PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

6 hozzászólás

2018.02.02. 20:35:53

Utolsó hozzászólás: mui-ruy

2018.02.04. 20:36:49

Megosztás
Értékeld a blogot!
Nagy Marvel-képregénygyűjtemény #1 – A Hihetetlen Pókember: Hazatérés
The Amazing Spider-Man #30-35 (2001)
Kis hazánkban a képregénykiadás a második aranykorát éli. És micsoda aranykor ez: sorra jönnek a pazarabbnál-pazarabb kiadványok, havi szinten kapjuk meg a jobbnál-jobb klasszikusokat, lassan nem lesz olyan népszerű szuperhős, akinek ne jelent volna már meg legalább egy önálló kötete magyarul, ráadásul a piac szép lassan eljutott arra a szintre, hogy olyan képregényeket is kiadj, melyek nem tartoznak az amerikai mainstream élvonalba – de ez már egy másik történet. Jelen szempontból sokkal fontosabb az idén januárban indult új széria, a Nagy Marvel-képregénygyűjtemény, mely a konkurens Eaglemoss kiadású DC sorozat mintájára érkezett meg a boltok és az újságosok polcaira: kétheti megjelenéssel, keményfedeles formában, a legjobb Marvel sztorikból válogatva, a kötetekben érdekes koncepciós rajzokkal, dokumentációkkal, biográfiákkal és nem utolsósorban vonzó előfizetői ajándékokkal. Gyakorlatilag nincs az a Marvel fanatikus, akinek ne dobbant volna meg a szíve a hír hallatán (tegyük hozzá, eléggé hirtelen jött ez az egész), és annak ellenére, hogy a hazai piac nemsokára már tényleg totálisan telítve lesz képregényekkel, az biztos, hogy nagyon sokan befizettek rá. Apró kellemetlenség, hogy a széria első három kötete kapásból olyan történet, ami korábban már megjelent magyarul (utóbbi kettő a Kingpin kiadásában, akik egyébként ennek a szériának a készítésében is aktívan részt vesznek), nyilván ez a mostani képregényes generációt és az új belépőket kevésbé fogja zavarni, mint a többi évtizedes múltat magukénak mondható veteránokat.

Mindazonáltal a Marvel gyűjtemény mögött álló Hachette elsőnek egy igazi nagyágyút dobott be, hogy felizgassa a közönséget: a barátságos és közkedvelt Pókember pályafutásának egyik legfontosabb sztorija a Hazatérés, mely egy olyan időben született, amit méltán hívhatunk a karakter egyik legjobb korszakának. Rá is fért akkoriban egy alapos ráncfelvarrás a Falmászóra, ugyanis mielőtt 2001-ben J. Michael Straczynski átvette a The Amazing Spider-Man írását, a Marvel sok zászlóshajójának egyike gyakorlatilag majdhogynem mélyponton volt. A neves kiadó a ’90-es évek második felére egyébként is a csőd szélére jutott, ezért több népszerű címét újraindította, Pókfej azonban, Howard Mackie vezényletével nemigen találta a helyét. Pont kapóra jött Straczynski (többek között a Babylon 5 című tévésorozat írója), aki rendesen felrázta a figura körüli állóvizet, egyedi stílusával és mindenféle zokszó nélkül, csípőből csak vadnak nevezhető ötleteivel. A Hazatérés voltaképp egy új kezdet Pókember életében, egyúttal olyan izgalmas események elindítója, melyek aztán hosszú évekig meghatározták a Hálószövő létét – Straczynski közben egyedi megközelítésű „lapokat hozott be a játékba”, ezeknek nyoma pedig nem halványult el egyhamar, itt-ott még a sorozaton végzett 6 éves munkája után is meg-megjelent.

A kötetben egy olyan Peter Parkerrel találkozhatunk, aki szokás szerint tele van magánéleti problémákkal és nehezen jut egyről a kettőre. Felesége, Mary Jane nemrég elhagyta, miután egy titokzatos zaklató elrabolta őt és fogva tartotta, Peter mindezek előtt még a szuperhősködés felhagyásával kacérkodott, de a tragédia a házaspár mindkét tagján tevékenyen kifejtette hatását. A balszerencse körforgásában táncoló Peterünk tehát folytatja a Pókemberkedést, ámde nemsokára találkozik a titokzatos Ezékiellel, akinek képességei kísértetiesen hasonlóak Peteréhez, és olyan kérdéseket tesz fel, melyek egy pillanat alatt újraértelmezik mindazt, amit főhősünk eddig gondolt arról a radioaktív pókról, ami még tinédzserkorában csípte meg. Straczynski, Pókember eredetének nagyonis eltérő megközelítésével nem kicsit megosztotta a közönséget: egy részük az egekig magasztalta, míg mások a kénköves Pokolba kívánták az egészet – John Romita Jr. rajzai is hasonlóan szélsőséges fogadtatásban részesültek. Előbbi dologgal kapcsolatban maximálisan érthető a sápítozás: a képregényrajongó különös állatfaj, főleg ha kedvenc karakterének szent és sérthetetlen eredetét birizgálják. Elég egy aprócska változtatás, és Isten irgalmazzon annak, aki meg merte bolygatni a regét, így nem csoda, hogy Straczynski koncepcióját sem fogadta el mindenki.

Pedig ha jobban beleássuk magunkat a Hazatérés szokatlan, Pókember világától kissé eltérő elképzeléseibe (apró megértéssel), akkor egy remek történetet kaphatunk. Ami azon kívül, hogy profi módon helyezi bele a karaktert egy új, ugyanakkor mégis régi közegbe (Peter tanári állást vállal abban a középiskolában, ahová ő is járt annak idején), olyan friss belépőket helyez bele az univerzumba, akik végre üde színfoltként ragyognak, nem pedig erőltetett figurákként nehezednek rá a cselekményre. Morlun, mint megállíthatatlan és legyőzhetetlen őserő, végig ott lohol a Hálószövő nyomában, korábbi ellenfeleinél jóval veszélyesebb és acélosabb, olyan fenyegetést jelent rá nézve, hogy az olvasó már-már valóban elhiszi, hogy ez a mostani megpróbáltatás akár Pókember életének végét is jelentheti. A fókusz mégsem az üres és hatásvadász bunyómaratonra helyeződik, mint pl. a Superman halála esetében (Morlunt akár még a Marvel válaszaként is fel lehet fogni Doomsday-re), hanem a misztikus, spirituális irányon. És amikor a szereplők agyba-főbe püfölik egymást, még akkor sem csak látványos csihi-puhiról van szó, az akciójelenetek is Peter karakterfejlődését segítik elő.

Hogy a magyar kiadásról is szót ejtsek: a képregény természetesen keményfedeles formában jelent meg, lakkozott képpel a borítón, belül fényes lapokkal, dokumentációkkal az alkotókról, a sorozatról és néhány jövőben megjelenő kötetről. A fordítás hozzáértő és profi gárdáról árulkodik (a Kingpintől azt hiszem nem is várhatunk mást), ráadásul még a korábbi változat hibáit is sikerült kijavítani (a történetet eredetileg a Panini hozta ki még 2005-ben, füzetes széria formájában), tehát zokszó nélkül igényes kiadásról beszélhetünk, leszámítva a hullámos lapokat, de ezen, ha minden igaz, a kiadó megpróbál javítani. Mindenesetre a Hazatérés remek szériaindító kötet, és ha a Hachette így folytatja tovább, akkor akár még a DC sorozatot is megszorongathatja. Isten óvja a pénztárcánkat!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
6. mui-ruy  PlayStation.Community tag
2018.02.04. 20:36:49
LV3
Nekem a 2005-ös első magyar megjelenés óta az jár a fejemben, hogy ha egyszer lesz egy utolsó Pókember film, amiben igazán nagy kell legyen a tét, Morlunt kellene betenni főgonosznak. De elengedhetetlen lenne a minimum 16+. Morlun kicsit a Terminátort idézi, csak durvább. :D
5. Onimushaman  Szerkesztő
2018.02.03. 20:28:49
LV24
Válasz 4. VictorVance üzenetére:
Értem, köszi. Úgy is tervben voltak a régiek, majd az Ultimate után...
señor
4. VictorVance  Szerkesztő
2018.02.03. 20:25:27
LV18
Válasz 3. Onimushaman üzenetére:
Nem túl valószínű.
Örülünk?
3. Onimushaman  Szerkesztő
2018.02.03. 20:09:40
LV24
Válasz 2. VictorVance üzenetére:
Ebben a sorozatban nem adják ki?
señor
2. VictorVance  Szerkesztő
2018.02.03. 17:28:38
LV18
Válasz 1. Onimushaman üzenetére:
És a folytatása, "A másik" még jobb. A Kingpin kiadta az egész sztorit, két kötetben. Röviden annyi, hogy Morlun sok év után visszatér, és eléggé megleckézteti Pókembert...
Örülünk?
1. Onimushaman  Szerkesztő
2018.02.03. 00:06:35
LV24
Nagyon tetszett ez a történet, a vége meg mekkora már! Megérte előfizetnem a sorozatra.
señor
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16728 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6282 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4887 db
Utolsó belépés:
2020.01.23. 14:25:40
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea