PlayStation.Community Blog ›› zodiac55

13 hozzászólás

2017.12.30. 12:52:48

Utolsó hozzászólás: Ruzsi

2018.01.03. 09:12:41

Megosztás
Értékeld a blogot!
Káosz (gör. 'sötét mélység'): rendezetlen ősállapot, meghatározatlan lét.

Legyen ez a fenti cím a mottója az idei évemnek. Miért is? Azért, mert jóformán semmire sem emlékszem belőle, olyan gyorsan elment mellettem mind a 363 nap, ami eddig eltelt. Vannak persze olyan dolgok, melyekre szívesen visszaemlékszem, de leginkább tényleg a rohanás és a száguldás volt a jellemző.

Elsősorban a legnagyobb előrelépést a doktoriban értem el. Egy kész, komplett disszertációt tettem le az asztalra, 201 oldalon. Nem mondom, hogy vége van, mert még vannak feladataim a két betűig, de a nehezén talán túl vagyok. Iszonyat mennyiségű kutatást és lemondást igényelt ez a dolgozat, de megvan. Soha a büdös életben senki nem fogja elolvasni, de ez már nem igazán érdekel. Egy olyan témát sikerült tető alá hoznom, amit eddig senki nem vizsgált, így mondhatni, hogy valami egyedit alkottam. A doktori íve amúgy januártól decemberig tartott, minden hónapban valami kis többlettel gazdagítva nyomorult létemet.

A második nagy lépés az volt, hogy a munkahely unszolására jelentkeztem egy tanári képesítést adó egyetemi képzésre, amire még fel is vettek - szeptembertől aztán az is elkezdődött. Rengeteg utazással járt, hétről hétre közlekedni, ráadásul nem is volt olcsó - vérzett a szívem, amikor a tandíjat be kellett fizetni... Ennek ellenére erre egy hosszútávú befektetésként gondolok, majdan esetleg lehet belőle profitálni - nem mellesleg ezzel a végzettséggel középsuliban is taníthatnék történelmet.

Érdekes tapasztalat volt a második félévem a munkahelyen. Osztályfőnökként teljesen másképp ismertem meg a rám bízott gyerekeket, akik egyébként a legszerethetőbb osztály a suliban - mindemellett azért párszor kihoztak a sodromból, de ettől függetlenül nagyon rendes gyerekek ők is. Bogácson voltunk osztálykiránduláson, életükben először volt ilyen kirándulásuk. Én mondjuk sokat nem aludtam, hogy nehogy hülyeséget csináljanak, de végeredményben tényleg jó volt az a két nap, amit együtt töltöttünk.

Júliusban azt elmentünk Berlinbe, amiről itt írtam részletesen. Életem egyik legjobb túrája volt, bármikor visszamennék, akár dolgozni is - elképzelhető, hogy egy ösztöndíjat meg is pályázok, ha végeztem mindennel. Nagyon élénken él bennem a mai napig ez az egész út, minden egyes nap annyira jól telt, hogy nyugodtan mondhatom, egy gyerekkori álmom vált valóra.

Na, de nyargaljunk át a játékokra, hisz ez az oldal mégiscsak ezen a téren mozogna. Mint ahogy az egész évem, ez a terület is hektikus volt. A Final Fantasy XV egy felejthetetlen élmény volt, nagyon szívesen gondolok vissza rá - ennek ellenére a DLC-k eddig nincsenek meg, és egyelőre nem is tervezem a beszerzésüket.
Aztán jött a Horizon, ami... Hát hogy is mondjam... Letaglózott. Minden egyes percét imádtam, Aloy és a világ története nagyon megfogott, és bár valóban nincsenek a játékmenetben annyira nagy újítások - de kit érdekel, amikor kalandozni ebben a gyönyörű világban folyamatosan király! Néhányszor nem hittem a szememnek, hogy mit ki nem hoztak a gépből a Guerilla-s srácok - ja, és sima PS4-en nyomom, Pro-n ez még durvább.

A másik nagy kedvencem lett menet közben a The Division. Elsőre nagyon nem tetszett, de utána, ahogy belejöttem, egyre inkább beszippantott a világa - lassan vissza kéne térni oda is.

Indie-k terén - igen, én szeretem őket! - szintén sok minden ment. Az LA Cops tetszett, de nem volt egy korszakalkotó játék (Hotline Miami Light), a Crypt of the Necrodancer embert próbáló kihívás, a Party Hard pedig a megtestesült zsenialitás (az a soundtrack, kérem!). Aztán Plus-os játékok közül Vitára nagyon tetszett a Hue (semmi extra, egyszerű kis platformer, de néha kell ilyen is), illetve szintén Vitára a La Mulana EX - ez viszont instant idegbaj...:D Most a Grim Fandango megy, ami még hasfal-szaggató humorral rendelkezik, illetve a szokásos év végi bécsi túrán beszereztem a Grand Kingdom-ot, melyre már régóta fájt a fogam - csak sajnálom, hogy nem nagyon lesz időm rá. Még most év végén befigyelt a Children of Zodiarcs, ami a számomra a nagy kedvenc Final Fantasy Tactics-nak a klónja, de jól csinálja - épp ezért nagyon is élvezetes.

Azonban a fentebb felsorolt játékokon kívül volt még egy, ami legalább akkor meglepetés volt nekem - és nem feltétlenül a fogadtatása, vagy a minősége miatt, hanem amiatt, amennyire engem megfogott! A GT Sport úgy lett az év végén az egyik kedvenc játékom, hogy soha, egyetlen autós játékkal nem játszottam 10 óránál többet (ha jobban belegondolok, akkor lehet, hogy az összes autós játékkal töltöttem összesen 10 órát...). Szerintem az írja le a legjobban a rajongásomat a játék iránt, hogy emiatt szeretnék jogosítványt szerezni. Imádom.

És ennyi játék és jó élmény után azt muszáj megemlítenem, hogy sajnos alig van időm játszani. A munka és a tanulás csúnyán a játék rovására megy, de egyelőre nem tudok ezen változtatni. Ha túl leszek mindenen egyszer, akkor egy hónapig csak játszani fogok, azt tuti.

A fenti kis számvetéssel szeretnék minden tagnak PÚÉK-ot kívánni, illetve bízom benne, hogy mindenkinek minden terve megvalósul a következő évben. Köszi, hogy benéztetek, és elolvastátok!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
13. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2018.01.03. 09:12:41
LV10
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Ez valahol jó is lehet annak, aki akar, vagy jó szülői példát/nevelést kap és felfogja, hogy magának tanul, mert egyre több a buta, így könnyebb érvényesülni.
12. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 15:40:01
LV12
Válasz 11. martin üzenetére:
Ha lenne lehetőséged rá, mit tanítanál szívesen?
"Si vis pacem, para bellum."
11. martin  Főszerkesztő
2018.01.02. 14:43:25
LV27
Válasz 10. VictorVance üzenetére:
Ezért irigylem csak egy kicsit.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
10. VictorVance  Szerkesztő
2018.01.02. 14:42:14
LV18
Válasz 6. martin üzenetére:
Én még mindig erősen úgy vagyok vele, hogy semmi pénzért nem lennék tanár, ugyanakkor néha belegondolok, hogy mennyi örömet tud adni, ha az embernek sikerélménye van ebben a szakmában.
Csak sajnos manapság ez már nem divat, és ez nem csak a szar oktatási rendszer hibája. Ahogy Zodiac is írta, úgy vannak vele a szülők, meg a gyerekek, hogy jogaik vannak, kötelességeik meg nincsenek.
Örülünk?
9. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 14:11:30
LV12
Válasz 8. martin üzenetére:
Nem feltétlenül csak a nosztalgia mondatja velem, de az tény, hogy régebben - pl. a 90-es években - minden más volt. Hogy csak egy alapvető dolgot említsek, a jogok és kötelességek felfogása például. Ha nem tanult a gyerek, nem a tanár lett elővéve a szar jegyei miatt. Manapság ez van - és ez csak egy dolog.
"Si vis pacem, para bellum."
8. martin  Főszerkesztő
2018.01.02. 14:06:12
LV27
Válasz 7. zodiac55 üzenetére:
Tudod nekem az van a fejemben az iskoláról, amikor még én jártam, és akkor még nem voltak olyan féregségek, mint manapság.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
7. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.01.02. 13:33:47
LV12
Válasz 6. martin üzenetére:
A pozitív oldalán több dolog van, mint a negatívon, bár ez utóbbiak néha jobban érvényesülnek sajnos.
"Si vis pacem, para bellum."
6. martin  Főszerkesztő
2018.01.02. 12:59:45
LV27
Kicsit irigyellek a tanári szakma miatt.
Ezt most kimondtam, vagy csak gondoltam?
5. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.01.01. 17:42:15
LV12
+1
Válasz 4. DrZaius üzenetére:
Kutatni Újvidékre jártam ki, minden anyagom ott van, nem mellesleg pedig itt Magyarországon, a Nemzeti Levéltárban úgy tudták, hogy a teljes irategység megsemmisült 1956-ban (a Levéltár épületét eltalálták, és kigyulladt.) Annak ellenére, hogy első körben tartottam a kint kutatástól, a szerb emberek nagyon rendesek voltak, bár hozz kell tegyem, hogy az ő bürokráciájuk tükrében a mi procedúráink egész emberiek. Játszani pedig sajnos nincs elég időm - de ha minden jól megy, akkor nyáron egy hónap csak erre lesz szánva...:D
"Si vis pacem, para bellum."
4. DrZaius  Szerkesztő
2018.01.01. 17:38:16
LV3
+1
Válasz 3. zodiac55 üzenetére:
Tyüh, ez tényleg érdekes és nem mindennapi téma! Egy élmény lehetett a kutatómunka. A tanulmányaid és munkád mellett csoda, hogy van időd játszani.
3. zodiac55  PlayStation.Community tag
2018.01.01. 17:24:57
LV12
+1
Válasz 2. DrZaius üzenetére:
Köszönöm, igyekszem! A témám a Délvidék egy részének, a Bácskának a területén végrehajtott magyar földbirtok- és telepítéspolitika az 1941 áprilisi visszacsatolás utáni időszakban. A téma jó, mert eddig ebből egy darab szakirodalom született a hetvenes években, azóta semmi, így egy csomó eredetei, eddig fel nem használt irodalmat én dolgoztam fel.

Ha valakit nagyon érdekelne, akkor itt van egy online tanulmány:

http://www.fokusz.info/File/Valastyan_Balazs_[...]

A szakdogámat amúgy az 1948 és 1953 közötti magyar-jugoszláv határincidensekből írtam, illetve még kutattam a Délvidéken kialakult társadalmi hangulatot az ún. kormányzósértési pereken keresztül - ez szintén 1941 és 1944 között jellemző. (Itt a helyi kocsmák hangulatát lehet leginkább megidézni, ahol többek között olyanokat mondanak, hogy "lófaszt Horthy seggébe", és hasonló szépségek.:D)
"Si vis pacem, para bellum."
2. DrZaius  Szerkesztő
2018.01.01. 17:13:46
LV3
+1
Gratulálok a karriered egyengetéséhez, nem semmi amiket véghez viszel! Sok sikert kívánok a doktoridhoz! A disszertációd amúgy miről szólt? Ha publikus persze...
1. Greg  PlayStation.Community tag
2017.12.30. 18:39:12
LV25
+1
A Final-hez nem tudok hozzászólni mert az nagyon nem az én világom. Viszont a Horizon Zero Dawn valóban lehengerlő volt. Olyan szinten inspiráló hogy kb nyolcféle díszdobozt tudnék összedobni hozzá
LV426
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV12
PlayStation.Community tag
PSC Kredit
3740 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Valastyán Balázs
Fórumhozzászólások száma:
1104 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
1287 db
Utolsó belépés:
2020.01.28. 10:57:24
Regisztráció ideje:
2008.10.07. 13:28:25
Barátaim:

PlayStation®Network Online ID

PlayStation.Community Trófea