PlayStation.Community Blog ›› spartan44

13 hozzászólás

2019.06.05. 22:29:13

Utolsó hozzászólás: wooltur

2019.06.12. 07:55:19

Megosztás
Értékeld a blogot!
Szerintem aki egy ideje benne van a videojátékok, különösen a PlayStation világában, biztos tud mondani legalább egy olyan játékot, ami iránt szüntelen a rajongása és amivel ugyanakkora élvezettel játszik ma is, mint azon a bizonyos első napon, amikor a keze ügyébe került az a bizonyos tartalom. Ez lehet egy egyszerű, pár órás kaland, egy szívfacsaró jelenet, egy DLC vagy esetleg egy multiplayer. Kinek mi. Mindegy is az, hogy mi, a lényeg, hogy egy olyan hangulatot adjon a játékosnak, amivel nem tud betelni. Nos az én esetemben ezt a bizonyos hangulatot az Uncharted 2 multiplayer szolgáltatta.

Emlékszem egy szép nyári nap volt. Járkáltam kint a kertben és vártam, hogy másnap megjelenjen a futár a bundle-lel. Még a Bookline-tól vettem 110 000 Ft-ért, amiben egy 40 GB-os FAT PS3 volt, egy promós Killzone 2-vel, egy S-es méretű Killzone 2 pólóval, egy GTA IV-gyel (maga a doboz is GTA IV-es volt, tehát lényegében egy GTA IV bundle gép volt), egy Motorstorm-mal, meg valami platinumos kiadású kalandjátékkal, aminek Uncharted volt a neve. Annyira nem voltam még benne ebben az iparban (azt sem tudtam, mi az az E3), így csak bóklászgattam a neten és láttam, hogy ez valami Indiana Jones-szerű, nyomokban Tomb Raider-t is tartalmazó kalandjáték. (Na nem mintha azokat annyira ismertem volna akkor.) Ahogy láttam, elég sok embernek tetszik. Jól van mondom, akkor nem adom el egyből, mint ahogy eredetileg terveztem, hanem futok vele én is egy-két kört, de majd csak a GTA IV és a Killzone 2 után.

Eltelt 2 hónap, szeptember lett, kezdődött az iskola. Még mindig a Killzone 2-t és még inkább a GTA IV-et pörgettem, annyira tartalmasak voltak, az Uncharted-be csak hébe-hóba néztem bele, de első körben elég unalmas volt, nem nyűgözött le. Legalábbis első látásra nem volt olyan pörgős, mint a másik 2 említett játék, hiába volt nagyon szép. Meg a sztorira sem figyeltem annyira. Egyszer csak látom, hogy készül a 2. rész, aminek már multiplayer módja is lesz és hogy a bétáját szeptember elejétől publikussá teszik. A legtöbb híroldal oda, meg vissza volt tőle, így mondom meglesem én is, milyen, elvégre ingyen volt.

Le is töltöttem a bétát és tisztán emlékszem az első lejátszott meccsemre. Egy TDM volt az Ice Cave pályán. Amint lement ez a pár perc és láttam, hogy mivel állok szemben, máris előszedtem a laptopot, feltúrtam a netet, hogy hol lehet a gyűjtői(!) példányt előrendelni, mert ez valami eszméletlen volt és nem érdekelt, hogy hogyan, meg miként, de nekem kellett ez a játék, ez a kiadás, mert ilyen hangulatot nekem még egy játék sem adott át és az ilyenekért választottam ezt a hobbit! Idő közben a hozzáállásom is megváltozott az első rész felé is. Komolyabban vettem, több időt szenteltem neki, hagytam, hogy jobban beleássam magam a sztoriba, nem csak ilyen 5-10 perces kis sétafikára halásztam elő. Emlékszem, valahol a játék utolsó harmada felé jelent meg az a bizonyos szikra, amikor a generátort kellett bekapcsolni, miközben az elátkozott legénység még élő, de vérszomjas fenevadjai rohantak felém minden sarkon. A mai játékok mellett mára ez a szakasz már lehet bugyutának tűnik, de én ott lettem imádója ennek a franchise-nak és ennek az epizódnak, ami azt jelentette, hogy szignifikánsan több időt töltöttem vele onnantól fogva, a GTA IV és a Killzone 2 javára. Onnantól már értettem, hogy miért szerették annyira sokan ezt a játékot.

Elérkezett aztán az október, a 2. rész megjelenése, amit tülkön ülve vártam. Pontosabban a megjelenés napján nagyban a fogorvosi rendelőben kellett rohadni, miközben már tudtam, hogy a fater már biztos meghozta a postáról a csomagot. (Ajánlottan küldte el egy pécsi üzlet.) Úgy is lett. Kicsomagoltam, ámultam és bámultam, hogy mennyire gyönyörű és minőségi darab, de a játék még jobban érdekelt. Beaktiváltam a kiadáshoz járó kódokat (arany fegyverek, egyedi XMB-téma), de nem a multinak indultam neki, hanem első körben itt is a single mód az, aminek neki estem. Némileg finomítottak a mechanikán (más volt a gránátok dobása is pl.), így mondom a multi előtt jobb, ha kiviszem először a sztori módot, hogy jobban belerázódjak és felvegyem a ritmusát.

10 éve már annak, hogy kivittem a single-t, de megmondom az igazat azóta sem találkoztam ennél hangulatosabb tálalással, mint amit itt láttam. Az a grafika abban az időben magasan vert mindent és bár a történet elég kiszámítható és olyan aranyosan együgyű volt a maga módján, de a karakterek, a helyszínek (a havas tájak, a kolostor, a jégbarlang, te atyaég), a poénok, meg ennek az egésznek ez a 0. perctől 100 %-on pörgő hangulata volt az, amit azóta se tapasztaltam. Pedig tudom, hogy nagyon sok más játék van és bár nem vagyok egy túl aktív játékos, de az elmúlt 10 évben azért egy 50 cím biztos megfordult nálam, de ugye, mint írtam, minden gamer életében van egy olyan játék, ami iránt megmagyarázhatatlanul rajong. Na, nálam azóta is ez a cím az. Aztán először még ki sem akartam próbálni…..

A multiplayer aztán csak még tovább fokozta ezt a fantasztikus hangulatot és bár az akkori ADSL-internetünkkel finoman szólva sem volt élvezhető egy meccs sem (össze-vissza laggolt az egész), de ez nem tartott vissza attól, hogy minden egyes percét élvezzem a címnek. A helyszínek, különösen a coop játékmódok, a hülyülések, a fordulatos meccsek, egy szóval a nagybetűs HANGULAT egyszerűen megint csak odaszegezett a TV elé, egy olyan atmoszférát teremtve, amit sem a GTA IV, sem a Red Dead Redemption, semmi nem tudott überelni nálam.

Idő közben aztán az én PS3-am is áldozatul esett a YLOD-nak, meg persze egyre több játékkal hozott össze a sors, így végülis pár évig szüneteltettem a játék multiját. Ilyenkor már nagyban 2013 környéke volt, amikor is már piacra készült a PS4, elhozva egy teljesen új generációt. De én úgy voltam vele, hogy még ráér. Drága is volt a gép, meg hát ugye először nem is volt annyi system seller cím, mint rá pár év múlva. Idő közben felvettek az egyetemre is, így otthonról elkerülve egyre jobban kizökkentem a gamerek világából. Igaz, volt nálam egy PS Vita, meg egy PSP is, amiket néha-néha előszedtem, de az idő szűkében egyre inkább a feledés homályába kerültek, az otthoni (megjavított) PS3-mammal és a polcon pihenő Uncharted 2-vel együtt.

Egyszer csak aztán 2016 nyarán újra előkapartam a régi PS3-as gyűjteményemet és a kezem közé került az a bizonyos fémtokos kiadás. Hát mondom jól van, nézzük meg, megy-e még a multija, a régi idők emlékére nyomjunk le pár meccset! Mintha csak újra átéltem volna azt a hangulatot, amit a legeslegelső meccsen tapasztaltam. És azóta viszont nem engedtem el ennek a játéknak a multiját, aminek az lett a következménye, hogy én még mindig, a mai napig, 2019 júniusáig is ezzel a játékkal játszok. Az otthoni PS3-at is szépen elhoztam az albérletbe, vettem kemény 15 000 Ft-ért egy egyszerű kis LCD TV-t, rákötöttem a konzolt és időnként, esténként vagy egy pihenősebb vasárnap délután még mindig becsatlakozok 1-1 jópofa meccsre. Idő szűkében most már csak ennyire futja, de nem bánom, sőt, örülök neki, mert ugyanúgy imádom. Az a bizonyos nagybetűs hangulat még mindig megvan, 10 év után és nem engedett el. Pedig már megvan a 4. rész steelbook-ja, a God of War fémtokos kiadása, a Red Dead II-ért is nagyon viszket a tenyerem, de úgy voltam vele, hogy én addig nem nyergelek át PS4-re, amíg ennek a játéknak a multija él. (Mert a PS4-es remasterek sajnos nem tartalmazzák a multit.)

Na és jogosan kérdezheted te, kedves olvasó, aki idáig elszenvedte magát, hogy mégis mi a francért nyújtottam meg ennyire ezt a rohadt blogot ilyen hosszúra, ilyen tipikus kislányos, nyáltocsogós változatban?! Nos azért, mert egy 10 évet felölelő történetet amúgy sem lehet néhány karakterben elmesélni. Illetve azért, mert eljött az idő, hogy szeptemberben örök búcsút vegyek ettől a mesterműtől, ugyanis a Naughty Dog a mai napon bejelentette, hogy szeptember elejétől (10 évvel azután, hogy kipróbáltam a bétát és lenyomtam az első meccset, ami elindította ezt az egészet) végleg leállítja a játék multiját. Ezzel pedig nálam is egy 10 éve tartó korszak most végleg lezárásra kerül.
Egyrészt nagyon sajnálom, mert csodálatos élményeket köszönhetek ennek az egy szem nyomorult, egyszerű multinak. Rengeteg embert megismertem ezen át, jó párral még a mai napig is leülök egy pár meccs erejéig játszani, csak hogy továbbra is átéljem azt a zseniális atmoszférát, amit ez a játék szolgáltatott nekem. Nekem. Egy olyan játékosnak, akit egyébként kb. az összes létező multiplayer játék hidegen hagy és a kezdetek kezdete óta inkább a single-nek hódol és aki először nem is akarta elindítani az első részét sem ennek a sorozatnak. Most meg megvan 2 példányban a gyűjtői, zolától megvettem a press kit kiadást, meg még a PS Store-ról is lehúztam (hogy ne a lemezt koptassam, meg igazából ilyen 1000 Ft körül volt, mondom annyit megér, sőt). A GTA IV, a Killzone 2, a Motorstorm, sőt, még a bundle-ös PS3-mam is már ki tudja, hol jár. De az Uncharted-et nem adtam el és nem is fogom soha. Örök helye van az én kis miniatűr PlayStation-szentélyemnél.
Érdekes egy helyzet ez szerintem és biztos most sokan egy hülye fannak néznek, de igazából nézzetek is annak, mert tényleg az vagyok.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. wooltur  PlayStation.Community tag
2019.06.12. 07:55:19
LV16
Válasz 12. spartan44 üzenetére:
Igazából a sebzés rendszert a folyamatos állítgatásokkal totálisan hazavágták. Rég volt már amikor otthagytam, de arra tisztán emlékszem, hogy pl. a gránát annyira használhatatlan volt, hogy az emberke alatt robbanva se ölte meg a delikvenst. Emellett egyre több lagger és csaló jelent meg, köszönhetően az elbaszott javítócsomagoknak.
R.I.P. Brúnó :-(
12. spartan44  PlayStation.Community tag
2019.06.11. 16:16:39
LV1
Válasz 11. wooltur üzenetére:
Ezt a bizonyos patch-es dolgot már több fórumon is olvastam, így akkor megkérdezném: pontosan mit b.sztak el azzal az ominózus "javítással"?
Én szinte 100 %-ban csak co-op-olni szoktam (lassan most már tényleg múlt időbe kell tennem), így lehet azért nem vettem észre nagy változást.
11. wooltur  PlayStation.Community tag
2019.06.10. 07:36:47
LV16
+2
Az UC2 multinak volt egy olyan megfoghatatlan varázsa, ami miatt borzasztó sokan szerették. Egyik rész se tudta ezt újra megcsinálni. Nekem is közel 500 órám volt benne, amíg végül tönkre nem tették a patch-ek és játszhatatlan nem lett.
R.I.P. Brúnó :-(
10. noozi  PlayStation.Community tag
2019.06.09. 17:48:05
LV17
+2
Az uncharted 2 volt a legjobb multizos időszak nekem is, rengeteg embert ismertem meg.
PSN ID; No_Ozi_
9. spartan44  PlayStation.Community tag
2019.06.07. 14:59:56
LV1
Válasz 4. ALF22 üzenetére:
A 3-nak a multija engem sem fogott meg. Annak a leállítása annyira nem is érint.
8. spartan44  PlayStation.Community tag
2019.06.07. 14:58:03
LV1
+1
Válasz 7. Greg üzenetére:
Azt már vagy háromszor kivittem Crushing-on az elmúlt 10 év alatt. A 3. végigjátszásnál már igazából semmi újat nem tudott mutatni. De a multira valamiért nem tudok ráunni.

zola: mai napig örülök, hogy megvettem tőled. Ilyen patent állapotba sehol nem kaptam volna meg, főleg ennyiért. :)

martin: az lesz. (Le is írtam, csak mivel túl sok lett a karakter, a végét már nem töltötte fel.) Már csak az a kérdés, hogy mikor? Mert gyanítom, hogy ha megjelenik a PS5, akkor a PS4 ára is le fog menni. Én meg úgyis szeptember után tervezem a vételt, addig nem kell.
7. Greg  PlayStation.Community tag
2019.06.07. 08:08:03
LV25
Nekem is kedvenc az Uncharted-ek közül de nem a multi hanem a kampány miatt.
LV426
6. zola0306  SonsOfSaRock
2019.06.07. 05:38:50
LV16
+1
Ilyenkor (is) jó látni, hogy jó helyre került.
"Nem isten az ami ilyennek teremtett!"
5. martin  Főszerkesztő
2019.06.06. 20:45:53
LV27
Kedves blog. Válts PS4-re.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. ALF22  Son of Liberty
2019.06.06. 13:42:30
LV26
Uncharted multija olyan: elsőre kurvajo, aztán mehhh. A 2. még ugy ahogy,de a 3.ra teljesen elbasztak az élvezhetőséget.

Last of us viszont az ellentéte. Tps multikbol sztem a legjobb. És a hardcore vonalon indult raadasul (1elet/1menet).
3. spartan44  PlayStation.Community tag
2019.06.06. 11:09:21
LV1
Válasz 2. nolifeHUN üzenetére:
Köszönöm, bár eléggé összecsaptam. :)
Csak ez nálam tényleg egy korszak végét jelenti.

Na igen, a single is fantasztikus élmény és azt hála az égnek nem fogják soha elvenni. :) Pont 3 évvel ezelőtt játszottam ki utoljára, mielőtt ismét beszippantott volna a multi. Szerintem a szerverek lelövése után megint ki fogom vinni. Kíváncsi leszek, hogy az a több száz órányi tapasztalat mennyire fog majd meglátszódni, mert azért a kampány nem mindig ugyanazt a tempót követi, mint amit a multi. :)
2019.06.06. 10:35:26
LV1
+1
Jó kis írás!
Én akkor vettem meg a gépem, amikor az UC2 már kint volt egy ideje, de nem sok infóm volt róla. Szépen végigjátszottam az első részt, tetszett, de az igazi sokk a második rész volt
Tökéletes single élmény, zseniális rendezés, laza és életszerű dialógusok és baromi jó akció jelenetek! Szó sem róla, a multi is jó volt, főleg a coop, de rám a single volt nagyobb hatással. A második részt azóta sem sikerült überelni egyik UC epizódnak sem
Sajnálom, hogy lelőtték a szervereket, de azért így is példaértékű, hogy eddig támogatták.
1. spartan44  PlayStation.Community tag
2019.06.05. 22:49:07
LV1
Látom túlléptem a keretet, mert a vége már nem lett feltöltve. :D
Meg bocs, hogy csak a monoton szöveg van és nincsenek képek, idő szűkében "csak" ennyit tudtam most írni. :)
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV1
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
687 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Még nem találták ki!
Fórumhozzászólások száma:
49 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
81 db
Utolsó belépés:
2019.06.11. 19:20:58
Regisztráció ideje:
2009.10.21. 16:17:39
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea