem a cosplayt szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy nem tudok olyan felszabadult lenni mint Harley. Egy cosplaynél nem csak az számít, hogy magát a ruhát és kiegészítőket milyen részletesen készítjük el, illetve alkatra, arcra mennyire hasonlítunk egy adott karakterre, a személyiségét, a mozdulatait is hitelesen vissza kell adni, Harley esetében ez volt a legnehezebb számomra.

Mi volt az első jelmezed?

Az első „szekrénycosplayem” Jabami Yumeko volt a Kakegurui című animéből, bár így visszatekintve sok sebből vérzett az outfitem. A jövőben szívesen elkészítem majd újra, már sokkal hitelesebben visszaadva a karaktert.

Kiket és honnan cosplayeztél eddig?

Nagyon sok OC (original cosplay) karakterem van, és nagyon hosszú lenne a lista ha mindenkit felsorolnék, így kiemelnék néhány számomra kedvesebb karaktert. Mivel nagy anime fan vagyok így régi és új animékből is szívesen cosplayelek, mint például Amane Misa a Death Noteból, Kaname Chidori a FullMetalPanic!-ból, Sailor Jupiter a Sailor Moonból és most készül egy genderbend Narutom is a Naruto Shippuudenből. Fantasy filmekhez is szívesen nyúlok, így készítettem egy Galadrielt a Gyűrűk Urából, de talán a legtöbb cosplaytervem videójátékokból van. A League of Legends nevű videójátékból már több karaktert is elkészítettem, köztük szerepelt Nami, aki a játékban is main karakterem, és French Maid Nidalee, akinek több skinjét is tervezem a jövőben. Másik kedvenc videójátékom az Overwatch, amiből D.Va-nak már több skinjét is elkészítettem, de más karaktereket is szeretnék cosplayezni a játékból. Ezen kívűl készült egy Lara Croftom a Tomb Raider Redootból és egy Ramirezem a Fortniteból. OC karakterem közül kiemelném a Nyan Cat cosplayemet, a Szafarisat, a Cyber lányt és most őszre készült gonosz boszimat, mindet nagyon imádom, és szívesen készítek még a jövőben original cosplayt, mert sokkal jobban szabadjára lehet engedni a fantáziánkat.

Melyik az eddigi kedvenc saját cosplayed?

Az új kedvencem Lara Croft, őt már nagyon régóta terveztem, és nagyon jó érzés volt magamra ölteni, de Nami fejdíszére is nagyon büszke vagyok, mert magamhoz képest nagyon jól sikerült. Ezen kívül minden cicás cosplayemet imádom (legyen az sima fekete macska, egy démonmacska vagy Nyan Cat) mert macskamániás vagyok.
Galadriel - /Gyűrűk Ura/ - Fotó: Morpheus Photoworks

Hogy fogadták el a körülötted élő emberek a hobbidat? Voltak nehézségek ezzel?

Próbálom a cosplayes dolgaimat teljesen elkülöníteni a magánéletemtől, de ugye ez lehetetlen. Párom támogat mindenben és barátaim, kollegáim is tudnak róla. Idén írtam egy bejegyzést a hobbimról, amit nyilvánossá tettem mindenki számára, meglepően sok és pozitív reakciót kapott, így én is megnyugodtam. Persze sokan vannak akik először furcsán néznek rám, hogy mégis mi ez? De ha türelmesen elmagyarázzuk nekik, akkor ők is megértik, hogy ez egy ugyanolyan hobbi mint az összes többi.

Mennyire támogatnak a barátaid a cosplayezésben? Segítenek a jelmez elkészítésében, esetleg elmennek a conokra?

Barátnőimtől gyakran kérek segítséget ruhapróbálás, akár alapanyag vásárlás terén, egyik barátnőm pedig megtanított a varrás alapjaira, amiért nagyon hálás vagyok. Nem olyan rég pedig az utolsó pillanatban vettem rá egy barátnőmet, hogy jöjjön el velem egy fotózásra, még sosem csinált ilyet, de nagyon élvezte a beöltözést és a közös munkát is. Ami pedig a conra járást illeti, nagyon sok cosplayessel és anime fannal ismerkedhettem meg, akik az évek során új barátaim lettek. Sokakkal nem is tudok máskor találkozni (elfoglaltság vagy külföldi tartózkodás miatt), így a con számomra egy találkozó is, ahol újra láthatom őket.

Van-e olyan cosplay, amiről jelenleg úgy gondolod, hogy sose öltenéd magadra? Ha igen, miért?

Sokat gondolkoztam ezen a kérdésen, de igazából nincs. Karaktereket inkább imádni tudok, mint gyűlölni. Olyan is előfordult már, hogy ugyan nem szerepelt a terveim között de egy barátnőm megkért rá, így elkészítettem a cosplayt. Inkább azt mondanám, hogy vannak olyan karakterek, személyek akik egyáltalán nem illenek hozzám és nem hasonlítok rájuk, így például hiába imádom Moirat az Overwatch videójátékból, sosem leszek olyan magas és az arc formám sem olyan, hogy cosplayezni tudjam.

Rendelkezel konzollal? Gamer vagy egyáltalán?

Alapvetően PC-n játszom, de ha alkalmam nyílik rá, szívesen játszom konzolon is, imádok JustDancelni, illetve a VR játékokat is. PC-n alapvetően Blizzard játékokkal (wow, ow) játszom de gyakran Lolozom is. Illetve szeretek single player offline játékokat is kipróbálni, de ezeket 1-2 nap alatt kijátszom. Ami még nagyon megfogott a Portal (1-2), Need For Speedek, illetve kiskoromban nagyon sokat játszottam Heroes of Might and Magic játékokkal.

Van olyan cosplayer aki inspirál téged?

Igen, a cosplayes példaképem Kamui, akinek (pontosabban a videóinak) nagyon sokat köszönhetek. Amellett, hogy motivál, nagyon sok dolgot megtanulhattam tőle. Különböző anyagok felhasználása, alakítása, festése, cosplayes trükkök, LED-ek, szabás-varrás, stb… Nagyon sokszínű videókat készít, és a cospaly mint hobbi minden területével foglalkozik. Pár napja jelentették be, hogy ellátogat hozzánk, a 2020-as Tavaszi Mondoconra, így nagyon remélem lesz lehetőségem élőben is megcsodálni a munkásságát.

Mit jelent neked a cosplayezés?

Hobbi, életérzés, művészet? Igazából egyszerre mindet. Annyira összetett, és annyi mindent magába foglal, hogy talán pont a sokszínűsége fogott meg. Sokan csak egy irányban mozognak (mint pl. a varrás vagy páncél gyártás), de én szeretném magam az összes területén kipróbálni, természetesen ez nagyon sok időt és energiát igényel, de mindig szeretek új dolgokat kipróbálni, és valami újat megtanulni. Ezen kívül a cosplayezés sosem unalmas, ha kicsit festegetni támad kedvem, vagy varrogatni, esetleg gyöngyöt fűzni, mind bele tudom építeni egy cosplay gyártásába.
Cyber-girl - /Saját karakter/ - Fotó: Császár Péter

Milyen cosplayek vannak nálad tervbe véve?

A 2020-as év még el sem kezdődött, de már a naptáram tervekkel van teletűzdelve. Alapvetően 2 nagy projektem lesz, melyekkel versenyen is szeretnék indulni. Az egyik, a nyári tervem, a Pokemonból Espeon emberi változata. Itt egy kisebb csapattal leszünk, 9-en elkészítjük Eevee összes formáját, Espeon a pszicho fejlődése. Illetve másik projektem, őszre, ami egy páros terv, az Overwatchból Mercy és Ganji, akiknek összes fegyverét, páncélzatát szeretnénk elkészíteni, LED-ekkel beépítve. Talán elmondhatom, hogy ez a 2 cosplay, már az én munkásságomat is egy magasabb szintre fogja emelni.

Valami díjat nyertél már? Ha igen, mit / miket?

Bár sok versenyen részt vettem már, első helyezett díjat még nem szereztem, de ez nem jelenti azt, hogy feladnám. Nem csak a nyeremény, hanem az élmény kedvéért is szívesen színpadra állok. Engem már az is boldogsággal tölt el, ha más embereknek tetszik a produkcióm. Kisebb jelöléseket kaptam már, illetve a 2018-as Bar of Legends cosplay versenyén 3. helyezést értem el.

Más hobbid van?

Igen, bár sok hobbim, a cosplaynek is része. Például szeretek festeni és barkácsolni, mostanában az ilyen tevékenységeimet inkább a cosplaygyártásra fordítom. Illetve nagyon szeretek videójátékokkal játszani, így munka után ha nem a cosplayemen dolgozom, akkor a barátaimmal kockulunk együtt. Ezen kívül nagyon szeretek főzni, illetve belevágtam a süti sütésbe is, és mesés tortákat készítek a barátaimnak.

Mennyire költséges hobbi a cosplayezés?

Amennyire komolyan veszi az ember, de ez szerintem minden hobbira igaz. Sajnos vannak olyan alapanyagok, amik itthon nem is szerezhetők be, vagy csak ipari mennyiségben, így a külföldről behozataluk még költségesebbé teszik. De ha csak a méteráru boltba látogatok el, néha meglepődők azon, hogy pár méter anyag is milyen drága tud lenni. Egy saját kezűleg készített cosplay nem biztos, hogy anyag árban olcsóbb lesz, mint egy rendelt cosplay. Mindenesetre nem ajánlom ezt a hobbit olyanoknak akik spórolni szeretnének, vagy inkább olcsó dolgokat vásárolnának, mert egy festék vagy alapozó esetében is nagyon fontos, hogy megfelelő minőségűt válasszunk, hogy a végtermék – a cosplay – is jól nézzen ki.

Kedvenc animéd?

Slayers, Inuyasha, YuyuHakusho, Naruto csak, hogy régieket említsek, a mostani szezonból pedig a Demon Slayer és a Dr. Stone fogott meg, de az isekaiokat is nagyon szeretem.

Milyen a zenei ízlésed?

Pop, Rock, de mostanában K-pop dalokat is hallgatok.
D.Va - /Overwatch/ - Fotó: Morpheus Photoworks

Űzöl-e valamilyen sportot?

Busz után rohanás számít? Esetleg az e-sport? Sajnos nagyon kevés szabadidőm van, így nem sokat mozgok, de a karácsonyi tunyulás után tervben van a rendszeres testmozgás is, persze ezek a fogadalmak nem szoktak sokáig kitartani, de a jövő évi cosplayeim miatt is fontos lenne, hogy leadjak egy kis súlyfelesleget.

Van háziállatod?

Sajnos, olyan helyen lakom (pici lakás) ahol nem érezné jól magát egy állat sem, de nagyon szeretnék egy cicát örökbe fogadni. Kiskoromban volt cicám, csak sajnos már meghalt szegényke. Később majd szeretnék kutyát is, nem csak cicákat, de ahhoz egy olyan környezetre lesz előbb szükségem, ahol ők is jól fogják magukat érezni.

Hol láthatunk legközelebb jelmezben?

A téli Mondoconon ahová egy saját tervezésű téli Miku-ként fogok kimenni.

Ha többre vagy kíváncsi kattints ide.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. SteveY  the gunner
2019.11.27. 16:26:31
LV22
+1
Válasz 1. jime üzenetére:
Több mint gondolnád. :)
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
2. Matichku  PlayStation.Community tag
2019.11.26. 18:32:06
LV14
Galadriel nagyon jól sikerült, igazi tünde. :)
Aki Slayerst szereti és D.VA cosplaye van rossz ember nem lehet. Jó, hogy így gondolkodik a cosplayről, ha az adott karakter alakja, személyisége nem kompatibilis az övével akkor inkább nem valósítja meg. Komolyan vagy sehogy, szerintem is így kellene.
Nil Satis Nisi Optimum
1. jime  non-alcoholic
2019.11.26. 15:20:52
LV29
hány van ezekből? :D
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV22
the gunner
PSC Kredit
11666 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Pista
Fórumhozzászólások száma:
13858 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1283 db
Utolsó belépés:
2020.01.22. 13:01:08
Regisztráció ideje:
2008.10.10. 18:13:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea