PlayStation.Community Blog ›› VictorVance

2 hozzászólás

2017.09.18. 22:30:03

Utolsó hozzászólás: Rosszarc

2017.09.19. 21:20:49

Megosztás
Értékeld a blogot!
Zöld Lámpás: A kezdet titka
DC Comics Nagy Képregénygyűjtemény #15 – Zöld Lámpás: Titkos eredet
Green Lantern #29-35 (2008)
A 2011-ben bemutatott Zöld Lámpás című képregényfilmes merénylet (mit merénylet, igazi ökológiai katasztrófa…) egyetlen pozitív hozadéka az volt, hogy a mozi történetének alapjául szolgáló képregény megjelenhetett magyarul is, így közelebb hozva kis hazánk olvasóihoz ezt a hazájában igencsak népszerű és nagy múltra visszatekintő figurát. Igaz, hogy az élőszereplős, CGI-vel jócskán megpakolt produkció akkora bukás volt, hogy az a kiadás lehetséges jövőjére is keresztet vetett, és a Warner stúdió azóta nem mer komolyabban foglalkozni a karakterrel (megígérem, utoljára említem ezt a hatalmas szégyenfoltot), mindenesetre sajnálatos, hogy A kezdet titka nevű Zöld Lámpás képregényt nem követte semmiféle folyatás. Szerencsére mivel az Eaglemoss itthon is elkezdte a DC sorozat kiadását, lehetőség nyílt a Zöld Lámpások kalandjainak bővebb megismerésére (különösen a legismertebb tag, Hal Jordan történeteinek bemutatására), ugyanakkor az első kötet, melyben főszerepet kap a világegyetem rendjét felügyelő alakulat, pont A kezdet titka újrakiadása. Így, bár egy nívós és fontos művel gazdagodhattunk, az mégiscsak egy korábban, magyarul egyszer már napvilágot látott képregény új formában történő megjelentetése.

A Titkos eredet (vitathatatlanul autentikusabb elnevezés ez) egy klasszikus, mondhatni hagyományos értelemben vett szuperhőstörténet, mely példásan fekteti le a Zöld Lámpás-mitológia alapjait, miközben elsősorban egyfajta visszatekintésként működik, ami felkészít a DC univerzum nagy eseményére, a Blackest Night-ra. A képregényírás egyik legnagyobb pápája, Geoff Johns igyekszik a teljesség igénye nélkül bemutatni a főszereplőt, gyerekkori traumájával és minden motivációjával együtt, mely tulajdonságok végül hőssé formálják majd őt. Úgy bontja ki a cselekményt, hogy nagyjából az összes, Zöld Lámpás képregényekkel kapcsolatos dolgot beleszövi a történetbe, nemcsak Hal Jordan, hanem az ő életét meghatározó fordulatok és mellékszereplők is tekintélyes figyelmet kapnak. Jordan apjának tragikusan hirtelen halálától kezdve (mely után ő maga is úgy dönt, vadászpilóta lesz belőle, majd felnővén vakmerő tettekkel feszegeti saját határait) a gyűrű megszerzésén és a nehéz kiképzésen át (egyik legnagyobb ellensége, az itt még szintén Lámpások kötelékébe tartozó Sinestro talán még sosem volt ennyire komplexen ábrázolva, mint ebben a sztoriban), a kötelező főellenség, Atrocitus megjelenésével, na meg a Lámpás Alakulat több évezredre visszanyúló történetének és hagyományainak bemutatásával bezárólag. Mivel ez az eredettörténet lassan építkezik, itt még nem az univerzum jövője a tét, egyelőre még senki sem tör a Föld elpusztítására, Johns nem elsősorban a látványos összecsapásokkal és öncélú csihi-puhival akarja megfogni az olvasót (persze azért bunyóból is akad bőven), inkább a háttérben ügyesen meghúzódó titkok és sűrűsödő kérdések biztosítják az izgalmas összképet.

Johns egyébként remekül egyensúlyozik Jordan isteni és emberi mivolta között. A gyűrű természetfeletti és korlátlan erőt adományoz neki, melyhez a világ feletti őrködésnek és a béke fenntartásának a feladata társul, ugyanakkor minden isteni vonása ellenére mégiscsak ember, aki számos jellemproblémával rendelkezik, magánéleti konfliktusairól nem is beszélve. Ebben van némi ellentmondás, de pont ez teszi különlegessé és szerethetővé a figurát: egy egész bolygó terhe nyugszik a vállán, de közben fel kell dolgoznia gyermekkori traumáját, szembe kell néznie kettészakadt családjával, és veszélyesebbnél veszélyesebb ellenfelek garmadájával kell megküzdenie. A világegyetem megóvása és a személyes dráma keresztezi egymást, e két oldal szélsőségeinek összemosása pedig nagyszerűen, sőt mi több, egy szuperhősképregényhez mérten remekül sikerült, az univerzumban uralkodó káosz és rend körforgása példásan idomul a főhős jellemfejlődéséhez. A személyiséget formáló események minden egyes kisebb-nagyobb szereplőre is kihatnak, Johns persze nem találja fel a spanyolviaszt, mégis helyén kezeli a karaktereket, úgy írja őket, hogy különböző cselekedeteik maximálisan megalapozottak legyenek saját szemszögükből.

A Titkos eredet - mint a legtöbb Zöld Lámpás képregény - a szabad akaratról és hitről szól. Természetesen megmarad a hagyományos szuperhős-műfaj elemeinél és valamilyen szinten a zsáner egyszerűségénél is, bár ezeket a történeteket többek közt mindig a csipetnyi mögöttes tartalom és a laza mondanivaló tette nagyszerűvé. Azaz, hogy ha az akaraterőnk elég nagy, akkor szinte bármit elérhetünk, az önmagunkba vetett erős hittel együtt pedig megingathatatlanná válhatunk. Szép mese ez a kételkedésről és annak következményeinek káros hatásáról, valamint a meggyőződésről, mely megrengeti az egész univerzumot és hősöket teremt, miközben gonoszságot is fial. Ha vannak kellemetlen pontjai ennek a kötetnek, akkor azok a megkezdett szálak, melyeket a történet végeztével sem varrnak el, rengeteg minden marad függőben és bár ez a képregény egy kerek sztori, mégis ott van benne halványan a befejezetlenség kínos érzése. Innen persze egyenes út vezet a Blackest Night-ig, melynek megjelenésére minden esély megvan. Azonban, ha önmagában véve nézzük, akkor a Titkos eredet is remek olvasmány, mondhatni már-már egy klasszikus, melynek vita nélkül ott a helye a polcon!
Blog hozzászólások
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
2. Rosszarc  PlayStation.Community tag
2017.09.19. 21:20:49
LV1
A film bemutatasa idejen vettem meg a korabbi verziot, nagyon tetszett, elotte egy Zold Lampas kepregenyt sem olvastam. Meg szerencse, hogy a film megnezese elott ruhaztam be ra, mert az valami bozalmasra sikeredett, csak elvette volna a kedvemet tole.
1. soliduss  A Krónikás
2017.09.19. 16:02:17
LV25
Mikor szavazni kellett ott volt a Darkest night is a különkiadások között..... na azt a történetet day 1 fogom venni... hihetetlenül nagy crossovel volt... és bizonyos szinten itt kezdődik az a Fekete Lámpások története :D
1 / 1 oldal
‹‹  ‹  1  ›  ››
LV18
Szerkesztő
PSC Kredit
16010 pt
PS4     PS3     PS2
PS Vita     PS One     PSP    


PlayStation.Community
Név:
Vlagyimir
Fórumhozzászólások száma:
5968 db
Hír/cikk hozzászólások száma:
4769 db
Utolsó belépés:
2019.09.23. 19:35:52
Regisztráció ideje:
2009.09.21. 14:17:16
Barátaim:

PlayStation.Community Trófea