PlayStation.Community Blog ›› tekiste

1 hozzászólás

2019.11.01. 19:34:23

Utolsó hozzászólás: quchy

2019.11.01. 20:16:14

Megosztás
Értékeld a blogot!
"I swear by Almighty God that on becoming a British Citizen..."

1985 körül, egyik nyáron a Balatonnál.
Ez volt az az év amikor az én családom is elérte a zimmer frei-láz. Jöttek az osztrákok, németek orrán-száján. Én gyerekfejjel nagyon örültem neki, mert hatalmas pezsgést hozott a tónak arra a részére, ahol szüleim még ma is élnek. Rengeteg új embert, gyereket megismertem, apámék többükkel jó kapcsolatot ápolt. Még télen is szoktak telefonálni egymásnak, emlékszem. Nyár végén mindig kicsit irigykedve integettem a távozó utazók autói után arra gondolva, hogy milyen lehet németnek lenni, ott élni abban az országban.

"...I will be faithful and bear true allegiance to her Majesty Queen Elizabeth the second..."

1989 nyár vége, egy éjszaka Rábafüzes határában.
Apám lehúzódott az út szélére és leállította a Lada 2105 motorját. Megnézte minden rendben van-e, nincs valami ami miatt gond lehet a határon. Izgultam. Akkor úgy gondoltam, hogy pár perc múlva már külföldön leszek, ráadásul nyugaton. Hamarosan folytattuk utunk a határátkelőhöz amiről valamiért mind azt hittük, hogy senki nem lesz ott, de emlékszem egész hosszú sor volt. Kutyás határőrök jöttek, bevilágítottak a kocsiba. Kiszúrták a négytagú családot felpakolva, jöttek a kötelező kérdések. Bár akkoriban már nem voltak annyira durva ellenőrzések, mint gondolom a hetvenes években, de azért éreztem, hogy itt most viselkednünk kell. Aztán győzőtt az álmosság és nem tudtam meg akkor, hogy milyen is az, külföldön lenni.

""...Her Heirs and successors according to law. ...""

1989, pár órával később, München.
Apám és anyám nevetnek. Mit nevetnek, sírva röhögnek. Kitörlöm a szememből a csipát, hogy lássam is min nevetnek. Apám vezetett, anyám fél kézzel még mindig az autórádió állomáskeresőjét tekergeti. Jobbra hugom még mindig aludt, balra pedig egy olyan dolgot láttam amit addig csak néhány filmen. Nagy gyárak, hatalmas házak, rengeteg ember és az akkoriban egy gyerek számára legfontosabb, nyugati kocsik mindenhol. A rádió végre adást talált, németül beszéltek. Közben kibogoztam, hogy apám benézett valami elágazást de egy motoros "útbaigazította", ezen röhögtek.
Jó reggelt, mindjárt megérkezünk!

"...I will give my loyality to the United Kingdom..."


1989, másnap, München, Oktoberfest.
Ami tilos volt a gyereknek az mindig tilos volt, kivéve egyetlen esetet, ami aznap történt. Megittam életem első sörét. Az egyik legjobb nap volt életemben, sosem jártam még ilyen vidámparkban, ennyi ember, látnivaló között. Egész nap mentünk, ettünk, ittunk. Még egy napig jártunk a városban és én akkor elhatároztam, hogy "itt fogok majd élni", de persze ez ilyenkor olyasmit jelent inkább, hogy "ilyen helyen fogok élni". Aztán két nap múlva hazaértünk és minden ment tovább. Maradtak az emlékek...

"...and respect its rights and freedoms. ..."

1991, nyár vége, egy éjszaka Rábafüzes határában.
A zimmer frei még pörgött és megismerkedtünk egy kedves, idős osztrák családdal. Első utunkon tartottunk hozzájuk amikor megint a "szokásos" rituáléra számítottunk, de már szinte semmi nem volt. Gyors kontroll, aztán bepótoltam a két éve elmaradt érzést. Többször is voltunk kint néhány éven keresztül és nagyon tetszett külföldön lenni, bár ekkor már nem akartam "itt lakni majd".

"...I will uphold its democratic values. ..."

2007 augusztus, Balaton.
Sok éve volt már, hogy "utazgattam", ahogy korosodtam egyre jobban éreztem magam otthon. Igazából 2002 után kezdett nehezebb lenni az élet otthon, de szerettem és ott volt mindenki akit ismertem. Igaz néha, mikor mondjuk megjelent például a GTA III akkor gyakran eszembejutott, hogy milyen is lehet németnek lenni, ott bemenni egy boltba és megvenni ami kell. Bár akkor inkább már arra gondoltam angolnak milyen jó lehet, megváltozott a véleményem addigra a németekről. Amikor a PS3 kijött próbáltam megállni, hogy ne vegyem meg, de nem sikerült. Egyik napról a másikra éltem, sajnos kifolyt a kezemből az a kevés pénz, amit egy határmenti kisvárosban keresni lehetett. Aztán ezen a nyáron egyik haverom azt mondta kimegy mosogatni Londonba. Az egyik legjobb barátom volt, elmondtam neki a búcsúbuliján, hogy mennyire fog hiányozni majd.

"... I will observe its lawsfaithfully and fulfil my duties and obligations..."

2007 november 1., Stansted Airport
A legjobb barátom jött volna elém, hogy "hazavigyen", de nem engedték el a konyháról. Órákat vártam rá majd egyszercsak felhívott, hogy egyáltalán nem tud jönni. Útbaigazított, majd Londonban találkoztunk. Innen ez egy hosszabb történet, de el kell mondjam sok mindent kaptam az Egyesült Királyságtól. Legfontosabb, megtanultam a sarkamra állni, segítség nélkül átvergődni bármin, amit az élet az utamba sodor. Eleinte apróbb vágyakat sikerült kielégítenem mint például vettem egy PSP-t, elmentem Nizzába. Az életem teljesen felfordult, rengeteget dolgoztam, de utaztam és szórakoztam is. Ami gyerekkoromban az álmom volt már mind valóság. Jó, nem voltak túlzó álmaim, azért is mondhatom ezt.

"... as a British Citizen. ..."

2013-ban eljött az idő, hogy megtegyek valamit amit addigra már eldöntöttem, hogy megteszek, csak addig várnom kellett vele. Beregisztráltam a vizsgára és sikeresen le is tettem. Aztán pénzhiány miatt félretettem a dolgot, de idén nyáron felmelegítettem az ügyet, hogy ne szopjak majd a brexit után. Összedobtam az árát, befizettem, átvizsgálták, elfogadták, szerdán pedig papírt is kaptam róla egy kisebb ünnepség keretein belül.
Hogy mit hoz a jövő azt nem tudom, de most már két helyen vagyok otthon, ami nem feltétlen hátrány. Igaz, nem volt a dolognak priorítása az elmúlt években, de a kiskölyöknek, aki 30 éve egy nyugati nagyvárosban elhatározta, hogy ilyen helyen fog élni, most ez áll bekeretezve az asztalán és mocskosúl büszke rá...
... és ez jó érzés...
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
1. quchy  PlayStation.Community tag
2019.11.01. 20:16:14
LV2
Gratulálok! ...úú basszameg nekem Brexit-ről jut eszembe hogy kiselőadást kell tartanom belőle az egyetemen és kurvára de sehogy nem állok!!!
PSN is currently undergoing maintenance.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV1
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
545 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
.
Fórumhozzászólások száma:
18 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
2 db
Utolsó belépés:
2019.11.11. 22:51:24
Regisztráció ideje:
2017.10.27. 07:42:11
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea