PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

3 hozzászólás

2017.11.25. 19:55:26

Utolsó hozzászólás: Rosszarc

2017.12.01. 07:59:42

Megosztás
Értékeld a blogot!
DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény #20 – Robin: Az első év
Robin: Year One #1-4 (2000-2001)
Dick Grayson, azaz a legelső Robin 1940-ben debütált Batman segítőjeként a képregények lapjain, egy közepesen érdekes eredettörténettel, azonban a hosszú évek során szép kis karriert futott be, először a Sötét Lovag rendíthetetlen jobb kezeként, majd a Tini Titánok tagjaként, végül még saját sorozatot is kapott (ekkor már önálló hősként, Éjszárny néven futva), többek között Batman helyét is kénytelen volt átvenni egy időre, sok más, izgalmas karrier-állomás mellett. Mivel a ’80-as évek után hihetetlenül népszerű lett a különböző szuperhősök eredetének az újramesélése, csak idő kérdése volt, mikor kerül sor Dick Grayson-ra, ami a Robin: Az első év című minisorozat képében végül meg is történt. A sztori voltaképp Frank Miller Batman: Year One-jának szellemiségében készült, kronológiailag valahol a Dark Victory után járunk. Utóbbi alkotásban félig-meddig már bemutatták az eredeti Csodafiú családi tragédiáját, melyek aztán a hőssé válás útjára terelték, azonban Az első év tovább szövi az ott megkezdett szálat, és bemutatja Robin kezdeti szárnypróbálgatásait. Miután egy maffia-tag megölte a szüleit, Dick Bruce Wayne gyámsága alá kerül, ám a fiú nem tudja feldolgozni családja elvesztését, a bosszú szép lassan átveszi felette az uralmat, de miután fény derül arra, hogy a pótapának kikiáltott Wayne valójában Gotham City köpenyes igazságosztója, Batman, Dick gúnyát ölt, hogy a Sötét Lovag mellett harcolhasson a várost terrorizáló erők ellen.

Az első év pontosan itt veszi fel a fonalat. Batman és Robin már eléggé összekovácsolódott, amíg előbbi saját gyerekkori önmagát látja a fiatal Grayson-ban, egy fiút, akit a jó irányba kell terelni, értelmet adni az életének, addig utóbbi apaként és tanítóként néz fel Bruce Wayne-re. Kettejük bonyolult, nem mindig felhőtlen kapcsolata a képregény alappillére, és mintegy harmadik félként ott van Alfred is, aki gyakorlatilag külső szemlélőként, néha-néha azért bele-bele avatkozva figyeli ezt a két személyt, és közben narrálja a történetet. Scott Beatty és Chuck Dixon írók sallangmentesen mutatják be a két főszereplő viszonyának különböző stációit, bár nincs új a nap alatt, számtalan klisével találkozhatunk attól kezdve, hogy Robin megpróbál egyensúlyozni civil és bűnüldözői élete között, azon át, hogy idővel önfejűsége veszélybe sodorja, bezárólag azzal, hogy majd ugyanez az önfejűség segíti abban, hogy végül helyrehozzon mindent, amit elrontott. Ezer éves sablonok tömkelege sorakozik fel, viszont az írópáros van annyira nagyszerű, hogy ezeket a régi hagyományokat szórakoztató, és nem unalmas formában adja elő. A kevésbé egyedi cselekményt és az egyéb történetbeli hiányosságokat remekül kompenzálja a szédületes tempó, ami alig-alig enged időt a pihenésre, az üresjáratokra pedig végképp nem, gyors iramban követik egymást az események, ráadásul nincs feleslegesen túlírva. Viszonylag kevés szöveggel működik, de ennél többre igazából nincs is szüksége.

Robin egyáltalán nem egy Batman-kaliberű figura, soha nem is volt, nem is lesz, ám a népszerűsége első megjelenése óta töretlen, és még ha nem is annyira összetett karakter, Az első év megmutatja, hogy attól még egy érdekes személyiség, aki el tud vinni a hátán egy saját történetet. Egyszerre lavírozik a civil és a szuperhős-lét között, ami számos lemondással jár, hiszen sokszor nehéz összeegyeztetni a két dolgot: a tinédzser életstílus, a középiskolába járás és a csajozás ritkán fér meg egymás mellett a bűnüldözéssel. Ezt egy olyan hős, mint pl. Pókember nagyon jól tudja, és Robin is hasonló szinten működik: Az első év tele van poénnal, könnyed hangulat jellemzi, röpködnek a poénok, miközben nem veszti el teljesen a Gotham City-ben játszódó történetek rideg feelingjét. Ugyan nem fullad sötét depresszióba, nem annyira zsigeri és őrülettel teli, mint a Batman képregények legtöbbje, de azért már maga a helyszín indokol egyfajta alapfelütést. Dick egy éretlen, önfejű gyerekként indít, a sztori végére azonban egy tapasztalt, sokkal megfontoltabb és gyakorlottabb személyiség válik belőle – sokat megtanul az életről, miközben ennek köszönhetően felnőtté is válik.

Az előbb említett humorosabb, oldottabb hangulatot a ’90-es évek rajzfilmsorozataira (a la Batman: The Animated Series) hajazó képi világ is nagyban elősegíti. Javier Pulido és Marcos Martin élénk színekkel, karikatúra-szerű stílussal és vastag kontúrokkal dolgozott, kifejezetten illik a történet mókás, de mégis időnként véres hangulatához ez a rajzstílus. Az első év nem klasszikus, ugyanakkor mégis egy nagyon szórakoztató, lendületes sztori, melyben a komikusnak is nevezhető képek remekül ellensúlyozzák a történetben itt-ott előforduló brutális jeleneteket, de mindent összevetve végig megmarad az a lightos hangvétel, ami a kezdetektől egészen a fináléig uralja a képregényt. Egy „coming-of-age” sztori, szuperhősös köntösbe csomagolva.
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
3. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.12.01. 07:59:42
LV1
Egyaltalan nem vartam ezt a kotetet, de vegul nagyon elveztem. Altalaban taszit az ilyen rajzfilmes grafika, itt viszont pont illett a sztorihoz.
2. VictorVance  Szerkesztő
2017.11.25. 21:20:03
LV18
Válasz 1. foulier üzenetére:
Az 1992-es Batmanes rajzfilmsorozathoz hasonló képi világ nekem alapból megragadta a figyelmemet (nagyon bírom ugyanis, később lesz cikk róla), szóval számomra alapból várós volt ez a kötet. Szerencsére a sztori sem lett gyengébb a rajzoknál.
Örülünk?
1. foulier  PlayStation.Community tag
2017.11.25. 21:17:03
LV1
Ez is egy olyan kötet, amit tökre nem vártam, de kellemes csalódás lett.
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16437 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6161 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4842 db
Utolsó belépés:
2019.12.08. 10:38:25
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea