PlayStation.Community Blog ›› xerox

5 hozzászólás

2018.12.26. 11:06:53

Utolsó hozzászólás: xerox

2018.12.28. 08:23:52

Megosztás
Értékeld a blogot!
Az alábbi leírás a Fallout Biblia legutolsó frissített változatából, a The Art of Fallout 3/Fallout 4 c. művészeti albumokból, a "The History of Fallout" c. könyvből és a Fallout Wiki adataiból került kiollózásra.

Igyekeztem spoiler-mentesen összefésülni a dolgokat, így azoknak is fogyasztható az iromány, akik még soha nem találkoztak a sorozattal. Ettől függetlenül ezek az információk megtalálhatóak az eddigi részekben, így aki szeretné onnan pótolni, annak javaslom a böngésző "Ugrás az előző oldalra" gomb használatát!

A fallout kifejezést elég széles körökben használják. Jelen esetben, tudományos oldaláról vizsgálva, "az élet számára alkalmatlan körülmény" lenne a legideálisabb jelentés, de olvastam már "kihullásról" vagy "nukleáris télről/csapadékról" is, ami a történéseket figyelembe véve ugyancsak helytállóak, illetve utóbbit a Fallout Biblia meg is említi, mint földre visszahulló fekete eső.

A Fallout univerzuma sokkal későbbre nyúlik vissza a történelemben, mint ahogy azt eredetileg gondolnánk. A játékban fellelhető történetek, leírások, információk alapján, még az 1200-as és 1600-as évek elejéről is találunk említéseket. Annyi azonban bizonyos, hogy az érdemi előzmények figyelembe vételével, a második világháborút lezáró események után, tehát az 1950-es évek elejétől, egy alternatív idősíkon kezdődik a Fallout óriási idővonala, melynek epizódjai egyaránt érintik a közeli és távoli jövőt.

Az atombombák bevetésével véget ér a második világháború. Az atomfegyverek szörnyű pusztítása miatt, az egész világ egy nukleáris holokauszttól retteg, ám valójában beköszönt a béke és a fejlődés korszaka. A hidegháború véget ér, az egymással szemben álló felek sorra békét kötnek. Az atomenergia korszerűsítésének következtében, az emberek élvezhetik azt a luxust, amit eddig csak a sci-fi filmekben láthattak. Otthonaikban háztartási robotok végzik el a teendőiket, fúziós meghajtású autókkal közeledhetnek, és ebben az időszakban megjelenik a hordozható számítógép is.

Technológiában ugyan robbanásszerű fejlődést érnek el, ám technikailag nem tudják tartani a lépést. Emiatt maradnak nem túl modern alkatrészek: tranzisztorok, vákuumcsövek... Az így készült hétköznapi használati tárgyak kinézetéből, illetve építészeti dizájnjából ered a játék egyedi és különleges retró-futurisztikus hangulata.
Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy a nukleáris háború kitöréséhez vezető geopolitikai helyzetet elsősorban egy világméretű energiaválság fogja elindítani, amikor a kitermelhető fosszilis energiahordozók 2050-re vészesen fogyni kezdenek. Ennek az energiaválságnak az lesz az eredménye, hogy az összes fejlett, iparosodott ország egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kielégítse saját energiaszükségletét. Végül majd a természeti erőforrások iránti éhség által kiváltott katonai konfliktusok pusztítják el a bolygót, megteremtve ezzel a Fallout világát.

Nézzük a sorozat közös előzményét, amihez köthető minden egyes -egyébként különálló- rész, vagy mellékág, érintve a fontosabb eseményeket, ám jelentősen megkurtítva azokat.

2052-ben, egy oknyomozó riporter televíziós dokumentumfilmével a nyilvánosság elé tárja, hogy a megnövekedett energiafelhasználás elérte azt a pontot, ami után már nem képes az USA előállítani a napi szinten szükséges mennyiséget. A botrány kirobbanása után viszont hamar kiderül az is, hogy ugyanez az energiaválság sújtja szerte a világban a fejlettebb országokat.

Márciusban egy eddig ismeretlen pestis kitörése az USA területén több tízezer emberrel végez, emiatt kormányuk elrendeli az első nemzeti karantént, vagyis hermetikusan lezárja határait. Az intézkedések ellenére idővel mindenhol felbukkan ez az új betegség, megtizedelve a lakosságot. A járvány forrása ismeretlen marad, de a pletykák egy új biológiai fegyver kiszabadulásáról szólnak. Az országok közötti eddig stabilnak hitt egymásba vetett bizalom meginog, majd rohamos tempóval elindul a szétesés.

Áprilisban számos kisebb, közel-keleti olajimportra támaszkodó ország megy csődbe a megemelkedett olajárak miatt. Ezért az Európai Nemzetközösség katonai akcióval reagál, így kezdetét veszi az Erőforrás-háború.

Májusban az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) is érezhetően kezd széthúzni, pár hónap alatt többen is elhagyják a szervezetet.

2053 decemberében egy terrorista nukleáris támadás teljesen elpusztítja Tel-Aviv városát. Az eset mindenkiben félelmet generál, az USA beindítja a Safehouse tervezetet, melynek célja a lakosság számára egy biztonságos menedékhálózat felépítése, egy esetleges nukleáris háború vagy járvány esetén. Az építkezést 2054-ben nagy ütemben elkezdik.

2059-ben az USA növeli katonai jelenlétét Alaszkában, felügyeletük alá vonva az olajvezetékeket és az utolsó jelentősebb olajlelőhelyet.

2060-ra a lakosság számára végleg elfogy az üzemanyag, a forgalom mindenhol leáll. Elkezdik az elektromos és fúziós autókat fejleszteni, de az amerikai gazdaság csődbe jut, mely megbélyegzi a fúziós kutatások sorsát. Még ebben az évben kiapadnak a közel-keleti olajmezők is, így az Erőforrás-háború értelmét veszti. Az Európai Nemzetközösség végleg felbomlik nemzetállamokra, akik saját fennmaradásukért önállóan küzdenek tovább.

2063-ra csaknem az összes tervezett menedék elkészül.

2066-ban a megmaradt két nagyhatalom közül esőként Kína kezd az energiaválságban összeomlani. Az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalások kudarcot vallanak, a két ország között megszűnik a diplomáciai kapcsolat.
Nyárra elkészül a fúziós cella prototípusa. Bár elkezdik a sorozatgyártást, valamint az infrastruktúrába és a háztartásokba való bevezetést, de a folyamat túl lassan halad.

2066 telén Kína megtámadja Alaszkát, amire az Egyesült Államok Kongresszusa válaszlépéseket tesz. A legfőbb harctér Anchorage lesz.

2067-ben Alaszkában hatékonyan vetik be az első Erőpáncélt, melynek segítségével a gyalogság könnyedén képes felvenni a harcot Kína nagy tűzerejű fegyverei ellen is. Ez döntően befolyásolja a harcok végkimenetelét.

2072-ben Amerika elkezdi Kanada integrációját. A folyamat négy évvel később, 2076-ban fog befejeződni.

2073. szeptember. 15. Mivel Kína egyre fenyegetőbbé válik a biológiai és harcászati fegyverek fejlesztésével, Amerika úgy érzi, szükség van ellenintézkedésekre. Megindítják a Pan-Immunity Virion projektet a Dél-kaliforniai West-Tek kutatóintézetében. Két évvel később a West-Tek sikeresen végrehajtott vírustesztet jelent. A projektet átkeresztelik FEV-re. A kísérletek az alanyok esetében megnövekedett izomrétegről és agresszióról számolnak be.

2076. január 3-án nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, Robert Spindel ezredes parancsnoksága alatt, egy kisebb katonai alakulatot küldenek a West-Tek kutatóközpontba, köztük van Roger Maxson kapitány is (a későbbi Brotherhood of Steel megalapítója).

Július 4-én az Egyesült Államok 300. évfordulós ünnepségen adja át a 76-os menedéket. A menedék lakóinak elsődleges célja, az Egyesült Államok újjáépítése és benépesítése a háború utáni időszakban. Ezért lakóit külön nagy figyelemmel szelektálják, hogy csak a feladatra legalkalmasabbak lépjenek be. Ugyanebben a hónapban befejeződik az Erőpáncél fejlesztése, megszületik a T-51b típus, ami a harcászati technológia csúcsa a Nagy háború előtti időszakban.

Augusztusban élelmiszer zavargások kezdődnek az USA nagyobb városaiban. Szükségessé válik a rendkívüli állapot kihirdetése és a folyamatos katonai jelenlét.

Október 4-én a kormány úgy dönt, hogy a FEV kísérleteket egy korszerűbb létesítménybe helyezi, ezért elrendeli a Mariposa katonai bázis építését.

2077., a Nagy Háború éve:
Január 7-én Barnett őrnagy a FEV kutatás biztonságáért felelős parancsnoka, a kutatócsoport kifogásai ellenére áthelyezteti a kutatást az újonnan megépített, korszerűbb biztonsági eszközökkel ellátott katonai bázisra.

Január 10. Az Anchorage frontvonal végleg az amerikaiak fennhatósága alá kerül.

Februárban a FEV kutatás ismeretlen forráson keresztül nyilvánosságra jut. Az országok vezetői az Egyesült Államokat teszik felelősé az új pestis kitöréséért és megállapítják, hogy a FEV egyértelműen fenyegetést jelent mindenkire. Továbbá tisztában vannak azzal a ténnyel is, hogy ezután csak az Egyesült Államok akaratán múlik, hogy e vírus segítségével egy szuper katonákból álló hadsereget állítsanak fel (szupermutánsok).

Márciusban egy esetleges Kínai atomtámadástól tartva, az elnök és az Enclave (a kormány titkos militarista szervezete) visszavonul a Csendes-óceáni Poseidon olajfúrótoronyra.

Október 10-én Maxson rájön, hogy Mariposa tudósai a FEV kísérletei során katonai fogvatartottakat alkalmaztak. Miután Robert Andersont, a vezető tudóst kihallgatják, majd fény derül a tettei mértékére, Maxson kivégezi őt és tudós társait. A vírussal végzett szörnyű kísérletek tudatában Spindel ezredes öngyilkosságot követ el, az emberei pedig Maxson kaptány felé fordulnak a vezetésért.

Október 20-án Maxson rádión tudatja a katonai vezetőséggel, hogy a titkos kormánykísérletek miatt, csapatával kilép a hadseregből, azonban ekkor már javában zajlik a kínai fenyegetés elleni készülődés, így a zendülés nem kap különösebb jelentőséget.

Október 23. a Nagy Háború napja:
A kora reggeli órákban az Egyesült Államok csendes-óceáni flotta parancsnoka, valamint az Egyesült Államok légierő parancsnokának jelentése szerint, kínai tengeralattjárókat és repülőgépeket észlelnek az amerikai térségben.

09:13 Az Integrált Operatív Nukleáris Észlelő Rendszer (IONDS) négy ballisztikus rakétát jelent.
09:26 Válaszlépésként az elnök elrendeli az azonnali és teljes nukleáris megtorlást.
09:42 Becsapódnak az első atombombák New York és Pennsylvania városában, pár perccel később Washingtont és Bostont is eléri végzete. (A játékban megtalálható órák -időzónák szerint- a becsapódások időpontján megálltak a bombák EMP hatása miatt.)

Bár minden jel arra utal, hogy Kína indította először az nukleáris tölteteket, hivatalosan ezt nem említik sehol, ami különböző összeesküvés elméleteket indított el a rajongók között. A Nagy Háború mindössze két órahosszáig tartott. Ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy minden atomfegyverrel rendelkező állam útnak indítsa teljes nukleáris fegyverkészletét, és azok célba is érjenek.

A Nagy háború után:
Az utóhatások a korábbi becslésekkel szemben sokkal rosszabbak lesznek. Az elmúlt napok folyamatos gyakorlatozása miatt, a civil lakosság jelentős része figyelmen kívül hagyja szirénák jelzését. Emiatt sokkal nagyobb emberáldozatot követelnek a bombázások. Bizonyos területek a földel válnak egyenlővé, és mindenhol erősen megnövekedik a sugárszennyeződés. Nem számoltak a bombák által termelt EMP-vel sem, ami az összes árnyékolatlan elektronikai eszközt megöli. Ez az esemény a Nagy Áramszünet nevet kapja a későbbiekben.

A West-Tek közvetlen bombatalálatot kap, amely egy tátongó lyukat hagy a földalatti létesítményen. Az itt maradt FEV-tartályok megsérülnek, és így a vírus kijut a légkörbe (mutáns lények).

A Mariposa katonai bázis -köszönhetően a számos biztonsági protokolljának- túléli a bombatámadásokat, a katonák és családtagjaik pedig az intézményen belül védettek maradnak a sugárzástól és a FEV-től, amely elárasztotta a pusztaságot.

Október 27-én lezárják és elhagyják a mariposai katonai bázist. Maxson kapitány vezeti az embereit és azok családját a Lost Hills kormányzati bunkerbe. A túlélő katonák lesznek az Acél Testvériség első tagjai. Mellettük feléled az Enclave is, akik az USA háború előtti szövetségi kormányának jogilag szankcionált folytonosságaként szeretnék kiterjeszteni hatalmukat. A két katonai szervezet között konfliktus alakul ki, melyek gyakran összecsapásokba torkollanak.

2080-ban a sugárzás és a FEV vírus első hatásait a túlélők magukon is megtapasztalhatják. Széles körű mutációk fordulnak elő az állatok és az emberek között egyaránt. Azok, akik túlélik a mutáció hatásait, véglegesen megváltoznak. Új fajok jönnek létre, vagy tűnnek el örökre. Emellett elkezdődnek a kijelölt menedékekben azok a kísérletek, melyeket a felvigyázók beavatásával végez a Vault-Tec vállalat. (ez egy külön misét megérne... :D)
2085. Öt évvel a nagy háború után, a világ egyes részein rendeződni látszanak a körülmények. De sok helyen a sugárzás szintje még mindig túl magas ahhoz, hogy egy normális ember túlélje.

2102. Október 23. Az eredeti tervek szerint elsőként, kinyílik a 76-os menedék ajtaja.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
5. xerox  PlayStation.Community tag
2018.12.28. 08:23:52
LV18
Válasz 4. TCr64EU üzenetére:
Igen, én is jártam ott. Azon viszont meglepődtem, hogy kivitték nyílt terepre a vírust, mert az eddig infók alapján csak laboratóriumi körülmények között tesztelték.
Az viszont simán elképzelhető, hogy ezzel új fejezet nyílt a FEV szálon (is).
psn id: zomimi78
4. TCr64EU  Choose life
2018.12.27. 09:09:38
LV22
Szép munka, köszönjük!


"2073. szeptember. 15. Mivel Kína egyre fenyegetőbbé válik a biológiai és harcászati fegyverek fejlesztésével, Amerika úgy érzi, szükség van ellenintézkedésekre. Megindítják a Pan-Immunity Virion projektet a Dél-kaliforniai West-Tek kutatóintézetében. Két évvel később a West-Tek sikeresen végrehajtott vírustesztet jelent. A projektet átkeresztelik FEV-re. A kísérletek az alanyok esetében megnövekedett izomrétegről és agresszióról számolnak be."


Erre vonatkozóan pont tegnap találtam egy szösszenetet, miszerint egy teljes települést (várost?) megfertőztek vele.
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
3. xerox  PlayStation.Community tag
2018.12.26. 14:44:43
LV18
Válasz 2. GrayFox üzenetére:
A TES miatt egyébként is pihenni fog nem kevés ideig. Szerintem még érkezik hozzá ez-az, mondjuk ezt írták is, hogy a fogadtatás miatt belenyúlnak a játékba.
De az egyik achievement (játssz 7600 órát) is jelzi, itt sokáig nem lesz Fallout.
psn id: zomimi78
2. GrayFox  Szerkesztő
2018.12.26. 14:34:13
LV9
Fantasztikus története van ennek a sorozatnak, nagyon szuper lenne, ha az első részt mai köntösben újra kiadnák, már akkor megelőzte a korát azzal a rengeteg lehetőséggel. Sajnálom, hogy a 76 ekkora bukó, emiatt valószínűleg most várat magára a következő Fallout. Az sem lenne utolsó, ha végre az USA-n kívül játszódna egy fejezet, valamelyik európai országban például.
メタルギアソリッド [METAL GEAR SOLID]
1. martin  Főszerkesztő
2018.12.26. 13:34:03
LV27
+1
Pazar, kösz.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
20265 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
zomimi78
Fórumhozzászólások száma:
9045 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
3034 db
Utolsó belépés:
2020.02.15. 16:50:05
Regisztráció ideje:
2008.10.06. 15:26:39
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea