PlayStation.Community Blog ›› zodiac55

13 hozzászólás

2018.11.10. 21:06:24

Utolsó hozzászólás: zodiac55

2018.11.12. 13:08:23

Megosztás
Értékeld a blogot!
...és akkor Édesapám elvitte egy - bocsánat: AZ - üzletbe a szépolvasóverseny után, és ott olyan dolgok voltak, amikről addig csak az újságokban láthattam képeket. Nem, nem egy szexshop volt, hanem kicsiny városunk akkori egyetlen konzolos boltja. Jobban belegondolva ez nem is ez bolt volt, hanem egy klubhelyiség, ahol volt két tévé, az egyiken egy Sega MegaDrive, a másikon meg egy SNES volt kitéve, és a "10 perc 20 Forint" elve alapján lehetett játszani. A játékokat két bőröndből lehetett választani, volt ott a Street Fighter 2-től kezdve a MegaDirve-os Taz-Mania-ig mindenféle. Lehetett kölcsönözni is, ami miatt igazából mi odamentünk. Egy korábbi blogban már említettem, hogy egy GameGear és a Dzsungel könyve lett a kiválasztott, aminek az első pályáján sem tudtam túljutni, de meghatározó élmény volt így is.

Következő alkalommal egy SNES került kölcsönzésre a Street 2-vel. A mai napig az egyik kedvenc játékom, a héten is végighallgattam a soundtrack-et. Ezután szinte minden hétvégén valamit kölcsönöztünk az egyik barátommal - F-Zero, Super Mario World, Shining Force 2, Cannon Fodder, World of Illusion, Zelda, PLOK, és még a ki tudja, hogy mik voltak.

MegaDrive, SNES, Saturn, N64 után egyre többet kölcsönöztem egy kis szürke masinát. Mindig tetszett, de valahogy a többihez hamarabb jutottam - külföldi ismerősök, hirtelen elhatározás stb. - így a PS1 sokáig kimaradt. Tekintve, hogy szüleim egy szabályt állítottak csak a játékok elé - nem lehet egy gépnél több - így a többi gépet mindig cseréltem. Amikor a PS hozzám került, két játék volt, ami motivált: az egyik egy olyan horror, amit egy 576 Kbyte elnevezésű magazinban ismertem meg először, egy nyári összevont számban, amiben egy előzetes volt róla. Azonnal beleszerettem, többször is kikölcsönöztük, végigvittük, rettegtünk, imádtuk. Ez természetesen a Resident Evil első része volt. (Köszi Zsolt a jelzést! ;) )

A másik cím - számomra - minden idők legjobb játéka. Számtalanszor végigvittem, PS-en, PSP-n, PS3-on, PS Vita-n, mindig le tud kötni, érzelmekkel áraszt el, és valahogy - ebbe biztosan bele lehet kötni - nem tud megöregedni. Ez a Final Fantasy 7, amiről szeretett magazinom első számában a főszerkesztő írt egy nagyonnagyon király cikket.

Voltak még nagyon király címek - Parasite Eve, Vandal Hearts, FFT, Resident 2, Silent Hill, GT, Crash - de nekem ez a kettő volt az, ami elindított a PS útján.

Hogy miért írtam le ezeket? Engem a PS Classic kilóra megvett. Nem érdekel, hogy 20 játék lesz rá. Nem érdekel, hogy azok közül tizet valószínűleg el sem indítok. Nem érdekel, hogy "csak egy emulator". Része az életemnek, amiért nem bánok fizetni. Várom, hogy újra gyerek legyek. Méghogy nincs időutazás...
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.11.12. 13:08:23
LV11
Válasz 12. martin üzenetére:
Mindet biztos, hogy nem tudnám játszani, de azért fogok menni velük egy kört. De szép lenne nagyon, ha annyi időm lenne, mint régen volt játékra. (Meg ha lenne hajam, meg a térdem ne fájna, még nem lennének ráncaim.)
"Si vis pacem, para bellum."
12. martin  Főszerkesztő
2018.11.12. 07:35:57
LV27
Válasz 9. xerox üzenetére:
Kevés olyan aktív gémert ismerek, aki a mai gazdag játékkínálat mellett még érdemben neki tudna ülni egy ilyen gépnek.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
11. DrZaius  Szerkesztő
2018.11.12. 07:06:11
LV2
Játékokat kölcsönözni, várni, hogy megjelenjen az új 576 és hosszú-hosszú napokig böngészni és és ábrándozni milyen jó is lehet ez vagy az a játék... Hát hiányzik... Egy pillanat alatt dobnám az egész internetes világot ezért a korszakért!

Azokat pedig úgysem fogjuk meggyőzni, akik nem látják a PS Classic értelmét és ez nem is lenne gáz, csak ne lennének a legtöbben annyira hangosak...
10. MrZ  La Peste Noire
2018.11.11. 21:49:45
LV12
Szerintem ideg összeroppanást kapnék ha megint normál sebességgel kéne végigjátszanom az FF7-et.
" Egy bolond százat csinál....ez az én hobbim. "
9. xerox  PlayStation.Community tag
2018.11.11. 20:52:34
LV17
+1
Válasz 8. martin üzenetére:
Úgy értettem, hogy nem ez a konzol lesz az, aminek csupán a látványa nosztalgikus élményeket ébreszt. Azokra ott vannak a régi gépek, a polcon amiken végig csapattál félszáz játékot, amin lenyomtál két tucat bosst.
Ez a kis gép tényleg játékra született, ezzel felélesztve a régmúlt emlékeit. Ahhoz viszont valóban az ember legkedvesebb játékai kellenek. Nyilván lehetetlen 20 darab játékot úgy kiválasztani, hogy az mindenki számára megfelelő legyen, épp ezért én megértem azokat, akik szimplán a kínálat miatt nem fogják megvenni. De biztosra vehető, hogy érkeznek még kiadások később. Én is várok még vele.
psn id: zomimi78
8. martin  Főszerkesztő
2018.11.11. 17:21:54
LV27
Válasz 7. xerox üzenetére:
Pontosan mivel nem értesz egyet?
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. xerox  PlayStation.Community tag
2018.11.11. 14:51:05
LV17
Válasz 5. martin üzenetére:
Nem értek veled egyet. Épp a szobámban ücsörögtem https://photos.google.com/share/AF1QipPvcoZpA[...] és egy ilyen mosolygós pillanatomban gondolkodtam el azon, hogy valóban kell-e nekem EZ a konzol.
Illetve, hogy mi az igazi nosztalgia?
Egy kompakt gép 20 játékkal?
Esetleg az eredeti, a maga kis sajátosságaival? Felnyitni a fedőt, bepattintani a lemezt, hallgatni, ahogy felpörgetve felvillan a logó, vagy épp játék közben, egy átvezető videó betöltése előtt.

Kinek mi idézi elő a régi nosztalgikus emlékeket.
Van akinek például ez:
https://store.iam8bit.com/collections/collect[...]
Egy újra kiadást játékonként vajon miért nem mert bevállalni a Sony? Akár hasonló áron, akár olcsóbban.
psn id: zomimi78
6. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.11.11. 12:39:38
LV11
Válasz 5. martin üzenetére:
Fanyalgók mindig lesznek, akik megmondják a frankót, hogy egy pécés dzsójjal ugyanolyan... Ami tény, hogy a nosztalgia érzése egy állati nagy átbaszás, de imádom magamat ábaszni.:D
"Si vis pacem, para bellum."
5. martin  Főszerkesztő
2018.11.11. 11:53:15
LV27
+3
Szerintem, aki azon rugózik, hogy XY játék nem tetszik neki, és miért nincs a listában helyette YX játék, az soha nem akarta ezt a gépet megvenni, sem XY, sem YX játékokkal. Így sem venné meg és úgy sem.

Ez egy kibaszott kozmikus bullshit: látom a nicknevét, látom a szóhasználatát, és poénra tudom, hogy ő semmiképp sem adna ezért a gépért ennyi pénzt. Ő akkor is nehezen adna, ha történetesen 5 ezerért kínálnák a gépet és direktben lehetne egy Torrent oldalhoz csatlakoztatni. De akkor is csak 10 percig érdekelnék a játékok. Őt akkor is inkább az izgatná, hogy hány perc alatt jön le a teljes PlayStation történelem és ahhoz mekkora HDD-t kéne venni.

És látom a másiknak a nevét is. Olvasom az ő szóhasználatát. Ő akkor is megvenné, ha 5 darab játék lenne rajta. Neki mindegy, mert kell neki ez a gép.

Ennek a gépnek az ég világon semmi köze nincs kifejezetten XY vagy YX játékhoz, ugyanis, ha kifejezetten egy darab játék kell valakinek, azt megszerezi máshogy, más megoldással. Ez a gép a nosztalgiáról szól, a saját múltunkról, a PlayStation történelem egy szeletének formába öntött birtoklásáról, sőt tisztelgésről a PlayStation brand előtt.
Igazából ki sem kell bontani. Fel kell baszni a polcra úgy, ahogy van. Aztán minden nap ránézi és elmosolyodni.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
4. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.11. 11:50:21
LV11
Válasz 3. zodiac55 üzenetére:
Akkor szerencsés vagy, hogy a két legnagyobb kedvenc is felkerült a gépre! Én nekem kb a fele volt meg ennek a 20-nak, így többnyire újdonságok lesznek a játékok, de király dolog felfedezni klasszikusokat, vagy végre játszani olyanokkal, amit már 20 éve ki akartam próbálni.
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.11.11. 10:29:17
LV11
+1
Válasz 2. Zsolt üzenetére:
Köszi, hogy szóltál, valóban kimaradt! :)

Egyetértek veled, szerintem is egy szép keresztmetszetet ad a PS korai szakaszának játékaiból.

A Final 7 megint a gép elé fog ültetni hosszú időre. Azt kár lenne tagadni, hogy vannak olyan címek, melyek hiányoznak, de ahogy írtad, egy újabb klasszikus kiadású géppel ezeket lehet majd még pótolni. Várós! :)
"Si vis pacem, para bellum."
2. Zsolt  PlayStation.Community tag
2018.11.11. 10:16:50
LV11
És melyik volt az a horror? Nem derül ki a bejegyzésből. :)

Akkor gondolom az FF7-et majd classic-on is végignyomod újra.

Amúgy nagyon király gép lesz, szerintem páran félreértik. Egyrészt nem lehet mindenki kedvenceit belerakni, mert annyi szuper játék jelent meg. Ez csak egy válogatás. Hogy mennyire akkurátus, jöjjön egy fun fact: volt a ‘90-es évek végén egy Eiffel 65 nevű francia dance együttes, akik írtak egy számot a PlayStation-ről, My console címmel. A számban mindenféle játékok neveit ismételgetik (gondolom azokat, amiket nagyon szerettek). Na ebből a 10 játékból 5 rajta van a classic gépen. Szerintem a Sony jól eltalálta egy random játékos igényeit.
Másodszor pedig: ez a gép a PS korai időszakát hivatott reprezentálni, ezért van benne Kurushi, Jumping Flash, Destruction Derby. Perszer muszáj volt pár későbbi nagy címet is belerakni, hogy igazán ütős legyen. Viszont szerintem jövőre kiadják a PSone classic-ot újabb 20 játékkal (a gép későbbi időszakából, kb 99-2001), analóg kontrollerekel. Alig várom azt is.
1. xerox  PlayStation.Community tag
2018.11.11. 08:34:03
LV17
Én meg épp azon gondolkodok, hogy egy picit elkapkodtam ezt az előrendelést. 5 darab PS1 (egy zsír új is), egy tucat kiegészítővel, kontrollerekkel, közel 100 játékkal, aminek legalább fele a legjobbak között van.
Persze ez is jó lenne, mert kompakt, mert hdmi, mert retro, mert Sony... de hová sietek?
psn id: zomimi78
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV11
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3523 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Valastyán Balázs
Fórumhozzászólások száma:
1006 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1198 db
Utolsó belépés:
2019.05.23. 21:55:22
Regisztráció ideje:
2008.10.07. 13:28:25
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea

PlayStation®Network Online ID