PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2019.06.14. 22:41:28

Utolsó hozzászólás: Onimushaman

2019.06.21. 17:19:26

Megosztás
Értékeld a blogot!
Halloween H20 – Húsz évvel később (Halloween H20: 20 Years Later – 1998)
Borzalmas gyilkosság történt az illinois-i kisvárosban, Haddonfieldben 1963-ban, Mindenszentek éjszakáján. A hatéves Michael Myers késsel lemészárolta a nővérét. Tizenöt évvel később Michael megszökött az elmegyógyintézetből, és gyilkos ámokfutást rendezett a városban, melyet csak a húga, Laurie élt túl. A lány új személyazonosságot kapott, és új életet kezdett, egy kisfia született. Ám húsz év elteltével sem tudta feldolgozni az eseményeket. Az alkoholhoz menekült, miközben egyedül neveli a fiát, Johnt. Mindenszentek éjszakájára kiürül az iskola, ahol Laurie dolgozik, csak John és a barátnője marad. És hogy a fenébe ne, váratlanul újra feltűnik a jó öreg Michael, hogy ott folytassa, ahol húsz évvel ezelőtt abbahagyta…

Hogy röpke húsz esztendő alatt mit tettek John Carpenter szerény költségvetésből készült horrorfilmjéből, vagyis egy egész zsáner megteremtőjéből, az a rosszabbnál-rosszabb folytatásokat nézve kristálytisztán látszik. Nemcsak a futószalagon érkező epizódok lettek egyre borzalmasabbak, de Michael Myers alakja is rendre kiszámíthatóbbá vált, és hiába igyekeztek az alkotók véresebb és brutálisabb gyilkosságokkal feldobni a részről-részre fáradtabb szériát, az a hátborzongató atmoszféra, amit Carpenter kisujjból tudott hozni az eredeti filmben, szépen fokozatosan veszett ki a folytatásokból. Ez persze egyáltalán nem akadályozta meg a producereket, hogy végtelenítsék a frencsájzt, de a kifejezetten rossz emlékű hatodik felvonás után úgy döntöttek, eljött az ideje egy kis ráncfelvarrásnak, ezért egy huszárvágással semmisnek nyilvánították a második részt követő filmeket, visszahívták a Laurie Strodeot alakító Jamie Lee Curtist, és tető alá hoztak egy afféle „osztálytalálkozó”-jellegű hetedik mozit. A Halloween H20 – Húsz évvel később létjogosultsága már abból a szempontból is érthető, hogy a két esztendővel korábbi Sikoly miatt újra divatba jöttek a tinihorrorok és a slasherek, így viszonylag hamar mozgásba lendül a jól ismert álomgyári gépezet – az már csak külön érdekesség, hogy mindez 1998-ra, az eredeti film huszadik évfordulójára esett. Normál esetben ez a rész sem lett volna más, mint egy újabb bőrlehúzás egy méltatott kultusz-darabról, de a koncepció, az ismerős visszatérő karakter, illetve a régi filmek összekapcsolása azért adott okot némi reményre.

Ettől függetlenül a Halloween 7 végeredményben sajnos egy egyszer nézhető, unalmas délutáni programnál többre nemigen vitte. Eredetileg John Carpenter rendezte volna (legalábbis Moustapha Akkad kívánsága szerint), de a direktori székbe végül a tapasztalt és megbízható, ámde mégis legjobb esetben is maximum csak közepes iparos, Steve Miner (Péntek 13 – II. rész és III. rész) ült. Ha a korábbi kettő Halloween-filmhez hasonlítjuk, akkor tulajdonképpen nem végzett annyira rossz munkát, de nagyrészt azt a tematikát próbálja másolni (néha kisebb, néha nagyobb sikerrel), mint amit Carpenter is használt az eredeti műben. Eléggé sokat tölt el a bevezetéssel, lassan építkezik, előbb bemutatja a karaktereket, majd csak hosszú idő elteltével szabadítja rájuk Michaelt, és a mindig megbízható konyhakését. Csakhogy egyrészt feszültségteremtésben még az első rész lába nyomát sem csókolhatná meg, másrészt Miner hajlamos volt elfelejteni, hogy nem ’78-at írunk, és a ’90-es évekbeli fiatalok nem ijednek már meg egy-egy éles hangeffekttől, nekik akkor már mást jelentett ez a műfaj, és mások voltak az igényeik, mint a korábbi generációknak. Többek közt elszabadultabb vérengzést és látványos gyilkosságokat, amelyek során kedvenc mészárosunk egy tisztességes body count-teljesítménnyel, válogatott módokon öldösi le a bulizni akaró gátlástalan, piára, fűre és szexre vágyó tinédzsereket.

Ehhez képest néhány mérsékelten véres jeleneten kívül nem nagyon láthatunk olyan pillanatokat, amik többek lennének egy akkori átlag-horrornál, sőt, annak ellenére, hogy indokolatlanul hosszú és unalmas a felvezetés, még a film játékideje sem túl acélos (alulról verdesi a 90 percet), így mire végre beindulhatna egy kicsit a tempó, rögtön jön is a stáblista. Minden jószándékú ambíciója ellenére, a Halloween 7 sem több, mint egy alaposan kiherélt és kivéreztetett franchise következő darabja. Pedig egy ilyen koncepcióban azért mégiscsak több potenciál leledzett, a film ennek csak jó, ha a negyedét ki tudta használni, és még ez is nagy szó. Mindenesetre arra megfelelt, hogy kiderüljön, Michael Myers tud még némi pénzt termelni a mozikasszáknál – gondolom egy stúdiónak, ami elsősorban erre hajt, több, mint félsiker.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Onimushaman  Szerkesztő
2019.06.21. 17:19:26
LV24
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Lehet, de volt köztük sok rész.
señor
2. VictorVance  Szerkesztő
2019.06.20. 19:38:43
LV18
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
Az igaz, hogy Michaelnek nincs valami nagy karizmája, viszont az első és az utolsó Halloween film simán ott van a legjobb slasherek között.
Örülünk?
1. Onimushaman  Szerkesztő
2019.06.20. 17:25:04
LV24
Chucky után talán a legsemmitmondóbb horror "ikon" a szememben.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.06. 19:30:50
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea