PlayStation.Community Blog ›› SteveY

0 hozzászólás

2018.03.01. 11:44:08

Nincs hozzászólás ehhez a napjóbejegyzéshez!

Megosztás
Értékeld a blogot!
Légy szíves mutatkozz be a PSC olvasóinak.

Nagy Zsófi vagyok, a cosplayes oldalam Iconoclast*, bár többször hallottam, hiába referálnak rá, a legtöbben csak úgy ismernek fel, hogy “Tudod, a Katniss!”. :)
Még a főiskoláról maradt meg, ahol a diplomám részeként saját márkát is kellett építenem, abból a nevet megtartottam. Egyszer egy újságban olvastam az ikonoklasztokról:
“Az ikonoklaszt az az ember, aki képes megcsinálni azt, amire a legtöbben azt mondanák, lehetetlen. Számára ugyanis ez a fogalom nem létezik, mert egyszerre csak bevillan a megoldás, és ettől kezdve nincs megállás, elindul és megvalósítja. Az ikonoklasztok, akik számára a válsággal együtt eljött a kiteljesedés, a lehetőségek időszaka is.”

Úgy éreztem, én is ilyen ember szeretnék lenni, és talán meg is vannak hozzá az adottságaim.

Mióta cosplayezel komolyabban?

2014. tavaszán volt az első debütálásom, és úgy alakult, hogy már akkor versenyszituációval indítottam, mert egy csapatba hívtak, akik indulni készültek.
Disney hercegnők és hercegek volt a téma, nagyon élveztem a közös munkát és a felkészülést is, különösen azt a részt, amikor kutattam a számomra megfelelő karakter után. A karakterazonosság azóta is fontos szempont számomra.
Nagyon meglepett, amikor megnyertük a legjobb csoport díját, mert nem számítottam elsőre sikerre, de hát elég profi emberekkel dolgozhattam együtt (Elyon cosplay, Yunina a Batárból stb.). Ez nagy löketet adott a folytatáshoz, de még így is bátortalanul neveztem a következő alkalommal, akkor nyáron egyedül indultam.
Végül úgy tűnt, akar engem ez a hivatás, mert nagyon pozitív évet zártam kétszer győztes csapat tagjaként és két egyéni győzelemmel a legjobb cosplayben.

Meséld el az első találkozásod a cosplayezéssel.

Akkor, 2014-ben még a Swarovskinál dolgoztam, Elyon barátnőm akkor már sokat pultozott a Mondon és már cosplayelt is párszor. Nem volt vasárnapra segítsége a pultjához, és mikor munka közben meglátogatott, felajánlotta, hogy adna jegyet egész hétvégére, ha tudnék neki segíteni. Én meg boldogan igent mondtam, sosem jártam még conon előtte.
Mondta, hogy szombatra úgyis szabad lennék, ha van kedvem, beszállhatnék a csapatába, amivel versenyen készülnek indulni...aztán este már azon kaptam magam, hogy parókát válogattam a neten. :)
Katniss Everdeen - /kapitóliumi estélyi/ - Fotó: Phoenxi Feather Works Photography

Milyen cosplay stílusban alkotsz leginkább?

Nekem első sorban a filmes kosztümök állnak közel a szívemhez, az esetek 80%-ában azok a forrásanyagom. A fő profilom varrás- és szabászati technikákra épít, ebben vagyok jó és igazán azok a darabok tetszenek, amikben ilyen jellegű kihívásra van lehetőség.
Becsülöm a japán mangákat és animéket, de egy-kettőtől eltekintve sosem éreztem annyira közel magamhoz őket.
Ez persze nem jelenti, hogy nincsenek 2D-s karakterek, akikhez viszont igen, idén kettőt is tervezek megvalósítani közülük (Lana Kane az Archerből és Black Canary a DC Bombshellből).
Mivel mindketten elég szexi megjelenéssel bírnak, adott a hasonló, modellkedés jellegű cosplayes vonallal kapcsolatos hozzállásomról szólnom.
Úgy gondolom, ez része ennek a műfajnak, és akik ezt igényesen és ízléssel prezentálják, azokkal szerintem nincs is semmi probléma, ehhez viszont az is kell, hogy tudjuk, mit vállalunk vele és legyen egészséges önkritikánk, mert ez a vonal sajnos igenis adottságfüggő. Ebben a tekintetben nagyon szigorúan mérek, és ha ilyen cosplayhez nyúlok, ezeket az elvárásokat magam felé is megtartom.
Ha egy szexi cosplay nem igényes, akkor olcsóvá válik, azt pedig igyekszem elkerülni.

Ruháidat te készíted vagy más is besegít?

Ha olyan technikát próbálok ki, amit előtte még sosem csináltam, akkor természetesen kérek segítséget. Szeretek új dolgokat tanulni, ehhez elengedhetetlen alázatosnak lenni.
Ezek általában a parókával, a sminkkel vagy páncéltechnikákkal kapcsolatos dolgok.
Persze a segítséget mindenki másként értelmezi, számomra azt takarja, hogy valaki megmutatja nekem, hogyan csináljam azt, amit meg szeretnék oldani, együtt dolgozunk rajta.
Az öltözékeim 80-90% viszont olyan, hogy nem igénylek hozzá külső segítséget, ha szabás, varrás vagy moulage, biztosra veheted, hogy mindent én találtam ki és csináltam is meg rajta.

Melyik karakter megszemélyesítése volt a legnagyobb kihívás neked, és miért?

Eddig egyértelműen a Vadregény Boszorkánya. Az EuroCosplayre készült, mert nem csak a jelmez volt erős, hanem a szerep is, ott pedig a színpadi jelenlét perdöntő lehet a végeredmény szempontjából.
A filmben Meryl Streep alakította, ami önmagában is elég kihívás lett volna, de a karakter önmagában is elég komplex személyiség, valahogy el kellett találni, hogy érteni lehessen a haragját és szerethető maradjon annak ellenére, hogy nem feltétlenül pozitív hang a történetben.

Mi volt az első jelmezed?

Megara, a disney Herculesből.

Kiket és honnan cosplayeztél eddig?

Katniss Everdeennek 4 ruháját is elkészítettem a trilógiából, voltam Black Widow a filmes Marvel univerzumból, originalként megterveztem a négy roxforti alapítót, amiben Hollóháti Hedviget öltöttem magamra, de voltam már Merryweather, Csipkerózsika kék tündérkeresztanyja is. :)

Melyik az eddigi kedvenc saját cosplayed?

Katnissel könnyű volt azonosulni, de nagyon introvertált karakter, a Boszokánnyal elengedhettem az indulatokat és érzéseket, jobb volt játszani vele, de imádtam mindkettőjüket.
Megara a Herculesből - Fotó: Park Haejin

Hogy fogadták el a körülötted élő emberek a hobbidat?

A környezetem már hozzá volt szokva, hogy egyik váratlan dolgot tudom kitalálni magamnak a másik után, szóval nem volt nagyobb gondom azzal, hogy elfogadtassam ezt sem.

Mennyire támogatnak a barátaid a cosplayezésben?

Több társaságom is van, köztük egy, akiket a cosplay révén ismertem meg, ők sokat segítenek és tanítanak, és többnyire ott is vannak a conokon vagy velük utazom conokra.
A többiek nem igen járnak ki, akárcsak a családom, de kivétel nélkül támogatnak mind, ami nagyon sokat jelent számomra.

Van-e olyan cosplay, amiről jelenleg úgy gondolod, hogy sose öltenéd magadra?

Nem nagyon van ilyen, én ritkán zárkózom el dolgok elől, mert sose tudni, mit hoz az élet vagy mit szeret meg az ember, folyton változik minden, ahogy mi is.
Talán az egyetlen, amire azt tudnám mondani, hogy igencsak kevés rá az esély, azok az agyon hypeolt karakterek, akikből minden conon van legalább 3, jobb szeretem az eredeti karakterválasztást.

Rendelkezel konzollal? Gamer vagy egyáltalán?

Nem vagyok gamer. Volt már szerencsém játékokhoz, általában lelkesen ki is próbálgatom őket, de nem kívántam meg őket tartósabban.
Eddig a legjobban a Just Dance tetszik, azzal imádok játszani, ki tudja, lehet az lesz a deal breaker. :)

Van-e példaképed a profi cosplayesek között?

Sok olyan cosplayer van - függetlenül attól, profi-e vagy sem - akikre felnézek valamiért, eddig nem találkoztam olyannal, aki egy személyben hozna mindent, amit majd én is szeretnék csinálni vagy elérni, de mindenkitől tanulok valamit, ha pozitív, az siker, ha pedig nem, az tanulság.

Mit szeretsz a cosplayezésben?

Hogy jelmezes és színész lehetek egyszerre, gyakorolhatom a teljes repertoárt, ami ahhoz kell, hogy egy karakter bőrébe bújhassak és azonosulhassak vele.
Londoni előadásom a Boszorkányként - Fotó: Eugene Artjomenko

Milyen cosplayek vannak nálad tervbe véve?

Idén Moana amire már nagyon várok és készülök, Megara óta az első disney karakterem.
Tervezünk egy Rocky Horror csoportot is Miyoval és Cleniverrel, amiben Magenta volnék én, illetve közösen gondolkodunk egy Pennywise projekten is.

Valami díjat nyertél már?

2014 - 2szer legjobb cosplay, 2szer legjobb csapat.
2016 - EuroCosplay válogató, Londonban a 8-ik hely.
2017 - VIECC, legjobb 6 best in show.

Más hobbid van-e?

Engem nagyon sok minden érdekel, szóval mindig van valami. :)

Mennyire költséges hobbi a cosplayezés?

Kinek mennyire, de aki komolyabban űz valamit, függetlenül attól, mi is az, kénytelen rááldozni.

Kedvenc animéd?

Paradise Kiss.

Milyen a zenei ízlésed?

Mindenevő vagyok, de legjobban az egy adott koncepció köré gyűjtött zenéket szeretem, mint amilyenek a filmek soundtrack-jei.
Ha muszáj lenne stílust mondanom, akkor az indie.
Black Widow - Fotó: Phoenix Feather Photography

Űzöl-e valamilyen sportot?

Mostanában futok, vagy itthon edzem, de mindig is a táncos műfajok álltak hozzám közel, azokat egy időben versenyszerűen csináltam.

Van háziállatod?

Mindig volt kutyánk, amióta az eszemet tudom, de az elmúlt 2-3 évben már nem volt állat a háznál, most viszont nem is tudnánk rá elég időt fordítani.

Hol láthatunk legközelebb jelmezben?

A tavaszi Mondon, szombaton Art Nouveau Belle-ként és másnap Black Canary-ként.

Érdemes ellátogatni a Facebookra is ide
Blog hozzászólások
LV22
the gunner
PSC Kredit
11666 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Pista
Fórumhozzászólások száma:
13858 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1283 db
Utolsó belépés:
2020.01.20. 11:16:14
Regisztráció ideje:
2008.10.10. 18:13:41
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea