PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

16 hozzászólás

2017.10.23. 23:02:11

Utolsó hozzászólás: Ruzsi

2017.10.30. 10:46:26

Megosztás
Értékeld a blogot!
A múmia (The Mummy – 2017)
Valóban égető szüksége volt a világnak egy új Múmia-filmre? Sok-sok nézővel egyetemben én magam is feltettem ezt a kérdést, bár a jelenkor filmgyártásában, ahol tonnaszámra készülnek az újabb és újabb feldolgozások, a folytatásokkal, reboot-okkal, előzményekkel egyetemben, azt hiszem nincs okunk meglepődni, hogy végül a Universal stúdió is egyik régi klasszikusának leporolása mellett döntött. Az mondjuk előnyére válhatott volna, hogy nincs egy igazán erős, saját lábain megálló viszonyítása alap, amihez igazodnia kellett, hiszen az 1932-ben készült eredeti film túlságosan régen volt már ahhoz, hogy egymás mellé lehessen tenni vele ezt a 2017-es verziót, a Stephen Sommers-féle trilógia pedig inkább egy könnyed, szórakoztató, limonádé-kaland kategóriájába esett (igaz, annak pl. az első rész tökéletesen jó volt), így hát ott állt az alkotók előtt egy új irányvonal lehetősége, melyen elindulhattak. A múmia ezáltal lehetett volna egy múltba révedő mese, vagy egy sötét, klasszikus korszakot felelevenítő hardcore-horror, ezekkel a koncepciókkal totálisan szembemenve azonban az alkotók más mederbe terelték a filmet, egyúttal gyakorlatilag pont egy olyan megközelítést választottak, amely mindközül a legunalmasabbnak is bizonyult. Mert lássuk be, kevesebb sablonosabb dolog létezik 2017-ben egy hangos robbanásokkal, CGI-trükkökkel, lövöldözéssel, és mindenféle természetfeletti szörnnyel teletűzdelt blockbusternél. Ma már minden második film ilyen, és ha a látványon kívül más érdekességgel nem tud szolgálni, hamar elveszik az éterben, aztán mehet vissza abba a koporsóba, ahonnan a szemük helyén dollárjeleket viselő producerek kiásták.

Mert hát az a (cseppet sem váratlan) helyzet, hogy A múmia 2017-es változata egyáltalán nem jó film. Igaz, nem is rossz, viszont teljesen semmilyen és felesleges, ami még attól az utolsó mentsvárától is megfosztja, hogy megnézése után fél nappal emlékezzünk még arra, hogy miről is szólt az egész. Mert végülis miről szólt? Nehéz lenne körülírni. Ha saját kategóriáján belül mindenképp hasonlítani kellene valamihez, akkor az pont a téma legutóbbi feldolgozása lenne: a Brendan Fraser főszereplésével készült filmeket ezúttal a jelenkorba helyezve kapjuk meg, ugyanolyan ocsmányságokkal, misztikus szállal, viszont jelentősen felhígított recepttel, és egy Tom Cruise-al, aki itt is ugyanazt csinálja, mint már több mint 10 éve. Menekül, fut, ugrik, úszik, verekszik, megszerzi az aktuális nőt, kaszkadőrmutatványokat hajt végre, csak jóval sótlanabb és érdektelenebb formában, mint szokta. A múmia amúgy már a kor-elhelyezésnél elhibázza a koncepciót (mint sok más hasonló film is tette azt az elmúlt években), a producerek egyszerűen annyira fáznak a merészebb ötletektől, a maradandóbb megközelítésektől, hogy azt elmondani nem lehet, és bármennyire is a bevételek miatt eveznek ilyen vizekre, a túlzott biztonsági játékok játszása alapvetően megfojtja a végeredményt – főleg mert senki sem tette zsebre azt, amit ezért a filmért kapott a kritikusoktól és a közönségtől.

Normál esetben eszembe se jutna írni a filmről (ráadásul nem négy hónappal a premier után), de ebben az esetben egy dolognak igencsak nagy szerepe volt abban, hogy végül billentyűzetet ragadtam, mivel, ha már amúgyis nagy tervei vannak a Universal-nak a múmiával, és a hasonló kultikus szörnyekkel, akkor ne maradjon ki ez a film sem a szórásból. Ugyanis, mint mostanában szinte mindennel, úgy ezzel is univerzumot akarnak építeni: most még csak a Múmia, de jön még Frankenstein szörnye és annak mennyasszonya, a Láthatatlan Ember, a Fekete Lagúna szörnye (eredetileg Az ismeretlen Drakula is ennek az univerzumnak a része lett volna, de a csúfos bukás megölte ennek a lehetőségét), tehát eljutottunk oda, hogy a Universal hosszú évek után végre valami komolyabbat is kezdeni akar hosszú múltra visszatekintő karaktereivel. Bár lehet, hogy nem érdemes ennyire előreszaladni, ahogy az is benne van a pakliban, hogy az én törekvéseim is feleslegesek voltak, mert lehetséges, hogy végül nem lesz ebből az egész univerzumosdiból semmi. Mivel A múmia elég gyenge indítófilmnek, ráadásul mind hagyományos, mind átvitt értelemben is vérszegény alkotás.

Itt is a „sokat markol, keveset fog” szabálya nyer értelmet, hiszen a produkció nemcsak akciófilm, hanem emellett horror és vígjáték is bőszen szeretne lenni. A probléma, hogy ezek közül egyik sem jön össze neki igazán: akciófilmnek lapos és ötlettelen, horrornak nem elég félelmetes és hatásos, vígjátéknak meg kifejezetten bugyuta. Azon kívül, hogy csak annyiban tér el az 1999-es változattól, hogy itt a jelenben akcióznak, és ezúttal egy női múmia tör borsot a főszereplők orra alá, ahhoz képest még egy kifejezetten felvizezett modern verziója ez annak – esemény van dögivel, a gyors tempó garantált, ugyanakkor elfelejtettek közben igazi karaktereket írni a cselekmény alá. Így szó szerint mindenki csupán üres sablonfigura, egyik jelenetből a másikba rohanó papírmasé karakter, csak azon az alapvető funkción működnek, hogy előremozdítsák kicsit a történéseket, de sokan még ezt is képtelenek tisztességesen véghezvinni. Példának ott van Russell Crowe, aki Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ként elviekben össze kell, hogy fogja majd a jövőbeli Dark Universe-es filmeket, helyette az utóbbi idők egyik legröhejesebb alakítását hozva csinál magából hülyét, úgy, hogy jelenléte erőltetett, izzadságszagú, és hiába lenne fontos szerepe a sztoriban, mégis totál indokolatlan.

Ezt a múmiát kár volt exhumálni, nyugodtan maradhatott volna a föld alatt, vagy legalábbis nem így kellett volna újra a nagyközönség elé tárni. Lett volna benne potenciál bőven, rengeteg irányba el lehetett volna vinni a sztorit, de a dilettáns forgatókönyv és a borzalmas rendezés (most komolyan, kinek az ötlete volt pont Alex Kurtzman-ra bízni egy ilyen volumenű filmet) tönkrevágja az egészet, emellett az univerzum-építést sem kezeli valami elegánsan. Túl sok hozzávalót akar belepasszírozni a fazékba, túl sokmindenre akar utalni már most, nem találja meg a saját hangját, karakterei pedig borzasztóan kiegyensúlyozatlanok. Sofia Boutella alakítása (vagy inkább csak jelenléte, mivel ebben a filmben hagyományos értelemben vett színészi alakításokról nem lehet beszélni) miatt egyébként az sem kizárt, hogy a néző a múmiának fog szurkolni, na ez mondjuk inkább a gyenge lábakon álló forgatókönyv, mintsem a színésznő számlájára írható, az már csak hab a tortán, hogy a finálét is annak rendje és módja szerint sikerült elbaszarintani, mert a főhőst olyan válaszutak elé állítják, melynek eldöntése után csak értetlenül kalimpál kezeivel a levegőbe az ember, számon kérve a hiteltelen, végképp bárgyú megoldásokat, amivel lezárják ezt a filmet. Valahogy így néz ki egy nagyreményű produkció, ha azt egy dilettáns rendező kezébe adják. Ha ez nem lenne elég, ott van még az a fránya, kényszeredett univerzum-építés, amivel szintén nem lenne semmi probléma, ha jól csinálnák. De A múmiában kevés olyan dolog van, ami sikeresnek mondható, és több mint valószínű, hogy már azelőtt vége lesz ennek az ambiciózus szörnyuniverzumnak, hogy még egyáltalán elkezdődhetett volna. Kár érte, de ebben a formában ki lenne kíváncsi rá?
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
16. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.30. 10:46:26
LV10
+1
Válasz 13. TCr64EU üzenetére:
Hétvégén megnéztem több filmet is. Igyekeztem olyanokat választani, ami talán tetszhet és a népek nem húzták le nagyon. A legnagyobb probléma, hogy azt érzem, hogy nem szólnak semmiről sem a filmek. Vagy rámennek a látványra, vagy egy jó alapötletet húznak gagyi körítéssel 1,5-2 órán keresztül. Ettől rohadt unalmassá válik és azt veszem észre, hogy a telefont nyomkodom. Ez a Múmia is egy a sok közül, de semmivel sem rosszabb, mint 1-2 8 pontos film, hiába, hogy olyan 5 körül áll imdb-n. Sorra halnak meg ezek a CGI-s mutatványok, remélem, hogy újra áldozni fognak a jó írókra, mert az animátorok már nem sokáig tudják fenntartani az érdeklődést a mozikban.
15. VictorVance  Szerkesztő
2017.10.29. 14:21:38
LV18
Válasz 13. TCr64EU üzenetére:
De látod, mégis az ilyen szar filmek cikkei vonzzák be az olvasókat, és ezek alá jönnek sorban a kommentek. Bezzeg egy Szárnyas fejvadász, vagy egy John Wick alig-alig érdekli az embereket.
Örülünk?
14. jime  non-alcoholic
2017.10.29. 10:20:58
LV29
+1
Válasz 3. Resiskull üzenetére:
én az moziban néztem :D
na de érted, ott azért tudtuk mire kell számitani, direkt úgy mentünk el, hogy nézünk valami agyzsibbasztást, meg is kaptuk xD
"wake up, you're dead!"
13. TCr64EU  Choose life
2017.10.28. 22:26:44
LV22
Fasznak néztek ilyen legalja szutykokat?
"Mert a kamion a miénk és el akarunk menni vele!"
12. SteveY  the gunner
2017.10.28. 11:57:38
LV22
Tegnap este megnéztem már. Olyan semmilyen érzésem volt utána de közben is. Jobb lett volna helyette Witcherezni- szerintem.
Kedvellek öreg, de bántani foglak!
11. DrZaius  Szerkesztő
2017.10.25. 10:52:34
LV3
Mi is megnéztük, kb ez a véleményünk nekünk is. Ezt ilyen formában kár volt erőltetni. Nejem szólt, h ennek a Tom Cruise-nak nem szólnak másról a filmjei, mint rohanás egyik helyről a másikra, majd repülőn kívül vagy belül, azt megint futás, ugrás... Sajnos látszik, h magának gyártja a filmjeit, itt is beleszólt ahol tudott.

A Mission filmeket szeretem mondjuk, az jöhet. De itt olyan volt mint v'mi infantilis Ethan Hunt... De lehet ez az egész múmia témakör túl ósdi egy jó filmhez?

Az írást köszi!
10. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.10.25. 09:16:16
LV22
Válasz 8. wooltur üzenetére:
Látványos.XD
Így ültem neki én is, de már komolyan lefárasztott, ez szerintem azért jött be valamivel jobban mert effektíve horror karakter valamint mögöttes tartalmat akar sugallni majd egy nagyobb képhez, vagy legalábbis én ezt éreztem.
9. rottenbull  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 20:44:38
LV9
Ha az iszonyatosan szar Russelt kihagyjak, es a zsebpenzet arra koltik, hogy a szoke picsa meg Tom haverja legalabb 3 palcas szinesz legyen, siman jo lett volna.
8. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 18:32:55
LV16
Válasz 3. Resiskull üzenetére:
Sztem azért az új Transformers nem lett rosszabb ennél. Az legalább látványos volt, ez még az sem. :D
R.I.P. Brúnó :-(
7. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 13:35:31
LV22
Válasz 6. Ruzsi üzenetére:
Mondjuk ebben van valami valóban, mert én is így vagyok a korábbi filmek tetszésindexe meglátásoddal, imádunk mozizni, de egy ideje elgondolkodtunk hogy szűrni kéne elég keményen mert koca módon beülünk mindenre, legutóbb is meglestük ezt az Űrvihart meg a Hóember hát mit ne mondjak, a másodikon már bealudtam, ilyen se volt még.XD
6. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 13:28:16
LV10
Válasz 5. Resiskull üzenetére:
Mikor eszembe jut, hogy valószínűleg velem van a baj, akkor talán az ad okot a kétkedésre, hogy az a film, ami 20 éve tetszett, az még mindig jó, az újak közül meg alig van olyan, amire azt mondom, hogy na ez igen, ez rohadt jó volt. Moziba én ritkán jutok el, nem is igazán szeretem, mert nem az én méretemhez tervezték a székeket és egyszerűen még dumálós, csörgős emberkék sem kellenek, hogy ne a filmre tudjak koncentrálni, hanem arra, hogy van*e még olyan póz, ami nem zsibbaszt. :)
5. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 13:11:53
LV22
Válasz 4. Ruzsi üzenetére:
Sokszor én se tudom hogy a kor miatt most már beléptem a XXX-be sőt mindjárt ráteszek egy évvel, de egyre kevésbé jön be valami, nem hiszem hogy ennek lenne a függvénye de rohadtul ritka már egy ideje hogy elégedetten jövök ki a moziból, pedig szinte mindenen ott vagyunk.:S
4. Ruzsi  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 11:52:13
LV10
Válasz 3. Resiskull üzenetére:
Az a baj, hogy nálam az utóbbi években már az is szar, ami mások szerint (imdb) jó. - szerintem kiégtem a filmek terén is. :)
3. Resiskull  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 11:17:54
LV22
Válasz 1. jime üzenetére:
Lesd meg az új Transformerst, komolyan ledöbbentem hogy lehet az akkora szar, ahhoz képest ez nézhető.XD
2. wooltur  PlayStation.Community tag
2017.10.24. 09:10:50
LV16
Egyszerűen borzasztó ez a film!
R.I.P. Brúnó :-(
1. jime  non-alcoholic
2017.10.24. 06:34:11
LV29
ez simán a legszarabb film volt amit az éven láttam.
nem is értem Cruise, hogy vállalta ezt el, tőle azért egy tisztes minőség általában várható.
"wake up, you're dead!"
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16462 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
6171 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4847 db
Utolsó belépés:
2019.12.14. 19:13:09
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea